Koortslip: koortsblaasjes voorkomen door infraroodwarmte

Koortslip: koortsblaasjes voorkomen door infraroodwarmte Een koortslip is een vervelende aandoening die regelmatig opspeelt. Met de Herpotherm kunt u de ontwikkeling van koortsblaasjes tegengaan. Dit zonder chemische substanties, maar met behulp van infraroodwarmte. U zet de tip met het plaatje van de Herpotherm op de plek waar de koortslip zich begint te ontwikkelen. Daarna drukt u op de knop en wacht u 4 seconden. Het plaatje wordt verhit tot rond de 50 graden Celcius. Als er een piepsignaal klinkt bent u klaar met de behandeling. Let op: bij een medische klacht is uw (huis)arts het eerste aanspreekpunt.

Wat zijn de symptomen van een koortslip?

Als u last heeft van een beginnende koortslip beginnen de lippen te prikken. U krijgt een branderig gevoel op of rond de mond/lip. Vervolgens verschijnen met vocht gevulde blaasjes die na een paar dagen veranderen in zweertjes waar een korstje op zit. Voordat alles weer weggetrokken is kunnen wel 10 dagen verstrijken. Van een koortslip kunt u futloos worden.

Waardoor wordt een koortslip veroorzaakt?

De koortslip wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Als u dit ooit heeft opgelopen blijft u uw hele leven drager. Het virus nestelt zich in uw zenuwstelsel. De koortslip kan zich laten zien bij verminderde weerstand. Er zijn een aantal oorzaken waardoor het altijd aanwezige virus weer in een koortslip ten uiting komt. Dit kan bijvoorbeeld door verminderde weerstand of zonlicht.

Is een koortslip besmettelijk?

Bij lichamelijk contact kunt u anderen besmetten. Zodra u een koortslip voelt opkomen dient u extra voorzichtig te worden met lichamelijk contact. Dit zeker als u al blaasjes ontwikkeld heeft. Denk dan in ieder geval extra goed aan uw persoonlijke hygiëne. Was extra vaak uw handen. Verder dient u het aanraken van uw eigen mond en lippen op deze momenten extra te vermijden. Was altijd uw handen nadat u mond/ en of lippen heeft aangeraakt. Steek uw vingers niet in uw mond! Vooral nagelbijters moeten extra alert blijven en deze gewoonte nalaten. U laat het virus bij aanraken van deurklinken enzovoorts overal achter. Kus bij voorkeur geen anderen. Deel geen glazen, bestek, tandenborstels, servetten en handdoeken met anderen. Let vooral op bij babies: die kunnen na infectie overlijden. Als u regelmatig een koortslip heeft kunt u beter helemaal geen lichamelijk contact hebben met babies en jonge kinderen. U kunt namelijk al besmettelijk zijn voordat de koortslip zich openbaart. Wees voorzichtig bij sexuele omgang. Het herpesvirus kan doorgeven worden rond de schaamstreek. Vooral zwangeren dienen zeer voorzichtig te zijn. Wees extra alert bij contactsporten.

Hoe werkt de behandeling van een koortslip met de Herpotherm?

De Herpotherm is een mooi, bescheiden vormgegeven apparaat in de vorm van een lipstick. Het is dus makkelijk in bijvoorbeeld uw handtas mee te nemen. De Herpotherm wordt tijdens de behandeling, die ongeveer 4 seconden duurt tegen de koortslipplek aangehouden. In deze korte tijdsduur wordt de probleemplek behandeld met infraroodwarmte rond de 50 - 51 graden Celcius. Dit voorkomt dat de koortslip zich verder ontwikkelt. De vorming van blaasjes wordt namelijk voorkomen. Met een piep geeft de Herpotherm aan dat de behandeling afgelopen is.

Let op: u raakt het herpes-simplex-virus niet kwijt door deze behandeling. Als u eenmaal drager bent blijft u dit levenslang. Met de Herpotherm kunt u wel de gevolgen bestrijden. U kunt de koortslip behandelen. De vervelende koortslipklachten worden verminderd. Er ontwikkelen zich geen blaasjes en u krijgt geen vervelende wondjes.

Voordelen Herpotherm

  • U kunt het apparaat makkelijk meenemen (zo groot als een lipstick). Hij is klein. Geen opvallend, lelijk apparaat.
  • Handig in gebruik: u houdt de "lipstick" simpelweg tegen de opkomende koortslip aan.
  • Korte behandeltijd: 4 seconden per blaasje (wel ongeveer 10 seconden wachten voordat u het volgende blaasje "aanpakt").
  • Kan door iedereen: man/vrouw, jong/oud gebruikt worden.
  • Per batterij kunt u ongeveer 300 behandelingen verrichten.

Aanvullingen

  • Let op: vanwege de hygiëne mag de Herpotherm maar door 1 persoon tegelijkertijd gebruikt worden.
  • Na gebruik ontsmetten.

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een koortslip?Wat te doen bij een koortslip?Als je ooit een koortslip hebt gehad, komt deze altijd om de zoveel tijd terug. Een koortslip verschijnt niet altijd op…
Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip, zeer gevaarlijk voor baby's!Een koortslip is pijnlijk en vervelend, maar is voor volwassenen niet gevaarlijk. Voor baby's en jonge kinderen is een h…
Koortslip: oorzaak, klachten, behandelingKoortslip: oorzaak, klachten, behandelingEen koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus is erg besmettelijk en veel mensen komen er al op jonge…
Koortslip / HerpesEen koortslip is geen ernstige aandoening maar voor de meest ijdele onder ons kan het de nodige stress veroorzaken. Wat…

Aanhoudende maagklachten door een breukje in het middenrifAanhoudende maagklachten door een breukje in het middenrifJe hebt vaak last van brandend maagzuur. Je bent misselijk, 's nachts komt je eten regelmatig omhoog en je hebt een verv…
Liesbreuk: behandeling en gebruik liesbreukbandLiesbreuk: behandeling en gebruik liesbreukbandEen liesbreuk behandeling is tegenwoordig mogelijk binnen een dag. Door middel van een kijkoperatie kan de aandoening sn…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Koortslip
  • www.allergiewinkel.nl
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 19-12-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.