Een tekort aan het hormoon cortisol

Een tekort aan het hormoon cortisol Cortisol is een belangrijk hormoon voor het menselijk lichaam. Bij een cortisol spiegel die in balans is, kan het lichaam goed functioneren. Moeilijker is het als er te weinig cortisol in het lichaam aanwezig is. Het tekort kan veel variërende klachten geven, namelijk vermoeidheid, lusteloosheid en opkomend maagzuur. Een artikel over een tekort aan cortisol.

Cortisol

Cortisol is een hormoon in het menselijke lichaam dat wordt gemaakt in de bijnierschors door middel van cholesterol. Cortisol is van belang bij de vertering van je voedsel, voor het afweersysteem en voor het slaap- en waakritme. Cortisol wordt ook wel stress hormoon genoemd omdat het vrij kan komen bij stress. Als men stress ervaart dan zorgt het lichaam dat aminozuren vrijkomen en dat daar glucose van wordt gemaakt. De glucose geeft extra energie en cortisol zorgt als tegenhanger dat het verlies van energie wordt gecompenseerd. Dit geeft allerlei schommelingen in de cortisol spiegel en voor een goed functioneren moet deze voldoende in balans zijn.

Te weinig cortisol

De directe bijwerking van te weinig cortisol is een verlaging van de bloeddruk. Het bloed verliest belangrijke zouten, omdat deze worden uitgeplast. Daardoor krijgen de cellen niet genoeg natrium binnen en dat kan leiden tot een lage bloeddruk. Over het algemeen wordt door medici schouderophalend gedacht over een lage bloeddruk. Een hoge bloeddruk maakt zorgen, maar een lage bloeddruk niet. Toch kan een lage bloeddruk vervelend zijn door de symptomen die ze meebrengt.

Symptomen te weinig cortisol

De symptomen zijn divers en ook aan andere ziektes te linken, zoals duizeligheid bij het opstaan, vermoeidheid, lage hartfrequentie en een algeheel gevoel van lusteloosheid. Door middel van een Levend Bloed Analyse kan de waarde van cortisol worden vastgesteld.

Lage bloeddruk

Een lage bloeddruk is dus allesbehalve prettig en zal voorkomen moeten worden. Je merkt vooral een te lage cortisol spiegel als je een sprintje trekt, daarna kan een gezond lichaam prima herstellen, maar bij een lage bloeddruk krijg je vlekken voor je ogen en kun je duizelig worden. Deze verschillende symptomen kunnen aanhouden en chronisch worden als er niet ingegrepen wordt.

Opkomend maagzuur

Een andere, zeer vervelende, klacht is opkomend maagzuur. Door een te lage cortisol spiegel kan het lichaam het binnen gekomen voedsel slecht verteren en speelt maagzuur op. Het lichaam kan dan uit het voedsel door middel van het zuur niet de benodigde voedingsstoffen halen en daarmee verliest het lichaam een belangrijk bron aan voeding. Meestal wordt brandend maagzuur opgelost met een tabletje tegen brandend maagzuur, maar dat kan je hele lichaam op de kop zetten. Beter is de oorzaak aan te pakken dan de symptomen te bestrijden.

Slecht slapen

Naast het afweersysteem en het verteringsysteem is cortisol van belang voor het slaap- en waakritme. De cortisol geeft het lichaam aan om in de ochtend op te staan en op gang te komen. Bij mensen met te weinig cortisol is dat minder aanwezig en dat zorgt voor een vermoeid begin van de dag. Ook het inslapen in de avond/nacht geeft dan weer moeilijkheden.

Afweersysteem

Het afweersysteem zorgt dat de mens niet snel ziek gaat worden en reageert snel op prikkels die van buiten komen. Cortisol zorgt ervoor dat de reacties van het afweersysteem verminderen en zorgen dat de reactie op de juiste plek, daar waar de ontsteking is, terecht komt. Voor mensen die te weinig cortisol hebben, draait het lichaam overuren om de reacties van het afweersysteem te werken. Hierbij door het hele lichaam heen en niet op de plekken waar specifiek nodig is, dit geeft veel vermoeidheid.

Tips bij een te lage cortisol spiegel

Het lichaam verliest zijn zouten door het uitplassen van belangrijke zouten voor de cellen. Van belang is het daarom dat er niet teveel water wordt gedronken, maar eerder een bouillon. Zo krijg je vocht binnen en zouten om je cortisol spiegel op orde te houden. Het klinkt misschien gek, maar een snufje zout in de thee kan helpen. Als je er een klein beetje in doet, proef je het niet eens. Daarnaast is het voorkomen van stress erg belangrijk, vooral van langdurige stress. Door langdurige stress draait het lichaam vooral om de stress en verlaat het andere functies. Dus neem af en toe een warm bad, ga relaxed sporten en lees eens een goed boek.

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cortisol en Stress: Hoe blijf je gezondCortisol en Stress: Hoe blijf je gezondCortisol, is een steroïde hormoon, welke wordt vrijgegeven bij stress en een lage bloedsuikerspiegel. Terwijl sommige co…
Ziekte van Addison: symptomen, diagnose en behandelingZiekte van Addison: symptomen, diagnose en behandelingAls de bijnierschors te weinig bijnierschorshormonen produceert, is er sprake van de ziekte van Addison. Daardoor komen…
Syndroom of ziekte van CushingSyndroom of ziekte van CushingHet syndroom van Cushing is een weinig voorkomende aandoening, die wordt veroorzaakt door verhoogde cortisolbloedspiegel…
Stresshormonen cortisol, adrenaline en noradrenalineIn de huidige jachtige tijd worden velen dagelijks opgezadeld met meestal niet zon ernstige maar telkens terugkerende s…

Vochtverlies bij diarree: tips om uitdroging tegen te gaanVochtverlies bij diarree: tips om uitdroging tegen te gaanDiarree is een aandoening waar we allemaal wel eens last van hebben gehad. Bij diarree verlies je veel vocht waardoor je…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 24-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.