Met chronische longaandoening vaak gewoon sporten en bewegen

Met chronische longaandoening vaak gewoon sporten en bewegen Sportief bewegen met een chronische longaandoening, zoals COPD of astma, is voor jong en oud belangrijk. Een half uur per dag sportief bewegen is in feite het streven. U voelt zich fitter, uw conditie verbetert en het is nog leuk en gezellig ook. Lekker sportief het lichaam gebruiken heeft wel degelijk een gunstige invloed. Ook bij astma kan in principe gewoon gesport worden.

bewegen tegen vermoeidheid

Regelmatige lichaamsbeweging heeft een gunstige invloed op de gezondheid en is bovendien leuk. Klachten met de ademhaling hoeven geen reden te zijn om weinig te bewegen. Niet alleen uw algehele conditie en gezondheid wordt gunstig beïnvloed door beweging. U traint daardoor namelijk tevens de zuurstofopname door uw spieren en het vergroot de longinhoud. U voelt zich niet zo snel vermoeid. En we worden van een beetje intensief bewegen bovendien ook optimistischer van geest.

Ademhalingsklachten

Longemfyseem en chronische bronchitis zijn beide chronische longaandoeningen. Ze worden ook wel COPD genoemd. (Een Engelse afkorting).Mensen met COPD hebben ademhalingsproblemen. Regelmatig komen periodes van kortademigheid voor. Dit gaat vaak hand in hand met chronische dan wel regelmatig terugkerende hoest, en tevens een te grote slijmproductie. De kortademigheid kan te wijten zijn aan een vernauwing van de luchtwegen, veroorzaakt door een verminderde functie van de longen. Als de vernauwing van de luchtwegen permanent aanwezig is, is er sprake van chronische bronchitis. Bij longemfyseem is een percentage van de longblaasjes defect, waardoor de functie van de longen sterk is beperkt.

Beweging in het algemeen

Het maakt niet uit of u jong of oud bent en of u wel of niet een chronische aandoening hebt, want bewegen is goed voor iedereen. De beweging mag best van matige intensiteit zijn en het is dus helemaal niet nodig om buiten adem te raken. Evengoed zal de lichamelijke inspanning een gunstige uitwerking hebben op uw spierkracht, lichaamsgewicht en uithoudingsvermogen. Het is bewezen dat de kans op botontkalking (osteoporose) en ook de kans op hart- en vaatziekten door beweging afneemt. Bovendien voelt een mens zich een stuk prettiger en fitter bij regelmatige beweging. Op latere leeftijd kun je vaak langer mobiel en zelfstandig blijven.

COPD en beweging

De ademhalingsklachten kunnen verminderen als u regelmatig in beweging komt. Uw spieren zullen beter met de zuurstof om leren gaan. Hierdoor kunt u meer doen met de zuurstof. Daarnaast zult u door de algehele conditieverbetering ook sneller kunnen genezen van een verkoudheid of griep. Overigens kunt u d.m.v. ademhalingsoefeningen uw ademhalingsspieren ondersteunen: diep inademen door de neus en dan door de mond uitademen, met getuite lippen. Een arts kan u hier meer informatie over geven, en u ook adviseren wat voor u het beste is. Eenmaal kapotte longblaasjes kunnen helaas niet meer herstellen, ook niet door lichaamsbeweging. Maar de overige gezondheidsvoordelen blijven natuurlijk recht overeind. Bovendien vormt de lichamelijke activiteit samen met anderen, ook een nuttig sociaal gebeuren.

Bewegingsadvies

Met COPD kunt u het uithoudingsvermogen bijvoorbeeld verbeteren met wandelen, tuinieren, fietsen, zwemmen en joggen. Maar badminton, fitness of golf is misschien wel leuker en u ontmoet dan zeker anderen. Belangrijk is om rustig te beginnen als u lange tijd te passief bent geweest. Begin met 10 minuten per dag en bouw dat langzaam op naar 30 minuten, liefst niet aan een stuk, maar verdeeld over de dag. Wandelen, fietsen en tuinieren kun je over de dag verspreid doen. Bij slecht weer zoekt u eventueel een binnenactiviteit, hoewel je ook kunt wachten tot de bui overgewaaid is.

Heeft u ernstige COPD-klachten, waardoor lichamelijke inspanning een hele opgave is, denkt u dan aan oefeningen die de behendigheid, lenigheid en coördinatie bevorderen. Ook dat heeft een positieve invloed op de gezondheid. Vooral ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen zijn bij COPD belangrijk.

Sporten met een beperking

Het Nederlands Astma Fonds heeft voor mensen met astma en COPD allerlei bewegingsvormen opgezet. Zaalsporten, wandelen en zwemmen zijn favoriet. (0900-2272596)

Deskundig advies

De hoeveelheid lucht die u maximaal in 1 seconde uit kunt blazen, vormt een maat voor de ernst van de problemen. Op basis van enkele longmetingen kan uw dokter u adviseren over de voor u geschikte bewegingsmogelijkheden en de daarbij gewenste intensiteit. Als u vermoedt dat u geleidelijk meer ademhalingsproblemen krijgt, is het verstandig uw fysiotherapeut of arts om advies te vragen, alvorens u doorgaat met sporten.

Wanneer niet bewegen

Bergwandelen en andere activiteiten op grote hoogte, wordt aan personen met ernstige longaandoeningen meestal ontraden. Als u pas koorts heeft gehad is het te adviseren minimaal een volle week te wachten. Zorg dat u geen stof inademt als u thuis gaat bewegen, dus goed ventileren. S-zomers is er buiten in de ochtend meestal minder luchtverontreiniging dan later op de dag. Dus als u buiten gaat bewegen, liefst in de ochtend.

Tips

 • Kies een activiteit die u leuk vindt.
 • Samen bewegen is vaak gezelliger en ook motiverender.
 • Informeer uw begeleider en medesporter over uw aandoening, teneinde onbegrip te voorkomen.
 • Frequentie en duur langzaam opbouwen.
 • Rust regelmatig tussentijds uit en laat je niet opjutten.
 • Na afloop niet te veel afkoelen en niet bezweet naar buiten lopen.
 • Liever elke dag een paar minuten dan eens per week een uur.
 • Doe ook regelmatig ademhalingsoefeningen zoals hierboven beschreven.
 • Raadpleeg uw arts voordat u intensief gaat bewegen.
 • Fitness, zwemmen, en activiteiten in de natuur zijn erg geschikt bij COPD.
 • Bij koud weer liefst door de neus inademen, of via een sjaal zodat de lucht wordt voorverwarmd.
© 2009 - 2021 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen astma en COPDIedereen heeft wel eens van astma en COPD gehoord. Het zijn beide aandoeningen aan de luchtwegen. Wat veel mensen niet w…
COPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD; chronic obstructive pulmonary diseaseCOPD is een afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease. Dit is een verzamelnaam voor verschillende longziekten…
Luchtwegaandoeningen bronchitis en longemfyseemBronchitis en longemfyseem zijn luchtwegaandoeningen die vallen onder de zogenaamde COPD (Chronic Obstructive Pulmonary…
COPD: LongemfyseemCOPD: LongemfyseemEen longemfyseem is een vorm van COPD, het is een chronische ziekte waarbij longblaasjes beschadigingen oplopen en hun f…

Goedkope manieren om rugpijn te behandelenGoedkope manieren om rugpijn te behandelenVeel mensen hebben wel eens last van rugpijn. De pijn kan je hele dag om zeep doen want het verhindert je om alle dingen…
Penis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenPenis: aandoeningen, (pijn + jeuk) klachten en afwijkingenPenis: pijn, jeuk, aandoeningen en afwijkingen. De genitaliën van de man zijn: penis (piemel), teelballen (zaadballen, t…
Bronnen en referenties
 • Nederlands Astma Fonds
 • Longwijzer nr 5, 2016
 • Longwijzer nr 2, 2020
Reactie

Kees, 17-10-2009
Bestaan er eigenlijk apparaatjes (denk aan het mondstuk van duikders) die de lucht voorverwarmen en mogelijk zelfs bevochtigen? Reactie infoteur, 20-10-2009
Adviseer u bij een apotheek te informeren.
Succes

Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 13-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.