InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Broccoli, kool en kanker

Broccoli, kool en kanker

Broccoli wordt vergruisd door de enen en aanbeden door de anderen. Telkens er lijstjes opduiken van de 'gezondste groenten', prijkt broccoli echter steevast op nummer één. Broccoli is zonder meer een van de gezondste groente die er bestaat, zeker in de strijd tegen kanker. Het aantal studies dat de positieve eigenschappen van broccoli voor de gezondheid bewijst, is niet meer te tellen. Samengevat zijn er drie hoofdredenen die van broccoli de nummer één onder de gezonde groenten maken:
  • broccoli heeft een zeer sterke antioxidantenwerking op lange termijn,
  • broccoli heeft een bijzonder sterk kankerbeschermend effect en
  • broccoli is een krachtige ontgifter.

Anti-oxydant

Wat antioxidanten zijn, nl. stoffen die je beschermen tegen agressieve zuurstofdeeltjes die de cellen kunnen beschadigen, met kanker en vroegtijdige veroudering als gevolg, weet je wellicht al. Minder bekend is dat er een belangrijk verschil in werking is tussen directe en indirecte antioxidanten. Directe antioxidanten, waarvan vitamine C en E de bekendste zijn, hebben het voordeel dat ze de agressieve zuurstofdeeltjes rechtstreeks aanvallen en neutraliseren, maar het nadeel dat ze slechts gedurende zeer beperkte tijd werkzaam zijn en zelf verloren gaan zodra ze hun 'snelle' werk hebben gedaan.

Indirecte antioxidanten stimuleren bepaalde enzymen om een sterk antioxidant netwerk - als het ware een 'leger' van antioxidanten - op te bouwen dat verschillende soorten agressieve zuurstofdeeltjes op lange termijn zal kunnen uitschakelen. Ze zetten dus een doorlopend proces op gang. Broccoli bevat zeer veel indirecte antioxidanten.

Kankerbeschermende glucosinolaten

Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA)Bron: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA)
Alleen al over de kankerbeschermende werking van broccoli zijn honderden studies verricht, onder meer aan de John Hopkins Universiteit van Baltimore (VS). Het voornaamste bestanddeel dat verantwoordelijk is voor die bescherming is SGS of sulforafaanglucosinolaat. Deze actieve stof zorgt voor een verminderde aanmaak van kankerverwekkende stoffen in het lichaam en werkt dus preventief tegen kanker, maar helpt de kankercellen ook afremmen in het beginstadium en verhindert uitzaaiingen in een gevorderd stadium van de ziekte. Sulforafaan heeft ook een remmende werking op de bacterie Helicobacter pylori. die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagzweren. Het is in de fytotherapie al veel langer bekend dat koolsap werkzaam is tegen maagontsteking en maagzweren.

Behalve dat sulforafaan bacteriedodend werkt, blijkt deze stof ook de groei van tumoren in darm en maag bij muizen te remmen. SGS bevat ontgiftingsenzymen die de kankerverwekkende stoffen die je binnenkrijgt (onder meer onder de vorm van verbrande stukken vlees, uitlaatgassen van wagens, sigarettenrook, UVA-stralen, bepaalde schimmels beter water oplosbaar maken, waardoor je ze sneller via de urine uit het lichaam kan verwijderen.

Namen

  • Brassica oleracea var. botryris cymosa
  • Engels: sprouting broccoli, calabrese
  • Frans: chou broccoli, chou-fleur d'hiver

Voedingswaarde100 gram verse broccoli

  • 3 g koolhydraten
  • 2 g eiwit
  • 65 mg calcium
  • 0,8 mg ijzer
  • 0,12 mg caroteen
  • 70 mg vitamine C
  • 0,06 mg vitamine B1
  • 0,13 mg vitamine B2

Voor verder onderzoek

  • Molecular targets and anticancer potential of indole-3-carbinol and its derivatives. Cell Cycle. 2005 Sep;4(9):1201-15.
  • Nestle M. Broccoli sprouts in cancer prevention. Nutr Rev 1998 Apr;56(4 Pt 1):127-30
  • D.A. Morenoa, M. Carvajala, C. López-Berenguera and C. García-Viguera. Chemical and biological characterisation of nutraceutical compounds of broccoli
  • Traka M, Gasper AV et al., Broccoli consumption interacts with GSTM1 to perturb oncogenic signalling pathways in the prostate. PLoS ONE. 2008 Jul 2;3(7):e2568.
  • Prospective Study of Fruit and Vegetable Intake and Risk of Prostate Cancer - Kirsh et al. 99 (15): 1200 - JNCI Journal of the National Cancer Institute
  • Diindolylmethane (DIM) Immune Activation Data Center - Nutritional Immunology - Immune System Boost
© 2009 - 2017 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een maagzweerSoms kan er in het slijmvlies van de maag een soort wondje ontstaan. Dit is een maagzweer. Meestal zit de maagzweer net…
Maagzweer oorzaken, symptomen en behandelingEen maagzweer (ulecer pepticum) in de maag wordt een ulcus ventriculi genoemd een maagzweer in de dunne darm (twaalfving…
Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?Hoe moet ik een maagzweer voorgoed genezen?De ontdekking van de 'Helicobacter pylori' heeft voor een revolutie in de bestrijding van de maagzweer veroorzaakt. De '…
Gezonde recepten bereiden met broccolliGezonde recepten bereiden met broccolliBroccoli is een zeer gezonde en populaire groente en behoort tot de gezondste groenten. Van broccoli worden de nog geslo…
Broccoli in het gerechtBroccoli in het gerechtBroccoli is een van de oudste koolsoorten. Daarnaast is brocci lekker en gezond. Toch zijn er nog genoeg mensen die niet…
Bronnen en referenties
  • Info: Herboristen Vereniging.www.herboristen.be of vlaamseherboristen@gmail.com
  • Afbeelding bron 1: Rasbak, Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Reageer op het artikel "Broccoli, kool en kanker"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Herborist
Gepubliceerd: 19-10-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!