Eczeem en de behandeling

Eczeem en de behandeling Eczeem is een ontsteking van de huid, meestal is deze oppervlakkig. Dit kan zich op kleine stukjes huid bevinden, maar ook juist hele grote oppervlakten van de huid beslaan. Eczeem is er in verschillende vormen, ontstaat door verschillende oorzaken en kan tijdelijk of blijvend zijn. Kortom, met eczeem kan je alle kanten op. Lees ook de tip voor het gebruik van hormoonzalf bij jonge kinderen.

Nat en droog eczeem

Van eczeem onderscheidt men de natte en de droge vorm. Bij de droge vorm voelt de huid heel ruw en droog aan. Bij de natte vorm komt er juist vocht uit de wonden. Voor de behandeling is het daarom belangrijk of het om de droge of de natte vorm gaat.

Symptomen

Er zijn een aantal symptomen die eczeem doen vermoeden. Niet iedere huidaandoening is namelijk eczeem. Maar van eczeem kan men spreken bij de volgende symptomen:
  • veel jeuk en willen krabben
  • een rode huid, soms met bultjes of blaasjes
  • een zeer droge huid of een vochtige huid
  • schilfering of korstvorming op de huid
Eczeem kan van het ene op het andere moment ontstaan (acuut) of chronisch zijn (blijvend).

Oorzaken

Van eczeem zijn heel veel oorzaken nog niet bekend. Wel is duidelijk dat het erfelijk is. Wanneer beiden ouders eczeem hebben, is de kans heel groot dat het kind ook eczeem krijgt. Wanneer een van de ouders eczeem heeft, heeft het kind 50 procent kans om eczeem te krijgen. Een allergie kan ook een oorzaak zijn. Dit kan een allergie zijn zoals een bepaalde stof, maar ook een voedselallergie. Stof veroorzaakt ook soms eczeem. En eczeem ziet men vaak in combinatie met hooikoorts. Mensen met psychische klachten ontwikkelen ook vaak eczeem.

Constitutioneel of atopisch eczeem

Deze komt veel voor bij jonge kinderen. Vaak ontwikkelt zich dit al in de eerste maand. Rond de leeftijd van 3-5 jaar verdwijnt deze eczeem weer. Bij jonge kinderen spreekt men van dauwworm. De eczeem bevind zich meestal in het gezicht en op de hoofdhuid. Erger word het wanneer de eczeem zich ook bevindt op de bekende plekken als polsen, elleboog en knieholten. Van daaruit kan de eczeem zich nog meer uitbreiden naar de romp en de ledematen. Ook kan constitutioneel eczeem op latere leeftijd ontstaan. De oorzaak is vaak een allergie zoals huisstofmijt, pollen of voedsel. Ook kan het erfelijk aangelegd zijn. De meeste kinderen groeien over deze vorm van eczeem heen.

Contacteczeem

Het contacteczeem ontstaat door een allergische reactie op een bepaalde stof. Dit gebeurt zodra het lichaam in aanraking komt met de stof. Het lichaam reageert hier overdreven op en ontwikkelt zo eczeem. Soms treedt pas na jaren ineens contacteczeem op voor een bepaalde stof waar men eerder niet allergisch voor was. Men moet zoveel mogelijk contact met de stof vermijden om een nieuwe ontstekingsreactie van de huid te voorkomen. Wanneer men niet weet voor welke stof men allergisch is, kan er een allergietest bij de huisarts worden gedaan.

Seborrhoïsch eczeem

Deze vorm van eczeem is vooral bij baby's bekend onder de naam berg. Vettige gele schilfers vormen zich als een korst op de hoofdhuid, en de huid is rood. Soms ontstaat er jeuk. Dit kan makkelijk behandeld worden. Nadeel van deze eczeem is dat de haren met de kosten mee los laten en zo kaalheid kan ontstaan.

Ortho-ergisch eczeem

Ook wel huisvrouweneczeem genoemd, ontstaat door het veelvuldig contact met verschillende zeepproducten. Dit komt dan ook het meest voor aan de handen en ook het meest voor bij vrouwen, omdat die toch wat meer met de handen in zeepwater zitten dan mannen. De huid is rood, droog en schilferig. Soms ontstaan er ook kloven die zeer pijnlijk zijn. Vrouwen die de huid goed invetten hebben er beduidend minder last van.

Andere eczeemvormen

Er zij nog een aantal vormen van eczeem, die veel minder vaak voorkomen, zoals het beroepseczeem, hypostatisch eczeem en asteatotisch eczeem. De behandeling van deze eczemen staat gelijk aan de vorige eczemen, en zal hieronder besproken worden.

Behandeling

Allereerst is het de vraag of het gaat om een droge of natte eczeem. Droge eczeem komt het meest voor.

Behandeling natte eczeem

De huid met natte eczeem moet juist ingedroogd worden. Daarom moet er een zalf gebruikt worden die de huid indroogt. Indien er geen middel bij de apotheek is gehaald, kan men ook zinkzalf gebruiken: dit droogt de huid in en bevat geen allergene stoffen. Vermijd stoffen waarvoor men allergisch is zoveel mogelijk.

Behandeling droge eczeem

Bij droge eczeem is het ook zaak om zoveel mogelijk de stoffen te vermijden waarvoor men allergisch is, of dit nou voedsel, huisstofmijt, pollen of voorwerpen zijn. Verder is het zaak om zo min mogelijk te baden en vooral niet te heet te baden of douchen omdat dit de huid uitdroogt. Met vette zalven kan de huid goed vet gehouden worden. Afhankelijk van de ernst van de eczeem, word er een lotion of een zalf voorgeschreven. Verder kan er lichttherapie worden voorgeschreven of een teerbehandeling, waarin de huid in teer verpakt wordt. Vooral in vroegere tijden werden teerbehandeling veel toegepast, tegenwoordig nog maar weinig.

Hormoonzalven

Het gebruik van hormoonzalven kan de huid doen genezen. In deze hormoonzalven zitten corticosteroïden. Dit is een nagemaakt lichaamseigen bijnierschorshormoon. Nadeel van de zalf is dat het niet langdurig achter elkaar gebruikt mag worden, de huid kan er erg dun van worden. In het gezicht moet deze zalf zo min mogelijk worden gebruikt. Meestal bestaat een kuur met deze zalf uit twee-drie dagen smeren en vier dagen rust. Zo krijgt de huid de kans te herstellen. Vaak komt de eczeem in deze rustdagen wel weer terug. Bij chronische eczeem is het dan ook soms dweilen met de kraan open.

Tip voor jonge kinderen met eczeem

Ouders vinden het vaak eng om een hormoonzalf bij jonge kinderen te gebruiken, en dit is niet onterecht. Bij verkeerd gebruik kan de huid namelijk schade oplopen. Omdat de hormoonzalf heel dun moet worden gesmeerd, gebruikte ik, moeder van twee kinderen met ernstige droge eczeem, deze methode: vraag tegelijk met het recept de hormoonzalf, ook een onderhoudszalf, deze bestaat vaak uit een vaselinezalf. Meng één deel hormoonzalf met vier delen vaselinezalf. Roer dit mengsel goed door elkaar en bewaar het in een afgesloten pot. Met dit mengsel is het heel makkelijk om de dunne babyhuid te behandelen, omdat men niet bang hoeft te zijn dat er teveel hormoonzalf gebruikt word, zelfs niet als er iets te dik word gesmeerd. Doordat de hormoonzalf is vermengd met de vaselinezalf, is deze ook veel beter uit te smeren en veiliger in gebruik.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Berg (zuigelingeneczeem) bij kinderenBerg ook wel zuigelingeneczeem genoemd is een veel voorkomende aandoening bij kinderen. Deze huidaandoening is niet scha…
Berg of seborroisch eczeemBerg of seborroisch eczeemBerg, seborroe, seborroisch eczeem of schalp, allemaal benamingen voor een en dezelfde aandoening: een vette gelige laag…
Dauwworm eczeemEen van de eczeemvormen die bij kinderen voor kunnen komen is bij de zuigelingen het dauwworm eczeem. Dauwworm heeft hel…
Constitutioneel eczeemConstitutioneel eczeemConstitutioneel eczeem, ook bekend als dauwworm, is een vorm van eczeem welke in principe op iedere leeftijd kan voorkom…

IJzergebreksanemieIJzergebreksanemieEen ijzergebreksanemie of ferriprive anemie is een vorm van bloedarmoede. Elke bloedcel bevat ongeveer 34 procent hemogl…
Blaasontsteking voorkomen of zelf behandelen, tips!Blaasontsteking voorkomen of zelf behandelen, tips!Blaasontsteking is een ontsteking van de blaas. U herkent het meestal aan pijn bij plassen. De blaasontsteking zelf beha…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eczeem
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 30-01-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.