Pijnlijke knieën, wat doe je er aan?

Naarmate men ouder wordt, kan het zijn dat de knieën gevoelig, of pijnlijk gaan worden. Meestal heeft dit met wat slijtage te maken. Wat kun je doen om de pijn te verlichten?

Het kniegewricht

Onze knieën hebben het behoorlijk zwaar. Ze moeten ons ons hele leven dragen, soms onder slechte omstandigheden. Veel mensen worden zwaarder naarmate ze ouder worden, waardoor de knie zwaarder belast wordt. Anderen hebben ;angdurig zwaar werk verricht, waardoor de knieën stijf en pijnlijk zijn geworden. Artrose kan tenslotte ook een aanleiding zijn voor pijnlijke knieën. Naarmate we ouder worden kunnen we last krijgen van stijfheid in één of beide knieën of van pijnlijke knieën. Het kniegewricht wordt zwakker en er treedt slijtage op. Niet iedereen krijg last van pijnlijke knieën, maar wanneer het wel gebeurt, zijn onderstaande tips wellicht een bijdrage aan verbetering van de klachten.

Tips voor soepelere en minder pijnlijke knieën

  • Laat je voeten nakijken: soms komen de pijnklachten van de knie voort uit een verkeerde stand van onze voeten. Wanneer men bijvoorbeeld bij het lopen de voet naar buiten toe afrolt, dan kunnen er knieklachten ontstaan die niets te maken hebben met slijtage of schade aan de knie. De knie is volkomen gezond, maar men heeft pijnklachten door het verkeerd neerzetten van de voet bij het lopen. Een gespecialiseerde schoenverkoper kan kijken of je voeten in de juiste stand staan, en je adviseren over schoeisel dat bijdraagt aan een verbeterde houding. Verder is het mogelijk om via de huisarts een orthopeed te raadplegen.
  • Bouw spieren op: doe dagelijks oefeningen die spierweefsel opbouwen rond de knie. Sterke spieren zijn beter in staat druk die op de knie wordt uitgeoefend op te vangen. Let wel op dat je niet te intensief oefent: zware fitnessoefeningen, joggen of hardlopen zijn veel te zwaar voor pijnlijke knieën. Laat je bij een sportschool adviseren door een fysiotherapeut.
  • Gebruik kou of warmte: voor plotselinge kniepijn is het goed om een icepack te gebruiken. Leg een koud kompres of een icepack op de pijnlijke knie. De koude zorgt er voor dat pijn vermindert en dat zwelling afneemt. Bij chronische pijn aan de knie is het juist raadzaam om warmte te gebruiken. Behandel de knie hiertoe met warmtecompressen. In de winkel zijn handige kunstof compressen verkrijgbaar die warm worden door een metalen plaatje binnen in het compres om te klikken. Het compres zal binnen enkele minuten aangenaam warm zijn.
  • Gebruik ontstekingsremmende pijnstillers, op momenten dat je veel pijn hebt, zoals bijvoorbeeld ibuprofen.
  • Gebruik het voedingssupplement Glucosamine. Bij veel mensen die Glucosamine gebruiken verbetert de toestand van het kraakbeen, waardoor de pijn afneemt. Glucosamine houdt onder andere de gewrichtsvloeistoffen op peil. Als aanvulling op de Glucosamine is het supplement Chondroïtine aan te raden. Chondroïtine ondersteunt en versterkt de werking van Glucosamine. Glucosamine en Chondroïtine zijn verkrijgbaar bij drogisterijen, de Tuinen en Vitaminewinkels.

Bezoek aan de huisarts bij pijnlijke knieën

Heb je aanhoudend pijn in de knieën en is er nog niet onderzocht waar de pijn vandaan komt, raadpleeg dan eerst je huisarts. Bovenstaande tips zijn slechts aan te bevelen bij lichte slijtage en/of stijfheid van de knieën. Ook wanneer je kniepijn verergert ondanks dat je bovenstaande tips hebt toegepast, is het aan te raden een bezoek aan de huisarts en/of specialist af te leggen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Supplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artroseSupplement glucosamine tegen gewrichtspijn en artrosePijn aan de gewrichten kan vooral optreden in geval van koude temperaturen en vochtigheid. Maar ook als gevolg van ouder…
Glucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine voor pijnlijke/stijve gewrichtenGlucosamine wordt steeds meer gebruikt voor soepele gewrichten. Is het gebruik wel veilig? Kan iedereen zomaar beginnen…
Glucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine voor een gezonde huid en soepele gewrichtenGlucosamine wordt door veel mensen al gebruikt ter verlichting van gewrichtsklachten, wat men vaak niet weet is dat gluc…
Kniepijn - Natuurlijke behandelingenKniepijn - Natuurlijke behandelingenKniepijn is een veelgehoorde klacht; het is immers de grootste en één van de meest gebruikte gewrichten van het lichaam.…

Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Een beroerte, wat is het en hoe herken je het?Kortweg is een beroerte een acute verstoring van de bloedvoorziening in de hersenen. Dit kan tot neurologische verschijn…
Het droge ogen syndroomMet droge ogen worden verschijnselen bedoeld die optreden als gevolg van het uitdrogen van het oppervlak van het hoornvl…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.