Rode vlekken op de eikel: symptomen, oorzaken en behandeling

Rode vlekken op de eikel: symptomen, oorzaken en behandeling Rode vlekken op de eikel of glanspenis is een symptoom van een onderliggende oorzaak. Het kent een grote variabiliteit in de vorm, het aantal, de duur of zelfs de lokalisatie van dit symptoom. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor de ontwikkeling van rode vlekken op de eikel. Als dergelijke huidveranderingen vaak voorkomen en/of voor een langere periode aanhouden, dan is het verstandig om je huisarts te raadplegen. Rode vlekken op de eikel duiden niet noodzakelijkerwijs op de aanwezigheid van een ernstige aandoening. Vaak komt het al na frequent masturberen vanwege irritatie door wrijving aan de de eikel. Een irritatie in de zin van een allergische reactie kan ook verschijnen na het veranderen van een was- of verzorgingsproduct. Let er op of er naast de roodheid nog andere symptomen zijn. Rode vlekken op de eikel kunnen gepaard gaan met jeuk, een branderig gevoel of uitgesproken algemene symptomen (bijvoorbeeld koorts en koude rillingen wat kan wijzen op een infectie).

Wat zijn rode vlekken op de eikel?

Als er rode vlekken of vlekjes verschijnen op de eikel van de penis, het mannelijke geslachtsorgaan, dan verwijst dat naar veranderingen in het uiterlijk van de huid. De penis en de voorhuid kunnen er ook door worden getroffen. De rode vlekken kunnen wijzen op huiduitslag. Rode vlekken zijn een symptoom en geen op zichzelf staande aandoening. Ze kunnen de arts echter helpen om de diagnose te stellen. Niet zelden gaan de rode vlekken op de eikel gepaard met andere symptomen, zoals branderigheid of jeuk. De rode vlekken op de eikel kunnen in verschillende soorten worden onderverdeeld. Deze omvatten papels (bultjes) met een diameter van minder dan één centimeter, plaques die plat zijn en meer dan één centimeter meten, en zweren die zeldzaam zijn. Deze zijn gevuld met pus en leiden tot korstvorming.

Oorzaken van rode vlekken op de eikel

Mechanische wrijving

Als er rode vlekken op de eikel zijn, kan dit veel oorzaken hebben. In veel gevallen zijn dit plaatselijke huidirritaties die optreden als gevolg van mechanisch wrijven van de broek of rits. Ook kan er tijdens seksuele activiteit letsel ontstaan, hetgeen aanleiding kan geven tot roodheid en irritatie.

Allergische reactie

Soms ontstaan rode vlekken op de eikel door een zogenaamde allergische reactie. Als je bijvoorbeeld bent overgestapt op een andere douchegel of ander wasmiddel, dan kan regelmatig gebruik een allergische huidreactie tot gevolg hebben. Dit wordt meestal geassocieerd met rode vlekken op de huid en kan over het hele lichaam voorkomen. In sommige gevallen kan de penis en vooral de eikel worden aangetast.

Ontstoken eikel

De oorzaken van het ontstaan ​​van rode vlekken op de eikel of glanspenis zijn veelvuldig. Vaak komt het door een balanitis, een ontsteking van de eikel. Balanitis kan voorkomen bij zowel volwassenen als kinderen. De glanspenis is ontstoken en vaak ligt er een schimmel, bacterie of een huidaandoening aan de oorsprong van de ontsteking. In de meeste gevallen wordt de ontstoken eikel veroorzaakt door onvoldoende hygiëne, wat leidt tot een ophoping van afscheiding onder de voorhuid van de penis wat leidt tot irritatie en ontsteking.

Niet zelden zijn seksuele activiteiten waarbij micro-organismen van elders de voorhuid kunnen koloniseren, verantwoordelijk voor balanitis. Als smegma zich ophoopt onder de voorhuid, biedt het een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën zoals mycobacteriën, stafylokokken of Gardnerella vaginalis. Diabetici hebben een verhoogd risico op balanitis.

Overmatige hygiëne

De rode vlekken die zich op de eikel vormen, kunnen ook door een niet-infectieuze oorzaak komen. Dit wordt meestal veroorzaakt door overdreven hygiëne of het meerdere keren per dag wassen van de eikel met water en zeep. De huid van de eikel verliest het beschermende vet en zuurlaagje, wat resulteert in schade en irritatie. Het is raadzaam om de eikel alleen met lauw water schoon te spoelen.

Soa

Vaak zijn rode vlekken op de eikel een eerste indicatie van een ziekte die tijdens geslachtsgemeenschap wordt overgedragen, een zogeheten seksueel overdraagbare aandoening, afgekort als soa. Hierbij moet ook de seksuele partner van de getroffen man worden behandeld, zodat herinfectie en verspreiding wordt voorkomen.

Andere symptomen

Rode vlekken op de eikel kunnen gepaard gaan met andere symptomen, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Deze omvatten in de eerste plaats jeuk (een jeukende eikel), die meestal erg uitgesproken is. Ook kan de eikel pijn doen of branderig aanvoelen. Als je last hebt van ernstige brandende pijn, dan wordt dit beschouwd als een indicatie van ontsteking. Niet zelden vormen zich ook lokale zwellingen.

Complicaties van rode vlekken op glanspenis

Rode vlekken op de eikel kunnen gepaard gaan met verschillende complicaties. Als er sprake is van een ernstige infectie, dan kan het gepaard gaan met koude rillingen en koorts. Als de rode vlekken worden veroorzaakt door irritatie, dan kan dit ook leiden tot ernstige pijn. Vooral tijdens seks of tijdens het dragen van een strakke broek kan je last krijgen van een zeer onaangenaam en pijnlijk gevoel.

Als de roodheid wordt veroorzaakt door een infectie, kan dit ook leiden tot een verzwakking van het immuunsysteem. Zoals hierboven vermeld, treden koorts, koude rillingen of zelfs ernstige hoofdpijn op.

Huisarts raadplegen

Rode vlekken op de eikel zijn geen normale verandering van de huid en duiden in elk geval op een onderliggende oorzaak. Denkbaar zijn schimmelinfecties, huidirritatie door mechanische wrijving of een geslachtsziekte. Als er rode vlekken op de eikel verschijnen, is dit vaak het eerste duidelijke symptoom en er zullen er mogelijk meer symptomen volgen, die veel onaangenamer kunnen zijn. Daarom is het verstandig om tijdig een afspraak te maken bij de huisarts om je eikel te laten nakijken.

Een uitstrijkje van de eikel wordt genomen en onderzocht onder de microscoop. Dit kan bepalen welke ziekteverwekker de rode vlekken veroorzaakt. In het beste geval wordt de ziekte snel genoeg opgemerkt om te worden behandeld voordat verdere symptomen optreden. Afhankelijk van de oorzaak kan het zijn dat je je seksuele partner(s) moet informeren, zodat verdere verspreiding van of herinfectie met een soa wordt voorkomen. Totdat duidelijk is wat de rode vlekken op de eikel zijn, is het zinvol om volledig af te zien van geslachtsgemeenschap.

Onderzoek en diagnose

In geval van rode vlekken op de eikel die aanhouden of verergeren, is het verstandig om je huisarts te raadplegen. In een vraaggesprek informeert de huisarts eerst hoe lang je al lijdt aan deze vlekken, of je er eerder last van hebt gehad en of er andere klachten zijn zoals jeuk, branderig gevoel of pijn bij het plassen, of er andere delen van het lichaam zijn aangetast, of je recent een nieuwe seksuele partner hebt of dat er latexallergie aanwezig is. Daarnaast zal de arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de arts de rode vlekken van dichterbij onderzoekt en de lymfeklieren in de lies controleert. Een wattenstaafje wordt gebruikt om een ​​uitstrijkje te maken of afscheidingen van het getroffen gebied te verwijderen. Hierdoor kunnen gerichte pathogeenculturen worden gekweekt en bepaald. Bloedonderzoek kan ook zinvol zijn.

Behandeling van rode plekken op de eikel

De behandeling van de rode vlekken op de eikel is afhankelijk van de oorzaak. Als slechts irritatie verantwoordelijk is voor het optreden ervan, dragen zalven of crèmes meestal bij aan de verlichting. Bovendien is het raadzaam om je enkele dagen te onthouden van geslachtsgemeenschap om de getroffen gebieden te laten herstellen.

In het geval van balanitis vindt lokale behandeling plaats. Afhankelijk van of de ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën of schimmels, schrijft de huisarts een antibiotica- of een antischimmelcrème voor. In geval van een virale infectie kunnen antivirale middelen worden toegediend. Aan de andere kant, als het een niet-infectieuze ontsteking van de eikel betreft, kan de arts zalf met corticosteroïden voorschrijven.

De crèmes kunnen ook worden gecombineerd met desinfecterende middelen. Ook nuttig zijn dagelijkse baden met antiseptische oplossingen. Hierna kunnen gaasstrips in de oplossing worden ondergedompeld en onder de voorhuid op de rode gebieden worden geplaatst. Als een vernauwing van de voorhuid verantwoordelijk is voor het terugkeren van rode vlekken en ontsteking, wordt chirurgische verwijdering van de voorhuid aanbevolen.

Vooruitzichten en prognose

Meestal komen de vlekken op de eikel voor als gevolg van balanitis. Dit heeft een negatief effect op het seksuele verlangen en kan geslachtsgemeenschap voor langere tijd onmogelijk maken. Dit veroorzaakt ook pijn die de kwaliteit van leven vermindert. Jongens en mannen schamen zich vaak voor hun ontstoken eikel en stellen daarom een bezoek aan hun huisarts uit, wat tot ernstige complicaties kan leiden.

Als de rode vlekken op de eikel niet vanzelf verdwijnen, kan de arts ook zalven en antibiotica voor behandeling voorschrijven. Er zijn vaak geen verdere complicaties bij tijdige behandeling. In veel gevallen verdwijnen de vlekken echter vanzelf weer. Na de behandeling is een herhaling van de rode vlekken niet uitgesloten. Als de klacht steeds terugkeert, kan de arts zo nodig de voorhuid verwijderen.

Preventie

Om rode vlekken en ontsteking van de eikel te voorkomen, is het belangrijk om tweemaal daags je eikel en voorhuid met schoon lauw water te spoelen en schoon te maken. Gebruik geen zeep, want dit kan de eikel irriteren. Het is belangrijk om smegma te verwijderen, dat zich van nature onder de voorhuid vormt. Het reinigen van de eikel moet echter niet worden overdreven, omdat dit ook kan leiden tot ontsteking en vlekken.

Zelfzorg

Maatregelen

Voor rode vlekken op de eikel kunnen verschillende zelfzorgmaatregelen worden toegepast. Deze zijn afhankelijk van de oorzaak. Als irritatie van de eikel de oorzaak is van de rode vlekken, kunnen zalven en crèmes het ongemak helpen verlichten. Er kunnen voedende en hydraterende zalven, wond- en genezende zalven en kamillebloemzalven toegepast worden. Bovendien moet de eikel tweemaal daags worden schoongemaakt met lauw water. Je moet ook enkele dagen van geslachtsgemeenschap afzien, zodat de aangedane huidgebieden kunnen herstellen en regenereren.

Kamille

Aanbevolen voor rode vlekken op de eikel is het gebruik van een kamilletinctuur. Een linnen doek met Kamillosan of geweekt in kamillethee wordt op de eikel of glanspenis gelegd. Kamille veroorzaakt een vermindering van irritatie en een snelle genezing van de huid. De kamilletinctuur moet een of twee keer per dag worden uitgevoerd, elke keer ongeveer tien minuten. Als alternatief kan een zitbad met kamille worden uitgevoerd.

Tea tree olie

Voor rode vlekken op de eikel kan ook tea tree olie helpen. Het wordt toegepast op de roodachtige gebieden en heeft ontstekingsremmende en helende eigenschappen. Tea tree olie wordt vooral aanbevolen wanneer de rode vlekken zijn ontstaan door een infectieuze balanitis en niet door externe irritatie. De tea tree olie moet worden verdund voordat het op de huid wordt aangebracht, anders kan het verdere irritatie veroorzaken.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
De besnijdenis: hygiënischer of niet?De besnijdenis: hygiënischer of niet?Fimosis is de medische reden om jongens te besnijden. Als de voorhuid niet zonder weerstand tot achter de eikel getrokke…
Enkele soorten KoiIn de wereld van de Japanse Koi karper zijn er een heleboel variëteiten. Hier kun je een omschrijving van enkele soorten…
Rode vlekken op penis: Oorzaken, symptomen en behandelingRode vlekken op penis: Oorzaken, symptomen en behandelingDiverse huidaandoeningen, infecties, seksueel overdraagbare aandoeningen of medische problemen liggen mogelijk aan de ba…

Alveolitis: ontsteking met pijn na het trekken van een kiesAlveolitis: ontsteking met pijn na het trekken van een kiesHet is normaal dat je na het trekken van een kies pijn of gevoeligheid zult ervaren. Na een paar dagen dient deze pijn a…
Ontstekingsreuma: Soorten, oorzaken, symptomen & behandelingOntstekingsreuma: Soorten, oorzaken, symptomen & behandelingOntstekingsreuma duidt op een groep ziekten waarbij een patiënt pijn en een ontsteking rond de gewrichten, pezen en bott…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/RicardoImagen
  • Bijsluiter KAMILLOSAN, Oplossing (Ethanolisch extract van kamillebloemen)
  • https://www.allesoverseks.be/ontsteking-van-de-eikel-balanitis
  • https://www.healthline.com/health/mens-health/red-spot-on-penis
  • https://www.thebody.com/article/what-could-red-spots-on-the-head-of-your-penis-be
  • https://www.netdoctor.co.uk/conditions/sexual-health/a12010/spots-on-the-penis/
  • https://www.stdcheck.com/std-symptoms-penis-rash.php
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 01-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.