Body Dysmorphic Disorder of ingebeelde lelijkheid

Body Dysmorphic Disorder of ingebeelde lelijkheid Een mond vol, maar het betreft een nog steeds onderbelichte ziekte. Als je BDD hebt, heb je een stoornis van de lichaamsbeleving. Het is een psychische aandoening, die nog lang niet altijd tijdig wordt onderkend.

Wat is BDD?

Als je BDD hebt, dan heb je grofweg gezien een vertekend beeld van de werkelijkheid. De werkelijk aangaande je eigen lichaam. Dit kan je hoofd zijn, maar ook je huid, ledematen of je gehele lichaam. Alles op en rond het hoofd komt overigens veruit het meeste voor.

Het vertekende beeld kan zich in verschillende vormen uiten, maar over het algemeen zie je dat betreffende lichaamsdeel als afstotelijk, wanstaltig worden gezien. Dit, terwijl de buitenwereld er niets van ziet en opmerkt. Ingebeeld dus.

Impact

De ziekte heeft een enorme impact op het leven van de betreffende persoon. Enerzijds omdat de ziekte bij lange na niet door iedere arts tijdig wordt onderkend en anderzijds, omdat het sociale leven van de persoon sterk onder druk komt te staan. Openbare locaties worden vermeden, er dreigt angst om afgewezen te worden en spiegels zijn not done. Daarnaast heeft de persoon in kwestie zich de misvorming dusdanig ingeprent dat deze vaak ook nog uren bezig is zich toonbaar te maken voor de buitenwereld. Tot slot ligt depressiviteit op de loer van mensen met BDD.

Oorzaak

BDD komt iets meer voor bij vrouwen dan bij mannen (verschil is niet groot), men zegt dat momenteel 1 op de 100 personen lijdt aan BDD. Wat exact de oorzaak is, is niet bekend. Wel uit het zich vaak in de puberteit of als jong volwassenen en dat kan er op duiden dat er in deze onzekere periode negatieve uitlatingen gedaan worden over het uiterlijk van de persoon. Meer vanuit pest gedrag onderling. Zoals mensen met rood haar, mensen met veel puistjes of erg klein van lengte (vooral bij jongens).

Het uit zich naast het gebrek aan sociale uitingen (sterk teruggetrokken) ook in extreme verlegenheid en soms zelfs richting suïcidaal gedrag.

Remedie

Hoewel veel mensen met BDD zich in bochten wringen om toch een zo normaal mogelijk leven te leiden, ze zijn vaak meesters in het ontwijken geworden, is het toch belangrijk dat de ziekte onderkend wordt. Mits goed onderkent is er therapie mogelijk.

Het begint bij het uitsluiten van andere ziektes en als deze uitgesloten zijn kan er “toegewerkt” worden naar BDD. Maar omdat BDD ook overeenkomsten heeft met bijvoorbeeld eetstoornissen en geslachtsidentiteitsstoornissen duurt het vaak even voordat de diagnose gesteld kan worden, als deze al gesteld wordt.

Grofweg zijn er enkele zaken waaruit de diagnose voort kan komen, t.w.:
  • Men heeft een ingebeeld mankement in het uiterlijk. Ook als er een kleine fysiologische ongerechtigheid aanwezig is, dan is de bezorgdheid van de persoon in kwestie hierover sterk overdreven.
  • De persoon in kwestie veroorzaakt klinisch duidelijk lijden, problemen in de sociale omgang, op het werk / de school, in het openbaar of op andere belangrijke terreinen.
  • De symptomen zijn niet uitsluitend te verklaren als onderdeel van een andere psychische aandoening (zoals eerder genoemd).

Behandeling

Weinig ziekenhuizen kunnen mensen met BDD adequaat behandelen. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam heeft hier wel een speciale therapie voor ontwikkeld. Meer informatie op amcpsychiatrie-angst.nl
© 2010 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Body Dysmorphic Disorder: ziekte van ingebeelde lelijkheidBody Dysmorphic Disorder (BDD) is een stoornis in de lichaamsbeleving. Het is een psychische ziekte die ook wel als inge…
‘Nieuwe’ en onbekende eetstoornissenMensen met een eetstoornis zijn geobsedeerd door eten, hun gewicht en het uiterlijk. Ze hebben een vertekend beeld van h…
Tanorexia: verslaafd aan zonnenTanorexia: verslaafd aan zonnenTanorexia is een ernstige verslaving aan zonnen. Mensen die lijden aan tanorexia willen door de zon buiten of onder de z…
Socialbesitas: een verslaving aan social mediaSocialbesitas: een verslaving aan social mediaVroeger bestonden er geen mobieltjes. Maar nu is dat heel anders. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een smartphone en je…

Het hartchirurgisch centrumIn hartchirurgische centra vinden operaties aan hartkleppen plaats. Een cardioloog zal zijn patient in principe verwijze…
Hyperactiviteit en ADHD bij kinderenZelfs een kleine mate van hyperactiviteit bij een kind, kan veel verstoringen veroorzaken, zowel thuis als op school. Wa…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 10-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.