Obstructieve shock
Een obstructieve shock heeft te maken met een verstopping in de bloedvaten waardoor organen niet meer voldoende voorzien kunnen worden van bloed. Hoe herken je een obstructieve shock en hoe te handelen hierbij?
Obstructieve shock
Om te begrijpen wat een obstructieve shock is, moeten we de term eerst ontleden. Een shock is een toestand waarbij de druk in de bloedvaten te laag wordt. Door de verlaagde druk kunnen belangrijke organen niet meer voorzien worden van bloed. Bloed is nodig om de organen werkende te houden. Wanneer organen geen bloed meer krijgen, zullen ze ophouden met functioneren en zal dit uiteindelijk tot de dood kunnen leiden. Een shock is dus in de meeste gevallen levensbedreigend.
Een obstructie is een verstopping. Bij een obstructieve shock gaat het dus om een verstopping in de bloedvaten. Een obstructieve shock komt voor bij bijvoorbeeld een grote longembolie, derde graads hartblok of een afklemming van de bloedvaten. Er zijn meerdere vormen van shocken die allemaal even ernstig zijn. Een obstructieve shock is slechts een van de verschillende vormen van shocks die kunnen optreden.
Symptomen van een obstructieve shock
Bij een obstructieve shock zal bleekheid en neiging tot flauwvallen als eerste optreden. Het hart gaat sneller pompen en ook de ademhaling versnelt. De patiënt raakt meestal angstig en onrustig hierdoor. De minst belangrijke organen zullen geen bloed meer krijgen zodat de belangrijkste organen zo lang mogelijk door kunnen werken. Dit is een overlevingsmechanisme van het lichaam zelf. De huid zal dus als eerste geen bloed meer krijgen. Hierdoor gaat deze bleek uitzien. Vervolgens ontstaat er duizeligheid doordat de circulatie in de hersenen verminderd. Men heeft het gevoel om flauw te gaan vallen. De meer belangrijke organen beginnen met afsterven doordat de cellen geen bloed meer krijgen en de patiënt zal bewusteloos raken. Uiteindelijk zal na enige tijd de dood intreden.
Belangrijk om te weten is dat een obstructieve shock zeer snel kan verlopen. De patiënt kan daarom al binnen enkele minuten sterven wanneer er niet snel wordt ingegrepen. Ook zijn de symptomen voor iedere shock nagenoeg hetzelfde. Het maakt dus niet uit hoe de shock ontstaan is, belangrijker is om bij een shock direct te handelen. De oorzaak van de shock kan later opgespoord en behandeld worden.
Hoe te handelen
Wanneer je een obstructieve shock vermoed, of welke shock dan ook, is het zaak om zo snel mogelijk eerste hulp in te schakelen. Breng de patiënt in een liggende positie en zorg ervoor dat deze zo rustig mogelijk blijft. Praat ertegen en zorg ervoor dat de patiënt niet nog meer in paniek raakt. Omstanders (kijkers) kunnen beter op afstand gehouden worden omdat de patiënt hier rusteloos van raakt. Door de benen van de patiënt omhoog te leggen zorg je ervoor dat het bloed niet teveel rond gaat dwalen. Wanneer de patiënt het te warm heeft, zullen de vaten zich gaan verwijden waardoor de druk in de aderen nog verder daalt. Zorg er dus voor dat de patiënt niet te verhit raakt door hem koelte toe te wuiven. Let hierbij erop dat de patiënt ook niet onderkoeld raakt. Het lichaam zal namelijk grote moeite hebben om de lichaamstemperatuur op peil te houden.
De meeste mensen menen dat iemand die in nood verkeert, moet drinken. Hoewel een glaasje water nog zo goed bedoeld is, kan je dit beter niet geven. De patiënt kan dit gaan opbraken waardoor dit in de longen terecht kan komen. Wanneer de ademhaling zeer moeilijk is voor de patiënt, kan je het bovenlichaam rechtop zetten. Blijf ten alle tijden bij de patiënt en wacht op medische hulp. Een shock gaat nooit vanzelf over, wacht dus niet met het inschakelen van hulp. Een shock moet ten alle tijden behandeld worden anders sterft de patiënt.