RSI: De verschillende fasen

RSI: De verschillende fasen Het is belangrijk om RSI al in een vroeg stadium te ontdekken, want vooral bij deze ziekte gaat het om dat het beter is te voorkomen dan te genezen. Het is dus erg belangrijk dat wanneer je merkt dat je last hebt, dat je je levenswijze gelijk aanpast. Er zijn verschillende fasen van RSI waarin je je kunt bevinden.

Fase I: Het begin

Het begin van RSI kenmerkt zich door lichte klachten van het lichaam, die snel weer verdwijnen. Hier aan valt denken aan pijn en vermoeidheid vooral aan het einde van een werkdag of een periode met veel stress. Je voelt je moe en delen van je lichaam kunnen wat doof aanvoelen, tintelend of zelfs last hebben van krampen. Het gaat vaak gepaard met onhandigheid. Het belangrijkste kenmerk is echter dat je last hebt, maar nog niet de behoefte voelt om je aan te passen. Je hebt last van je arm met het gebruik van de computer, maar niet voldoende om daadwerkelijk te stoppen. Gelukkig genoeg zijn de klachten relatief makkelijk terug te dringen.

Kenmerken fase I:

  • Lichte pijn en vermoeidheid aan einde dag of periode
  • Duidelijke oorzaak pijn
  • Kunt gewoon dagelijkse werkzaamheden uitvoeren
  • Klachten zijn makkelijk terug te dringen

Wat kun je doen om de klachten te verhelpen?

Als je deze klachten hebt, zet dan niet je werk voort onder dezelfde omstandigheden maar probeer anders te gaan werken. Let bijvoorbeeld op je lichaamshouding en wissel je werk wat meer af. Neem wat vaker pauze over de dag. Ga naar het werk ’s avonds ook niet meer achter de computer, maar ga bijvoorbeeld meer lichamelijk bewegen, zoals gewoon wandeling. Dit zorgt al snel voor minder stress op je lichaam.

Fase II: Klachten nemen toe

In deze fase gaan de klachten niet snel over na bijvoorbeeld geslapen te hebben of een weekend. De klachten treden ook vaker op en de oorzaak is nu ook duidelijker aanwezig. Ik merkte het vooral aan mezelf door heel veel teksten te typen met een lading stress, maar het was vooral mijn linkerarm waar ik last van kreeg, deze kon dit blijkbaar minder goed aan en ik kreeg al snel last van een doof gevoel en ook al snel een zwaar gevoel. Zelfs mijn ring aan mijn hand voelde zelfs zwaar aan. Je zult merken dat je meer pijn krijgt, maar dat dit ook ’s nachts kan voorkomen en dat je ’s ochtends last hebt van stijfheid. Vooral bij je dagelijkse werkzaamheden zullen de klachten veel meer opspelen.

Kenmerken fase II:

  • Klachten komen vaker voor en verdwijnen minder snel
  • Oorzaak pijn minder duidelijk
  • Pijn kan ook ’s nachts voorkomen
  • Last van zwaar gevoel
  • Klachten zijn met discipline terug te dringen

Wat kun je doen om de klachten te verhelpen in deze fase II?

Als je in deze fase belandt bent, gaat het al wat meer moeite kosten om de klachten terug te dringen. In deze fase kan het al nodig zijn om wat minder te gaan werken om meer rust te nemen, maar belangrijk is dat je in beweging blijft. Achter de televisie zitten helpt de spieren niet om te ontspannen. Probeer ook minder met je muis te werken en ga desnoods met een penmuis werken. Probeer oefeningen te doen met de lichaamsdelen waar je last van hebt en benut de kleine kansen hiermee ook om deze te doen. Denk bijvoorbeeld aan tijdens het opstarten van je computer. In deze fase is het belangrijk dat je ook verder kijkt en vooral naar de oorzaak van je klachten. Denk ook aan werkdruk, stress en je omgeving. Heb je leuke collega’s en werk je bij een leuk bedrijf? Of heb je alleen maar stress en ga je met tegenzin naar het werk? Dit zijn allemaal factoren die mee kunnen spelen. Laat het je baas en collega’s ook weten dat je last hebt, want je bent vaak niet de enige.

Fase III: RSI

In deze fase is de pijn bijna continue aanwezig en gaat ook niet meer snel weg. De oorzaak van de pijn is niet duidelijk aanwezig en klachten zijn vaak uitgespreid over het gebied van de nek, arm en bovenrug. De pijn is dermate aanwezig dat je je dagelijkse werkzaamheden amper kan uitvoeren en je hebt last van verlies van coördinatie, gevoel en kracht en bent vermoeid. Dit komt ook mogelijke slaapproblemen als gevolg van de klachten.

Kenmerken fase III:

  • Pijn bijna altijd aanwezig
  • Oorzaak pijn niet duidelijk
  • Slaapproblemen
  • Klachten verspreid over bovenlichaam
  • Dagelijkse werkzaamheden haast onmogelijk
  • Klachten moeilijk terug te dringen

Wat moet je doen als je in deze fase III zit?

Het probleem van RSI is dat het per persoon verschilt wat de oorzaken zijn. Daarom is het ook zo belangrijk om al vroegtijdig het probleem te achterhalen. Als je eenmaal RSI hebt zijn er tal van mogelijkheden om dit te verhelpen. Het kan liggen aan je bloeddoorstroming, houding, stress, ontsnapping, spierspanning en nog veel meer. Vaak is het dan ook niet makkelijk te achterhalen waar het probleem ligt. Ter behandeling zijn er veel therapieën die kunnen helpen, maar daarvoor moet je toch echt eerst naar de huisarts om het probleem te onderkennen. Anders is het risico ook dat het heel lang kan duren, voordat de klachten minder worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Misterlak, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom de Repetitive Strain Injury, ofwel RSI (KANS)Voorkom de Repetitive Strain Injury, ofwel RSI (KANS)Probeer RSI-klachten te voorkomen door goed te letten op de arbeidsomstandigheden (arbo). RSI is geen ziekte, maar een l…
Tintelingen of pijn in palm, pols, vingers door CTS syndroomTintelingen of pijn in palm, pols, vingers door CTS syndroomWord je ’s nachts geregeld wakker met een vreemd gevoel in je handen, dan kan het worden veroorzaakt door een zenuwbekne…
ABBE: oorzaak, klachten, behandeling en preventieABBE, oftewel Aandoeningen van het Bewegingsapparaat in Bovenste Extremiteiten, is de moderne naam voor RSI (Repetitive…
Carpale tunnelsyndroomCarpale tunnelsyndroomWanneer men last heeft van de hand en pols, is meestal de aandoening carpale tunnelsyndroom aan de orde. Dit kenmerkt zi…

Hyperventilatie: symptomen en oefeningenHyperventilatie: symptomen en oefeningenHyperventilatie zorgt voor een gevoel van kortademigheid. Wie dit meemaakt, kan makkelijk in paniek raken. Wat zijn de s…
Granuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare: symptomen, oorzaak en behandelingGranuloma annulare is een onschuldige, chronische (langdurige) huidaandoening of huidziekte, waarvan de oorzaak onbekend…
Bronnen en referenties
  • Boek: Handboek RSI, K.J. Peereboom, M.A. Huysmans, ISBN 9012095573
Misterlak (90 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.