Bekkentherapie: Cecile Röst

Bekkentherapie: Cecile Röst Helaas ervaart ongeveer de helft van de zwangere vrouwen rond en na hun zwangerschap pijn in de omgeving van het bekken. Pijn rond het schaambeen, lies, schede, onder in de rug of rond de stuit zijn typische bekkenklachten. Vrouwen die ervaring hebben met bekkenpijn, weten hoe hun leven hierdoor wordt belemmerd. In dit artikel aandacht voor een van de oplossingen: de bekkentherapie van Cecile Röst.

Bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit bij zwangere vrouwen lijkt de oorzaak te zijn van een reeks pijnklachten in het onderlichaam en benen. Vooral pijn middenvoor in het bekken, pijn links en/of rechts onder in de rug en pijn rond de stuit, die dan uitstraalt naar de benen, lies en/of schede. Ook bij het starten van bepaalde bewegingen, zoals opstaan uit bed of een stoel, ervaart de vrouw extra veel pijn, wat kenmerkend is voor bekkenpijn. De pijn neemt eveneens toe bij vermoeidheid en bij bepaalde bewegingen, zoals traplopen, bukken, het draaien van de rug en het omdraaien in bed. Het zijn hele vervelende pijnklachten die een vrouw behoorlijk kunnen belemmeren in haar dagelijks leven. Vooral tijdens een zwangerschap, als het lichaam zwaarder wordt, moet een nieuwe balans gezocht worden. Maar ook na de bevalling, als het leven van een moeder toch al zo veranderd is en zij voor haar nieuwe gezin wil zorgen, is het zwaar bekkenpijn te ervaren en hier mee om te gaan.

Oorzaak van bekkenpijn

Uit onderzoek komt nog niet duidelijk naar voren wat de werkelijke oorzaak van bekkenpijn is. Wel is bekend dat een samenspel van krachten in het bekken, hormonen en de psyche van de vrouw dit syndroom doet ontstaan. Bekkeninstabiliteit op zich is een normaal verschijnsel. Het bekken is een ring die uit drie botdelen bestaat die onderling verdeeld zijn door gewrichten en gewrichtsbanden. De hormonen relaxine en progesteron zorgen ervoor dat de gewrichtsverbindingen van het bekken losser worden. Relaxine en progesteron worden al in de eerste weken van de zwangerschap aangemaakt, respectievelijk in de twaalfde en zestiende week. Het kraakbeen en de banden verwerken, waardoor de baby tijdens de bevalling meer ruimte heeft om naar buiten te komen.

Naast het elastischer worden van de verbindingen spelen ook een toenemende belasting door de groter wordende baarmoeder en een andere lichaamshouding in de zwangerschap een rol. Hoe verder de zwangerschap vordert, hoe meer de buik naar voren komt. De stand van de rug en het bekken verandert. Een verkeerde houding of overbelasting kan dit proces versterken en vaak is er een verstoring in de balans tussen belasting en belastbaarheid. Het is ook mogelijk dat vrouwen die van nature soepeler banden hebben, een grotere kans op bekkenpijn hebben.

Omgaan met bekkenpijn

Acceptatie en tijd zijn belangrijke aspecten bij het omgaan met bekkenpijn. Leren luisteren naar je lichaam, de tijd nemen om te herstellen van pijnlijke bewegingen en juist zorgen voor voldoende lichaamsbeweging om de spieren te versterken, maar ook rust zijn aan te bevelen. Het is zoeken naar een nieuwe balans in je leven. Verder is het belangrijk om duidelijke uitleg te krijgen over de oorzaak van de klachten. Dit kan bijvoorbeeld bij een fysiotherapeut, verloskundige of huisarts.

Cecile Röst

Cecile Röst is orthopedisch manueel fysiotherapeut en heeft zelf ervaren hoe het is om bekkeninstabiliteit en bekkenpijn te hebben. Zij ontwikkelde een eigen methode met behulp van haar kennis en inzicht op het gebied van het menselijk lichaam en testte deze op zichzelf uit. Bij yoga ontdekte zij namelijk een oefening die de pijn tegenging. Door op zichzelf allerlei houdingen uit te proberen, kwam Cecile erachter hoe zij haar bekkeninstabiliteit kon behandelen. Haar methode heeft zij toegepast op andere vrouwen en veel patiënten heeft zij inmiddels effectief kunnen helpen. In de behandeling staat niet het bestrijden van de pijn centraal, maar het weer doeltreffend kunnen gebruiken van het lichaam. Zij is er zeker van dat als het lichaam weer naar behoren functioneert, de pijn afneemt en deze op den duur zo goed als zeker zal verdwijnen. Een speciale cursus over de Rösttherapie kan gevolgd worden door fysiotherapeuten, zodat zij deze kunnen toepassen op hun patiënten. Via de site bekkentherapie.nl is het mogelijk een gediplomeerde fysiotherapeut in de eigen woonomgeving te vinden. Vooral de symmetrieoefening en stabiliteitsoefening zijn erg belangrijk om regelmatig te doen. Deze staan ook beschreven in het boek dat Cecile Röst geschreven heeft: Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap.

Tot slot de basisregels van Cecile Röst:
  • Als je zit: nooit je knieën tegen elkaar houden.
  • Staan doe je met je gewicht op twee benen met je knieën licht gebogen en voor je gevoel iets naar buiten gedraaid.
  • Pijn is een teken dat je bekken uit balans is. Zorg dat je de normale symmetrie en beweeglijkheid terugkrijgt, dan verdwijnt de pijn later wel.
  • Wees niet bang dat je jezelf kapot hebt gemaakt als je pijn krijgt. Pijn betekent dat je banden opgerekt zijn en dat je gewrichten daardoor niet meer goed beweging waarnemen.
  • Luister naar je lichaam!

Lees verder

© 2011 - 2024 Nicolette, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
BekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteitBekkeninstabiliteit is een heel normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Vervelender wordt het als de bekkeninstabi…
Bekkenpijn of bekkeninstabiliteitBekkenpijn of bekkeninstabiliteitVeel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap, doorgaans de tweede helft van de zwangerschap, last van bekkenpijn, ook we…
Zwanger: pijn in de liesZwanger: pijn in de liesZwanger en pijn in de lies. Liespijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tegen het einde. Toch kan het al vee…
Bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschapBekkeninstabiliteit kan tijdens de zwangerschap voor pijn zorgen. De gradatie van die pijn is voor elke vrouw verschille…

Gember tegen hoofdpijn en migraineGember tegen hoofdpijn en migraineMigraine is een vervelende vorm van hoofdpijn die het dagelijks leven flink kan ontregelen. De huidige geneesmiddelen te…
Tweedegraads brandwondenTweedegraads brandwonden kunnen op verschillende manier ontstaan. Bijvoorbeeld doordat de huid in aanraking komt met het…
Bronnen en referenties
  • Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap - Cecile Röst
Reactie

Alice, 16-07-2015
Goedemorgen,
Zou je me kunnen vertellen welke yoga oefeningen je doet bij bekkenpijn?
Warme groet Alice IJdo Reactie infoteur, 24-08-2015
Beste Alice,

Allereerst mijn excuses voor deze late reactie.
Ik adviseer je je vraag te stellen aan een gediplomeerde Cecile Rost therapeut.

Met vriendelijke groet,
Nicolette

Nicolette (61 artikelen)
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.