Overmatig zweten onder de oksels, wat is er tegen te doen?

Overmatig zweten onder de oksels, wat is er tegen te doen? Iedereen heeft er wel eens last van: zwetende oksels. Een zeer vervelende kwaal waar men niet alleen zélf last van ondervind maar ook de naaste medemens zal het als zeer onaangenaam ervaren. Toch zijn er wel een paar simpele trucs om het zweten iets onder controle te houden.

Zweten

Zweten waar is het eigenlijk goed voor, men heeft er eigenlijk toch alleen maar last van? Niets is minder waar, zweten is belangrijk. Door dat het zweet verdampt koelt het lichaam af. Als een mens niet zou kunnen zweten dan raakt zijn lichaam oververhit met alle gevolgen van dien. Ieder mens transpireert en verliest hierbij, onder normale omstandigheden, een liter vocht per dag. Hier merkt men weinig tot niks van.

Verschil in hoeveelheid zweet per persoon

Dat de ene persoon meer zweet dan een ander, kan onder ander te maken hebben met leeftijd of geslacht. Volwassen mannen transpireren meer dan volwassen vrouwen. Mannen zweten namelijk bij een iets lagere lichaamstemperatuur en verliezen ook meer vocht per zweetklier. Naar mate men ouder wordt vermindert langzaam het transpireren. Kinderen zweten onder normale omstandigheden ook veel minder dan een volwassen persoon.

Waarom stinkt zweet?

Schoon zweet dat net uit het lichaam komt stinkt niet. Bacteriën zijn de boosdoener, zij veroorzaken die nare doordringende geur. Ze voeden zich namelijk met bestanddelen uit het zweet. De stoffen die ze weer uitscheiden hebben die nare typerende geur, het zijn dus eigenlijk de uitwerpselen van de bacteriën die men ruikt.

Oorzaken overmatig zweten

Het is niet altijd duidelijk waarom sommige mensen overmatig transpireren, vaak is er geen duidelijke aanwijsbare reden voor.
Wel zijn er een aantal boosdoeners die het transpireren kunnen verergeren.
  • Veel roken.
  • Overmatig koffie gebruik.
  • Overgewicht.
  • Veel en vaak gekruid eten.
  • Ziekte.
  • Stress.
  • Medicijngebruik zoals bijvoorbeeld hormoonpreparaten.

Kleding

Trek dagelijks schone kleding aan, het liefst van katoen. Vermijd kleuren zoals rood, blauw en grijs hier vallen zweet plekken juist erg in op. Veel mensen kiezen voor kleding gemaakt van viscose of polyester omdat de vlekken er minder erg in opvallen.
Een goede oplossing zijn de zogenaamde "dry-shirts" deze nemen goed vocht op en voeren het snel af. De shirts vindt men in sportzaken maar zijn eventueel ook online te bestellen.
Voor extreem "klotsende oksels" zijn er speciale okselpads te verkrijgen, deze absorberen het vocht en voorkomt verdere ongemakken. Er zijn verschillende fabrikanten die ze op de markt brengen, soms is het even zoeken voordat men de juiste heeft gevonden die aan de eisen voldoet. Ook zijn er shirts te krijgen waar de pads reeds zijn ingenaaid.

Wat kan men doen tegen overmatig zweten

  • Het is belangrijk om elke dag te douchen, indien mogelijk twee keer per dag. Het is niet nodig om elke keer uitgebreid met zeep te boenen. Soms is alleen afspoelen met water al voldoende om weer fris te worden. Kies voor het wassen een pH neutrale zeep, hiermee gaat men op de juiste manier vervelende bacteriën te lijf.
  • Scheer regelmatig de oksels en gebruik een deodorant die ook het transpireren tegen gaat en niet alleen de geur maskeert.
  • Bij de drogist zijn er allerlei antitranspiratie middelen te verkrijgen die voor een langere periode werkzaam zijn. Bedenk wel dat ieder mens anders is en daardoor ook anders kan reageren op een bepaald product. Soms moet men verschillende producten proberen om uit te vinden welke het meest geschikt is voor zijn of haar lichaam.

Huisarts

Indien middelen van de drogist nog steeds niet voldoende helpen, dan is het verstandig om het probleem aan een huisarts voor te leggen. Hij kan een recept uitschrijven voor een aluminiumchloride oplossing. Zweetkliertjes trekken samen door aluminiumzouten waardoor er minder vocht uit kan komen. Dit heeft geen ernstige bijwerkingen, wel kan er wat huidirritatie ontstaan.

Ingreep

In sommige gevallen is het transpireren zo erg dat ook aluminiumchloride niet helpt. Men kan dan kiezen voor botox-injecties in de oksel. Botox zorgt voor een verminderde vochtproductie van de zweetklieren. Nadeel is wel dat dit na ruim een half jaar weer herhaald moet worden.
In de meest ernstige gevallen wordt er gekozen voor hidrosuctie. Dit is een ingreep waarbij zweetklieren in de oksel worden verwijderd. Dit gebeurd onder plaatselijke verdoving en is geheel veilig. Het effect van hidrosuctie is blijvend.
© 2010 - 2024 El-ja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichaamsverzorging tegen zweten met deodorant of bodysprayLichaamsverzorging tegen zweten met deodorant of bodysprayTranspiratiegeur van je oksels, of een zweetlucht in het algemeen, bestrijd je het makkelijkst met goede lichaamsverzorg…
Tips tegen zwetenZweten of transpireren is een natuurlijk proces dat als doel heeft om ons lichaam af te koelen. Er zijn verschillende oo…
(Overmatig) zweten? Dit kunt u er tegen doenZweten, hoewel eigenlijk iedereen het doet hebben veel mensen er ook echt last van. Eigenlijk is het goed dat we zweten,…
Transpireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren en zweetgeur: oorzaken en oplossingenTranspireren is een heel gewone reactie van het lichaam bij warmte. De ene mens zweet meer dan de ander. Zweten kan zorg…

RSI symptomen, en hoe kunt u RSI voorkomen?RSI symptomen, en hoe kunt u RSI voorkomen?RSI symptomen of verschijnselen, hoe kunt u die herkennen? RSI is een term, die gebruikt wordt voor aandoeningen die pij…
Wat is bloedarmoede?Veel mensen lijden aan bloedarmoede, maar er zijn ook veel mensen die ijzertabletten slikken omdat ze daarmee hopen meer…
Bronnen en referenties
  • Overmatigzweten.nl
El-ja (113 artikelen)
Laatste update: 23-07-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.