Last van je lenzen: wat kan er mis zijn?

Last van je lenzen: wat kan er mis zijn? Last van je lenzen. Rode ogen, irritatie, jeuk, branderigheid. Wat kan er aan de hand zijn? Door factoren als onwetendheid of niet op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen, kun je verkeerd omgaan met lenzen en vloeistof. Dat kan irritaties opleveren. Er is al tamelijk veel aandacht voor de noodzaak je lenzen niet te lang achtereen te dragen. Maar ook de verkeerde lenzenvloeistof, of het blijven dragen van lenzen die minder lang meegaan dan je dacht, zorgen weleens voor problemen.

Ongeschikte ingredienten contactlensvloeistof

Rode ogen, irritatie of jeuk, het kan allemaal optreden wanneer je lenzenvloeistof niet goed verdraagt. Vreemd genoeg kan dat zelfs leiden tot een rode kring op het oogwit net rond de lens, terwijl je geen andere klachten hebt. Om de verwarring nog groter te maken, kan het zijn dat de roodheid pas na uren of zelfs enkele dagen achtereen dragen van de lens voorkomt. Je zult niet de eerste zijn die een opticien om raad vraagt, en te horen krijgt dat een andere lens of zelfs géén lens de oplossing is. In werkelijkheid is het mogelijk dat de lenzenvloeistof die bij een ander wel goed verdragen wordt, voor jou niet de goede vloeistof is. Veel kan duidelijk worden als je op de flacon kijkt naar toevoegingen. Zeker als je onlangs overgestapt bent op een nieuwe contactlensvloeistof, is het opnieuw wisselen van vloeistof een mogelijke oplossing van je problemen. Ontdek je dat je een bepaald ingredient niet goed kunt hebben, dan kan het voldoende zijn vloeistof met dat ingredient voortaan te vermijden.

Aanhoudende of felle irritatie? Lens uit!

Let wel: steeds geldt, dat je bij aanhoudende of felle irritatie je lenzen uit moet laten, en in overleg met je opticien naar een oplossing moet zoeken. Het zijn wél je ogen. Met een oogontsteking kun je erg ver van huis zijn!

Termijn van mogelijk gebruik lens klopt niet met wat jij dacht

De nieuwste ontwikkelingen in lenzen zorgen voor heel wat meer mogelijkheden - maar ook voor heel wat meer mogelijkheden tot verwarring. Het zal je niet snel gebeuren dat je een daglens, geschikt voor één dag dragen en dan alleen nog geschikt om weg te gooien, verwart met een lens die een maand lang meegaat ofwel 'maandlens'. Meer verraderlijk is het feit, dat je nu ook tweeweeks-lenzen hebt. Deze worden echter vooral online nogal eens in dezelfde selectie getoond als maandlenzen, zodat de kans op een vergissing nog groter wordt. Het mag duidelijk zijn dat je een lens zo lang moet dragen als aangegeven, en niet langer.

Je draagt je lenzen verkeerd

Er zijn lenzen die je overdag draagt ter correctie en ' s nachts uitdoet. Er zijn ook lenzen, echter, die 's nachts je ogen corrigeren, waarna je ze 'sochtends juist uit kunt nemen om vervolgens toch goed te zien: nachtlenzen. Veel lenzen die niet geschikt zijn voor de nacht, moet je eigenlijk - helaas - te pas en te onpas uitnemen. Het kan zijn (houd je vast) dat je met je lenzen niet mag zwemmen, niet de sauna in mag, niet langdurig met je ogen dicht mag liggen zoals op het strand, of allemaal tegelijk. Een nacht slapen met lenzen die daarvoor niet bedoeld zijn, is natuurlijk al helemaal uit den boze. Er zijn nog hele volksstammen die zulke regels met voeten treden. Die regels zijn er niet voor niets. Alles draait om de zuurstofvoorziening van je oog, en een daglens kan die bij langdurig sluiten van de ogen saboteren, met irritaties of erger tot gevolg.

BIjna onzichtbare beschadiging lens

Beschadigingen aan contactlenzen zijn bedrieglijk. Soms zie je het zó als je de lens op je vingertop zet en tegen het licht houdt. Maar andere keren kan de beschadiging miniem zijn. Dan zie je de beschadiging wellicht niet. Bovendien kan het zijn dat je de lens inzet en deze weliswaar meteen na het inzetten oncomfortabel aanvoelt, maar even later wat beter te dragen is. Dan nog had je de lens eigenlijk niet in mogen hebben. Vooral als je meteen na het inzetten irritatie voelt, is het belangrijk om de lens uit te nemen. Bekijk deze dan goed. Niets te zien? Spoel met geschikte vloeistof om eventuele wimperharen (au!) of stofjes te verwijderen. Doet de lens dan nog pijn? Niet inhouden, maar op naar de opticien.

Verkeerde soort vloeistof

Vooral beginnende lensdragers kan het duizelen bij het zien van alle producten voor lensverzorging. Een ongeschikte vloeistof kan tot roodheid en irritatie leiden, en kan zelfs schadelijk zijn voor je ogen. Kijk dus goed wat je koopt. Is het de vloeistof voor jouw soort lenzen, ofwel harde respectievelijk zachte? Is het een all-in-one ofwel een vloeistof voor zowel schoonmaken als inzetten en bewaren, of is het een reiniger waarna je een spoelvloeistof nodig hebt?

Ongeschikte lens

De ene bofkont kan toe met een simpele lens zonder toeters en bellen. De ander heeft meer nodig voor draagcomfort. Bijvoorbeeld hydrogel-lenzen, of superdoorlaatbare lenzen, om maar eens wat te noemen. Informeer je goed voor je tot aankoop over gaat. Kijk ook op review-websites hoe anderen de lens vinden bevallen. Omdat contactlenzen van de grotere merken internationaal verkrijgbaar zijn, kun je reviews ook vaak op internationale websites vinden, zodat recensies van andere gebruikers normaal gesproken wel voorhanden zijn.
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het onderhouden en schoonmaken van contactlenzenHet onderhouden en schoonmaken van contactlenzenWanneer je slechte ogen hebt en niet goed kunt zien, dan heb je een bril of contactlenzen nodig. Steeds meer mensen kiez…
24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen): Is dat schadelijk?24-uurs lenzen (dag- en nachtlenzen): Is dat schadelijk?24-uurs lenzen zijn een relatief nieuw soort lezen die dag en nacht gedragen kunnen worden. Ideaal wanneer je een hekel…
De ContactlensDe contactlens word door vele mensen gebruikt en wordt steeds populairder. Er zijn verschillende soorten en maten met al…
Aandoening: AstigmatismeAandoening: AstigmatismeAstigmatisme is een cilinder afwijking van het oog. 'a' betekent niet, en 'stigma' betekent punt of stip. Astigmatisme i…

Glaucoom (groene staar), een aandoening van het oogGlaucoom (groene staar), een aandoening van het oogGlaucoom is een oogaandoening die in de volksmond ook wel groene staar wordt genoemd. Mensen met glaucoom lijden aan gez…
Psoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis; een veel voorkomende huidaandoeningPsoriasis is een veel voorkomende, niet-besmettelijke huidaandoening. Psoriasis kan op elke leeftijd optreden en het is…
Reactie

Piet, 17-10-2012
Ik heb nu een maand lenzen en de laatste twee weken zie ik dat mijn ogen rood zijn, onder het ooglid en in mijn ooghoeken. je ziet het pas als ik mijn ogen naar links en rechts beweeg of mijn ooglid maar beneden trek.

Mijn opticien zijn dat het wel mee viel, maar dat is ongeveer 1 week terug. Wat kan de oorzaak zijn? Reactie infoteur, 18-10-2012
Beste Piet,
Als journalist zit ik wel in de medische hoek, maar ik beschouw mezelf niet als de geeigende persoon voor medisch advies. Als een van de genoemde oorzaken in het artikel niet van toepassing kan zijn (soms kan bijvoorbeeld het wisselen van vloeistof naar een vloeistof voor gevoelige ogen wonderen doen), zou je kunnen overwegen om eens binnen te lopen bij de huisarts en een deskundige 'second opinion' te vragen.
Succes en groeten,
Maria

Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 24-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.