Anet, 21-09-2015
Ik lees meerdere malen terug dat een koortslip geen soa is en genitale herpes wel. Dat klopt toch niet? Ikzelf heb het virus opgelopen down under door orale sex waarbij hij een koortslip bleek te hebben… Dan is het toch in beide gevallen een soa? Overdracht door intiem contact? Ik zie het verschil dan niet.
Reactie infoteur, 21-09-2015
Beste Anet,
een koortslip is het virus Herpes Labialis. De SOA is Herpes Genitalis. Hier is een duidelijk verschil, en dan met name natuurlijk in de plaats. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten herpes. Zo vallen waterpokken, gordelroos e.d. ook weer onder een bepaalde vorm van herpes. De overkoepelende naam is dus herpes, de toevoeging geeft aan om welke soort het gaat.
Bij alle vormen van herpes ontstaan blaasjes, en juist het vocht in die blaasjes is besmettelijk. Als je geen koortslip hebt, dan kan je iemand er in principe ook niet mee besmetten. Als je herpes genitalis hebt, dan kan je iemand wel besmetten, ook als je op dat moment geen uitbraak hebt. Hier zitten dus ook weer verschillen in.
Het vocht uit de blaasjes kan besmetten wanneer het in aanraking komt met slijmvlies van anderen. Een koortslip en herpes genitalis worden beiden in verband gebracht met het simplex virus. In de blaasjes van een koortslip zit het herpes simplex virus. Daarom kan orale seks met iemand met een koortslip ook een herpes infectie aan penis of vagina veroorzaken. Dit betekent dus dat er geen SOA was, maar dat deze wel wordt veroorzaakt, of kan worden veroorzaakt, door een andere vorm van herpes. Een koortslip is dus zeker GEEN SOA, al snap ik jouw redenatie wel hoor. Een koortslip kan een oorzaak van een SOA zijn, uitsluitend bij intiem contact, maar is dit vaker niet dan wel. Iemand met regelmatig een koortslip kan een heel leven lang nooit een SOA krijgen, evengoed als dat iemand met herpes genitalis misschien wel nooit in het leven een koortslip krijgt. In die zin staat het niet direct met elkaar in verband. De reden dat koortslip zelden aanleiding geeft tot een SOA is omdat de persoon met de koortslip weet dat dit grote gevolgen kan hebben en het over het algemeen gewoon niet doet tot het weg is. Wat dat betreft heb jij net de verkeerde persoon getroffen, en dat is heel spijtig (zacht gezegd).
Groetjes, Marensa
Anoniem, 16-07-2015
Ik heb 3 weken geleden onveilig sex gehad. Nu krijg ik op mijn voorhuid een rood vlekje. Het jeukt niet, ook heb ik er geen last van met plassen. Dit vlekje zit er nu ongeveer 2 dagen en wordt niet groter of kleiner. Mijn vraag nu was heb ik herpes genitalis of zou dit ook iets heel anders kunnen zijn. Ook heb ik als vraag kun je herpes genitalis krijgen als de gene wel ooit last heeft gehad van een koortslip. Hierbij is er alleen sex geweest geen orale sex.
Reactie infoteur, 17-07-2015
Beste anoniem,
een vlekje kan een symptoom van herpes genitalis zijn, maar het hoef niet. Het zou ook zeker iets anders kunnen zijn, en het kan zelfs helemaal niets meer zijn dan een gewoon vlekje dat op den duur vanzelf weer verdwijnt. Herpes genitalis is een andere variant herpes dan een koortslip. Herpes genitalis is ook besmettelijk als er geen uitbraak gaande is, en bij een koortslip geldt dit in de regel niet. Als je zekerheid wilt, dan kun je helaas niet anders dan toch even een testje laten doen.
Succes!
Groetjes, Marensa
Anoniem01, 19-06-2015
Hallo,
Op maandag heeft iemand met een koortslip, waarvan ik weet dat ze de blaasjes net had kapot geprikt en dat z vaak aan de wond zit, mij aangeraakt op mijn buik vlak boven mijn schaamstreek. Het was een korte aanraking. Omdat ik erg bang ben voor de herpes heb ik het meteen geprobeerd "schoon te maken" met een natte doek. Misschien niet handig want het water van de doek is toen over mijn schaamstreek gelopen. Ik ben erg angstig om herpes op te lopen. Nu is mijn vraag kan ik hierdoor herpes (genitalis) hebben opgelopen. 2 dagen later heb ik wat hoofdpijn gehad en jeuk aan de buitenzijde van mijn schaamlippen (ik had die dag wel een vervelend strakke body aan). Ik heb ook een beurs gevoel beneden, maar ik ben dan ook al de hele week ongesteld. Ik slip lysine pillen om eventueel een uitbraak te voorkomen, maar ik heb nog nooit een uitbraak gehad. En hoe weet je of je klieren in je lies opgezet zijn? Als ik op mijn lies druk kan ik namelijk wel een bobbeltje voelen.
Dank.
Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Anoniem01,
als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan is het verstandig een test te laten doen. Het risico dat je hebt gelopen is bijzonder klein, maar 100% zekerheid krijg je enkel met een test. Als de klieren opgezet zijn, dan voel je deze zonder dat je echt in hoeft te drukken. Je voelt je klieren altijd als je in je liezen drukt, dus dit is niets om je zorgen om te maken. Als je een verdikking voelt zonder dat je in je liezen drukt (maar er alleen overeen streelt zeg maar), dan zou ik het toch even na laten kijken. Mocht je je er echt druk om blijven maken, laat dan gewoon voor alle zekerheid even een testje doen.
Groetjes, Marensa
Gekwetst, 01-06-2015
Ik ben stapelverliefd op iemand die ik al heel lang ken. We hadden allebei een vaste relatie en zijn nu met elkaar. In een dronken bui ben ik zonder condoom met hem naar bed geweest, terwijl ik me nog wel had willen laten testen. Ik had altijd zo'n grote mond over anderen. Toen ik vertelde dat ik me hier heel erg druk om maakte en vertelde dat ik bang was voor hiv of een soa, vertelde hij me dat hij wel besmet is met herpes, doordat hij oraal was bevredigd door iemand met een koortslip, maar dat hij er zelden last van heeft. Ik voel me verschrikkelijk. Ik ben boos en voel me gekwetst. Het was zo fijn om zonder condoom te vrijen en nu kan dat dus nooit meer. En erger nog misschien ben ik wel besmet. Ik heb heel vaak last van een koortslip en zal misschien dan ook last krijgen van herpes. Kan ik me al laten testen? Het is twee dagen geleden.
Reactie infoteur, 19-06-2015
Beste Gekwetst,
als ik mijn persoonlijke mening mag geven (waar je niet om gevraagd hebt) dan zou ik je willen zeggen dat het een valse en smerige streek van deze persoon is om achteraf pas tegen jou te zeggen dat hij ergens mee besmet was, op het moment dat jij erover begint. Hij wist dat hij besmettelijk was en dat hij mogelijk iets aan jou door zou geven waar jij niet op zit te wachten. Ik vind dit een hee kwalijke zaak, en in mijn ogen is dit een actie die alleen uitgehaald wordt door iemand die totaal niets om de ander geeft.
Goed, tot zo ver mijn persoonlijke mening daarover. Ik weet het, je hebt er niet om gevraagd, en als je er niet op zit te wachten, vergeet dan bovenstaande :).
Je zit nu natuurlijk wel met de mogelijkheid dat je ergens mee besmet bent geraakt en het is inderdaad belangrijk dat je je laat testen. Hij kan er niet of zelden last van hebben, maar dat betekent helaas niet dat hij ook niet besmettelijk is. Ook mensen die zelf geen actieve uitbraken hebben zijn wel besmettelijk. Het kan voor jou ook heel iets anders betekenen. Als jij het nu ook hebt, en jouw weerstand is wat slechter, dan kan jij aan de lopende band uitbraken krijgen. Hoeft niet, kan wel. Laat je zeker testen en denk echt nog eens goed na over in hoeverre deze liefde echt wederzijds is.
Ik begrijp dat dit misschien heel hard overkomt, en dat spijt me. Ik zeg het alleen omdat ik in eenzelfde schuitje heb gezeten en weet wat ervan kan komen. Het kan erop uitdraaien dat jij straks een leven met beperkingen op seksueel gebied tegemoet gaat omdat je om iemand geeft die achteraf toch niet zoveel om jouw gezondheid geeft als jij dacht. Nogmaals, sorry als ik hard overkom. Het is echt niet zo bedoeld.
Ik hoop natuurlijk voor jou dat er niets aan de hand is. Mocht je dan echt samen met hem verder willen, eis dan een SOA-test van hem, doe er zelf ook eentje en bespreek met de huisarts wat de risico's van onbeschermde seks tussen jullie beiden zijn.
Groetjes, Marensa
Bezorgd, 17-05-2015
Enkele dagen geleden kreeg ik vreselijk pijn tijdens het plassen. Heb geen afscheiding. De dagen erna kreeg ik pijnloze blaasjes op m'n eikel en schacht. Nu 5 dagen later beginnen ze gevoelig te worden. Misschien geiriteerd door de antischimmelcreme. Wel is een wond op mijn duim vreselijk gaan insteken en heb ik pijnscheuten door m'n hele pols en duim. De huisarts heeft niks gezegd over eventuele herpes. Ook heeft mijn partner geen klachten behalve bacteriële vaginose. Zijn er meerdere Soa's met deze symptomen of is het echt herpes? Ik ben nog in afwachting van mijn test.
Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste 'bezorgd',
helaas kan ik je niet met zekerheid zeggen dat het hier om herpes gaat. Er zijn inderdaad meerdere aandoeningen waarbij je last kunt krijgen van pijn bij het plassen en bijvoorbeeld blaasjes (waar je verder geen last van hebt). Ik begrijp dat je je heel veel zorgen maakt, maar op dit moment kun je niet anders doen dan de uitslag van de test afwachten. Ik hoop voor je dat dat wat antwoorden biedt, zodat je er iets aan kunt doen. Succes!
Groetjes, Marensa
J. ,., 21-04-2015
Hallo ik heb zaterdag een sex gehad met iemand voor de eerste keer met die persoon en de maandag ochtend had ik al blaasjes(rode uitslag) maar niet extreem ofz. Al wat ik voel is soms een klein beetje jeuk maar anders helemaal niets en het zit alleen opmijn eikel en een beetje eronder is dat herpes of? En wat ik ook nog wou vragen als je het hebt als man kan je en nog kinderen maken?
Reactie infoteur, 23-05-2015
Beste J.
na besmetting met herpes duurt het gemiddeld een week voordat er blaasjes komen. In het snelste geval na twee dagen. Het is in jouw geval dus niet helemaal uit te sluiten dat het om herpes gaat. Het zou wel heel snel zijn, maar de snelheid van het verschijnen van symptomen is heel persoonlijk. Ik zou voor de zekerheid even een testje laten doen.
Herpes maakt niet onvruchtbaar, dus je kan nog zeker kinderen krijgen als je dat daarvoor ook had gekund. Daar hoef je je geen zorgen om te maken.
Succes!
Groetjes, Marensa
G., 17-01-2015
Ik ben gisteren naar de dokter geweest. De dokter denkt dat k herpes heb. Het rare ervan, en dat vind de dokter ook is dat ik 1 maand geleden voor de laatste x seks heb gehad en dit was ook veilig. De incubatietijd is dus ook volgens de dokter allang voorbij. Ik heb verder geen klachten alleen wat bultjes. Ze doen ook niet pijn. Verder kan ik me ook niet vinden in de symptomen van herpes. Ik heb volgende week een afspraak om me te laten testen. Maar mijn vraag is nu wat denkt u? Ik ben behoorlijk aan t stressen.
Reactie infoteur, 20-01-2015
Beste G.,
wat een vreemd verhaal van de huisarts! Herpes is een sluimerende aandoening die al heel lang kan bestaan zonder dat je er zelf erg in hebt. Dit komt omdat lang niet iedereen direct, of binnen een vaste periode, symptomen krijgt die wijzen op herpes. Het kan dus zijn dat je het al jaren hebt zonder dat je je ooit hebt hoeven laten testen, omdat je nergens last van had. Een incubatietijd of het vreemd vinden omdat je een maand geleden voor het laatst seksueel actief bent geweest is daarom een heel aparte mening van een huisarts. Als je het hebt, en dat zal een test inderdaad moeten uitwijzen, dan hoeft dit dus ook niet direct van die laatste persoon te zijn. Je kunt het al veel langer bij je dragen zonder het te weten, dus als er meerdere partners geweest zijn, dan kan het eigenlijk iedereen geweest zijn. Het enige wat je kan doen is de uitslag van de test afwachten. Als je het hebt, dan kun je waarschijnlijk niet meer achterhalen van wie je het dan hebt gekregen. Wel is het dan belangrijk dat je zelf eventuele partners waarmee je onveilige seks hebt gehad informeert, zodat zij zich ook kunnen laten testen. Mogelijk had jij het toen al en heb je hen besmet. Ik hoop natuurlijk voor jou dat er niets aan de hand is!
Heel veel sterkte!
Groetjes, Marensa
Y., 27-12-2014
Ik ben er nu sinds 2 dagen achter dat ik herpes heb. Dit is bij de hap vast gelegd ik ging mij zorgen maken omdat ik veel last kreeg en mijn blaasjes groter werden. Nu heb ik een kuur gehad en de blaasjes zijn eigenlijk nu al ingedroogd. Ik heb mij nu bed partner hier over ingelicht maar hij heeft nergens last van en ook nooit gehad zegt hij. Na 5 dagen dat wij intiem zijn geweest begonnen de eerste pijn klachten bij de vagina en met plassen. Die later pas over gingen in blaasjes.
Mijn vraag is wel ik heb dit nog nooit eerder in mijn leven gehad. Zo een uitbraak. Ik lees soms dat een uitbraak ook soms pas na maanden of jaren kan uitbreken. Dus kan het dan ook zijn dat ik deze herpes van een andere partner heb gekregen? Of kan ik er wel van uit gaan dat hij stille drager is?
Reactie infoteur, 05-01-2015
Beste Y.,
je kan er zeker vanuit gaan dat de mogelijkheid bestaat dat je het gekregen hebt van een eerdere partner. Het hoeft niet, het kan wel. Het is inderdaad zo dat de eerste klachten of een eerste uitbraak pas na jaren op kunnen treden. Onder andere je levensstijl, je weerstand en je algehele gezondheid hebben invloed op het verschijnen of uitblijven van een uitbraak. Zolang je geen symptomen hebt, weet je vaak niet dat je het hebt. Er zijn mensen die het al zeker tien jaar moeten hebben en er nooit iets van hebben gemerkt. Het is dus mogelijk dat jij het al jaren bij je draagt zonder het te weten, gewoonweg omdat je geen symptomen had en je daarom ook niet hebt laten testen. Aan de andere kant is het wel mogelijk dat je het van deze partner hebt, die zelf nooit symptomen heeft gehad, waardoor hij het zelf niet weet. Het werkt een beetje twee kanten op wat dat betreft. Hij kan zich laten testen, natuurlijk, maar dit zal je niks vertellen over wie nu eigenlijk wie heeft besmet. Hij kan zijn begonnen en jou hebben besmet, maar andersom is de kans even groot. Vingers wijzen heeft dus geen zin als hij het ook blijkt te hebben. Blijkt hij het (nog) niet te hebben, dan weet jij zeker dat je het van een ander hebt. Belangrijk voor je partner is dan wel om te weten dat dit niet betekent dat jij vreemd bent gegaan. Je kan het al jaren hebben, dus het zegt niets over je trouw aan hem.
Ik hoop dat je hier iets mee kan!
Groetjes, Marensa
L., 09-11-2014
Ik heb nu mijn tweede herpes aanval na bijna 5 jaar. Het begon na de laatste gemeenschap met een rauw gevoel, gevolgd door in mijn ogen een schimmelinfectie. Daar ook medicatie voor geslikt. Zaterdagavond werd de zwelling van de vulva steeds erger en had ik flinke koorts en pijnlijke lymfeklieren in mijn liezen. Toen ik zondag in de spiegel keek had ik overal blaasjes en zweertjes. Gekke is dat ik geen pijn heb met plassen en dat alleen de blaasjes, zweertjes bij de ingang van mijn vagina zeer pijnlijk zijn. Ik ga morgen naar de huisarts voor medicatie. Hoe lang duurt een tweede aanval doorgaans? Hoop niet dat ik weer 3 weken plat moet.
Reactie infoteur, 13-11-2014
Beste L.,
dat is erg vervelend! Dat er 5 jaar tussen de eerste en de tweede aanval zit, dat is heel lang. Dit wijst erop dat je lichaam veel zelf kan tegenhouden als het om aanvallen gaat. Je hebt een goede weerstand en je leeft over het algemeen waarschijnlijk best gezond. Hoe lang een aanval duurt is helaas niet te zeggen. Dit is heel persoonlijk. Een goede weerstand, zoals jij waarschijnlijk hebt, kan een aanval verkorten, maar dit hoeft niet. Ik kan hier daarom echt helemaal niets over zeggen helaas.
Ik hoop natuurlijk voor jou dat je er weer snel van verlost bent! Sterkte!
Groetjes, Marensa
S., 28-10-2014
7 weken geleden heb ik een one night stand gehad. In eerste instantie wel veilig, maar het condoom is gescheurd. Nu hoorde ik via via dat de persoon in kwestie afgelopen week de diagnose herpes is vastgesteld omdat er klachten waren. De eerste uitbraak. Deze persoon is seksueel actief en heeft na mij nog meer partners gehad. Ik heb zelf nergens last van. Kan het zijn dat de persoon drager was en ik nu ook besmet ben? Of had ik dan al klachten moeten hebben? Kan ik me laten testen ook als er geen klachten zijn?
Reactie infoteur, 29-10-2014
Beste S.,
het is inderdaad mogelijk dat je besmet bent geraakt. Dit kun je helaas niet bepalen aan de hand van het feit of je klachten hebt of niet. Er zijn mensen die herpes hebben maar het zelf niet weten, omdat er totaal geen symptomen zijn. Dit kan pas na jaren gebeuren en sommigen krijgen helemaal nooit klachten, terwijl ze wel volop besmettelijk zijn voor anderen.
Je kunt je laten testen, ook als je geen symptomen hebt. Ik zou je dit ook zeker aanraden. Je kunt het maar beter weten. Een test zal altijd aangeven of je het hebt of niet, ook als er geen symptomen zijn. Je bent niet verantwoordelijk voor de mogelijke anderen die deze persoon besmet heeft, maar je draagt wel de verantwoordelijkheid voor wat jij doet. Juist daarom zou je je toch moeten laten testen, hoe klein het risico misschien is. Mocht er dan toch iets aan de hand zijn, dan kun je je daar in elk geval op aanpassen.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
K., 30-09-2014
Ik ben er gister achter gekomen dat ik herpes genitalis heb. Ik heb al bijna zes jaar lang een seksuele partner en ik heb nooit ergens last van gehad. Tot vorige week. Ik kreeg een paar dagen na de seks last van dikke klieren en een ontzettende jeuk later gepaard met blaasjes echt vreselijk! Ik kan niet begrijpen hoe, en van wie ik het heb opgelopen het is echt een klap in me gezicht. Ik moet het nog aan mijn partner vertellen het. Dat vind ik nogal moeilijk. Ik heb al zes jaar dezelfde seksuele partner, ik ben nog nooit vreemd gegaan betekent het dat hij dat wel heeft gedaan? Ben ik besmet door hem? Hij heeft namelijk geen last van iets en ook totaal geen klachten.
Reactie infoteur, 03-10-2014
Beste K.,
ik kan me goed voorstellen dat je heel erg geschrokken bent. Het is niet niks! Natuurlijk is het heel belangrijk om hierover te praten met je partner. Op de eerste plaats omdat hij waarschijnlijk ook besmet is en dit moet weten, en op de tweede plaats omdat hij je misschien wel kan vertellen hoe je eraan komt. Ik snap dat het een heel moeilijk gesprek is om te voeren, maar het is wel echt nodig.
Het is heel logisch dat je direct denkt aan vreemd gaan als je al zo lang een vaste relatie hebt. Als jullie allebei vlak voor jullie relatie of tijdens de relatie een SOA-test hebben gedaan en toen niets hadden, dan is er geen andere mogelijkheid dan dat 1 van jullie twee is vreemd gegaan. Als jij dit niet bent, dan heb je direct je antwoord. Maar, heel belangrijk om te weten, als jullie niet getest zijn, dan kan het zijn dat 1 van jullie het al voor de relatie had, en dat betekent dat vreemd gaan niet per se aan de orde hoeft te zijn. Het virus kan jaren en jaren aanwezig zijn voordat je het merkt. Bij mensen met een goede gezondheid, een goede conditie en een gezonde levensstijl komt het vaker voor dat het virus wel aanwezig is en dat zij mensen besmetten, zonder dat zij zelf weten dat ze het hebben en zonder dat zij symptomen ervaren.
De conclusie is: hebben jullie allebei een SOA-test gedaan vlak voor of tijdens de relatie en was er toen niets aan de hand, dan is er eentje vreemd gegaan. Dat kan niet anders. Heeft er nooit een test plaats gevonden, dan hoeft er geen sprake te zijn van vreemd gaan. Het kan dan zijn dat 1 van jullie al voor de relatie besmet was door iemand anders, maar dit gewoonweg niet wist omdat er geen symptomen waren.
Ik vind het heel vervelend voor je dat je hier nu mee zit. Ik hoop wel dat de uitleg je iets geholpen heeft. Probeer het gesprek aan te gaan en laat hem desnoods ook dit antwoord lezen als hij denkt dat jij dan bent vreemd gegaan (in geval van geen test). Ik wens je heel veel sterkte en succes!
Groetjes, Marensa
Stacy, 22-09-2014
Hoi
Ik ben er vandaag achter gekomen dat ik herpes genitalis heb. Ik heb al een jaar lang 1 sexuele partner en heb noooooit ergens last van gehad. Tot vorige week. Ik was erg droog tijdens de sex en het deed ontzettend pijn. Op een gegeven moment word je vanzelf wel weer een beetje nat, en gingen we dus gewoon verder. Na de sex deed het plassen vreselijk pijn. Maar ik heb dat wel vaker gehad dus zag het niet als iets ergs.
Ik kreeg alleen 2 dagen na de sex bultjes en het werden er steeds meer. Jeuk en vocht kwam eruit. Vreselijk.
Ik heb mijn partner meteen gevraagd zich te laten testen en als hij ooit al zoiets heeft gehad. Hij zegt dat hij nog noooit zoiets heeft gehad en hij heeft vorig jaar een volledig bloedonderzoek gedaan en er kwam niks raars uit volgens hem. Ik heb alleen met hem sex gehad, en vind het dus super frustrerend dat ik dit heb en hij zegt nooit ergens last vN te hebben. Mijn vraag is nu.kan het dat hij het virus heeft en ondanks zijn bloendonderzoeken in het ziekenhuis dat er niks uitkwam het er toch altijd was. (De bloedonderzoeken waren niet voor soa's maar gewoon gezondheidcheck) wordt er dan ook op soas gecontrolleerd? OF maakt mijn lichaam het zelf aan? Ik ben superverdrietig
Reactie infoteur, 23-09-2014
Hoi Stacy,
ik kan me heel goed voorstellen dat je heel verdrietig bent. Als je het nieuws krijgt dat je deze aandoening hebt, dan duurt het eigenlijk bij de meeste mensen heel lang voordat het verwerkt is en dat er een beetje acceptatie komt. Het zal altijd wel een moeilijk puntje blijven, dus houdt daar rekening mee.
Tijdens een gewoon bloedonderzoek, bijvoorbeeld om te kijken naar ontstekingen in het lichaam of de werking van de schildklier, wordt er niet getest op SOA. Het kan dus zijn dat je partner het wel heeft, en ook al had tijdens dat bloedonderzoek, zonder dat dit naar voren is gekomen. Er wordt dan echt enkel getest op de relevante gezondheidszaken. Voor een SOA-test wordt er een specifiek bloedonderzoek gedaan die wel volledig gericht is op de verschillende SOA. Het kan zijn dat iemand het heeft, maar het zelf niet weet. Er zijn mensen die geen aanvallen hebben, waardoor ze het zelf niet merken dat ze besmet zijn, maar ondertussen wel anderen kunnen besmetten. Ik zou je in elk geval zeker aanraden je partner ook te laten testen, want het risico is helaas groot dat hij het ook heeft.
Ik hoop dat jij het snel een plekje kan geven. Het is natuurlijk heel erg, maar ik hoop dat er snel een moment komt waarop je kan denken dat ook boos en verdrietig zijn niet gaat helpen. Het klinkt heel lullig en cliché, maar je moet ermee leren leven. Doe dat alsjeblieft op een zo gelukkig mogelijke manier, en niet op een verdrietige manier omdat je het hebt. Je zult zien dat het echt het einde van de wereld niet is.
Heel veel succes en sterkte!
Groetjes, Marensa
Kimberly, 06-09-2014
Ik ben er afgelopen week achter gekomen dat ik herpes genitales heb. Het doet verschrikkelijk veel pijn. Zitten, liggen, staan. Niets geeft echt verlichting. Ik heb wel zink en een verlichtende creme gekregen maar dat smeren (maar vooral verwijderen) doet zoveel pijn dat ik het liever niet gebruik. Heb wel een soort antibiotica kuur die ik sinds woensdag slik. Zijn er nog tips voor verlichting? Verder heeft mijn vriend wel eens een koortslip gehad maar de afgelopen tijd niet. Kan dat de rede zijn dat ik nu deze vorm heb opgelopen?
Reactie infoteur, 10-09-2014
Hoi Kimberly,
op de eerste plaats natuurlijk vervelend dat je het opgelopen hebt, en nog veel vervelender dat je er zo ontzettend veel pijn van hebt! Dat spijt me voor je!
Een koortslip is een andere soort herpes en veroorzaakt dan ook geen herpes genitalis. Dit moet je echt door middel van seksueel / intiem contact hebben opgelopen. Juist daarom is het ook heel belangrijk dat je vriend zich laat testen, omdat het risico dat hij het ook heeft heel groot aanwezig is in het geval dat jullie gemeenschap hebben (ik ken je leeftijd en levensstijl natuurlijk niet, dus hier kan je zelf het beste over oordelen).
Als je echt zoveel pijn hebt tijdens een uitbraak, dan is het sowieso heel belangrijk dit direct te melden bij je huisarts. Er kan dan naar een andere behandeling worden gezocht die voor jou effectiever is. Zolang je er zoveel pijn van blijft houden moet je (hoe vervelend ook) blijven zoeken naar een behandeling die verlichting biedt. Daarnaast helpt koelen ook. Ik weet niet precies waar je het meest pijn hebt, maar het kan heel goed helpen om een maandverband in de vriezer te leggen en deze bevroren in je ondergoed te doen. Niet erg comfortabel, maar het werkt wel verlichtend voor enige tijd. In een bad(je) gaan zitten met zeezout helpt voor sommige mensen ook (niet voor allemaal) dus dat is wel het proberen waard. Maar, nogmaals, blijf met je huisarts zoeken naar een middel dat wel werkt. Juist omdat het vaker terug zal komen heb je dit echt nodig, want het is niet de bedoeling dat je je zo ellendig gaat voelen. Je voelt je waarschijnlijk al ellendig genoeg zonder de pijn.
Ik hoop echt dat je heel snel iets vindt dat helpt! Succes!
Groetjes, Marensa
Laura, 31-08-2014
Mijn vriend vertelde mij dat hij herpes heeft. We hadden nog geen seks gehad. Maar na een gegeven moment wil je toch seks en heb ik dat pas geleden gedaan met hem, 2 keer nu.
Mijn vraag is nu, ben ik nu al meteen besmet of kan het zijn dat ik het nog niet heb opgelopen?
Ik begin nu namelijk erg bang te worden en of ik wel de juiste beslissing heb genomen.
Hoeveel kans is er dat ik het nu ook heb en zo ja, hoe snel krijg ik er last van?
Reactie infoteur, 04-09-2014
Beste Laura,
ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk is. Wel is het natuurlijk heel goed dat je vriend het je eerlijk verteld heeft, zodat je zelf keuzes hebt kunnen maken hoe je het aan wilt pakken. Het beste had geweest om samen langs de huisarts te gaan voordat jullie seks zouden hebben. Deze had jou kunnen testen op de aanwezigheid van eventuele antistoffen in je lichaam en op basis daarvan kunnen adviseren wat te doen. Aan de andere kant kan ik me ook heel goed voorstellen dat dat niet het eerste is waar je aan denkt.
Helaas is het wel zo dat 1x seks voldoende is om besmet te raken. Hierbij maakt het niet uit of hij op dat moment een 'aanval/uitbraak' heeft of niet. Het is in beide gevallen besmettelijk. Maar, het hoeft niet. Het kan ook zijn dat je nog niet besmet bent geraakt. Dit heeft met meerdere factoren te maken, zoals bijvoorbeeld ook jouw conditie, je levensstijl enz. De enige manier om vast te stellen is een test laten doen. Het is namelijk zo dat er ook mensen zijn die wel besmet zijn geraakt, maar geen symptomen krijgen of pas weken tot maanden later symptomen krijgen. Het enige wat je kan doen is naar de huisarts gaan om je te laten testen. Het is namelijk niet te zeggen hoeveel risico je hebt gelopen. Je hebt sowieso risico gelopen, dat is zeker, maar het is niet in procenten te zeggen.
Ik hoop voor je dat de huisarts je duidelijkheid kan geven, en je eventueel ook van advies kan voorzien wat je het best kunt doen. Succes!
Groetjes, Marensa
Miranda, 07-08-2014
In oktober 2012 heb ik helaas ook herpes genitalis opgelopen door mijn ex partner. Hij had in het verleden achteraf ook een meid besmet en wist niet wat herpes inhield…Alleen heb ik sinds oktober 2012 een heftige aanval gehad en hierna niet meer. Wel merk ik dat een lymfeklier sinds die tijd soort van dikker is (alsof het daar echt is opgeslagen). Nu ben ik weer volop aan het daten en is mijn vraag in hoeverre ben ik nog besmettelijk als ik zelf al bijna 2 jaar geen aanval heb gehad? Uiteraard ga ik het veilig doen maar ben je dan ook besmettelijk? En hoe zit dat precies als ik ooit weer een vaste partner heb? Kan ik met orale seks diegene dan nog besmetten? Hoop dat je een antwoord op mijn vragen hebt!
Reactie infoteur, 13-08-2014
Beste Miranda,
hoe vaak je last hebt van een herpes-aanval, dat hangt helemaal af van de persoon. Iemand die heel gezond is, een goede conditie heeft en weinig stress (over het algemeen) heeft minder last van aanvallen. Er zijn heel veel factoren die meespelen. Sommige mensen hebben elke maand een aanval, anderen zelden of helemaal nooit meer na een eerste aanval. Helaas betekent het in geen geval dat je niet meer besmettelijk bent, hoe lang je ook aanval-vrij bent. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de meeste mensen met deze aandoening juist besmetten op het moment dat er geen aanval is. Dit komt omdat mensen bewust geen seksueel contact hebben tijdens een aanval, als besmetting het grootste risico meebrengt, waardoor de cijfers van besmetting buiten aanvallen om hoger liggen.
Herpes blijft altijd aanwezig. Hoe sterk het er ook op lijkt dat het weg is, je blijft je leven lang besmettelijk.
Overigens komt het ook voor dat de blaasjes zich inwendig bevinden tijdens een aanval (in de vagina of de anus). Hierdoor heb je zelf eigenlijk niet door dat je een aanval hebt als je geen verdere klachten ervaart, maar het is wel aanwezig.
Als je weer een vaste partner krijgt, en misschien wel ooit kinderen wilt, dan is het inderdaad belangrijk met een aantal dingen rekening te houden. Op de eerste plaats moet je je partner natuurlijk vertellen dat je besmet bent geraakt. Je kan daarna overleggen wat handig is om te doen. Gebruik in het begin zeker een condoom om de ander te beschermen. Seksueel contact of intiem contact brengt altijd risico's met zich mee, dus ook als het gaat om orale seks. Je kunt dan eventueel een beflapje gebruiken, maar veel stellen zijn hier wat op tegen. Toch komt er waarschijnlijk ook een punt in een vaste relatie waarop je geen condoom meer wilt gebruiken, of dat je misschien wel een kindje zou willen. Dan is het goed om naar de huisarts te gaan met je vriend. Door middel van een bloedonderzoek kan tegenwoordig worden vastgesteld of hij al antistoffen tegen HSV-2 in het lichaam heeft. Dit is vaker het geval. Als dit zo is, dan is het risico op besmetting te verwaarlozen en hoeft er geen condoom gebruikt te worden. Dit onderzoek wordt dan ook aangeraden voor vaste partners waarvan er 1 besmet is. Als blijkt dat er geen antistoffen zijn, dan kan met de huisarts worden besproken wat dan voor jullie persoonlijk aan te raden is.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!
Groetjes, Marensa
E., 05-08-2014
Ik heb in mei Herpes genitalis gekregen van een jongen die nooit ergens last van heeft gehad en het dus niet wist. Nu is mijn vraag hoe dit kan want als het virus niet actief is, is de kans ook erg klein dat je het kunt overdragen toch?
Ik heb het er nog steeds lastig mee omdat je er nooit vanaf komt. Nu heb ik zelf ook snel last van candida infectie waardoor het verschil lastig te merken is. Ik wil niet constant pillen slikken omdat dat in mijn gedachten ook niet goed kan zijn. Nu lees ik dat lysine pillen goed voor je zijn om een uitbraak te voorkomen, hebben jullie daar advies over?
Reactie infoteur, 13-08-2014
Beste E.,
het is inderdaad heel moeilijk om te accepteren dat je het hebt. Ik kan me daar alles bij voorstellen. Je hebt het ook nog maar vrij kort, dus het zal je nog wel wat tijd kosten om het te gaan accepteren. Dat is tenslotte alles wat je kunt doen, want je komt er niet meer vanaf, hoe erg dat ook is.
Tijdens een uitbraak is het risico op besmetting inderdaad groter, maar toch vinden de meeste besmettingen plaats buiten een uitbraak om. Dit heeft te maken met het feit dat mensen tijdens een uitbraak rekening houden met dat zij extra besmettelijk zijn. Zij hebben dan dus over het algemeen geen seksueel contact of uitsluitend veilig seksueel contact. Maar, ook als je geen uitbraak hebt ben je besmettelijk en mensen houden daar vaak geen rekening mee. Daarom worden meer mensen besmet door iemand die geen uitbraak heeft dan dat er besmettingen plaatsvinden tijdens een uitbraak.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je ook niet altijd weet dat je een uitbraak hebt. Een uitbraak is namelijk niet altijd zichtbaar en levert ook niet altijd extra klachten op. Je kunt inwendig (in de vagina of de anus) blaasjes van een uitbraak hebben die je zelf niet ziet of voelt. Zo ben je dus wel extra besmettelijk, maar je weet het zelf niet. Dat is helaas de onzekerheid van herpes.
Lysine helpt inderdaad wel wat om uitbraken te voorkomen of om ze minder ernstig te maken. Ik kan me goed voorstellen dat je niet constant pillen wilt gebruiken. Ik zou je dan ook aanraden om eerst eens te kijken hoe vaak je een uitbraak hebt. Er zijn namelijk mensen die deze eigenlijk zelden hebben. Stress, spanningen, een zwakke weerstand en een slechte conditie zorgen vaak voor meer uitbraken. Sommige mensen hebben eens per maand een uitbraak, anderen zelden of helemaal niet meer na een eerste uitbraak. Als je echt op regelmatige basis uitbraken hebt, en je wilt geen pillen slikken (wat ik me goed voor kan stellen), dan kun je ook extra aandacht besteden aan je voeding. Kies bewust voor lysine-rijk voedsel. Zo hoef je geen pillen te nemen en krijg je toch extra lysine binnen om je te helpen de uitbraken onder controle te krijgen. Maar, nogmaals, houd er wel rekening mee dat je ook besmettelijk bent als je geen uitbraak hebt.
Ik hoop dat je hier iets mee geholpen bent. Heel veel succes, ook met het acceptatieproces!
Groetjes, Marensa
I., 16-07-2014
Hallo,
Ik heb een vaste relatie sinds 6 maanden. Toen ik echter vorige maand terugkwam van 1 maand vakantie (zonder partner) kreeg ik meteen ernstige pijn tijdens het seksueel contact. Een week later kreeg mijn partner blaasjes op zijn penis (en ik ook). Het bleek om herpes te gaan (positief getest). Echter we hebben beiden geen ander seksueel contact gehad en ook nog nooit koortsblaasjes. De onzekerheid over hoe we dit opgelopen hebben, maakt alles zeer lastig. Ik vraag me af of ik het op vakantie heb opgelopen, maar dit lijkt me zo onwaarschijnlijk zonder seksueel contact. We begrijpen er niks van.
Groetjes,
I.
Reactie infoteur, 20-07-2014
Beste I.,
het is een heel vervelende situatie waar jullie als partners in terecht zijn gekomen. Ik kan me voorstellen dat het een negatieve invloed heeft op het vertrouwen binnen de relatie, vooral omdat er ineens een SOA in het spel is nadat jullie tijd apart van elkaar hebben doorgebracht door een vakantie.
Er zijn meerdere vormen van herpes. Koortsblaasjes (of een koortslip) is een andere soort herpes als de blaasjes die op en rond de geslachtsdelen voorkomen. Een koortslip is geen SOA en de blaasjes rond de geslachtsdelen wel. Ook is het zo dat de SOA uitsluitend door seksueel contact wordt overgedragen. Daarmee wordt deze vorm van herpes onderscheiden van andere vormen, die alleen blaasjes op andere delen van het lichaam (zoals de lip bijvoorbeeld) veroorzaken.
Omdat jij het hebt over blaasjes op de penis (bij jullie beiden), gaat het helaas om de SOA, ofwel herpes genitalis, en deze vorm van herpes kan echt uitsluitend worden overgedragen door seksueel contact. In de medische wereld wordt het als volgt omschreven:
'QUOTE: Besmetting met herpes genitalis kan alleen door intiem seksueel contact tussen personen, van wie de één herpes heeft en de ander niet. Daarom is herpes genitalis een soa. Je kunt geen herpes genitalis krijgen als je alleen maar 'in de buurt' bent van iemand die herpes heeft. Je moet met de uitslag op de huid of het slijmvlies van mond, penis, vagina of anus in aanraking komen om besmet te worden. Het besmettingsgevaar is het grootst rond het moment dat iemand blaasjes of zweertjes heeft.'
In vrijwel alle gevallen volgen de symptomen al binnen een week na besmetting, dus het kan ook niet het geval zijn dat de besmetting al voor jullie relatie heeft plaatsgevonden en pas nu tot uiting komt. Helaas moet dan in dit geval gesteld worden dat 1 van jullie het recentelijk heeft opgelopen door intiem contact en de ander hiermee besmet heeft. Het spijt me voor je.
Ik hoop dat jullie hier een goed gesprek over kunnen hebben en dat de waarheid boven tafel komt, vooral omdat het besmet zijn met herpes genitalis al vervelend is, maar het is nog erger als je geen antwoord krijgt op de vraag hoe je het gekregen hebt. Eerlijkheid is dan ook erg belangrijk, hoe moeilijk dat ook kan zijn.
Groetjes, Marensa
S., 29-06-2014
Ik heb sinds 2,5 jaar Herpes Genitalis, en herpes op mijn rug. Ik heb iedere maand wel een uitbraak in de laatste 2 jaar (meestal Genitalis). Ik krijg altijd acicclostad 800, de sterkste medicatie wat er is, iets anders werkt niet.
Ik slik zinktabletten en L-lysine dagelijks. Eet absoluut geen noten vanwege arginine (laat herpes schijnbaar snel uitbreken) nou kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd doe? Ik ben vaste klant bij zo ongeveer iedere dokter in omgeving.
Nu heb ik sinds 3 weken lang een uitbraak, ben al 2x bij de eerste hulp geweest en die wilden mij eigenlijk (voor de tweede x al) opnemen in het ziekenhuis, maar gelukkig mocht ik wachten tot morgen om te kijken hoe het morgen gaat.
Uitbraak om even duidelijk te zijn: Begon bij genitalis en opeens kreeg ook herpes bij mijn oog, daarna op mijn lip, gisteren ook onder mijn oksel en we zijn nog niet klaar zojuist ontdekte ik ook een korstje in mijn nek.
Ik slik dus op het moment voor de 3e x Aciclostad 800. Ik ben hopeloos en bang… Hoelang gaat dit door? Jaren? Mijn hele leven?
Weet iemand een langdurige therapie voor probleemgevallen als mij? Tot nu toe kon geen dokter mij helpen… De uitbraken uiten zich in jeuk, kapotte huid, korstjes en zenuwsteken (het volle pakket, iedere maand)
Ik hoop dat niemand dit hoeft door te maken want het is een grote nachtmerrie!
Reactie infoteur, 04-07-2014
Beste S.,
wat moet jij je ontzettend rot voelen! Ik kan me goed voorstellen dat dit een grote invloed heeft op je dagelijks leven. Het is heel vervelend als de medicatie niet of niet afdoende helpt, en zeker als je er elke maand opnieuw mee te maken krijgt.
Ik wil je in elk geval nog de optie van onderhoudsmedicatie voorleggen, ook wel de onderhoudsdosering. Ik weet niet of je dit al eens aan een arts hebt voorgelegd? Dit is een behandeling speciaal voor mensen die er in ernstige mate last van hebben, en daar val jij zeker onder. De behandeling kan worden gegeven bij zowel vaak terugkerende aanvallen als bij zeer ernstige aanvallen.
De behandeling kan op dit moment met twee middelen, dus mogelijk moet eerst worden bekeken waar je het beste op reageert. In elk geval is het de bedoeling dat je voor langere periode de onderhoudsdosering neemt. Dit kan op de eerste plaats met valaciclovir (Zelitrex). Hiervan neem je dagelijks 1 tablet voor lange tijd. Op de tweede plaats kan het met aciclovir (Zovirax), waarvan je dagelijks twee tabletten moet nemen. In Nederland zijn alleen deze twee soorten medicatie geregistreerd als geschikt voor de behandeling. Er is wel nog een derde optie, maar deze wordt voornamelijk gebruikt bij personen met HIV.
Ik hoop dat je dit met een arts kunt bespreken om te zien of het voor jou een geschikte mogelijkheid is, want zo verder leven is inderdaad een nachtmerrie, zoals je het zelf noemt. Ik hoop echt dat het je verder helpt en dat je er in elk geval voor een groot deel van verlost raakt!
Heel veel sterkte!
Groetjes, Marensa
A., 09-06-2014
Hallo,
Ik ben een tijdje geleden besmet geraakt met het herpes virus. Ik heb gevreeën met een jongen en had binnen een week de uitslag, blaasjes, en helse pijnen. Het was echt verschrikkelijk. Ik heb het hem meteen verteld, en hij is uiteindelijk ook naar de GGD geweest om te testen. (wel pas na 2 of 3 maanden dat ik het verteld had). Nu sprak ik hem na een lange tijd weer en vertelde hij me dat hij schoon was. Hij heeft bloed geprikt, en zich op alles laten testen maar er is niks gevonden.
Hij heeft het verhaal specifiek uitgelegd aan de arts en ze hebben op alles getest. Hoe kan dit?! Kan iemand het virus bij zich dragen zonder dat het gevonden wordt? Ik begrijp er niks meer van.
Reactie infoteur, 12-06-2014
Beste A.,
op de eerste plaats is het natuurlijk heel vervelend dat je besmet bent geraakt! Het feit dat de oorzaak nu nogal raadselachtig is helpt je waarschijnlijk niet om het te accepteren. Het is niet mogelijk dat iemand herpes heeft en dit niet zichtbaar is in een test. Er zijn dus een aantal mogelijkheden waar je aan moet denken. Misschien spreekt deze persoon niet de waarheid en heeft hij zich niet laten testen, of heeft hij zich wel laten testen maar liegt hij over de uitslag uit schaamte. Een andere optie is dat deze persoon wel volledig de waarheid spreekt, maar in dat geval moet je het toch van iemand anders hebben gekregen. Of dit mogelijk is, dat weet jij natuurlijk alleen. Als jij 100% zeker bent dat je het van deze jongen hebt gekregen, dan spreekt hij niet helemaal de waarheid.
Ik hoop dat je duidelijkheid krijgt. Besmet raken met een virus als herpes brengt toch woede en verdriet met zich mee, en het is iets dat je op den duur moet leren accepteren, hoe lastig dat ook is. Het kan daarbij wel helpen als je precies weet hoe dit ontstaan is.
Heel veel succes en sterkte!
Groetjes, Marensa
E., 25-05-2014
Bedankt voor je snelle reactie! Misschien enig idee waarom de klieren na 2 maanden nog steeds opgezet zijn? Als ik dactarine smeer is de jeuk overigens weg. Kunnen de klieren misschien opgezet zijn door een schimmel of bacterie? Mvg e.
Reactie infoteur, 26-05-2014
Beste E.,
het is fijn dat je jeuk verdwijnt als je de zalf gebruikt, maar uiteindelijk wil je natuurlijk ook niet je leven lang met die zalf rondlopen. Dat is hinderlijk. Het is dus wel te hopen dat er een permanente oplossing (genezing) wordt gevonden.
De klieren kunnen door heel veel verschillende oorzaken opzetten. Er is hier echt niet de vinger op te leggen wat de oorzaak moet zijn. In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig, maar er zijn natuurlijk ook uitzonderingen. Over het algemeen wordt gezegd dat het 'normaal' is als klieren tot twee weken achtereen opgezet zijn. Binnen twee weken hoef je je geen zorgen te maken, omdat de kans groot is dat het komt door een infectie die vanzelf weer over gaat. Als het langer duurt dan twee weken, dan is toch wel aan te raden het goed te laten onderzoeken. Als de dermatoloog je niet verder kan helpen, probeer dan eens een bezoek aan de internist. Je wordt dan wel even binnenstebuiten gekeerd, wat niet erg fijn is, maar misschien kan deze de oorzaak wel vinden!
Sterkte!
Groetjes, Marensa
E., 21-05-2014
Hallo, sinds 8 weken heb ik herpes genitalis. Ik ben behandeld, de plekken waren snel weg. Chlamydia was ook gevonden in de urine, dus meteen ook citromax gehad. De lymfe in de liezen bleven opzet, de penis bleef jeuken en naar mijn mening ietwat rood.
Ik ben daarom doorverwezen naar de dermatoloog. Die schreef een 3 weekse kuur uit, hij dacht dat de chlaymidia misschien niet goed genoeg behandeld was.
3 dagen geleden ontstond er een flinke bult (lymfeklier)in mijn lies, net onder de al wat kleiner geworden andere liesklier. Ik weer terug, hij wilde me nogmaals op HIV en Syfilis testen. Deze zijn een aantal weken al getest, er kwam niks uit. De jeuk was volgens hem een vage klacht, en misschien wel peniseczeem (eerder nooit last van gehad)
NU een beetje bang voor de uitslag, ik kan me er niet overheen zetten. De penis blijft jeuken, alleen met Dactarine crème gaat de jeuk weg. Kan dit misschien een Herpes zijn die maar niet weg wilt? Of een bacterie/schimmel? Ik ben overigens een jongen, eind 20 en heteroseksueel.
Reactie infoteur, 22-05-2014
Beste E.,
wat vervelend dat je daar zoveel last van blijft houden. Ik kan me voorstellen dat je je daar heel ongemakkelijk bij voelt, en onzeker over de oorzaak. Jeuk kan veroorzaakt worden door heel veel verschillende zaken, waar diverse SOA maar een deel van zijn. Jeuk kan ook ontstaan door scheren, ingegroeide haartjes, droge huid en zelfs verkeerd ondergoed of een ander wasmiddel. Het kan nog steeds een symptoom van een herpes-uitbraak zijn, zonder dat je verdere symptomen ervaart, maar het kan helaas dus ook heel veel andere oorzaken hebben. Jeuk uitsluitend aan de penis is overigens in de meeste gevallen niet een direct symptoom van HIV, maar het is wel goed dat de test gewoon nog eens herhaald wordt.
Als er wederom niets uit de test komt, en de arts kan niets anders meer vinden, dan zou ik verder kijken naar mogelijkheden. Denk aan veranderingen die hiervoor kunnen hebben gezorgd, als ander wasmiddel, andere wasverzachter, nieuw ondergoed. dat soort dingen. Als je je scheert, probeer dit dan een tijd niet te doen (hoe vervelend dat ook kan zijn voor mensen die gewend zijn aan het scheren van de schaamstreek). Misschien is het scheren wel de oorzaak. Als je echt niets kunt vinden en het lost zich ook niet op, vraag dan een second opinion bij een andere dermatoloog aan.
Ik hoop dat je snel van je klachten af bent. Sterkte!
Groetjes, Marensa
A., 13-05-2014
Hallo,
Ik heb sinds vorige week mijn eerste herpes uitbraak gekregen. Ongeveer 5 dagen geleden kreeg ik de eerste blaasjes en gister nacht zijn het zweertjes geworden. Dit geeft na mijn idee nog meer pijn, ook begint het vaker te jeuken en dat ook in de vagina. Mijn vraag is eigenlijk, wat kan ik doen om deze helse pijn een beetje te verminderen? Ik gebruik ibuprofen, sudocreme en af en toe een ingevroren maandverbandje, ik heb alleen niet echt het idee dat het heel erg helpt, pijn met zitten, opstaan, lopen, veranderen van houding, bukken en al helemaal plassen is niet meer te verdragen.
Reactie infoteur, 16-05-2014
Beste A.,
dat is heel vervelend als je er zoveel last van hebt! Natuurlijk is iedere uitbraak/aanval vervelend, maar als het daadwerkelijk zoveel pijn doet dat je erdoor belemmerd wordt in je dagelijks leven, dat is niet de bedoeling. Er zijn meerdere middelen die een uitbraak sneller terugdringen en de klachten tijdens de uitbraak verzachten. Dit gaat in de meeste gevallen om een zalf, maar dat hoeft niet. Ibuprofen helpt niet echt, en zeker niet bij pijn bij het plassen, omdat deze pijn het gevolg is van urine dat met open wondjes in aanraking komt. Dit bijt en tegen deze bijtende pijn kun je helaas geen pijnstillers slikken. Vergelijk het met jezelf knijpen. Dat voel je ook, ondanks dat je misschien wel 6 pijnstillers geslikt hebt. Soms zijn pijnstillers nutteloos, en daar is dit helaas een voorbeeld van. Een ingevroren maandverbandje kan de pijn verlichten, maar werkt vaak maar tijdelijk en het is natuurlijk ook geen prettig idee voor jezelf om dat steeds te moeten doen. Het zalfje dat je gebruikt zal voor jou gewoon niet afdoende zijn, dus ik denk dat het heel verstandig is om naar de huisarts te gaan en te vragen om een ander middel om die pijnen tegen te gaan. Een zalfje dat bij veel mensen werkt, hoeft bij jou niet te werken. Dat is heel persoonlijk. Blijkbaar heb jij gewoon iets anders nodig. Ik begrijp dat het wel vervelend is om hier weer mee naar de huisarts te gaan, maar als het je van die vreselijke pijnen af helpt, dan denk ik dat het het zeker wel waard is!
Heel veel succes! Ik hoop dat je er snel vanaf bent!
Groetjes, Marensa
Maartje, 28-04-2014
Hallo, Ik heb ongeveer een jaar geleden herpes type 1 van mijn partner overgekregen op mijn schaamlippen. Ik had werkelijk geen idee toen dat dat kon.
Ik ben dus eenmaal besmet, maar is het mogelijk om nog een keer besmet te kunnen raken als je het al hebt?
Nu een jaar later, heeft mijn partner weer een koortslip en ja een beetje dom misschien, maar ik heb daar vaak geen erg in, omdat hij om de zoveel tijd een koortslip heeft. Maar nu heb ik dus ook weer 2 blaasjes op mijn schaamlippen. Is dit toevallig, dat ik gewoon nu een kleine herhaling heb door lage weerstand of kan het zijn dat mijn partner mij weer besmet heeft op net weer een andere plek?
Alvast bedankt
Reactie infoteur, 30-04-2014
Beste Maartje,
het is inderdaad zo dat je altijd besmet blijft als je eenmaal besmet bent geraakt. Het is heel vervelend als je besmet bent geraakt, vooral omdat er dan niets anders op zit dan het gewoon te accepteren voor de rest van je leven. Het is zo dat je in de meeste gevallen zo af en toe een aanval hebt, waarbij je opnieuw last krijgt van blaasjes e.d. Als je vaker dan zes keer per jaar een aanval hebt, dan is het in elk geval aan te raden overleg te hebben met de huisarts voor een langdurige behandeling. Zo kun je de aanvallen beter beperken. Dit geldt dan ook met name voor je partner, die nogal vaak last heeft van een dergelijke aanval (zoals ik uit je verhaal begrijp). Seks is tijdens een aanval (van jou of van je partner) echt af te raden. Jullie hebben het dan wel allebei, maar inderdaad, je kunt wel een aanval bij de ander opwekken als je zelf een aanval hebt. Als je dan toch seks wilt hebben, wat heel begrijpelijk is in een relatie, dan het liefst veilig. Toch is de bescherming tegen deze aandoening nooit 100%, maar tijdens een aanval is het wel goed om jezelf en de ander zoveel mogelijk te beschermen. Door middel van orale seks kan ook een nieuwe aanval worden opgewekt. In jouw geval, omdat jullie allebei het virus hebben, kan het zijn dat jouw aanval toeval is, maar het kan ook heel goed zijn dat deze door je partner is opgewekt.
Het is niet zo dat je eerst op een schaamlip een plekje hebt, dan je eerst op een ander plekje op de schaamlip weer besmet moet raken om blaasjes te krijgen. De ene keer zitten ze gewoon net even ergens anders dan de volgende of vorige keer. Dit is heel normaal.
Ik hoop dat ik je geholpen heb!
Groetjes, Marensa
J., 11-02-2014
Hallo Marensa,
Afgelopen weekend ben ik wezen stappen, en ben hier een leuke meid tegengekomen.
We hebben staan zoenen en ik zou met haar mee naar huis gaan, maar dat ging uiteindelijk niet door. Nu vandaag heb ik een rood, geïrriteerd plekje op mijn lip. Vermoedelijk een koortslip, maar hier heb ik nog nooit eerder last van gehad. Ik heb de huisartsassistente aan de lijn gehad, maar die was al vrij kort met dat ze er niks aan kunnen doen, dus heb me niet laten testen, maar ben er vrijwel zeker dat het herpes is.
Nu heb ik het dus waarschijnlijk van haar opgelopen, maar heb nog contact met haar en zie ons wel een kansje hebben.
Nu is mijn vraag, gezien het prille stadium van deze relatie en dus de waarschijnlijkheid dat we beide geïnfecteerd zijn, is het nog zaak om voorzichtig te doen? Ik begrijp dat orale seks niet verstandig is, maar zoenen en penetrale seks moeten geen probleem zijn toch?
Gr.
J.
Reactie infoteur, 18-02-2014
Beste J.,
het zou natuurlijk heel goed kunnen dat je de koortslip van dit meisje hebt 'gekregen'. Belangrijk om te weten is dat een koortslip niet direct herpes hoeft te zijn. Er zijn ook mensen die een koortslip krijgen bij een lage weerstand, terwijl zij geen herpes hebben. Het is dus niet zeker dat je dit opgelopen hebt. Als dit wel zo is, dan is het eigenlijk toch belangrijk om een test te laten doen, vooral om het type vast te stellen. Er zijn meerdere types en om precies te weten waar je aan toe bent is het wel goed om te weten welk type je dan hebt.
Natuurlijk zou je nu kunnen zeggen dat je gewoon zonder zorgen met haar verder kunt, waardoor een test eigenlijk niet nodig is. Zo zou je dit inderdaad kunnen zien, maar de kans is wel groot (vooral omdat je haar niet goed kent) dat je met meer meisjes in contact komt in de toekomst. Juist voor hun gezondheid zou je wel moeten weten wat er wel of niet aan de hand is. Dus, je kan het maar beter weten! Voorzichtig doen is afhankelijk van of er inderdaad herpes is. Tegen herpes is heel lastig te beschermen, vooral omdat het ook besmettelijk is op het moment dat iemand geen symptomen heeft. Het is dus niet zo dat je alleen kan besmetten als je blaasjes hebt. Ik kan niet zeggen of je wel of niet herpes hebt opgelopen, maar ik zou je wel aanraden om hier zelf zekerheid over te krijgen door even een testje te laten doen.
Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Groetjes, Marensa
Claudia, 21-12-2013
Hallo ik heb sinds kort een nieuwe vriend en we hebben het onveilig gedaan laatst. Kreeeg ik ineens last van me vagina jeuk en wat bultjes dus ik ben ermee naar de huisarts gegaan en hij zei dat t Herpes is. Antibiotica gehad en daarna was t over. Maar me vriend heeft zich laten testen en hij heeft het zelf niet. Dus dan moet het wel van me zelf zijn gekomen maar wat ik nu eigenlijk aan jullie wil vragen: ik heb nog steeds gewoon onveilige seks. En ik merk dat elke keer als hij in mij klaar gekomen is dat ik dan weer last krijg van jeuk en bultjes. Is dit normaal? En gaat dit zo voor de rest van me leven zo blijven? Komt dit door herpes of ligt t gwn aan de sperma?
Bedankt alvast
Reactie infoteur, 23-12-2013
Beste Claudia,
wat vervelend! Ik kan me voorstellen dat je je hier zorgen over maakt!
Als het inderdaad herpes is, en je vriend heeft het niet, dan is het waarschijnlijk zo dat je al eerder door iemand anders besmet bent geraakt. Bij herpes is het zo dat je niet voortdurend last hebt van symptomen, maar alleen op bepaalde momenten, als bijvoorbeeld bij een verandering in de hormonen of als je veel stress hebt. Herpes verschijnt in aanvallen zeg maar. Het kan dus zijn dat je het al veel langer hebt, maar dat het nu pas symptomen veroorzaakt. Het is wel belangrijk te weten dat je in dat geval besmettelijk bent voor anderen, ook als je zelf op dat moment geen symptomen hebt. Herpes is extreem besmettelijk. Als je al meerdere keren seks hebt gehad met je vriend (zonder condoom), en hij heeft het op dit moment nog steeds niet, dan zou ik persoonlijk twijfelen aan de diagnose.
Een andere mogelijkheid is dat je last hebt van uitslag en jeuk door een beschadigde huid. Je geeft niet heel duidelijk aan waar de jeuk en bultjes zich bevinden, dus ik kan het niet heel goed inschatten, maar als deze jeuk en bultjes komen op een plek waar je je hebt geschoren, dan kan het ook heel goed zijn dat het hierdoor komt. Door het scheren raakt de huid wat geïrriteerd en beschadigd. Hier hoef je op zich geen last van te hebben, maar als je met iemand naar bed gaat, dan komt er meer transpiratievocht op deze beschadigde huid. Daarnaast schuurt hij vaak met haartjes, stoppeltjes of gewoon zijn huid over deze plekken. Hierdoor kun je last krijgen van bultjes en jeuk. Dit kan een paar dagen aanhouden. Je kunt dit oplossen door (heel gek) je vaker te scheren. Hoe vaker je je scheert, hoe meer de huid hieraan gewend raakt. Hierdoor wordt de irritatie na elke keer minder en na langere tijd is het weg, omdat je huid gewend is geraakt aan het 'beschadigd zijn' van het scheren.
Als dit niet het geval kan zijn, omdat het bijvoorbeeld op een plaats zit waar je niet scheert, dan kan het ook nog gewoon irritatie zijn van transpiratie en schuren. Eigenlijk zoals bij een beschadigde huid. Dezelfde klachten kunnen ontstaan als je gewoon een gevoelige huid hebt. Dit is heel vervelend, omdat het dan in de meeste gevallen een blijvend probleem is. Je kunt het wel een stuk verminderen om crème op de huid te smeren waar je na afloop het meest last hebt. De crème van Nivea (in zo'n blauw, plat, rond blikje) is hiervoor het beste, omdat het niet kleeft of plakt, zodat je er tijdens de seks geen last van hebt.
Tot slot, je vraag of het kan zijn dat je een allergie voor sperma hebt. Een sperma allergie bestaat zeker, maar het komt heel zelden voor. Er zijn wel vrouwen die allergisch zijn voor sperma, en zij krijgen een allergische reactie wanneer er sperma in de vagina komt. Er zijn zelfs mannen die allergisch zijn voor hun eigen sperma. Het is dus zeker wel mogelijk, maar omdat het heel zelden voorkomt ligt een andere oorzaak meer voor de hand.
De bultjes kunnen overigens ontstaan door het jeuken. Je komt in een soort cirkel terecht. Je hebt jeuk, dus je krabbelt. Dit veroorzaakt bultjes die nog meer gaan jeuken, je gaat nog meer krabbelen, en er komen nog meer bultjes bij. Dit is heel vervelend, en op deze manier duurt het ook erg lang voor het weer over is. Ik zou gewoon eens proberen vooraf die delen waar je het meest last van hebt (alleen als dat aan de buitenkant zit, en niet inwendig!) in te smeren met crème en kijken of dat helpt. Ik hoop het voor je! Anders kan je altijd nog een arts vragen om het eens nader te beoordelen.
Heel veel succes! Ik hoop dat je er snel minder last van hebt!
Groetjes, Marensa
Line, 20-12-2013
Hoi,
een vraagje:
Ik heb sex gehad met condoom uiteraard. Maar de persoon in kwestie had een blaasje op zijn mond. Tijdens de sex hebben we vanalles uitgeprobeerd en zo heeft hij in het heetst van de strijd aan mijn vinger gezuigt en dan deze in mijn vagina gestoken, zodat ik mezelf zou vingeren. Van de condoom was toen nog geen sprake.
Zou dit ook herpes 2 kunnen veroorzaken bij mij?
groetjes,
Line
Reactie infoteur, 23-12-2013
Beste Line,
het is heel moeilijk te zeggen of je ergens mee besmet kan zijn. Dit is eigenlijk vooral afhankelijk van wat het blaasje op zijn lip was. Er zijn heel veel verschillende soorten herpes. De koortslip is hier 1 van, en deze is heel besmettelijk. In dat geval zou jij ook een blaasje op je mond kunnen krijgen. In geval van speeksel van hem dat in jouw vagina terecht komt hoef je je geen zorgen te maken. In speeksel zit over het algemeen zo weinig virus van een aandoening dat het niet kan besmetten. Denk aan bijvoorbeeld HIV. Iemand met HIV kan zonder zorgen speeksel 'uitwisselen' met een gezond persoon. De concentratie HIV in het speeksel is namelijk te laag om de ander te kunnen besmetten met het virus. Herpes is echter wel een heel besmettelijk virus, dat heel gemakkelijk overdraagbaar is. Dus, afhankelijk van het soort herpes, zou je wel besmet geraakt kunnen zijn. Als je het echt zeker wilt weten, dan zou ik gewoon even een testje laten doen. Deze kan je aanvragen bij je huisarts, zonder opgave van reden.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Vienna, 15-11-2013
Trouwens massage zegt hij was in een Chinese massage salons in Amsterdam. Zijn die anders?
Groet Vienna
Reactie infoteur, 15-11-2013
Beste Vienna,
in elke erkende salon waar massages met happy ending worden gegeven wordt zeer veilig gewerkt, zeker ook op het gebied van SOA. Personen met een SOA worden niet in dienst genomen en er worden regelmatig SOA-tests uitgevoerd bij het personeel. Het is namelijk zo dat als een klant binnen hun salon een SOA oploopt, zij aangeklaagd kunnen worden en tot tienduizenden euro's schadevergoeding moeten betalen aan de klant. Daarnaast betekent dit het einde van de salon. Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat hij het vanuit de salon heeft opgelopen. Uiteraard is het niet helemaal uit te sluiten.
Groetjes, Marensa
Vienna, 15-11-2013
Beste Marensa,
dank voor je antwoord, maar waarom zou het niet in een professionele massage salon kunnen? meisjes die besmet zijn, zijn dan toch besmet voor het leven, en komen veel met klanten in contact die besmet kunnen zijn of ze weten niet dat ze besmet zijn? heb echt geen flauw idee hoe het precies werk in zo'n massage salon!
En denk je dat het zin heeft voor mij om me nu al te laten testen. Mijn man is dus rond 20 okt in zo'n salon geweest en sindsdien hebben we geen gemeenschap gehad want hij is dus bang om mij te besmetten. (waardoor ik wel twijfel of hij geen sex heeft gehad, want meestal denk je niet dat je al besmet met geraakt met een soa als je alleen ben afgetrokken).
Verder las ik dat het 3 maanden duurt voordat je het virus kan detecteren. klopt het! of zijn deze resultaten wel duidelijk!
alvast bedankt
Reactie infoteur, 15-11-2013
Beste Vienna,
je hebt zeker gelijk als je zegt dat het heel vreemd is dat hij al direct vanaf het bezoek bang is jou ergens mee te besmetten. Dit is op zijn zachtst gezegd eigenaardig.
Zoals gezegd in mijn eerdere reactie worden mensen met een SOA (actief of niet actief) in geen geval aangenomen in zo'n salon. Normaal gesproken is een SOA-test ook onderdeel van het sollicitatieproces. Juist omdat het nemen van risico's op dit gebied het einde van de salon zou betekenen.
Als je voor jezelf echt het zekere voor het onzekere wilt nemen, en dat zou ik echt aanraden, is toch even een test te laten doen. Herpes kan op zoveel manieren besmetten, vooral ook zonder gemeenschap te hebben. Jullie wonen toch in 1 huis en slapen (neem ik aan) in 1 bed, gebruiken dezelfde douche, hetzelfde toilet enz. Dus ik zou toch laten testen. Je kunt het maar beter zeker weten, vooral ook voor je eigen gemoedsrust.
Succes!
Groetjes, Marensa
Vienna, 12-11-2013
Hallo, een maand geleden vertelt mijn man dat hij een massage met een happy ending heeft gehad. hij zegt dat het alleen bij aftrekken is gebleven, maar kan niet zeggen of zij ook zichzelf aanraakte of niet, dus geen penetratie en geen orale sex. nu heeft hij een maand later een test laten doen die zegt herpes virus 1 en 2 IG G positief = 175 RU/ML. Wat betekent dit? heeft hij herpes? en kan je herpes krijgen door alleen aftrekken en strelen van iemand. En wat betekent dit nu voor mij?
bvd. dank
Reactie infoteur, 14-11-2013
Beste Vienna,
in totaal zijn er acht verschillende soorten herpes die bij de mens voor kunnen komen. Omdat jij het over 1 en 2 hebt, ga ik ervan uit dat dit dan Herpes simplexvirus-1 (HSV-1) en Herpes simplexvirus-2 (HSV-2) zijn. Beide soorten kunnen zich oraal en genitaal uiten. Dit virus behoort tot de weinige SOA die inderdaad ook door aftrekken/vingeren kan verspreiden. Het is dus goed mogelijk dat je man het hierdoor heeft opgelopen. Het wil niet zeggen dat hij daadwerkelijk seks moet hebben gehad, dus ik kan me voorstellen dat dit al een geruststelling voor je is. Wel moet ik hierbij zeggen dat hij dit dan niet opgelopen kan hebben in een professionele massagesalon, maar van iemand privé. Kan natuurlijk in dit geval wel een privé masseuse zijn geweest, maar laten we zeggen dat het niet moet kunnen dat het vanuit een professionele onderneming komt.
Het betekent voor jou dat je ook heel gemakkelijk besmet kunt raken. Van alle SOA is herpes toch wel één van de soorten die het makkelijkst besmet, omdat er meer manieren om te besmetten zijn dan bij de meeste andere SOA. Aanraking van een plekje van het virus kan al voldoende zijn om het zelf op te lopen. Ik zou je willen aanraden eens een heel uitgebreid artikel te lezen dat speciaal aandacht besteed aan deze vorm van het virus:
http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=728
Houd er in ieder geval rekening mee dat jij heel gemakkelijk besmet kunt raken, ook als er geen symptomen zijn. De kans is daarmee groot dat je eigenlijk al besmet bent geraakt, gezien het om je man gaat. Ik zou dan ook aanraden je te laten testen en (indien nodig) op zo kort mogelijke termijn de behandeling te starten.
Succes, en sterkte!
Groetjes, Marensa
Nova, 08-11-2013
Is het noodzakelijk om bij elke terugkerende aanval een antibiotica kuur te slikken of gaat het vanzelf ook over?
Reactie infoteur, 08-11-2013
Hoi Nova,
in principe is het aan te raden direct bij de eerste symptomen een passende behandeling te starten. Dit hoeft niet altijd antibiotica te zijn. Het is niet verstandig om eerst aan te kijken of de aanval erger wordt of vanzelf rustiger wordt. Behandeling is in vrijwel alle gevallen wel nodig, in meer of mindere mate.
Groetjes, Marensa
Q., 12-08-2013
Beste Marensa,
Wilde je nog even laten weten dat ik het erg prettig vond dat ik hier mijn vragen kon stellen en dat je zo snel reactie gaf.
Dan ook nog een update van afgelopen periode. Na de Aciclovir leek het ok, dwz visueel genas mijn eikel vrij snel, maar ik bleef wel met een branderig gevoel zitten. Ongeveer anderhalve week later kreeg ik weer precies dezelfde rode bobbeltjes, natuurlijk op vrijdagavond zodat ik mezelf het hele weekend goed gek kon maken. Op maandag naar de huisarts, zij twijfelde: niet typisch herpes, niet typisch schimmel. Zij heeft toen met wattenstick een sample genomen en parallel creme tegen schimmel. Na een paar dagen de uitslag uit het lab: geen herpes. Ik natuurlijk blij en de creme leek zijn werk ook goed te doen, de vlekken trokken snel weg (net als met de aciclovir). Heb inmiddels 2 weken gesmeerd (de symptomen waren na 1 week weg). Maar ik weet het niet, het voelt nog steeds gevoelig, zelfs een beetje branderig soms - maar zeker niet zo branderig als voorheen, en lijkt ook weer te vervellen. Misschien is de huid ook wel gewoon hypergevoelig nu. Even afwachten hoe het zich ontwikkeld…
Wat ik me nog afvraag is hoe betrouwbaar de herpestest met wattenstick is, dwz hoe groot is de kans op geen herpes aangetoond, maar toch aanwezig? Is het verstandig om ook bloed te laten onderzoeken? Hoe betrouwbaar zijn die testen?
Nogmaals dank voor je/jullie hulp, erg fijn!
Q
Reactie infoteur, 15-08-2013
Beste Q.
op de eerste plaats natuurlijk heel graag gedaan. Het is goed om in ieder geval wat goede berichten te lezen. Wel jammer dat je er toch nog niet helemaal bent. Het is inderdaad mogelijk dat de huid nu gewoon geirriteerd is door de creme. Ik zou het nog even afwachten en mochten de klachten blijven, vraag dan een verwijzing naar een specialist. Wellicht kan een dermatoloog je beter helpen, op de eerste plaats om de echte oorzaak te achterhalen en daarnaast natuurlijk om er een passende oplossing voor te zoeken. Blijf er dan in ieder geval niet mee lopen, want zoals je zelf zegt, zelfs maar een weekend in onzekerheid maakt je al gek. Het is heel begrijpelijk, maar dat maakt het niet minder vervelend.
Betreft de tests met wattenstaafjes; die zijn heel betrouwbaar. Ik zou het dan ook niet nodig vinden om toch nog bloedonderzoek aan te vragen. Als deze test heeft aangegeven dat je geen herpes hebt, dan heb je het ook niet. Steeds meer van dit soort tests kunnen heel eenvoudig en goed betrouwbaar met een wattenstaafje worden gedaan. Het is goedkoper, sneller en voor de patient ook alleen maar fijner, dus daarom wordt er steeds meer ontwikkeld op dat gebied. Zo worden vrouwen onder meer op baarmoederhalskanker getest met behulp van een wattenstaafje. Dat is toch ook een zeer ernstige aandoening, en ook daarvoor voldoet een wattenstaafje om de eerste diagnose te stellen. Maak je dus wat dat betreft geen zorgen :).
Ik hoop dat je klachten snel helemaal weg zijn. Het is heel vervelend om hier zo mee rond te moeten lopen en ermee te blijven rommelen zonder dat er een blijvend resultaat verkregen kan worden met de juiste behandeling. Ik wens je heel veel succes, en als de klachten die je nu hebt toch gewoon aanhouden, dan zou ik zeker eens naar een dermatoloog gaan.
Succes! Groetjes, Marensa
Q., 16-07-2013
Hallo, ik heb nogal wat vragen, dank alvast voor de hulp, erg fijn: Een paar weken geleden de grootste fout van mijn leven gemaakt met een one night stand zonder condoom. Het is met iemand die ik al langer ken en vertrouw, ze heeft vroeger nogal wat losse sexuele contacten gehad, maar sinds gezinnetje is ze trouw aan haar partner. We hebben het vooraf over soa's gehad, maar zij beweerde dat zij voor haar zwangerschappen getest is en er niets gevonden is en sindsdien ook met niemand anders sex dan haar vaste partner, die zij dan weer blindelings vertrouwd. Naïef van mij, ik weet het en zou het zeer graag terugdraaien :-(
Echter, een goede week later ben ik op vakantie en krijg opeens symptomen die verdacht veel op herpes lijken (rode bobbeltjes op eikel en binnenkant voorhuid). Naar de huisarts geweest, maar die sprak geen Engels en pas toen ik herpes noemde werd dit geconcludeerd, niet echt vertrouwenswekkend. Ik smeer nu ciclovir creme. Mijn brandende vragen zijn:
- hoe betrouwbaar zijn de herpes testen die 10 jaar geleden werden uitgevoerd bij een zwangerschap? Van mijn eigen vrouw staat me bij dat op antistoffen gezocht wordt? Dat lijkt redelijk betrouwbaar, maar geen idee of dat ook echt zo is?
Duiden rode bobbeltjes alleen op herpes, of ook andere ziektes mogelijk?
Na het smeren met de ciclovir waren de bobbeltjes binnen anderhalve dag weg, heb volgens mij geen blaasjes/zweertjes gehad, wel nog rode vlekjes die steeds zwakker worden. Kan dit inderdaad, of zou je die blaasjes altijd moeten krijgen bij een herpes uitbraak, ook bij gebruik van ciclovir?
Ik weet eigenlijk niet meer zeker of ik een branderig gevoel had voor de ciclovir, maar sinds ik het smeer heb ik het regelmatig en ook het gevoel dat dit komt doordat de huid van de eikel en voorhuid stukje voor stukje vervelt. Is dit normaal, door herpes en/of ciclovir?
Morgen laatste dag met ciclovir, wil dan zinkzalf gebruiken (doet wonderen bij babybilletjes) is dat hier ook aan te raden?
Alvast bedankt en groetjes, Q
Reactie infoteur, 16-07-2013
Beste Q,
goh, dat is inderdaad een heel verhaal, en ik kan me goed voorstellen dat je je zorgen maakt. Ik hoop niet dat je het erg vindt dat ik heel direct en eerlijk ben. Dat komt misschien wat minder aardig over, maar beter dat dan dat ik je gerust ga stellen met de verkeerde informatie denk ik dan maar. Het is in geen geval persoonlijk bedoeld ;)
Om op je eerste vraag in te gaan. Een SOA-test van 10 jaar geleden is zeker goed betrouwbaar. Natuurlijk kan er altijd iets mis gaan bij zo'n test, waardoor de uitkomst niet in orde is. Echter, dit gebeurt heel zelden en de kans is dan ook klein dat dit het geval is geweest. Je mag er dan ook vanuit gaan dat de betreffende test betrouwbaar was. Persoonlijk zou ik me eerder afvragen in hoeverre de persoon in kwestie betrouwbaar is. Ik begrijp dat je haar volledig vertrouwt, omdat je haar langer kent en zij je heeft gezegd dat zij haar partner altijd trouw is geweest. Toch gaat zij wel met jou naar bed, en jij bent niet haar vaste partner. Ik begrijp dat jij heel graag wil geloven dat jij de enige uitzondering op de regel bent, maar realistisch gezien denk ik toch wel dat je daar je twijfels bij moet hebben. Ik zou er mijn handen niet voor in het vuur durven steken, als ik puur op jouw verhaal af moet gaan, al vind ik het zeker niet leuk om het zo aan jou over te brengen, want het komt misschien heel lullig over, dus sorry daarvoor!
Dan de rode bobbeltjes. Dit kan inderdaad duiden op herpes, maar het kan ook duiden op andere aandoeningen. Bijvoorbeeld bij genitale wratten (ook een soa) kan de man last krijgen van rode bultjes, bobbeltjes, vlekjes. Bij vrouwen zijn deze plekjes eerder wat huidkleurig en worden ze snel groter. Deze plekjes gaan bij ca. 80% vanzelf weg, anderen (en dan vooral vrouwen) moeten er meerdere malen aan geopereerd worden voor zij relatief genezen zijn. Helemaal genezen doe je hierbij ook nooit, omdat je het HPV virus in je bloed bij je blijft dragen tot je dood gaat. Dat wil zeggen; het virus blijft aanwezig, maar de ziekte verdwijnt. Het virus kan wel altijd de ziekte weer terughalen, bijvoorbeeld bij veranderingen van hormonen in het lichaam. Het kan dus goed herpes zijn, maar het hoeft niet. Dit is nog slechts een voorbeeld van wat het ook zou kunnen zijn.
Ik zou inderdaad niet op het oordeel van de buitenlandse arts afgaan. Hij zal ongetwijfeld een goed arts zijn, maar zonder goede manier van communicatie ontstaat er al snel verwarring en als je er niet meer uitkomt, dat is toegeven soms de beste oplossing. Dit kan ook bij de arts het geval zijn geweest, dus ik zou inderdaad niet volledig op zijn oordeel vertrouwen. Gezien je klachten zou je ook eens Daktarin kunnen proberen. Dit middel werkt voor veel mannen erg goed, dus wellicht is dit ook iets voor jou. Zinkzalf wordt inderdaad ook veel gebruikt bij huidaandoeningen, en het is veilig om rond de geslachtsdelen te gebruiken, dus dat zou je kunnen proberen. Het is de poging waard.
Dan wil ik tot slot nog iets meegeven, misschien dat je er iets aan hebt. Er bestaat een ernstige huidaandoening die zowel bij mannen als vrouwen rond de geslachtsdelen voorkomen. Dit is geen SOA, maar het kan er wel sterk op lijken. Ik vertel je hierover, omdat de symptomen die jij noemt overeen komen met de symptomen van deze huidaandoening. Deze aandoening wordt lichen sclerosus genoemd. Je zou eens op Google verder kunnen kijken naar alle symptomen om zelf eens goed te vergelijken of je dit misschien hebt. Deze aandoening kan spontaan ontstaan. Het is over het algemeen een ziekte die ontstaan bij mannen van middelbare leeftijd, maar er zijn uitzonderingen op de regel. Er zijn ook twintigers en dertigers die hier last van krijgen. Ik weet niet hoe oud je bent, dus ik vermeld dit er voor de zekerheid bij. Syptomen zijn onder meer ook het vervellen van de eikel en de voorhuid en het dunner worden van die huid, waardoor gemeenschap en masturbatie pijnlijk kan zijn. Overigens kan de eikel ook gaan vervellen als gevolg van teveel wassen met zeep, dus misschien (afhankelijk van je persoonlijke douchemoment) kan dit er ook nog iets mee te maken hebben.
Ik hoop dat je iets aan de info hebt en ik hoop vooral dat je snel een oplossing vindt, want dit is erg vervelend voor je. Ik wens je heel veel succes (en beterschap!).
Groetjes, Marensa
Ik, 02-07-2013
Hallo ik heb een vraag, ik heb last van de symptomen van Herpes. Nadat ik zondag avond bij de huisartsen post zat is de conclusie Herpes getrokken. ik laat me nog wel testen voor de zekerheid maar wet het zo goed als zeker. me vriendin heeft last van koortslip en de kans dat ik het daardoor gekregen heb is zeer groot. alleen op het moment van had ze er geen last aldus ze had geen uitbraak zou het dan alsnog kunnen? daarnaast stel dat ik die diagnose heb en ben het is geheeld van onderen zou ik haar later alsnog kunnen besmetten? aangezien zij waarschijnlijk al Herpes in haar bloed heeft maar dan niet bij het geslacht? alvast bedankt. groetjes Ik
Reactie infoteur, 05-07-2013
Beste Ik,
als je een relatie hebt met iemand die herpes heeft (in welke besmettelijke vorm dan ook), dan loop je altijd de kans dat je ook besmet raakt. Het gaat dan wel om besmetting met dezelfde soort in de meeste gevallen. Koortslip wordt meestal veroorzaakt door herpesvirus type 1 en genitale herpes wordt meestal veroorzaakt door herpesvirus type 2, maar niet altijd. Er zijn dus uitzonderingen. Als jij besmet bent geraakt op het geslachtsdeel, waar je partner het niet heeft, dan kun je haar inderdaad wel ook aan haar geslachtsdeel besmetten. Het is een zeer besmettelijk virus dat vooral besmet door het vocht in de blaasjes. Als er een blaasje open is aan de lip en het vocht hieruit komt aan een geslachtsdeel, dan kan er daar besmetting plaats vinden. Als vervolgens daar een blaasje open is en dit vocht komt in aanraking met het geslachtsdeel van een ander, dan kan die ander daar weer besmet raken. Het is dus (helaas) allemaal mogelijk.
Ik hoop toch dat het mee valt voor je!
Groetjes, Marensa
Lilian, 19-06-2013
Beste heer/mevrouw,
Bovenaan bij de introductie van het artikel, staat dat pfeiffer (EBV) ook een vorm van herpes is. Is het mogelijk dat pfeiffer (sneller) opgelopen kan worden door het hebben een herpes genitalis infectie?
Reactie infoteur, 26-06-2013
Beste Lilian,
er zijn inderdaad meerdere vormen van herpes. Echter, alle vormen staan wel op zich en hebben een eigen manier om te besmetten of te ontstaan. Zo kun je bijvoorbeeld Pfeiffer krijgen van speeksel, maar door alleen te zoenen loop je geen risico op Herpes Genitalis. Hierin zie je dus duidelijk het verschil van de twee aandoeningen, hoewel ze in de basis uit dezelfde tak aandoeningen komen. Het is niet zo dat iemand met Pfeiffer een ander kan besmetten met Herpes Genitalis of andersom.
Groetjes, Marensa
Sing, 28-01-2013
Ik heb ongeveer een half jaar iets gehad met een man, waarin we de eerste maanden van onze relatie onbeschermd sex hadden. Pas na 4 maanden kreeg ik 2 dagen na de sex last van blaasjes/pijn/infectie etc. Na onderzoek en kweek stelde mijn huisarts bij mij ook Herpes Genitalis vast. Ik vond het vreemd dat ik het pas na 4 maanden kreeg? Wat kan dat betekenen? Mijn ex partner zegt zich ook getest te laten hebben en bij hem kwam er niks uit, dat kan dan toch niet? Hoe zit dat? Na mij heeft hij weer een relatie gehad en ook dát meisje is besmet geraakt. Zelf zegt hij nog steeds dat hij geen verschijnselen heeft en dat er bij testen niks uitkomt.
Reactie infoteur, 31-01-2013
Beste Sanne,
bij deze aandoening kun je maandenlang geen last hebben van symptomen en ineens juist heel veel klachten hebben. Dat is het nadeel, en ook zeker het verradelijke, van de aandoening. Het is dus op zich niet vreemd dat je er pas na 4 maanden last van kreeg. Dit gebeurt wel eens en de duur van klachten is bij iedereen verschillend. Als je ex na jou een relatie heeft gehad en dit meisje is ook besmet, dan zou ik persoonlijk gaan denken aan dat hij liegt over het feit dat hij zich heeft laten testen. Ik wil natuurlijk ook niet zomaar iemand beschuldigen, dus het zou ook gewoon toeval kunnen zijn. Ik ken de persoon natuurlijk niet. Wel weet ik dat als iemand een ander besmet heeft, en de relatie is al over, dat deze al snel beweerd dat hij/zij het niet geweest kan zijn, om praatjes te voorkomen.
Ik hoop in ieder geval dat je er zelf niet teveel last van hebt en dat je het kan verwerken.
Succes!
Groetjes, Marensa
Roos, 24-12-2012
Hi,
Sinds een jaar of vijf weet ik dat ik drager van het Herpes Genitalis-virus ben. Mijn toenmalige vriend heeft me besmet terwijl hij niet wist dat hij drager was. Tot op de dag van vandaag heeft hij nooit klachten gehad. Heel frustrerend, want hij gelooft me ook niet en doet het nog steeds onveilig met zijn huidige partners. De schaamtegevoelens die je omschrijft op je site zijn erg herkenbaar helaas.
Waar ik nogal last van heb bij een opkomende uitbraak is een naar, stekend gevoel in mijn benen en billen. Het is alsof mijn zenuwen steeds pulsjes krijgen door het virus. Soms is het zo erg dat ik geen houding kan vinden om comfortabel te zitten. Niks lijkt er tegen te helpen. Ik vraag me of er meer mensen zijn die deze klachten herkennen en wellicht weten wat er tegen te doen is. Soms is het zo dat ik alleen deze pijn voel en geen blaasjes kan ontdekken. De blaasjes zijn sowieso altijd maar heel klein bij mij. Is er een manier om voor jezelf te testen of de ziekte actief is en ik dus veilig/niet moet vrijen?
Ook vraag ik me af hoe effectief L-lysine nu eigenlijk is. Ik heb namelijk zelf het idee dat nu ik dit aminozuur dagelijks slik, de ziekte minder vaak voorkomt. Is het virus dan ook minder besmettelijk?
Reactie infoteur, 09-01-2013
Beste Roos,
het kan inderdaad zijn dat iemand drager van de ziekte is (en dus ook kan besmetten) zonder zelf de symptomen te hebben. Dit kan heel frustrerend zijn, zeker wanneer jij daardoor eigenlijk voor 'leugenaar' uitgemaakt wordt. Je hebt het hem verteld en meer dan dat kun je helaas niet doen om hem tegen te houden meer mensen te besmetten. Het is vooral voor jou vervelend dat je ermee besmet bent geraakt, en zowel met de lichamelijke als de geestelijke gevolgen moet leven. De schaamte is iets waar je niet gemakkelijk overheen komt. Toch, een goede partner zal het begrijpen.
Wat ik persoonlijk wel eens gehoord heb wat goed kan helpen tegen steken in de benen, is het innemen van extra magnesium. Magnesium is gewoon te vinden in de vorm van voedingssupplementen. Of het ook in jouw geval helpt, dat kan ik je natuurlijk niet garanderen. Iedereen is anders, maar het is misschien het proberen waard.
L-lysine is een heel goed middel om het virus goed onder controle te houden. Af en toe zul je nog zeker een 'uitbraak' hebben, maar je zult er minder sterk en minder regelmatig last van hebben. Dit is niet bij iedereen het geval, omdat het middel niet op iedereen dezelfde uitwerking heeft, maar ruim 80% van de personen die het middel slikken, heeft er in meer of mindere mate baat bij.
Herpes Genitalis is altijd besmettelijk, zowel als het virus actief is als wanneer het niet actief is. Wel zul je iemand sneller besmetten wanneer de symptomen zichtbaar zijn. MIddelen die ook veel gebruikt worden om de symptomen snel te minderen zijn antivirale middelen, als aciclovir, famciclovir en valaciclovir. Je kan ook je huisarts om advies vragen met betrekking tot behandelen van symptomen en mate van besmettingsgevaar in jouw persoonlijke situatie.
Ik hoop dat je hier toch iets mee geholpen bent!
Groetjes, Marensa
B., 27-10-2011
Hallo. Vanochtend is bij mij Herpes Genitalis vastgesteld door de huisarts. Mijn vriend en ik hadden recentelijk orale seks gehad, waardoor ik ben besmet met het virus van zijn Herpes Labialis (waar nog niets van te zien was). Na een aantal dagen met ontzettend veel pijn rond te hebben gelopen, ben ik, na een eerdere diagnose van een schimmelinfectie, teruggekeerd naar de huisarts. Die stelde nu deze diagnose. Toch zit ik nog met een paar vragen die ik niet aan de huisarts heb kunnen stellen doordat ik me toch erg ongemakkelijk voelde tijdens mijn bezoek. Hoe kan ik voorkomen dat ik mijn vriend besmet? Is het waar dat, wanneer er geen symptonen van infectie zijn, de kans op besmetting aanzienlijk kleiner is? Ik hoop dat iemand mij hier mee wil helpen.
Reactie infoteur, 04-11-2011
Beste B.,
het is een heel lastige situatie waar je in zit. Ik kan me voorstellen dat je je wat opgelaten voelt om alles aan de huisarts te vragen. Veel mensen zien dit als een wat genante ervaring. Wanneer je je er prettiger bij voelt, dan zou je eens een afspraak kunnen maken bij een gyneacoloog voor een informerend gesprek. Deze specialist houdt zich dagelijks bezig met geslachtsziekten en misschien voel je je dan wat minder opgelaten. Dat is natuurlijk een keuze.
Ik kan je wel antwoord geven op wat vragen, maar het kan natuurlijk altijd zijn dat er weer nieuwe vragen opspelen. Op de eerste plaats is het helaas niet helemaal te voorkomen dat je je vriend besmet. De kans op besmetting is kleiner wanneer je geen actieve 'aanval' hebt, maar is wel altijd aanwezig. Dit komt vooral doordat je bijvoorbeeld net aan een aanval begint, waardoor je wel al sneller kunt besmetten, maar de symptomen nog niet ziet. Een oplossing zou zijn dat je altijd met condoom vrijt, maar ik kan me voorstellen dat dit na een langdurige relatie (en eventuele kinderwens) niet voor iedereen een optie is. Daarbij zijn er stellen die dit eenvoudigweg niet prettig vinden. Het is een optie, maar niet altijd een gewenste oplossing. Het is helaas een aandoening die altijd blijft en altijd weer terug kan keren zonder dat je opnieuw besmet hoeft te raken door een ander. Je lichaam kan zichzelf als het ware besmetten zonder dat je er weet van hebt en dit maakt het moeilijk om bedpartners helemaal te beschermen.
Je vriend zou waarschijnlijk ook liever hebben gehad dat jij niet besmet was geraakt, maar er was nog niets van te zien en dus ging hij (en jij) er vanuit dat er niets aan de hand was. HIeruit blijkt dan ook dat je het helaas nooit helemaal voor kunt zijn en het risico is altijd aanwezig.
Ik hoop dat ik je in ieder geval een beetje heb kunnen helpen!
Groetjes, Marensa
Anoniem 21, 20-07-2011
Hallo allemaal ik ben sinds anderhalve week besmet met het virus herpes genitalis. Me vriend vertelde nooit iets gehad te hebben en na een test waren we ook alle 2 gewoon clean. Maar hij heeft wel ooit herpes gehad maar dacht dat het niet trug zou komen of zo besmettelijk zou zijkn. Ik baal als een stekker toen ik er achter kwam wat ik had vreselijke pijn kan geen string of boxers dragen zo erg. Zelfs verdovende zalfjes zinkzals en een zalf voor wondjes en koortslip helpt niet. Heeft iemand anders toevallig een oplossing voor de helse pijn weet me geen raad meer hiermee.
Reactie infoteur, 20-07-2011
Beste Anoniem21,
in principe gaat het binnen 3 weken vaak vanzelf weer weg, maar ik kan me voorstellen dat je er niet op zit te wachten om zolang met zoveel pijn rond te lopen. Je kan de volgende medicatie gebruiken om binnen 5 dagen van de pijn af te komen:
aciclovir
valaciclovir
famciclovir
Ik wens je heel veel succes. Ik hoop dat je er snel vanaf bent!
Groetjes, Marensa
Ikke, 23-05-2011
Hallo, ik heb waarschijnlijk ook herpes. Het is nog niet 100% zeker, wacht nog op de uitslag. Maar er is weinig twijfel. Ik heb al sinds ik kind was regelmatig last van koortsblaasjes op de lip. Wel ben ik altijd uiterst voorzichtig bij het gebruik van washandje en handdoek, en was ik altijd goed mijn handen, wanneer ik een koortsblaas heb, om zeker te zijn dat ik mezelf niet zou verder besmetten. Ook heb ik al eens zona gehad.
Sinds ik met de papa van mijn kindje ben, heb ik wel altijd iets gehad. Heb me reeds meerdere malen laten testen op SOA's in 't verleden, en alles was altijd ok. Maar nu vraag ik mij af of een test voor herpes automatisch wordt meegedaan. Mijn (terwijl ex-)partner had een jaar geleden volgens mij een opstoot, en liet zich hiervoor testen. Zolang ik niet wist wat hij had, gebruikten we een condoom, aangezien ik zwanger was en niets wou riskeren. Er werd zelfs een stukje huid verwijderd bij hem om te laten testen. En hij beweert dat het ging over een allergische reactie. Is het zo moeilijk om herpes op te sporen?
En wat voor de toekomst? Betekent dit dat ik automatisch een nieuwe partner zal besmetten?
Reactie infoteur, 25-05-2011
Beste Ikke,
het is een lastige situatie, vooral ook omdat je niet helemaal zeker weet wat er met de vader van je kindje aan de hand is geweest. Naar mijn weten gebeurt het niet zomaar om echt een stukje huid weg te halen voor onderzoek, zeker niet bij een allergische reactie. Wel is dit het geval bij bepaalde soa. Dus dit is in ieder geval iets om over na te denken. Ik wil je niet het idee geven dat hij vreemd is gegaan, maar het is helaas wel een mogelijkheid, hoe erg dit ook is. In de meeste gevallen wordt er ook op herpes getest wanneer hier reden toe is bij een gewone soa-test, maar er zijn ook speciale test die alleen op herpes testen. Dat kun je voor de zekerheid nog laten doen.
Herpes is een aandoening die helaas niet meer overgaat, dus het virus zal wel altijd aanwezig zijn als je het eenmaal hebt. Er is een verschil tussen het virus (dat altijd in je lichaam aanwezig is en niet besmettelijk is) en de ziekte (die de symptomen laat zien en wel besmettelijk is). De ziekte kan altijd opnieuw worden geactiveerd door het virus, ook zonder nieuwe besmetting. Dit betekent niet dat je een volgende partner zeker zult besmetten. Er zijn diverse middelen in de apotheek die de ziekte remmen, waardoor je alleen het onbesmettelijke virus draagt.
Hierover kan je je laten adviseren door de huisarts. Van het virus zelf heb je overigens geen last. het is er, maar je merkt het niet. Alleen de ziekte veroorzaakt klachten, die je over kunt brengen naar een partner.
Heel veel succes!
Groetjes, Marensa
Enrique, 04-01-2011
Ik heb een vraag. Mijn vriendin heeft een soort zweer gehad in de endeldarm. Wat heel veel pijn bij de stoelgang veroorzaakte die vol etter en slijmen zat. Bij inwendig onderzoek bleken daar witte stipjes rond te zitten. Na bestudering daarvan, een prof van de unif was erbij geroepen, was zijn oordeel dat die witte stipjes Herpes was. Wij hebben nooit anaal sex verkeer gehad en ben toch wel trouw. Zij heeft daar geen speciale medicatie voor gekregen en na een week of 2 waren de symptomen weg. Vriendin zweert hoog bij laag geen sexrelatie met derden te hebben gehad? Nu… wat is jullie oordeel hierover.
Reactie infoteur, 21-01-2011
Beste Enrique,
ik kan je gerust stellen; je vriendin hoeft echt niet vreemd te zijn gegaan.
Het kan namelijk zijn dat zij ooit (zonder het te weten) besmet is geraakt. Dit kan al jaren geleden geweest zijn en hoeft daarom ook niet per definitie tijdens jullie relatie gebeurd te zijn. De symptomen van de ziekte kunnen verdwijnen, maar deze kunnen altijd (ook na erg lange tijd) spontaan weer terug komen.
HIer is geen seksueel contact voor nodig. Wanneer haar weerstand wat aan de lage kant is, kunnen de symptomen tijdelijk terug keren.
Als jouw vriendin bij hoog en laag beweert dat zij niet met een ander geweest is, dan zou ze hier best gelijk in kunnen hebben. Het kan zijn dat zij niet weet door wie en wanneer zij ooit besmet is geraakt, maar als zij zegt nooit met een ander geweest te zijn, dan zou ik haar hierop vertrouwen. Dat is beter dan je relatie op het spel zetten voor iets dat niet zo hoeft te zijn.
Succes!
Groetjes, Marensa