Pemphigoid gestationis: Jeukende uitslag bij zwangere vrouw

Pemphigoid gestationis: Jeukende uitslag bij zwangere vrouw Pemphigoid gestationis is een zwangerschapsaandoening die vooral vrouwen in het tweede trimester van de zwangerschap treft. De vrouw krijgt te maken met een jeukende huiduitslag met blaarvorming op de buik, die zich mogelijk wijd verspreidt. Ook de baby krijgt af en toe deze symptomen doordat de moeder de ziekte doorgeeft via de placenta. Krachtige medicijnen zijn nodig voor de behandeling van de ziekte, en ook na de bevalling is nog een medicamenteuze behandeling vereist omdat de ziekte vaak weer opflakkert. Pemphigoid gestationis brengt wel wat complicaties met zich mee, maar deze zijn eerder mild. De vrouw krijgt tot slot het advies om te stoppen met het nemen van de pil, omdat de pil de symptomen sneller doet terugkeren.

Synoniem van pemphigoid gestationis

Pemphigoid gestationis is ook gekend als ‘herpes gestationis’. De aandoening heeft echter niets te maken met herpes.

Epidemiologie

Pemphigoid gestationis is een zeldzame zwangerschapsaandoening. Het treft ongeveer 1 op de 50.000-60.000 zwangere vrouwen.

Oorzaken

Bij deze auto-immuunaandoening veroorzaken immuunveranderingen van de zwangerschap bulleuze pemfigoïden (parapemphigus). Het eigen immuunsysteem reageert hierbij op placentale antigenen die kruisreacties geven met de huid.

Risicofactoren

De ziekte is volgens Huidziekten.nl geassocieerd met afwijkingen zoals een choriocarcinoom (kanker in de baarmoeder tijdens de zwangerschap), een molazwangerschap of met HLA-DR3 en HLA-DR4.

Symptomen: Jeukende huiduitslag met blaren

Zwangere vrouw

In tegenstelling tot polymorfe zwangerschapseruptie (huiduitslag met jeuk op de buik), treedt pemphigoid gestationis vroeg op in het tweede of zelfs het eerste trimester van de zwangerschap. Soms verschijnt de ziekte in het derde trimester of soms zelfs pas na de bevalling. Ook na de bevalling keren de symptomen mogelijk terug. Nog een verschil ten opzichte van deze aandoening is dat de navel eveneens vaak betrokken is. De zwangere vrouw presenteert zich met een jeukende huiduitslag die doet denken aan netelroos in combinatie met blaarvorming. De uitslag start op de buik (en navel) maar is mogelijk wijdverspreid. De armen en benen zijn namelijk ook mogelijk getroffen. Soms zijn ook erg grote blaren aanwezig. Af en toe ontstaan zelfs letsels op de slijmvliezen.

Baby

Een voorbijgaande bulleuze uitbarsting komt voor bij 5% van de zuigelingen, waarschijnlijk als gevolg van de transplacentale (via de placenta) passage van het aanstootgevende antilichaam.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van deze ziekte wordt bevestigd door immunofluorescentie-onderzoeken.

Diverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, PixabayDiverse medicijnen zijn beschikbaar / Bron: Stevepb, Pixabay

Behandeling met medicatie

De behandeling van zwangere vrouwen met milde symptomen gebeurt met behulp van met krachtige topische corticosteroïden (krachtige ontstekingsremmers die op de huid zijn aangebracht), maar in de meeste gevallen zijn orale (via de mond ingenomen) corticosteroïden vereist. De steroïdendosis moet de vrouw mogelijk na de bevalling verhogen, omdat een opflakkering van de ziekte heel vaak gebeurt na de bevalling. De arts tracht wel steeds een zo laag mogelijke dosis corticosteroïden in te zetten. Is de jeuk ondraaglijk, dan zet de arts andere medicijnen in, namelijk antihistaminica. Ook andere medicamenteuze behandelingen zijn mogelijk. Verder is soms een plasmaferese vereist (verwijdering en vervanging van plasma in het bloed).

Prognose

De ziekte brengt volgens het boek Clinical Medicine en Huidinfo.nl geen toename van foetale sterfte met zich mee, terwijl Huidziekten.nl stelt dat dit wel het geval is. Deze drie literatuurbronnen melden wel een verhoogde incidentie van prematuriteit (vroeggeboorte) en een laag geboortegewicht, wat waarschijnlijk te wijten is aan het auto-antilichaam dat placenta-insufficiëntie veroorzaakt. De aandoening neigt voorts terug te keren bij volgende zwangerschappen en dan in een eerder stadium, waarbij de symptomen soms ook ernstiger kunnen zijn.

Complicaties

De complicaties van pemphigoid gestationis zijn doorgaans mild, maar kunnen onder andere prematuriteit en een laag geboortegewicht omvatten als gevolg van placenta-insufficiëntie. Er is ook een risico op een terugkeer van de aandoening bij volgende zwangerschappen, vaak met ernstigere symptomen.

Preventie

De uitslag komt verder sneller terug door het nemen van de orale anticonceptiepil. Daarom krijgt een vrouw het advies om deze pillen te vermijden na de bevalling.

Lees verder

© 2017 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaren tijdens de zwangerschap: herpes gestationisBlaren tijdens de zwangerschap: herpes gestationisHerpes gestationis is een zeldzame auto-immuunziekte die zich vooral laat kenmerken door het ontstaan van blaren over he…
Jeuk tijdens de zwangerschap: buik, benen, billen en dijenJeuk tijdens de zwangerschap: buik, benen, billen en dijenDat je meer last hebt van jeuk tijdens de zwangerschap is heel normaal. Bijna een kwart van alle zwangere vrouwen ervaar…
Huid-, haar- en nagelproblemen tijdens zwangerschapHuid-, haar- en nagelproblemen tijdens zwangerschapHet lichaam maakt veel veranderingen door tijdens de zwangerschap. Door hormonale schommelingen ontstaan mogelijk proble…
Huidveranderingen tijdens de zwangerschap: oorzakenHuidveranderingen tijdens de zwangerschap: oorzakenDe meeste huidveranderingen tijdens de zwangerschap zijn normaal en kunnen verder geen kwaad. Tijdens de zwangerschap kr…

Hiv (humaan immunodeficiëntievirus) en problemen aan de huidHiv (humaan immunodeficiëntievirus) en problemen aan de huidHiv (humaan immunodeficiëntievirus) is het virus dat aids veroorzaakt (Acquired Immune Deficiency Syndrome: verworven im…
Wat veroorzaakt keelontsteking en wat is er aan te doen?Wat veroorzaakt keelontsteking en wat is er aan te doen?Iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn ofwel de bekende keelontsteking. Het lijkt zeker in de koudere maanden iet…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Geraadpleegd op 2 november 2017:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010)
  • DERMATOSES OF PREGNANCY, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 1269-1270
  • Ernstige polymorfe zwangerschapseruptie bij meerlingenzwangerschapOPEN, https://www.ntvg.nl/artikelen/ernstige-polymorfe-zwangerschapseruptie-bij-meerlingenzwangerschap/volledig
  • HERPES GESTATIONIS / PEMPHIGOID GESTATIONIS, https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/htxt/HerpesGestationis.htm
  • Herpes gestations, http://www.huidinfo.nl/h/herpes-gestationes/
  • ZWANGERSCHAPSDERMATOSEN, https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ztxt/Zwangerschapsdermatosen.htm
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 09-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.