Chronischevermoeidheidssyndroom (CVS): symptomen & remedies

Chronischevermoeidheidssyndroom (CVS): symptomen & remedies CVS of het chronischevermoeidheidssyndroom is een diagnose die pas gesteld wordt na uitsluiting van andere aandoeningen zoals fibromyalgie of depressie. CVS is een aandoening die als belangrijkste symptoom een intense, chronische vermoeidheid heeft. CVS gaat vaak samen met spierpijn, gewrichtspijn en een niet-verkwikkende slaap. De behandeling van deze aandoening is vooral gericht op het bestrijden van de symptomen, aangevuld met een aanpassing van de levenswijze van de patiënt. Ook supplementen voor meer energie kunnen helpen om chronische vermoeidheid te bestrijden. Welke remedies kunnen zoal nuttig zijn om CVS tegen te gaan?

Wat is het chronischevermoeidheidssyndroom of CVS?

Het chronischevermoeidheidssyndroom is een aandoening waarbij de patiënt chronisch vermoeid is en waarbij hij of zij al snel vermoeid raakt na een korte inspanning. Als het gaat om het chronischevermoeidheidssyndroom is er veel verwarring in de medische wereld; CVS wordt bijvoorbeeld vaak met fibromyalgie verward. Het gaat om een aandoening die door sommige medici ook myalgische encefalomyelitis of ME genoemd wordt. Deze aandoening veroorzaakt spierpijn en gaat samen met een ontsteking van het ruggenmerg en soms ook van de hersenen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt het chronischevermoeidheidssyndroom als een ziekte van het zenuwstelsel.

Oorzaken CVS

Er is anno 2020 nog steeds geen rechtstreekse oorzaak van het chronischevermoeidheidssyndroom vast te stellen. Dit maakt de aandoening zo mysterieus en moeilijk te diagnosticeren en te behandelen. In sommige gevallen kan men wel nagaan wanneer de vermoeidheid precies is ontstaan en wat de mogelijke impact van de onderliggende situatie was. Zo kan bij sommige mensen CVS begonnen zijn in een stresserende periode, zoals een chronische ziekte van een partner, een overlijden van een familielid, of een andere gebeurtenis met grote psychologische impact. Ook kan de langdurige vermoeidheid ontstaan zijn tijdens de revalidatie na een operatie, na een ernstige en langdurige infectie, of na een bevalling.

Symptomen CVS

Chronisch moe

De diagnose van chronischevermoeidheidssyndroom is niet eenvoudig te stellen. CVS kan niet uit een bloedonderzoek aangetoond worden. Vooraleer de diagnose van CVS gesteld kan worden, zal de arts eerst andere aandoeningen zoals fibromyalgie, anorexia en depressie uitsluiten. Het belangrijkste symptoom van CVS is de langdurige vermoeidheid. Om tot CVS te besluiten moet aan volgende criteria voldaan zijn:
 • vermoeidheid duurt minstens zes maanden
 • rust brengt geen verbetering van de klachten
 • er moet precies vastgesteld kunnen worden wanneer de vermoeidheid begonnen is
 • vermoeidheid is niet het resultaat van overmatige inspanning
 • vermoeidheid verstoort het normale functioneren van de patiënt

Minstens 4 bijkomende symptomen

Bovendien moeten er voor de diagnose van het chronischevermoeidheidssyndroom minstens vier andere symptomen kunnen aangetoond worden uit de volgende lijst:
 • spierpijn
 • gewrichtspijn
 • keelpijn
 • hoofdpijn
 • pijn in de klieren
 • concentratieproblemen
 • geheugenstoornissen
 • slaap waarvan je niet bent uitgerust
 • een gevoel van onpasselijkheid na een inspanning

Behandeling en remedies CVS

Pijnstillers

Het is niet vanzelfsprekend om een gepaste remedie tegen het chronischevermoeidheidssyndroom te vinden. Er is geen specifieke behandeling van deze aandoening, maar wel kunnen er maatregelen genomen worden om zo goed en zo kwaad als het kan tot een beter functioneren van de patiënt te komen. Die maatregelen zijn gericht op het bestrijden van de symptomen die met CVS samengaan. Zo wordt er getracht om de veel voorkomende pijnen zoals spierpijnen en gewrichtspijnen tegen te gaan, en wordt er gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit van de slaap. Concreet betekent dit dat zowel pijnstillers als slaap bevorderende medicijnen tot de behandeling van CVS kunnen behoren. Medicijnen die het chronischevermoeidheidssyndroom als aandoening op zich kunnen genezen zijn er echter niet.

Levenswijze

Hierbij zijn verschillende behandelingsmethoden mogelijk zoals bijvoorbeeld acupunctuur en bepaalde massagetechnieken. Voorts neemt ook cognitieve gedragstherapie een belangrijke plaats in bij de behandeling van CVS. Hierbij komt het erop aan dat de patiënt leert om met zijn chronische vermoeidheid om te gaan, waardoor hij mentaal sterker kan worden. Dit wordt aangevuld met adviezen voor het dagelijks leven van de patiënt, zoals het aanpassen van zijn of haar levenswijze aan deze chronische aandoening.

Stress

Zo wordt de patiënt aangeraden om een goed evenwicht te vinden tussen inspanning en rust, waarbij hij of zij zorgt voor een overwogen dosering van inspanningen en activiteiten. Hierbij is het belangrijk dat je zoveel mogelijk stress vermijdt en vooral leert hoever je kan gaan in het doen van inspanningen. Stress is onrechtstreeks een hinderpaal voor een sterke weerstand doordat het lichaam en geest spanning bezorgt. Belangrijk is om te weten wat je fysieke én mentale grenzen zijn en dat je die niet overschrijdt.

Supplementen tegen vermoeidheid

Eventueel kan je de hoofdsymptomen van CVS (chronische vermoeidheid, gebrek aan energie) aanvullend bestrijden met supplementen. Voedingssupplementen die zorgen voor meer energie en de weerstand verhogen kunnen bijkomend deel uitmaken van de behandeling van CVS. Ook al ondervinden niet alle patiënten met CVS een positief effect van supplementen, toch kunnen deze genomen worden met de achterliggende gedachte: "Baat het niet, dan schaadt het niet". Ook een complex van multivitaminen kan op dat vlak nuttig zijn.

Enkele voorbeelden van supplementen tegen chronische vermoeidheid:
 • Swisse Multivitaminen Energie
 • Davitamon Boost Energie
 • Orthica Energiekuur

Lees verder

© 2020 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS)Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS)Ongedifferentieerde somatoforme stoornis (OSS) is één van de 7 somatoforme stoornissen die door de DSM-IV worden ondersc…
Leren leven met Fibromyalgie?Leren leven met Fibromyalgie?Fibromyalgie is geen objectief vast te stellen medische diagnose, maar een verzamelnaam voor spierklachten die de medisc…
Fibromyalgie: Wanneer je altijd en overal pijn hebtWanneer je fibromyalgie hebt, voel je je waarschijnlijk vaak onbegrepen. Mensen met deze aandoening hebben namelijk alti…
Fibromyalgie en LDN: een nieuwe behandelingFibromyalgie en LDN: een nieuwe behandelingDe chronische pijn bij fibromyalgie kan met een lage dosis Naltrexone positief worden beïnvloedt. LDN zorgt voor meer pi…

Candida auris: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieCandida auris: symptomen, oorzaken, behandeling en preventieNiemand weet anno 2023 waar de schimmel candida auris vandaan komt. De schimmel werd voor het eerst ontdekt en geïdentif…
Urethradivertikel vrouw: symptomen, oorzaken en behandelingUrethradivertikel vrouw: symptomen, oorzaken en behandelingEen urethradivertikel duidt op een uitstulping van de urethra of plasbuis in het weefsel rondom de plasbuis. Er zijn twe…
Bronnen en referenties
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chronischevermoeidheidssyndroom
 • https://www.uzleuven.be/nl/chronisch-vermoeidheidssyndroom-cvs
 • https://www.me-cvsvereniging.nl/wat-mecvs
 • https://vermoeidheidkliniek.nl/uw-aandoening/mecvs/
 • https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/me-cvs/item33351
 • https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=57
 • https://www.fysioprins.nl/cvsme/
 • https://www.psyq.nl/somatiek-psyche/chronische-vermoeidheid
 • https://www.lentis.nl/probleem/chronisch-vermoeidheidssyndroom/wat-zijn-de-oorzaken-van-cvs/#:~:text=Er%20is%20veel%20onderzoek%20gedaan,een%20drukke%20en%20spannende%20periode.
 • https://www.hetwkz.nl/nl/Ziekenhuis/Ziekte/Chronisch-vermoeidheidssyndroom#:~:text=Behandeling%20Chronisch%20vermoeidheidssyndroom,behandeling%20bestaat%20uit%20cognitieve%20gedragstherapie. (bronnen geraadpleegd op 26/10//2020).
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.