Huidvlekken: wat is wat? Een signalement

Huidvlekken zijn er in alle soorten en maten. Moedervlek, sproet, wijnvlek, pigmentvlek, er is geen huid die geen vlekje vertoont. Soms mogen ze blijven, soms moeten ze weg. IPL en laser zijn zeer bekende methoden, maar er bestaan meer methoden, die soms een stuk minder ingrijpend zijn. Hier lees je meer daarover, en volgt een 'signalement' van veel voorkomende vlekken.

De blekende crème

Het idee achter de blekende huidcrème lijkt op dat van de chemische peeling, al is de werking minder ingrijpend. ‘Schurende’ bestanddelen halen een laagje van de huid af. (Denk er wel om dat een blekende crème ongeschikt is voor moeder- en het merendeel der geboortevlekken, omdat ze irritaties kunnen opwekken met allerlei narigheid tot mogelijk gevolg.) Er bestaan drie groepen blekende middelen. Er is de variant die gebruikt wordt door dermatologen en plastisch chirurgen, daarnaast zijn er de crèmes die cosmeticahuizen aanbieden en tot slot zijn er de meer dubieuze bleekmiddelen. Blekende crèmes uit de medische hoek boeken vaak goed resultaat op sproeten, zwangerschapsmasker en andere vormen van vlekkerige pigmentatie. Ook zijn ze relatief betaalbaarder dan veel andere ‘vlekkenbestrijders’. Een stuk minder diepgaand werkt een cosmetische crème. Hooguit mag je resultaat verwachten op de lichte verkleuringen. En tot slot een waarschuwing tegen de crèmes die ‘onder de toonbank’ verkocht worden. Dermatologen wijzen erop dat deze niet alleen rare effecten kunnen opleveren maar ook ronduit gevaarlijk kunnen zijn!

Cosmetische tatoeage

Cosmetische tatoeage gaat uit van hetzelfde principe als de bekende tatoeagetechniek. Mmet een fijn naaldje wordt pigment ingebracht in de huid, in dit geval een kleur die zo veel mogelijk lijkt op de natuurlijke. Een methode die ongeschikt is voor moedervlekken en de meeste geboortevlekken, maar wel mogelijk geschikt is voor onder andere wijnvlekken. Soms wordt de methode ook toegepast op de huidaandoening vitiligo, maar bedenk wel dat vitiligo zich gewoonlijk uitbreidt, en dan is het effect helaas weg of onvoldoende. Zolang je een deskundige in de arm neemt voor de behandeling, is cosmetische tatoeage een veilige behandeling. Helaas hangt er wel een prijskaartje aan met name toepassing op grotere
oppervlakken.

Camouflage

Het is feitelijk geen behandeling, maar wel een oplossing om van dag tot dag vitiligo-, wijn- en pigmentvlekken uit zicht te laten verdwijnen: camouflage. Dan moet je niet denken aan zomaar een camouflagestick. Er zijn middelen (o.a. Coverderm, Dermacolor) die veeg-, water én zwembestendig zijn, en vlekken redelijk tot goed camoufleren. Ook zijn deze er voor lichaam zowel als gezicht. Een niet te grote vlek kun je zelf leren camoufleren. Voor moeilijkere vlekken kun je je laten adviseren en begeleiden bij het zetten van de eerste stappen. Je bepaalt samen met een huidtherapeut of gespecialiseerde schoonheidsspecialist de beste kleur, en leert het aanbrengen.

Bij wie?

Met bovenstaande behandelingen en de behandelingen die in andere artikelen uit de gepubliceerde Mariawrites Infoteurserie werden genoemd, is de globale opsomming volledig. Maar, bij wie kun je terecht? Er zijn ziekenhuizen met een afdeling dermatologie en/of plastische chirurgie, die zich bezighouden met vlekken die om medische redenen dienen te verdwijnen. Maar voor een meer medisch-cosmetische behandeling kun je er niet per se terecht. Bij privéklinieken is het cosmetische aspect wel dagelijkse gang van zaken. Een verstandige voorzorgsmaatregel is dat je daar iemand vindt die zich officieel dermatoloog mag noemen. De titel cosmetisch chrirurg wordt namelijk ook weleens gevoerd door iemand die ter zake onkundig is! Informeer je dus goed voor je ergens een behandeling laat doen, bijvoorbeeld bij iemand in je omgeving, en let heel goed op de kwalificaties van de behandelaar.

Mag ik een vlekje?

Om het feit te onderstrepen dat een vlekje ook leuk en uniek kan zijn, nog iets over de ‘pretvlekjes’. Denk aan een paar sproeten rond je neus of een sexy donker schoonheidsvlekje á la Marilyn Monroe of Cindy Crawford. Er zijn er heel wat die zoiets met een kohlpotlood realiseren, of met een wenkbrauwpotlood. Overigens zijn er ook medisch-cosmetische instituten die een pretvlekje tegen betaling aanbrengen, door een tatoeagetechniek. Dat is dus wel een vlekje voor de lange termijn...

Vlek en uitleg

Geboortevlek

Wat? Verkleuring en/of verdikking. Vaak oppervlakkig, soms dieper in de huid. Hoe ziet het eruit? Verschillend. Groot of klein, onregelmatig, vleeskleurig, gelig, licht of donkerbruin tot zwart, rood- of blauwachtig. Deze kan overal op je lijf voorkomen. Hoe komt het? Deze vlek is, zoals de naam al zegt, aangeboren. De oorzaak is vermenigvuldiging van huidweefsels, overmatige pigmentatie of, en die oorzaak is zeldzamer, concentratie van bloedvaten. Wat helpt ertegen? In overleg met de arts kun je deze vlek laten verwijderen, bijvoorbeeld door wegsnijden, als dat nodig is. Is het erg? Meestal niet. Kan soms echter onrustig worden of zelfs kwaadaardig, of op ziekte wijzen.

Melanoom

Wat? Kwaadaardige moedervlek Hoe ziet het eruit? Kan lijken op, of beginnen als gewone moedervlek. Onregelmatige vorm en kleur, vaak onrustig. Vooral op onderarmen, benen, maar kan overal, zelfs op tenen. Mogelijke kleuren: zwart, bruin, maar ook rood, paars, blauw, grijs, wit of een mengeling van tinten. Hoe komt het? Erfelijkheid, of zonnebrand als kind. Veel moedervlekken hebben betekent ook meer kans dat er één dwars gaat liggen – al blijven kleine moedervlekken vaak rustig. Wat helpt ertegen? In overleg met de arts wegsnijden. Is het erg? Als je er vroeg bij bent meestal niet. Bij uitzaaiing helaas gevaarlijk of zelfs dodelijk.

Wijnvlek

Wat ? Verkleuring door te veel/ vergrote bloedvaten Hoe ziet het eruit? Als een roze tot paarse vlek Hoe komt het? Aangeboren of ontstaat spontaan. Maar is niet erfelijk. Wat helpt ertegen? Laserbehandeling is een veel gebruikt middel. Of tatoeage met pigmenten. In extremere gevallen huidtransplantatie. Is het erg? Nee.

Vitiligo

Wat? Pigmentcellen verdwijnen, en wel vanwege je eigen (verwarde) afweersysteem. Hoe ziet het eruit? Dit zijn witte vlekken die vooral voorkomen op gezicht, handen, voeten en rond geslachtsdelen. Hoe komt het? Er wordt geen pigment meer aangemaakt. Wat helpt ertegen? Pigment kan geactiveerd worden met uv-licht. Huidtransplantatie wordt in bepaalde gevallen ook toegepast. Cosmetische tatoeage werkt om de huidkleur te verbeteren. Helaas kan vitiligo dan op andere plekken weer opduiken. Is het erg? Niet gevaarlijk maar wel opvallend, zeker op een donkere huid. Kan dus psychisch moeilijk zijn.

Zwangerschapsmasker

Wat? Plaatselijke verkleuring door verhoogd pigment Hoe ziet het eruit? Als een gekleurd ‘masker’ over voorhoofd neus en wangen Hoe komt het? Hormonen. Bij zwangerschap, maar ook bij gebruik van de pil en hormonale medicijnen Wat helpl ertegen? Afwachten, dit verdwijnt vaak als hormonen tot rust komen. C.q. met de pil stoppen. Ook blekende crèmes of laser kunnen werken. Je voorkomt erger met een sunblock. Is het erg? Nee.

Lees verder

© 2009 - 2023 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Hoe krijg je witte huidvlekken en hoe stop je Vitiligo?Witte huidvlekken worden veroorzaakt door een verstoring van de melanine in de huid. Vitiligo kan over het gehele lichaa…
Huidziekten: enkele minder bekende vormenHuidziekten: enkele minder bekende vormenHuidziekten zijn alle aandoeningen aan het haar, de nagels en de huid. Er is bijna niemand die nog nooit iets aan de hui…
Sproeten: Platte, cirkelvormige donkere vlekjes op gezichtSproeten: Platte, cirkelvormige donkere vlekjes op gezichtSproeten (efeliden) zijn donkere vlekjes die vooral tijdens zonnige maanden verschijnen op huidgebieden die aan de zon z…

Pfeiffer: symptomen, besmettelijk + ziekte van Pfeiffer testPfeiffer: symptomen, besmettelijk + ziekte van Pfeiffer testPfeiffer symptomen bij kind en volwassene en is Pfeiffer besmettelijk? De ziekte van Pfeiffer is een virale infectieziek…
Bronnen en referenties
  • Dr. J.J. Remme, dermatoloog
  • Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelminafonds
  • Dr. L. Habbema, dermatoloog
Reactie

Marieke, 22-01-2012
Ik heb eens in de zoveel tijd een paarse vlek op mijn kin. Van de week weer één ter grootte van een dubbeltje. Doe ging na 2 dagen weg. Sinds eergister heb ik er weer één wat verder naar rechts op mijn kin ter grootte van een euro. Het doet geen pijn en ik voel niets als ik er op druk. Wat is dit? Reactie infoteur, 23-01-2012
Dag Marieke,

Dat klinkt mij niet in de oren als iets dat ik thuis zou kunnen brengen vanuit mijn kennis van cosmetische problemen. Ik ben dan ook geen huisarts - dus is mijn advies: toch even langsgaan voor de zekerheid, zodat zij/hij je meer kan vertellen.
Groeten,
Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 29-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.