Zwelling van de huid

Zwelling van de huid Een zwelling kan ontstaan door verschillende oorzaken. Een buil ontstaat na een slag of stoot. Een atheroomcycste wordt ook wel een papgezwel of een vetgezwel genoemd. Er zijn nog meer soorten gezwellen. Bij een zwelling is te zien dat het weefsel dikker wordt. Meestal is de huid verheven en voelt soms warm aan.

Zwelling

Een zwelling is het plaatselijk dikker worden van weefsel. Een zwelling kan ontstaan door verschillende oorzaken. Wat men ziet bij een zwelling, is dat het aangedane weefsel dikker wordt. Dat dikker worden kan doordat er zich pus, etter, bloed of vocht achter het weefsel ophoopt. Maar ook weefsel dat ongecontroleerd groeit, kan een zwelling veroorzaken. Een zwelling hoeft niet altijd behandeld te worden, dit hangt af van het type zwelling. Soms is een zwelling totaal onschuldig, maar soms ook levensbedreigend.

Buil

Een buil ontstaat na een slag of stoot. De bloedvaten raken hierdoor beschadigd en er loopt vocht naar buiten. Dit vocht hoopt Zich op onder het weefsel. Na een aantal dagen wordt het vocht weer opgenomen in de bloedbaan. De zwelling verdwijnt hiermee ook. Eventueel kan er direct na de slag of stoot ijs op de plek worden gelegd. De zwelling zal hiermee minder ernstig worden.

Atheroomcyste

Een atheroomcycste wordt ook wel een papgezwel of een vetgezwel genoemd. Deze ontstaat doordat de afvoergang van een talgklier wordt afgesloten. De talgklier zwelt hierdoor op en het gezwel vult zich met een vettige brij. De knobbel kan verschillen in afmeting: van 1 centimeter tot de grootte van een vuist. Meestal komt een atheroomcycste achter de oorlel of op de behaarde hoofdhuid voor. Op de handpalmen en voetzolen kunnen geen atheroomcyctes ontstaan, omdat deze geen talgklieren bevatten. Onder een lokale verdoving kan de verstopte talgklier verwijderd worden. Soms ontstaat er een abces door een secundaire infectie.

Oedeem

Bij oedeem is er sprake van een vochtophoping. Of er sprake is van oedeem, herkent men doordat er een puntje in de huid achter blijft nadat men er op gedrukt heeft. Oedeem is een zwelling van de weefsels doordat er meer vocht rond de cellen zit. Oedeem wordt soms behandeld met een zoutloos dieet of met plaspillen, om het extra vocht kwijt te raken.

Ontsteking

Door een ontsteking kan er een zwelling plaats vinden. Witte bloedcellen en dode bacteriën worden naar buiten gewerkt en hopen zich op onder het weefsel. Er ontstaat zo pus. Uiteindelijk breekt de zwelling door en komt de pus naar buiten. Ook kan de zwelling door een arts doorbroken worden, maar alleen nadat deze rijp is.

Breuk

Door een breuk na een val of stoot, kan het weefsel gaan opzwellen. Het gebied rond de breuk wordt gevoelig en zwelt op. Geef het bot direct rust door niet meer te bewegen. Een botbreuk moet meestal behandeld worden. Met gips krijgt het bot rust, zodat deze weer kan herstellen. Soms is een operatie nodig en wordt de botbreuk herstelt met metalen penen of plaatjes.

Gezwel

Het ongecontroleerd doorgroeien van weefsel wordt een tumor genoemd. Dit kan goedaardig of kwaadaardig (kanker) zijn. Vaak ziet men aan de buitenkant van het lichaam niet veel wanneer er sprake is van een tumor, maar soms is er sprake van een gezwel die duidelijk zichtbaar is. Zwellingen die ontstaan zonder verklaarbare reden, moeten daarom altijd nagekeken worden door een arts. Vaak geven deze zwellingen geen pijn. Soms treedt er tevens een verkleuring van de huid op.

Bij twijfel over een gezwel, raadpleeg altijd een (huis)arts.
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwelling of vocht onder de huidZwelling of vocht onder de huidZwelling van de huid en vocht onder de huid komt vaak voor na een ongeval, bijvoorbeeld een val, een slag of een stoot t…
Talgbult of atheroomcyste: symptomen, oorzaak en behandelingTalgbult of atheroomcyste: symptomen, oorzaak en behandelingEen atheroomcyste wordt vaak aangeduid als talgkliercyste, epidermale cyste of epidermoid cyste. In de volksmond wordt e…
Talgkliercyste: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseTalgkliercyste: symptomen, diagnose, behandeling en prognoseEen talgkliercyste ligt onder de huid en voelt aan als een harde knikker. Het is een glad knobbeltje dat ontstaat als ee…
Klein knobbeltje in hals/nek: links of rechts, zonder pijnKlein knobbeltje in hals/nek: links of rechts, zonder pijnHeb je een bultje of klein knobbeltje achter je oor, in je hals of je nek, links of rechts? Mogelijk heb je last hebt va…

Train je bekkenbodemspieren: de Pelvicore-techniekHeb je last van stressincontinentie, oftewel: ongewenst urineverlies? Train je bekkenbodemspieren! In dit artikel staan…
BlindedarmontstekingBlindedarmontstekingBlindedarmontsteking: symptomen, klachten, verschijnselen, oorzaak, operatie. Een blindedarmontsteking die niet behandel…
Bronnen en referenties
  • http://www.orthopedie.nl/content/fractuur/botfracturen_algemeen1.asp
Reacties

Theo Metorst, 23-04-2012
Geachte L.S.
Ik heb 3 weken geleden een kunststof plaat op mijn been gehad net boven mijn knie, de eerste behandeling een drukverband, de pijn verdween in de omgeving van knie en boven werd helemaal blauw en geel dat is nu bijna verdwenen, alleen er blijft net boven mijn knie wel een zwelling zitten volgens mij vocht, nu de vraag wat kan ik er het beste aan doen om dat te laten verdwijnen? Reactie infoteur, 25-04-2012
Vocht onder de huid kan behandeld worden door middel van vochtafdrijvende medicijnen. Laat de plek eerst eens goed nakijken door een arts.

Inesa, 23-04-2012
Ik ben ongeveer een 5 maanden hard gevallen van de trap op mijn billen. Sindsdien heb ik een bult op mijn rechterbil. Ik had voorheen een flinke blauwe plek maar deze is al maanden genezen. De bult zelf blijft echter nog wel aanhouden. Langzamerhand vind ik het heel erg vervelend worden en ik weet niet hoe ik er vanaf moet komen. Het is een vrij grote bult die niet meer blauw is. Hij voelt nog hard aan. Hoe kom ik hier vanaf? Reactie infoteur, 25-04-2012
Er kan vocht onder de huid zitten, maar soms is er ook sprake van een afgebroken stukje bot dat zich onder de huid bevindt. Het beste is om dit even na te laten kijken.

Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 18-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.