Met chronische longaandoening vaak gewoon sporten en bewegen
Sportief bewegen met een chronische longaandoening, zoals COPD of astma, is voor jong en oud belangrijk. Een half uur per dag sportief bewegen is in feite het streven. U voelt zich fitter, uw conditie verbetert en het is nog leuk en gezellig ook. Lekker sportief het lichaam gebruiken heeft wel degelijk een gunstige invloed. Ook bij astma kan in principe gewoon gesport worden.
bewegen tegen vermoeidheid
Regelmatige lichaamsbeweging heeft een gunstige invloed op de gezondheid en is bovendien leuk. Klachten met de ademhaling hoeven geen reden te zijn om weinig te bewegen. Niet alleen uw algehele conditie en gezondheid wordt gunstig beïnvloed door beweging. U traint daardoor namelijk tevens de zuurstofopname door uw spieren en het vergroot de longinhoud. U voelt zich niet zo snel vermoeid. En we worden van een beetje intensief bewegen bovendien ook optimistischer van geest.
Ademhalingsklachten
Longemfyseem en chronische bronchitis zijn beide chronische longaandoeningen. Ze worden ook wel COPD genoemd. (Een Engelse afkorting).Mensen met COPD hebben ademhalingsproblemen. Regelmatig komen periodes van kortademigheid voor. Dit gaat vaak hand in hand met chronische dan wel regelmatig terugkerende hoest, en tevens een te grote slijmproductie. De kortademigheid kan te wijten zijn aan een vernauwing van de luchtwegen, veroorzaakt door een verminderde functie van de longen. Als de vernauwing van de luchtwegen permanent aanwezig is, is er sprake van chronische bronchitis. Bij longemfyseem is een percentage van de longblaasjes defect, waardoor de functie van de longen sterk is beperkt.
Beweging in het algemeen
Het maakt niet uit of u jong of oud bent en of u wel of niet een chronische aandoening hebt, want bewegen is goed voor iedereen. De beweging mag best van matige intensiteit zijn en het is dus helemaal niet nodig om buiten adem te raken. Evengoed zal de lichamelijke inspanning een gunstige uitwerking hebben op uw spierkracht, lichaamsgewicht en uithoudingsvermogen. Het is bewezen dat de kans op botontkalking (osteoporose) en ook de kans op hart- en vaatziekten door beweging afneemt. Bovendien voelt een mens zich een stuk prettiger en fitter bij regelmatige beweging. Op latere leeftijd kun je vaak langer mobiel en zelfstandig blijven.
COPD en beweging
De ademhalingsklachten kunnen verminderen als u regelmatig in beweging komt. Uw spieren zullen beter met de zuurstof om leren gaan. Hierdoor kunt u meer doen met de zuurstof. Daarnaast zult u door de algehele conditieverbetering ook sneller kunnen genezen van een verkoudheid of griep. Overigens kunt u d.m.v. ademhalingsoefeningen uw ademhalingsspieren ondersteunen: diep inademen door de neus en dan door de mond uitademen, met getuite lippen. Een arts kan u hier meer informatie over geven, en u ook adviseren wat voor u het beste is. Eenmaal kapotte longblaasjes kunnen helaas niet meer herstellen, ook niet door lichaamsbeweging. Maar de overige gezondheidsvoordelen blijven natuurlijk recht overeind. Bovendien vormt de lichamelijke activiteit samen met anderen, ook een nuttig sociaal gebeuren.
Bewegingsadvies
Met COPD kunt u het uithoudingsvermogen bijvoorbeeld verbeteren met wandelen, tuinieren, fietsen, zwemmen en joggen. Maar badminton, fitness of golf is misschien wel leuker en u ontmoet dan zeker anderen. Belangrijk is om rustig te beginnen als u lange tijd te passief bent geweest. Begin met 10 minuten per dag en bouw dat langzaam op naar 30 minuten, liefst niet aan een stuk, maar verdeeld over de dag. Wandelen, fietsen en tuinieren kun je over de dag verspreid doen. Bij slecht weer zoekt u eventueel een binnenactiviteit, hoewel je ook kunt wachten tot de bui overgewaaid is.
Heeft u ernstige COPD-klachten, waardoor lichamelijke inspanning een hele opgave is, denkt u dan aan oefeningen die de behendigheid, lenigheid en coördinatie bevorderen. Ook dat heeft een positieve invloed op de gezondheid. Vooral ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen zijn bij COPD belangrijk.
Sporten met een beperking
Het Nederlands Astma Fonds heeft voor mensen met astma en COPD allerlei bewegingsvormen opgezet. Zaalsporten, wandelen en zwemmen zijn favoriet. (0900-2272596)
Deskundig advies
De hoeveelheid lucht die u maximaal in 1 seconde uit kunt blazen, vormt een maat voor de ernst van de problemen. Op basis van enkele longmetingen kan uw dokter u adviseren over de voor u geschikte bewegingsmogelijkheden en de daarbij gewenste intensiteit. Als u vermoedt dat u geleidelijk meer ademhalingsproblemen krijgt, is het verstandig uw fysiotherapeut of arts om advies te vragen, alvorens u doorgaat met sporten.
Wanneer niet bewegen
Bergwandelen en andere activiteiten op grote hoogte, wordt aan personen met ernstige longaandoeningen meestal ontraden. Als u pas koorts heeft gehad is het te adviseren minimaal een volle week te wachten. Zorg dat u geen stof inademt als u thuis gaat bewegen, dus goed ventileren. S-zomers is er buiten in de ochtend meestal minder luchtverontreiniging dan later op de dag. Dus als u buiten gaat bewegen, liefst in de ochtend.
Tips
- Kies een activiteit die u leuk vindt.
- Samen bewegen is vaak gezelliger en ook motiverender.
- Informeer uw begeleider en medesporter over uw aandoening, teneinde onbegrip te voorkomen.
- Frequentie en duur langzaam opbouwen.
- Rust regelmatig tussentijds uit en laat je niet opjutten.
- Na afloop niet te veel afkoelen en niet bezweet naar buiten lopen.
- Liever elke dag een paar minuten dan eens per week een uur.
- Doe ook regelmatig ademhalingsoefeningen zoals hierboven beschreven.
- Raadpleeg uw arts voordat u intensief gaat bewegen.
- Fitness, zwemmen, en activiteiten in de natuur zijn erg geschikt bij COPD.
- Bij koud weer liefst door de neus inademen, of via een sjaal zodat de lucht wordt voorverwarmd.