Bloedsuikerspiegel te hoog?
Iedereen weet dat je dik wordt van vetten en suikers. Maar hoe komt dat nu eigenlijk? En wat heeft het hormoonstelsel te maken met die zwembandjes die steeds groter worden op je heupen? En hoe kan het zijn dat wanneer je nooit suiker eet dat je toch een te hoog bloedsuiker kunt hebben? Het lichaam zit prachtig in elkaar en probeert alles goed te verwerken maar, wanneer de aanvoer van bepaalde stoffen zó hoog is dat het lichaam er zelfs niets meer mee kan. Tja, dan kunnen er problemen ontstaan.
Wat heeft een te hoog bloedsuikergehalte te maken met vetopslag en diabetes?
Ten eerste moeten we het even helder hebben dat suikers in allerlei vormen bestaan. Koolhydraten bijvoorbeeld zijn ook suikers en natuurlijk hebben we de ‘gewone’ suiker zoals wij die kennen (sacharose), vervolgens: de ‘natuurlijke’ suikers die voorkomen in groenten en fruitsoorten en niet te vergeten de ‘verborgen’ suikers in voedingsmiddelen die we de hele dag door binnen krijgen door middel van drankjes en etenswaren, koekjes, snoepjes (zelfs wanneer daarop staat: ‘Zonder toegevoegde suikers’).
Heel veel aanvoer van suikers dus in diverse vormen die we de hele dag door binnen krijgen en die verwerkt moeten worden door ons lichaam waardoor we al heel snel een overvloed aan suiker in ons bloed krijgen. Suiker wordt dus opgenomen in het bloed en zo spreken we dan over een ‘bloedsuikerspiegel’.
Een tijdelijk verhoogde bloedsuikerspiegel is niet erg want ons lichaam zit zo prachtig in elkaar dat het gelijk in werking treedt om deze suikers te verwerken. Maar, anders wordt het wanneer de bloedsuikerspiegel met de regelmaat van de klok veel te hoog is. Bijvoorbeeld door een ongezond eetpatroon (veel frisdrank, veel zoetigheid), want dan heeft het lichaam geen andere optie meer dan het teveel aan suiker als vet op te slaan en daar zijn we over het algemeen niet blij mee.
Bijna 70% van de suikers die we opnemen komen uit ‘verborgen’ suikers. Je vindt ze in: diepvriesproducten, kant-en klare maaltijden, fastfood, chips, erwten of maïs in blik, koekjes, gebakjes, snoepjes etc.
Het hormoonstelsel
Wanneer er suiker in het lichaam binnenkomt, krijgen we te maken met het hormoonstelsel. Het hormoonstelsel is één van de twee belangrijke systemen van het lichaam dat zorgt voor een goede regulatie (Het andere systeem is het zenuwstelsel). Het hormoonstelsel is dus heel belangrijk bij het innemen van voedsel en heeft uiteindelijk te maken met vetopslag.
Hoe werkt het?
Het hormoonstelsel bestaat uit diversen klieren en deze klieren geven hormonen af. Deze hormonen verplaatsen zich via het bloed naar plaatsen waar processen in gang moeten worden gezet of juist om ze af te remmen. Welk soort hormonen er in actie worden gezet wordt vooral bepaald door de hormoonklier zelf. In ons onderwerp: ‘suikers’ is het dus de bedoeling om de suikers te verwerken die we middels voedsel hebben opgenomen.
De alvleesklier
De hormoonklier die zorgt voor de verwerking van suikers is de alvleesklier. De alvleesklier is dus één van die organen die hormonen kan aanmaken en in dit geval van de alvleesklier noemt men deze hormonen: ‘Insuline’. Deze insuline gaat er dus voor zorgen dat de suiker die in ons voedingsproduct aanwezig is wordt verwerkt.
In eerste instantie gaat de insuline ervoor zorgen dat de suiker(glucose) kan worden opgenomen door de cellen om daar als energie gebruikt te worden. Maar, soms is het bloedsuikergehalte zo hoog dat dit niet voldoende is, dus is er een tweede opslag mogelijk: de suiker(glucose) wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen wordt opgeslagen als noodvoorziening voor wanneer er een keer extra energie nodig is. Wanneer er dan nóg suiker’(glucose) in het bloed aanwezig blijft is er een laatste mogelijkheid om dit te verwerken en dat is door een verbinding aan te gaan met vet. De verbinding van suiker en vet noemt men ‘triglyceride’. Tryglyceride wordt in het lichaam opgeslagen in het vetweefsel. Deze opslag kan eindeloos doorgaan.
Overgewicht
Teveel suikers zorgen dus uiteindelijk voor een zwaarder gewicht, maar dat is nog niet alles en eigenlijk is het verder ook alleen nog maar nadelig, want…
- Geraffineerde suikers leveren totaal geen voedingswaarde of bijdrage.
- Je bloeddruk kan ervan gaan stijgen.
- Het veroorzaakt overgewicht.
- Het veroorzaakt tandbederf.
- Het kan stress veroorzaken.
- Je kunt er vermoeid en futloos van raken.
- Het kan je nachtrust verstoren doordat je rusteloos word.
- Of, je wordt juist weer heel snel moe.
- Concentratiestoornissen en evenwichtsstoornissen kunnen erdoor veroorzaakt worden.
- Het kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken.
- Maar wat eigenlijk nog erger is, is dat het diabetes kan veroorzaken.
Diabetes
Een andere naam voor diabetes is ‘Suikerziekte’. En dit wil zeggen dat er een verstoring is in de bloedsuikerbalans. Bij diabetes wordt er te weinig of geen insuline aangemaakt waardoor er geen balans meer kan zijn.
Hoe ontstaat deze onbalans dan?
Dat kan door erfelijkheid bepaalt zijn, maar het kan ook ontstaan door overgewicht. Dat overgewicht zorgt ervoor dat de insuline zijn werk niet goed meer kan doen. Ook wanneer we ouder worden kan het voorkomen dat de alvleesklier minder goed gaat werken zodat de glucose niet meer goed verwerkt kan worden. We noemen dit: ‘Ouderdomsdiabetes’. Als laatste kan ook stress een veroorzaker zijn van diabetes. Stress verhoogt namelijk ook de glucosespiegel.
De gevolgen
De gevolgen van diabetes kunnen groot zijn. Het is geen ziekte waar je gemakkelijk over moet denken. Doordat wij tegenwoordig zo ontzettend veel bewerkte voeding voorgeschoteld krijgen lopen steeds meer mensen het risico op diabetes. Op dit moment zijn er ongeveer 800.000 mensen die aan diabetes lijden waarvan er ongeveer 250.000 mensen zijn die zich nog niet bewust zijn van het feit dat ze diabetes hebben. Jaarlijks komen er gemiddeld nog eens tienduizenden patiënten bij.
Enkele aandoeningen die ten gevolge van diabetes kunnen ontstaan:
- Hoge bloeddruk.
- Verhoogde kans op hart en vaatziekten.
- Oogproblemen (bij 40% zelfs kans op blindheid).
- Zenuwstoornissen (verlies van pijngevoel met alle gevolgen van dien).
- Voetproblemen (juist door het verlies van pijngevoel).
- Nierproblemen (dialyse).
- Erectiestoornissen.
Laat het duidelijk zijn dat men dit moet zien te voorkomen. Soms heeft men geen keus, bijvoorbeeld bij erfelijke aanleg, maar in het geval van verkeerde voedingsgewoonten hebben wij zelf álle keus! Genoeg redenen dus om al die geraffineerde en bewerkte producten te laten liggen en voortaan een verantwoorde keuze te doen in het aanbod van zoveel mogelijk ‘verse’ voedingsmiddelen. En ben je dan toch een zoetekauw en moet je er niet aan denken geen zoetigheid meer te kunnen eten? Ga dan over op Stevia. Stevia is een natuurlijk zoetmiddel dat geen calorieën bevat. Zoet maar wel gezond.
Lees verder