Anorectale malformatie: Ontlasting kan lichaam niet verlaten
In de vroege zwangerschap ontwikkelen de anus en/of endeldarm (rectum) zich mogelijk niet goed of ontbreken ze. In medische termen is dan sprake van een anorectale malformatie. Bij deze aangeboren afwijking kan de ontlasting van de baby het lichaam niet passeren via de natuurlijke uitgang (anus), maar gebeurt dit via andere openingen of anders hoopt de ontlasting zich op en ontstaat een verstopping van de darmen. De arts moet een anorectale malformatie chirurgisch repareren.
Enkele synoniemen zijn bekend voor een anorectale malformatie, met name:
- anale atresie
- anusatresie
- atresia ani
- imperforate anus
Epidemiologie van imperforate anus
Anorectale malformatie is een zeldzame aangeboren aandoening die bij ongeveer 1 op de 5.000 pasgeborenen voorkomt. Het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes en kan variëren in ernst van mild tot ernstig. Deze aandoening komt vaak voor in combinatie met andere aangeboren afwijkingen zoals afwijkingen van het urinestelsel en het voortplantingsstelsel.
Soorten afwijkingen aan anus
Er zijn verschillende problemen mogelijk aan de anus:
- de darmen zijn niet aangesloten op de anus
- een dichtzittende anus
- een te kleine anus
- een verkeerde locatie van de anus (meer naar voren dan normaal)
- een vlies over de anus
- het rectum mondt uit op plasbuis of de geslachtsdelen
Oorzaken
Bij een anorectale malformatie hebben de anus en/of endeldarm van een ongeboren baby zich in de vroege zwangerschap op de verkeerde manier ontwikkeld. De meeste patiënten krijgen sporadisch te maken met deze afwijking; een oorzaak is dan niet gekend. Zeer sporadisch komen familiale vormen van anusatresie tot uiting. Door deze
anorectale aandoening kan de ontlasting het lichaam niet (goed) verlaten.
Risicofactoren
Aandoeningen
Anale atresie is geassocieerd met andere
aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld:
Geslacht
Een imperforate anus komt tevens vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
Symptomen: Ontlasting kan het lichaam niet (goed) verlaten
Ontlastingsproblemen
Bij de geboorte heeft een
baby geen anus. De poep kan hierdoor niet via de anus naar buiten waardoor de baby zich binnen 24-48u na de geboorte nog steeds niet heeft kunnen ontlasten. Mogelijk veroorzaakt de aandoening een
verstopping in de darmen (darmobstructie). De ontlasting verlaat bij anderen het lichaam via de plasbuis of via de vagina. Voedingsproblemen en een gezwollen buik zijn andere frequente problemen.
Andere aangeboren problemen
Verder komen baby’s af en toe ter wereld met andere aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld het
hart, de ledematen, de
slokdarm, de
nieren, de urinewegen en/of de wervelkolom en het ruggenmerg.
Alarmsymptomen
Alarmsymptomen van anorectale malformatie bij pasgeborenen kunnen omvatten: een opgezette buik, het ontbreken van een zichtbare anus, en een gebrek aan ontlasting. Bij oudere kinderen kunnen symptomen zoals pijn bij het poepen, chronische constipatie, en mogelijk fecale incontinentie optreden.
Diagnose en onderzoeken
Lichamelijk onderzoek
De arts onderzoekt de pasgeboren baby en merkt op dat er geen normale anus zichtbaar is bij de baby. Verder kan de ontlasting het lichaam niet (goed) verlaten. Ook zijn er mogelijk tekenen van een darmobstructie aanwezig zoals
buikpijn en
braken.
Diagnostisch onderzoek
De arts voert diverse onderzoeken uit om de aandoening te diagnosticeren en het subtype te bepalen. Daarnaast zijn deze testen nodig om andere aangeboren afwijkingen op te sporen.
Behandeling van aangeboren afwijking
De arts behandelt anusatresie via chirurgie. Hiervoor bestaan er diverse operatietechnieken. Soms voert de chirurg een operatie uit om de anus en darm te verbinden. Bij andere baby’s is een anoplastie nodig om de anus naar de juiste locatie te verplaatsen. Verder krijgen veel baby’s een
colostomie om een deel van de darm aan een opening in de buikwand te bevestigen zodat de poep in een zakje buiten het lichaam kan passeren.
De
Vereniging Anusatresie is bedoeld voor patiënten met anorectale malformatie, en diens ouders en familieleden. De vereniging geeft informatie en biedt ondersteuning.
Prognose
De prognose voor kinderen met anorectale malformatie hangt af van de ernst van de aandoening en de kwaliteit van de chirurgische interventie. Veel kinderen herstellen goed na behandeling, hoewel sommigen blijvende darmproblemen kunnen ervaren. Regelmatige opvolging en mogelijk verdere chirurgie kunnen nodig zijn om complicaties te beheren en de darmfunctie te verbeteren.
Complicaties
Complicaties kunnen onder meer omvatten: aanhoudende constipatie, fecale incontinentie, en problemen met de controle over de darmfunctie. In sommige gevallen kunnen kinderen bijkomende problemen ontwikkelen, zoals infecties of andere anatomische afwijkingen die aanvullende behandeling vereisen.
Preventie
Preventie van anorectale malformatie is beperkt vanwege de onbekende exacte oorzaak van de aandoening. Vrouwen die zwanger zijn, kunnen echter hun risico verlagen door het volgen van een gezonde levensstijl, het vermijden van schadelijke stoffen, en het krijgen van prenatale zorg om vroege tekenen van aangeboren afwijkingen te monitoren.
Lees verder