Broccoli, kool en kanker
Broccoli wordt vergruisd door de enen en aanbeden door de anderen. Telkens er lijstjes opduiken van de 'gezondste groenten', prijkt broccoli echter steevast op nummer één. Broccoli is zonder meer een van de gezondste groente die er bestaat, zeker in de strijd tegen kanker.
Het aantal studies dat de positieve eigenschappen van broccoli voor de gezondheid bewijst, is niet meer te tellen. Samengevat zijn er drie hoofdredenen die van broccoli de nummer één onder de gezonde groenten maken:
- broccoli heeft een zeer sterke antioxidantenwerking op lange termijn,
- broccoli heeft een bijzonder sterk kankerbeschermend effect en
- broccoli is een krachtige ontgifter.
Anti-oxydant
Wat antioxidanten zijn, nl. stoffen die je beschermen tegen agressieve zuurstofdeeltjes die de cellen kunnen beschadigen, met kanker en vroegtijdige veroudering als gevolg, weet je wellicht al. Minder bekend is dat er een belangrijk verschil in werking is tussen directe en indirecte antioxidanten. Directe antioxidanten, waarvan vitamine C en E de bekendste zijn, hebben het voordeel dat ze de agressieve zuurstofdeeltjes rechtstreeks aanvallen en neutraliseren, maar het nadeel dat ze slechts gedurende zeer beperkte tijd werkzaam zijn en zelf verloren gaan zodra ze hun 'snelle' werk hebben gedaan.
Indirecte antioxidanten stimuleren bepaalde enzymen om een sterk antioxidant netwerk - als het ware een 'leger' van antioxidanten - op te bouwen dat verschillende soorten agressieve zuurstofdeeltjes op lange termijn zal kunnen uitschakelen. Ze zetten dus een doorlopend proces op gang. Broccoli bevat zeer veel indirecte antioxidanten.
Kankerbeschermende glucosinolaten
Alleen al over de kankerbeschermende werking van broccoli zijn honderden studies verricht, onder meer aan de John Hopkins Universiteit van Baltimore (VS). Het voornaamste bestanddeel dat verantwoordelijk is voor die bescherming is SGS of sulforafaanglucosinolaat. Deze actieve stof zorgt voor een verminderde aanmaak van kankerverwekkende stoffen in het lichaam en werkt dus preventief tegen kanker, maar helpt de kankercellen ook afremmen in het beginstadium en verhindert uitzaaiingen in een gevorderd stadium van de ziekte. Sulforafaan heeft ook een remmende werking op de bacterie Helicobacter pylori. die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagzweren. Het is in de fytotherapie al veel langer bekend dat koolsap werkzaam is tegen maagontsteking en maagzweren.
Behalve dat sulforafaan bacteriedodend werkt, blijkt deze stof ook de groei van tumoren in darm en maag bij muizen te remmen. SGS bevat ontgiftingsenzymen die de kankerverwekkende stoffen die je binnenkrijgt (onder meer onder de vorm van verbrande stukken vlees, uitlaatgassen van wagens, sigarettenrook, UVA-stralen, bepaalde schimmels beter water oplosbaar maken, waardoor je ze sneller via de urine uit het lichaam kan verwijderen.
Namen
- Brassica oleracea var. botryris cymosa
- Engels: sprouting broccoli, calabrese
- Frans: chou broccoli, chou-fleur d'hiver
Voedingswaarde100 gram verse broccoli
- 3 g koolhydraten
- 2 g eiwit
- 65 mg calcium
- 0,8 mg ijzer
- 0,12 mg caroteen
- 70 mg vitamine C
- 0,06 mg vitamine B1
- 0,13 mg vitamine B2
Voor verder onderzoek
- Molecular targets and anticancer potential of indole-3-carbinol and its derivatives. Cell Cycle. 2005 Sep;4(9):1201-15.
- Nestle M. Broccoli sprouts in cancer prevention. Nutr Rev 1998 Apr;56(4 Pt 1):127-30
- D.A. Morenoa, M. Carvajala, C. López-Berenguera and C. García-Viguera. Chemical and biological characterisation of nutraceutical compounds of broccoli
- Traka M, Gasper AV et al., Broccoli consumption interacts with GSTM1 to perturb oncogenic signalling pathways in the prostate. PLoS ONE. 2008 Jul 2;3(7):e2568.
- Prospective Study of Fruit and Vegetable Intake and Risk of Prostate Cancer - Kirsh et al. 99 (15): 1200 - JNCI Journal of the National Cancer Institute
- Diindolylmethane (DIM) Immune Activation Data Center - Nutritional Immunology - Immune System Boost