De koortslip: cijfers, feiten én de nieuwste remedies
Jaarlijks krijgt één op de drie Nederlanders een koortslip. Wereldwijd is 80% van de mensen drager van het zogenaamde herpes-simplex-virus. Het klinkt eng, maar dit is toch echt een ander virus dan dat van de gevreesde geslachtsziekte. Toch zijn voorzorgsmaatregelen nodig. Daarnaast zijn er zalfjes en tubetjes genoeg om het leed te verzachten. Het nieuwste hulpmiddel is de Herpotherm®. Een warmte-apparaatje dat in 95% van de gevallen belooft, pijn en blaasjes te voorkomen. Hoe? Lees verder...
Het zijn toch vrij ongelooflijke cijfers. Eén op de drie, ofwel zes miljoen Nederlanders, krijgen jaarlijks een koortslip. Als je de hele wereldbevolking onder de loep neemt, blijkt 80% drager te zijn van het zogenaamde herpes simplex virus type 1. Dat is het virus dat 'slapend' mee wordt gedragen door de gastvrouw of -heer, en periodiek de kop opsteekt door een koortslip te veroorzaken. Met al die cijfers, zal het je niet verbazen dat de koortslip één van de meest voorkomende huidziekten is.
Hoe kom je eraan?
Er zijn mensen die menen dat elke koortslip een nieuwe besmetting betreft. Dat is helaas niet het geval. Herpesvirussen hebben de onaangename eigenschap om zich in ons systeem te nestelen, en van daaruit periodiek tot 'uitbarsting' te komen. Er is (nog) geen manier bedacht om herpesvirussen uit ons lichamelijke systeem te verwijderen. Wel is het zo dat we zelf iets kunnen doen om een koortslip te voorkomen, of minder lang zichtbaar te doen blijven. En daar zijn heel nieuwe ontwikkelingen in te melden.
Herpes simplex is niet díe herpes
Ander goed nieuws is, dat je niet hoeft te schrikken van de term 'herpes'. Het gaat hier om een heel ander virus dan het gevreesde virus dat een geslachtsziekte veroorzaakt. Wel kan het herpes-simplex-virus zich ook manifesteren bij de geslachtsdelen. Het is belangrijk om bij een herpes-simplex-uitbarsting ofwel koortslip, voorzorgsmaatregelen te nemen: geen contact met mond of geslachtsdelen. Ook wordt aangeraden om je extra verre te houden van het knuffelen van peuters en baby's. Deze hebben nog weinig afweer wat de kans op ernstige complicaties vergroot.
Zon, stress en menstruatie
Er zijn beinvloedbare factoren die een koortslip veroorzaken, en er zijn minder of niet beinvloedbare factoren. Wat je in elk geval kunt doen wanneer je een koortslip wilt voorkomen, is je bewust worden van de ontstaansfactoren. Wanneer je in stresserende omstandigheden verkeert of rond de periode van je menstruatie (indien van toepassing) zit, heb je minder weerstand. Het is onze weerstand die helpt, het herpes-simplex-virus eronder te houden. Niet voor niets is de benaming van een herpes-simplex-uitbarsting in de volksmond 'koortslip'. Want ook koorts en infectie vergroten de kans op een koortslip. Een toeleidende factor is ook zonlicht. Al met al bestaan dus zowel maatregelen die we kunnen nemen om ons innerlijk systeem gezond en sterk te houden, en maatregelen die de kwalijke invloeden van buitenaf verminderen. Met andere woorden: wie ongesteld of ziek is, kan maar beter niet te overvloedig van de zon genieten. En als je weerstand minder is, is het verminderen van stress raadzaam. In die zin is de koortslip vaak een 'wekker' die ons laat weten dat we alert moeten zijn op ons welzijn.
Er kriebelt iets!
We kunnen de koortslip van tevoren voelen aankomen. Het ontstaan wordt voorafgegaan door kriebelen, branden, jeuk en een algemeen gevoel van spanning in het betreffende huidgebied. Niet lang daarop ontstaan de karakteristieke, met vocht gevulde blaasjes. Deze blaasjes kunnen na enkele uren al opengaan maar ook pas na enkele dagen. Na het open gaan, zullen de blaasjes uitdrogen. Eigenlijk begint dan pas de grootste cosmetische ellende. Namelijk, de korstjes of korsten die dan ontstaan, als voorbode van het genezingsproces. En dat proces kan lang zijn. Van ontstaan tot volledige genezing, zit je gemiddeld met een periode van tien tot veertien dagen aan ongemak.
Zalfje of... Herpotherm®?
Er bestaan tal van zalfjes om een koortslip te verzachten, en tegenwoordig zijn er zelfs smeersels die beloven om de koortslip te helpen voorkomen. Smeren met een lipbalm met natuurlijke beschermende bestanddelen, is geen overbodige luxe maar een zinnige preventiemaatregel. Over smeersels tegen de koortslip zijn de meningen verdeeld. 'Ervaringsdeskundigen' zweren er soms bij, maar er zijn ook onderzoeken waaruit men opmaakt dat er feitelijk weinig winst geboekt wordt bij de genezing. Uitproberen is het devies, de prijs zal je de kop niet kosten. Een heel nieuw concept is dan weer geen zalfje of crème, maar een compact apparaatje dat werkt op basis van... warmte! Hoe paradoxaal ook als je denkt aan de ongewenst stimulerende werking van zonlicht, gaat het hier toch echt om een remedie. Het apparaatje heet Herpotherm®.
95% van de gevallen: blaasjes voorkomen
Volgens de makers voorkomt gebruik van dit kleine apparaatje blaasjes en pijn in liefst 95 % van de gevallen. Het apparaatje heeft de vorm van een lippenstift, en kan dus gemakkelijk meegenomen worden. Het is een gebruiksklaar hulpmiddel, voor gebruik zodra de koortslip zich aandient. Het is wel de bedoeling dat de Herpotherm® liefst al ingezet wordt zodra je de eerste symptomen voelt opkomen. Dan kan de vermeerdering van het virus namelijk het beste voorkomen worden. Dan heb je ook iets, beloven de makers van het product: gebruik van het apparaatje voorkomt pijn en tinteling van de lippen en het ontstaan van de hinderlijke, lelijke blaasjes.
Hoe werkt het?
Herpotherm® werkt op basis van geconcentreerde warmte. Het gebruik is erg eenvoudig. Het vergulde verwarmingselement in het apparaat moet worden verwarmd, en bereikt dan een temperatuur rond de 50 graden Celsius. Dat hoef je niet te gokken, je ziet dat het apparaatje de juiste temperatuur heeft bereikt dankzij een zogenaamde lichtdiode. Is het apparaatje op temperatuur, dan houd je het gewoon tegen de lip. Na welgeteld vier seconden is de behandeling afgerond. Dan laat een geluidsignaal weten dat je de behandeling kunt stoppen.
Siemens en Herpotherm®
Siemens is de maker van de Herpoterm®. Het apparaatje is klinisch dermatologisch getest. Het kan probleemloos gebruikt worden, en er is geen gevaar voor verbranding. Bewust heeft de Herpotherm® een verguld contactvlak, zodat het geschikt is voor mensen met een allergie voor chroom en/of nikkel. Siemens acht het apparaatje geschikt en veilig voor kinderen, dragers van pacemakers en epileptici. Er werden bij tests geen bijwerkingen bemerkt. Herpotherm® kost €49,95 en is verkrijgbaar bij drogisterij, apotheek en webshop.
Over Pharma Direct
Pharma Direct is een internationaal georiënteerde onderneming en onderdeel van Lichtwer Pharma Benelux. Pharma Direct werkt nauw samen met toonaangevende producenten en ontwikkelaars van gezondheid- en schoonheidsproducten in Europa.
Pharma Direct stelt zich tot doel vernieuwende producten met wetenschappelijke onderbouwing op het gebied van gezondheid en schoonheid op de markt te brengen. Hiertoe de ontwikkelingen binnen de internationale gezondheid- en beautymarkt nauwgezet gevolgd om de kritische, zelfbewuste consument altijd de nieuwste gezondheids- en schoonheidsproducten te kunnen aanbieden. Meer weten? Kijk op www.pharmadirect.nl