Anorectale malformatie: Ontlasting kan lichaam niet verlaten

Anorectale malformatie: Ontlasting kan lichaam niet verlaten In de vroege zwangerschap ontwikkelen de anus en/of endeldarm (rectum) zich mogelijk niet goed of ontbreken ze. In medische termen is dan sprake van een anorectale malformatie. Bij deze aangeboren afwijking kan de ontlasting van de baby het lichaam niet passeren via de natuurlijke uitgang (anus), maar gebeurt dit via andere openingen of anders hoopt de ontlasting zich op en ontstaat een verstopping van de darmen. De arts moet een anorectale malformatie chirurgisch repareren.

Synoniemen van anorectale malformatie

Enkele synoniemen zijn bekend voor een anorectale malformatie, met name:
 • anale atresie
 • anusatresie
 • atresia ani
 • imperforate anus

Epidemiologie van imperforate anus

Jaarlijks komen in Nederland circa veertig baby’s ter wereld met een anorectale malformatie, meestal jongetjes.

Soorten afwijkingen aan anus

Er zijn verschillende problemen mogelijk aan de anus:
 • de darmen zijn niet aangesloten op de anus
 • een dichtzittende anus
 • een te kleine anus
 • een verkeerde locatie van de anus (meer naar voren dan normaal)
 • een vlies over de anus
 • het rectum mondt uit op plasbuis of de geslachtsdelen

Oorzaken

Bij een anorectale malformatie hebben de anus en/of endeldarm van een ongeboren baby zich in de vroege zwangerschap op de verkeerde manier ontwikkeld. De meeste patiënten krijgen sporadisch te maken met deze afwijking; een oorzaak is dan niet gekend. Zeer sporadisch komen familiale vormen van anusatresie tot uiting. Door deze anorectale aandoening kan de ontlasting het lichaam niet (goed) verlaten.

Risicofactoren

Aandoeningen

Anale atresie is geassocieerd met andere aangeboren afwijkingen zoals bijvoorbeeld:

Geslacht

Een imperforate anus komt tevens vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Symptomen: Ontlasting kan het lichaam niet (goed) verlaten

Ontlastingsproblemen
Bij de geboorte heeft een baby geen anus. De poep kan hierdoor niet via de anus naar buiten waardoor de baby zich binnen 24-48u na de geboorte nog steeds niet heeft kunnen ontlasten. Mogelijk veroorzaakt de aandoening een verstopping in de darmen (darmobstructie). De ontlasting verlaat bij anderen het lichaam via de plasbuis of via de vagina. Voedingsproblemen en een gezwollen buik zijn andere frequente problemen.

Andere aangeboren problemen
Verder komen baby’s af en toe ter wereld met andere aangeboren afwijkingen aan bijvoorbeeld het hart, de ledematen, de slokdarm, de nieren, de urinewegen en/of de wervelkolom en het ruggenmerg.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek
De arts onderzoekt de pasgeboren baby en merkt op dat er geen normale anus zichtbaar is bij de baby. Verder kan de ontlasting het lichaam niet (goed) verlaten. Ook zijn er mogelijk tekenen van een darmobstructie aanwezig zoals buikpijn en braken.

Diagnostisch onderzoek
De arts voert diverse onderzoeken uit om de aandoening te diagnosticeren en het subtype te bepalen. Daarnaast zijn deze testen nodig om andere aangeboren afwijkingen op te sporen.

Behandeling van aangeboren afwijking

De arts behandelt anusatresie via chirurgie. Hiervoor bestaan er diverse operatietechnieken. Soms voert de chirurg een operatie uit om de anus en darm te verbinden. Bij andere baby’s is een anoplastie nodig om de anus naar de juiste locatie te verplaatsen. Verder krijgen veel baby’s een colostomie om een deel van de darm aan een opening in de buikwand te bevestigen zodat de poep in een zakje buiten het lichaam kan passeren.

Contactgroep van anorectale malformatie

De Vereniging Anusatresie is bedoeld voor patiënten met anorectale malformatie, en diens ouders en familieleden. De vereniging geeft informatie en biedt ondersteuning.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anorectaal melanoom: Kanker aan anus en rectum met pijnAnorectaal melanoom: Kanker aan anus en rectum met pijnEen anorectaal melanoom (anorectaal mucosaal melanoom) is een zeldzame vorm van huidkanker die start in het gebied van h…
Caverneuze malformatie: misvorming bloedvaten in de hersenenCaverneuze malformatie: misvorming bloedvaten in de hersenenBij cerebrale caverneuze malformatie (CCM) is er sprake van een misvorming van bloedvaten die in de hersenen of het rugg…
Mariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeMariske: verwijderen, behandeling & operatie van een mariskeWat zijn marisken en hoe kun je marisken verwijderen? Een mariske is een volkomen onschuldig en zacht aanvoelend huidfla…
Vasculaire malformaties: Soorten misvormingen van bloedvatenVasculaire malformaties: Soorten misvormingen van bloedvatenVasculaire malformatie is een brede term. Het vasculaire systeem van het lichaam omvat zowel bloed- als lymfevaten, waar…

Altijd last van zweetvoeten – minder bekende oorzakenAltijd last van zweetvoeten – minder bekende oorzakenZweetvoeten zijn zeer hinderlijk en sociaal bepaald niet geaccepteerd. Er zijn tal van onderliggende oorzaken, zoals het…
Huiduitslag op de buik: symptomen, oorzaken en behandelingHuiduitslag op de buik: symptomen, oorzaken en behandelingHuiduitslag op de buik is een zeer vervelende klacht en gaat vaak hand in hand met een kwellende jeuk. De uitslag kan ge…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 5 december 2019:
 • Anal atresia, https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=179675
 • Anal atresia, https://radiopaedia.org/articles/anal-atresia?lang=us
 • Anal atresia, https://www.msdmanuals.com/professional/pediatrics/congenital-gastrointestinal-anomalies/anal-atresia
 • Anorectale malformatie, https://erfelijkheid.nl/ziektes/anorectale-malformatie
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Hoe ontstaat het?, https://anusatresie.nl/anorectale-malformatie/hoe-ontstaat-het/
 • Imperforate anus, https://rarediseases.org/rare-diseases/imperforate-anus/
 • Wat is ARM?, https://anusatresie.nl/anorectale-malformatie/wat-is-arm/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.