Huiduitslag op de buik: symptomen, oorzaken en behandeling

Huiduitslag op de buik: symptomen, oorzaken en behandeling Huiduitslag op de buik is een zeer vervelende klacht en gaat vaak hand in hand met een kwellende jeuk. De uitslag kan geïsoleerd voorkomen, maar kan ook deel uitmaken van een groter huidprobleem dat zich op meerdere gebieden van je lichaam bevindt. Huiduitslag op de buik kan verschillende vormen aannemen en zeer verschillende oorzaken hebben. Soms is er alleen sprake van een reactie van de huid op bijvoorbeeld stress. Maar het kan ook komen door een virale of bacteriële (huid)infectie. Bij aanhoudende, verergerende of steeds terugkomende klachten van huiduitslag op de buik, is het belangrijk om je huisarts te raadplegen. De huisarts kan een diagnose stellen en een behandeling inzetten om de klachten te verhelpen.

Huiduitslag op de buik

Huiduitslag op de buik kan zich op allerlei manieren uiten. Het kan de vorm hebben van plotselinge jeukende uitslag, blaren, blaasjes, rode vlekken, etterende puisten, roodheid en zelfs kleine puntvormige bloedingen. Dit kan gepaard gaan met jeuk of andere klachten. In sommige gevallen kan uitslag op de buik ook erg pijnlijk zijn en gepaard gaan met koorts en algemene malaise. De huiduitslag kan gelokaliseerd voorkomen (alleen op de buik en omgeving) of over het hele lichaam. De huisarts kan ophelderen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om de klachten te verhelpen.

Symptomen en vormen

Naast roodheid of zwelling van de aangetaste huid kan je ook last krijgen van blaren, blaasjes, roodheid, zweertjes, puistjes of pusvorming. De blaren en puisten kunnen nattend zijn, gevuld zijn met pus of vloeistof, of droog. De aangedane huid kan ook zeer droog zijn (droge huid), wat resulteert in schilfering, een branderig gevoel of jeuk. De uitslag kan over het hele lichaam voorkomen of alleen op geïsoleerde plaatsen en langer duren of snel achteruitgaan. Het verloop van de uitslag kan een indicatie zijn van de oorzaak.

Waterpokken / Bron: Camiloaranzales, Wikimedia Commons (Publiek domein)Waterpokken / Bron: Camiloaranzales, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Oorzaken van huiduitslag op de buik

Aandoeningen

Onder meer de volgende aandoeningen kunnen zorgen voor een huiduitslag op de buik:

Huiduitslag kan verschillende oorzaken hebben. De drie belangrijkste oorzaken zijn warmte-uitslag, galbulten (een allergische reactie van de huid) en infectieziekten.

Warmtebultjes

De medische benaming van zweetpuistjes of zweetuitslag is miliaria. Het staat ook wel bekend als warmte-uitslag. Warmte-uitslag ontstaat doordat je zweetkanaaltjes verstopt raken. Dit veroorzaakt een ontsteking. Het gevolg is dat er kleine, rode (warmte)bultjes of blaasjes ontstaan die met vocht gevuld zijn. Meestal wordt de huid plaatselijk ook rood.

Galbulten

Huiduitslag komt echter ook vaak voor als onderdeel van algemene allergische reacties (allergie) op medicijnen of voedsel. Vooral antibiotica veroorzaken nogal eens een allergische reactie. Huiduitslag die jeukt, vlekken of bulten zijn voorbeelden van een allergische reactie van de huid. Deze allergische reactie staat ook bekend als galbulten of netelroos.

Galbulten of netelroos (medische term is urticaria) is een frequent voorkomende huidreactie die zorgt voor rode vlekken op de huid, die vaak hevig jeuken. Het kan onder meer op de buik voorkomen. Galbulten kunnen het gevolg zijn van een acute reactie op voeding, geneesmiddelen of insectengif. Het kan ook komen door lichamelijke prikkels zoals opwarmen of afkoelen van de huid, krabben, blootstelling aan zonlicht, druk uitoefenen op de huid en in een enkel geval na contact met water of na een forse inspanning.

Kinderziekten

Onder de besmettelijke ziekten met huiduitslag zijn vooral de kinderziekten waterpokken, rodehond, vijfde ziekte, mazelen en roodvonk de boosdoeners. Hoewel roodvonk bacterieel is, worden de meeste andere besmettelijke kinderziektes veroorzaakt door virussen. Zelfs volwassenen kunnen deze ziekten soms krijgen als ze niet in de kindertijd zijn getroffen. Op volwassen leeftijd spelen echter meestal andere infecties een rol, zoals alle virale vormen van hepatitis, schimmelinfecties en gordelroos, ook wel een plaatselijke opleving van het waterpokkenvirus genoemd. Dit virus, het varicellazostervirus, kan zowel waterpokken als gordelroos veroorzaken. Gordelroos (herpes zoster) is het gevolg van een lokale opleving van het virus.

Andere oorzaken

Naast infectieziekten spelen allergieën een belangrijke rol, zoals contacteczeem. Dit betreft een jeukende huiduitslag met roodheid, zwelling, schilfers, bultjes, blaasjes, kloofjes of korstjes als gevolg van contact met stoffen die de huid irriteren of een allergische reactie veroorzaken.

Last but not least moet ook worden vermeld dat auto-immuunziekten en natuurlijk het genetisch gepredisponeerde eczeem een uitslag op de buik kan veroorzaken.

Diagnose en verloop

Vraaggesprek en lichamelijk onderzoek

Om een ​​diagnose te stellen, zal de (huis)arts eerst het uiterlijk van de huiduitslag beoordelen, aangezien de arts vaak al op het oog een diagnose kan stellen. Tevens zal de arts allerlei vragen stellen over de klachten die je ervaart, bijvoorbeeld:
 • Sinds wanneer heb je last van de uitslag?
 • Heb je het eerder gehad?
 • Gaat het gepaard met andere klachten?
 • Welke medicijnen gebruik je?

Daarnaast zal de arts je medische geschiedenis in ogenschouw nemen. Dit biedt soms waardevolle informatie.

Verder onderzoek

Om zijn vermoedelijke diagnose te bevestigen, regelt de arts vervolgens de juiste laboratoriumtests. Afhankelijk van de verdenking worden uitstrijkjes genomen van de laesies of worden allergietesten uitgevoerd. Om een auto-immuunziekte als mogelijke oorzaak oorzaken van huiduitslag op te helderen, kan de arts ook bloedonderzoek laten uitvoeren.

Behandeling van uitslag op de buik

De behandeling van de uitslag op de buik is afhankelijk van de oorzaak.

Virale kinderziekten

Virale kinderziekten worden meestal alleen symptomatisch behandeld met ontstekingsremmende en koortswerende middelen. Koude- en vochtige kompressen worden toegepast tegen de kwellende jeuk. Zinkzalf kan ook werken tegen jeuk; het ingrediënt zinkoxide in zinkzalf werkt beschermend en verkoelend. Het is belangrijk om krabben te voorkomen, omdat de verwondingen die dat kan veroorzaken ervoor kunnen zorgen dat bacteriën de huid kunnen binnendringen, wat kan leiden tot een secundaire bacteriële infectie.

Bacteriële infecties

Bacteriële infecties worden behandeld met antibioticazalf of -crème. Meestal genezen kinderziektes spontaan na enkele dagen. Bij gordelroos worden pijnstillers gebruikt om de vaak zeer ernstige pijn te verlichten. Verder worden antivirale middelen gebruikt om virale activiteit te verminderen. Andere infectieziekten die de huid slechts marginaal aantasten, zoals hepatitis of de ziekte van Pfeiffer, kunnen oorzakelijk worden behandeld en na genezing verdwijnen de huidsymptomen.

Allergische huidreacties

Bij allergische huidreacties bestaat de behandeling uit het vermijden van de allergenen of uitlokkers. Tegen de uitslag kan een corticosteroïdzalf of -crème worden gebruikt. Je kunt ook vrij verkrijgbare menthol strooipoeder, een lotion (lotio alba) of koelzalf gebruiken tegen de jeuk bij galbulten. Bij heftige jeuk kun je desgewenst tabletten (antihistaminica) nemen.

Auto-immuunziekten

Bij auto-immuunziekten staat behandeling met immunosuppressiva en corticosteroïdzalf op de voorgrond.

Eczeem op de buik

Als de uitslag op de buik te wijten is aan atopisch eczeem, dan kan een neutrale zalf of crème (zoals cetomacrogol zalf of lanette zalf of crème) helpen en de huisarts kan ook tijdelijk een corticosteroïdzalf of -crème voorschrijven.

Preventie

Om huiduitslag op de buik te voorkomen, kunnen vanwege de vele mogelijke oorzaken geen concrete aanbevelingen worden gedaan. Als de oorzaak een allergie is, moet je de trigger vermijden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisRode uitslag na zwembad of jacuzzi: Hot tub folliculitisJe bent wezen zwemmen in een subtropisch zwemparadijs en 6 tot 48 uur later ontstaan er rode, jeukende bultjes. Grote ka…
Polymorfe zwangerschapseruptie: Huiduitslag met jeuk op buikPolymorfe zwangerschapseruptie: Huiduitslag met jeuk op buikTijdens de zwangerschap maakt het lichaam erg veel veranderingen door, maar ook aan de huid is onderhevig aan enkele kle…
Pemphigoid gestationis: Jeukende uitslag bij zwangere vrouwPemphigoid gestationis: Jeukende uitslag bij zwangere vrouwPemphigoid gestationis is een zwangerschapsaandoening die vooral vrouwen in het tweede trimester van de zwangerschap tre…
Geneeskrachtige kruiden bij huiduitslagHuiduitslag kan pijn doen of irriteren. Over het algemeen gaat huiduitslag vanzelf voorbij, maar dit kan lang duren. Om…

Anorectale malformatie: Ontlasting kan lichaam niet verlatenAnorectale malformatie: Ontlasting kan lichaam niet verlatenIn de vroege zwangerschap ontwikkelen de anus en/of endeldarm (rectum) zich mogelijk niet goed of ontbreken ze. In medis…
Menopauzale bloedingen: Vaginaal bloedverlies na menopauzeMenopauzale bloedingen: Vaginaal bloedverlies na menopauzeNa de menopauze menstrueert een vrouw normaal gesproken niet meer. Van een postmenopauzale bloeding is sprake wanneer ee…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Aila Images/Shutterstock.com
 • Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Gezondheidsplein. Warmte-uitslag. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/warmte-uitslag/item42549 (ingezien op 5-8-2022)
 • Haaglanden MC. Allergische reactie van de huid (netelroos). https://www.haaglandenmc.nl/specialismen/ziektebeeld/allergische-reactie-van-de-huid-netelroos (ingezien op 5-8-2022)
 • https://huidfonds.nl/je-huid/huiduitslag/
 • http://www.gordelroos.eu/
 • https://www.healthline.com/health/itchy-stomach
 • https://www.rivm.nl/varicellazostervirus
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/317999.php
 • https://www.mdedge.com/familymedicine/article/144201/dermatology/rash-abdomen
 • https://www.ge-bu.nl/artikel/varicella-zoster-herpes-zoster-en-nsaids-ernstige-dermatologische-complicaties
 • https://www.thuisarts.nl/eczeem/ik-heb-contacteczeem
 • https://www.uncover-skincare.nl/product-advies/wat-kun-je-doen-tegen-jeuk/
 • https://www.medicalnewstoday.com/articles/321052.php
 • https://reference.medscape.com/slideshow/skin-rashes-6004772
 • https://www.skinsight.com/search-results?age=adult&sex=female&location=stomach
 • https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/aandoeningen/auto-immuunziektes/wat-zijn-auto-immuunziektes
 • https://www.thuisarts.nl/eczeem
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Rash
 • https://greatist.com/health/itchy-stomach
 • MMC. Galbulten en netelroos. https://www.mmc.nl/allergologie/aandoeningen-en-behandelingen/netelroos/ (ingezien op 5-8-2022)
 • Prof. dr. R.O.B. Gans, prof. dr. P.E.Y. Van Schil, prof. dr. J.P. Vandenbroucke, prof. dr. C. van Weel (hoofdred.). Codex Medicus. Reed Business, Amsterdam, 13e geheel herziene en opnieuw bewerkte druk, 2009, tweede en derde oplage 2010 en 2012.
 • Afbeelding bron 1: Camiloaranzales, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 03-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 24
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.