Trigger thumb of knappende duim: ziekte van De Quervain

Trigger thumb of knappende duim: ziekte van De Quervain Een "trigger thumb" wordt ook wel knappende duim genoemd of ziekte van De Quervain. Hierbij is er een ontsteking in de pezen van de duim waardoor het pijnlijk is om de duim en de pols te bewegen. Ook kan er verlies van kracht optreden. Met een eenvoudige test kan deze aandoening vastgesteld worden. Hoe gaat deze test en welke behandelingen zijn er voor een "trigger thumb"?

Wat is een "trigger thumb"?

Een "trigger thumb" ofwel "knappende duim" staat bekend als de ziekte van De Quervain, De Quervain's tenosynovitis of Quervain-peesschedeontsteking. Bij deze aandoening gaat het om een peesschedeontsteking van twee pezen van de duim rond de plek waar de duim en de pols samenkomen. Deze pezen zijn verbonden met de strekspieren van de hand. De aandoening heet zo omdat het de Zwitserse chirurg Fritz de Quervain was die in 1895 als eerste de aandoening heeft beschreven. De twee pezen van de duim passeren elkaar vlak voor de duim in een soort tunneltje. Dit tunneltje is bekleed met het tenosynovium, een slijmvlies dat zorgt dat de pezen soepel heen en weer kunnen bewegen. Bij deze aandoening, tenosynovitis, is het dit slijmvlies dat ontstoken is, waardoor de duimpezen veel stroever kunnen bewegen. Een soortgelijke aandoening kan aan een vinger voorkomen.

Hoe ontstaat deze peesontsteking?

Het zijn activiteiten waarbij een beweging steeds herhaald wordt die deze ontsteking vaak kan veroorzaken: bijvoorbeeld grijpen, kneden en wringen. Hierbij raakt het slijmvlies geïrriteerd en gaat ontsteken, waardoor het weefsel eromheen gaat opzwellen. Hierdoor knellen de pezen van de duim af, die vervolgens geïrriteerd raken en ook gaan opzwellen. Het zijn vaker vrouwen die deze aandoening krijgen en dan vooral in de leeftijd van 20 tot 40 jaar. Mensen die aan reuma lijden hebben een grotere kans dat zij deze aandoening krijgen.

Wat voor klachten ontstaan er?

Ter hoogte van de pols aan de kant van de duim ontstaat een doffe, branderige pijn, die bij het erger worden van de ontsteking gaat uitstralen naar de hele duim en pols. Als de aandoening nog erger wordt, is er zowel pijn in rust als bij beweging van de duim. Het is ook mogelijk dat het moeilijker wordt om iets vast te grijpen; er wordt verlies van kracht ervaren. Bewegingen met de duim van de hand af zijn ook moeilijk te maken. Draaien van de hand is pijnlijk of gaat moeilijk en soms is er een krakend geluid te horen.

Hoe wordt een "trigger thumb" vastgesteld?

Om deze aandoening vast te stellen kan de onderarm lichamelijk onderzocht worden, en soms wordt er een echografie gemaakt om te bepalen in welke mate het gebied ontstoken is. Bij het lichamelijk onderzoek wordt een test gebruikt waarbij een vuist moet worden gemaakt met de duim onder de andere vingers in de handpalm. Als de hand in de richting van de pink wordt bewogen, neemt de pijn toe: dit wordt Finkelstein's test genoemd.

Welke behandelingen zijn er bij een "trigger thumb"?

De behandeling is afhankelijk van een aantal zaken: hoe ernstig de ontsteking is, hoe lang de klachten al bestaan en ook om wat voor soort patiënt het gaat. Als het kan zal er niet meteen geopereerd worden. Het belangrijkste is om de oorzaak van het ontstaan van de klachten weg te nemen, dat wil zeggen dat alle bewegingen die tot overbelasting hebben geleid moeten worden verminderd of gestopt.

Brace

Er kan een afneembare polsbrace of spalk worden aangemeten die ervoor zorgt dat de pols in een bepaalde positie blijft en ook de bewegingen van de duim beperkt daardoor. Door de rust die de pezen krijgen is er kans dat de ontsteking op deze manier geneest. Bewegen moet niet volledig beperkt worden hierbij.

Injectie

Er kan ook een injectie met pijnstiller en ontstekingsremmer (corticosteroïden) gegeven worden in het betreffende gebied, zodat het ontstoken gebied kan herstellen waardoor de zwelling afneemt en de pezen weer vrij kunnen bewegen. Deze behandeling heeft in ongeveer driekwart van de gevallen effect. Het kan moeilijk zijn om de vloeistof in te spuiten in het ontstoken gebied. Ook komt het voor dat de pezen scheuren doordat de gebruikte vloeistof deze aantast.

Operatie

Is er geen of te weinig effect van deze behandelingen dan kan er nog geopereerd worden. Bij operaties vanwege deze aandoening is er bijna 100% kans dat de klachten verholpen worden. Tijdens deze operatie, die meestal onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd, wordt via een kleine snee aan de duimkant van de pols het tunneltje waar de pezen door lopen opgezocht en opengemaakt. Via een bepaalde manier van hechten daarna (Z plastiek) ontstaat er veel meer ruimte in het tunneltje voor de pezen. Er wordt een verband aangebracht om de hand en pols dat na 1 tot 2 dagen mag worden verwijderd. Hierna mogen de hand en duim weer snel bewogen worden, zodat voor de pezen het herstel bevorderd wordt.

Zoals bij elke operatie is er een kans dat er een infectie ontstaat, een nabloeding of dystrofie. In het gebied dat geopereerd wordt loopt een kleine tak van een van de belangrijke zenuwen over de peeskoker naar de hand. Bij de operatie zou deze beschadigd kunnen raken waardoor er gevoelsverlies in de duim kan optreden. Dit kan een reden zijn om deze operatie niet onder plaatselijke verdoving uit te voeren, omdat deze zenuwtak niet altijd goed herkenbaar is door de verdovingsspuit. Er wordt dan een andere verdovingstechniek toegepast.

De operatie wordt beschouwd als een lichte ingreep voor de patiënt waarbij er maar een kleine kans op complicaties is.
© 2009 - 2020 Lexia, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
De Quervain tendinitis: Pijn bij bewegen van duimDe Quervain tendinitis: Pijn bij bewegen van duimDe Quervain tendinitis is een aandoening waarbij een ontsteking van twee pezen van de duim plaatsvindt. De pezen lopen d…
Peesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking duim: symptomen, oorzaken en behandelingPeesontsteking van de duim staat bekend als De Quervain tendinitis. Het dankt zijn naam aan de arts die deze voor het ee…
Handpijn: Oorzaken van en symptomen bij een pijnlijke handHandpijn: Oorzaken van en symptomen bij een pijnlijke handPijn aan de hand is een erg lastig symptoom dat tal van dagelijkse activiteiten verstoort. Handpijn kent heel wat oorzak…
Duimpijn: Oorzaken van en symptomen bij pijnlijke duimDuimpijn: Oorzaken van en symptomen bij pijnlijke duimSoms ervaren patiënten pijn in of aan de duim. Veel oorzaken zijn bekend voor duimpijn, zoals bijvoorbeeld artritis of h…

Voorhoofdsholteontsteking: symptomen van een sinusinfectieVoorhoofdsholteontsteking: symptomen van een sinusinfectieVoorhoofdsholteontsteking symptomen zijn hoofdpijn, keelpijn en soms ook koorts. Een voorhoofdsholteontsteking volgt vaa…
Najaarsdepressie: Seizoensdepressie en lichttherapieVeel mensen lijden zonder het te weten aan een seizoensdepressie of najaarsdepressie. Wie deze vorm van depressie heeft…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Henry Vandyke Carter, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • http://www.rijnlandorthopedie.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_De_Quervain
  • http://www.ganfyd.org/index.php?title=Image:De_quervains_tenosynovitis.png

Reageer op het artikel "Trigger thumb of knappende duim: ziekte van De Quervain"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ab Jongbloed, 07-01-2020 16:56 #7
U noemt injecteren, opereren en een brace als remedie. Is er geen heil te verwachten van “smeersel-tjes” of van massage? Welk middel raadt u aan om te smeren en hoe zou de instructie voor massage luiden?

Agnes, 17-08-2017 22:47 #6
Hoe lang mag de pijn duren na de injectie?

Ria Kruidbos, 04-04-2017 13:30 #5
Hallo,
Ongeveer 9 jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn rechterduim, en dat is helemaal goed gegaan. Mijn triggerduim is weg.
Maar nu heb ik het aan mijn linkerduim. Maar laat me nu (nog) niet opereren.
Oorzaak is; altijd dezelfde beweging maken. Ik werk in de thuiszorg, en dan moet je veel wringen en knijpbeweging maken. Door iedere keer weer dezelfde beweging te maken raken de pezen geïrriteerd en raakt het slijmvlies ontstoken in de peesbuis waardoor de pees er niet meer makkelijk door kan glijden. En daardoor de duim gaat knakken en gaat haperen. En dat is zeer pijnlijk dat weet ik. Met rust en een brace of spalk kan het ook opgelost worden. En dat ga ik nu proberen. Opereren kan nog altijd. Vaak masseren is ook goed. (dat kun jezelf)
Succes allemaal.

Groet, Ria

Marie-Rose-Stevens, 23-03-2017 16:35 #4
Ik ben reeds een jaar geleden geopereerd aan mijn duim met een pees uit mijn arm!
Na een tweetal maanden voelde ik mij minder te gaan fuctioneren… lichamelijk en fisych!
Naar een dokter geweest die ernstige vorm van spasmofilie vastgesteld heeft!
Nu zit ik met verdere grote krampen aan mijn voeten en mijn handen en polsen links en rechts (die geopereerd is)…
Waarbij ik zo goed als lam ben s'avonds.
Nu heb ik terug een afspraak gemaakt op 5 april bij een orthopedie, om te horen wat hij mij kan verbeteren!

Ria Bal, 04-02-2017 15:32 #3
Mag de groenlipmossel en kurkuma ook in pilvorm ingenomen worden? (Tegen de ontsteking)

Ollivier Agnes, 05-07-2014 16:16 #2
Mijn knappende duim aan linker hand is helemaal vanzelf genezen. Nu heb ik het aan rechterhand; en moet geopereerd worden. Ben bang dat de dokter in een zenuw zal terecht komen? Mag deze operatie uitgevoerd worden door orthopedist? Of is het beter door plastisch chirurg? Hoelang zal het duren vooraleer ik terug mijn werk kan doen? Is dit een pijnlijke operatie? Reactie infoteur, 06-07-2014
Het lijkt me het beste om deze vragen aan uw arts te stellen, die kan hier ongetwijfeld antwoord op geven. Beterschap en vriendelijke groet, Lexia

S. Vansteenkiste, 16-08-2012 09:53 #1
De beschrijving in dit artikel is idd over "de Quervain", maar dit is iets totaal anders dan een trigger thumb of knappende duim! Bij een trigger thumb gaat het om de binnenzijde van de duim waarbij de buigpees is verdikt en blijft "hokken" achter een "pulley".

Infoteur: Lexia
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 7
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!