Jeugdpuistjes/acne behandelen met een infraroodlamp

Jeugdpuistjes/acne behandelen met een infraroodlamp Over het algemeen start acne in de pubertijd en zijn de meeste mensen ervan verlost in het begin van hun twintiger jaren. Met infraroodlicht zijn de gevolgen van acne, zoals puistjes en puisten te behandelen.

Opmerking

Als je vragen hebt over je lichaam of over je gezondheid is je huisarts altijd je eerste aanspreekpunt.

Wat is acne?

Meestal is acne een probleem van tieners. Over het algemeen start acne in de pubertijd en zijn de meeste mensen ervan verlost in het begin van hun twintiger jaren. Soms komt het ook wel eens voor dat mensen ineens acuut last krijgen van acne als ze al de twintig ruim gepasseerd zijn. Acne kan het zelfvertrouwen van pubers, maar ook de oudere getroffenen ernstig ondermijnen. Gelukkig zijn de verschijnselen meestal licht. Er ontstaan wat ontstoken plekken. De huid wordt vettig. Er zijn wat vlekken te signaleren op rug, hals, borst en het gelaat.

Wat is de oorzaak van jeugdpuistjes?

De hypothese is dat acne teweeg gebracht wordt door testosteron (het mannelijke hormoon). Dit omdat testosteron ervoor zorgt dat er meer talg door de huidklieren geproduceerd wordt. Helaas verstoppen door dit vet de haarzakjes. Daardoor ontstaan er puisten en mee-eters. Doordat de huid vetter wordt krijgen bacteriën, die zich normaal op iedere huid zitten de kans zich bovenmatig te vermenigvuldigen. Daardoor vormen zich infecties. In de puberteit, maar ook bij vrouwen tijdens zwangerschap en menstruatie schommelt de testosteron-spiegel. Dan kunnen er ineens jeugdpuistjes de kop op steken, terwijl je de twintig reeds ruim gepasseerd bent.

Algemene werking van infrarood

Net zoals zonlicht is infrarood licht dat de mens normaal niet kan zien. Ieder levend wezen straalt infrarood oftewel warmtestraling uit. Je kunt het niet zien, maar wel voelen met je huid. Je voelt warmte (of koude). De afstandbediening van je tv kan ook op infrarood werken. Militairen gebruiken 's nachts ook wel infraroodkijkers om de vijand (die warmte uitzendt door bijvoorbeeld tanks) op te merken. Al met al bekende technologie. Licht van een infraroodlamp intensiveert het metabolisme. De opbouw van nieuwe cellen wordt bevorderd. De huid herstelt sneller. De behandeltijd van de Medibeam van Medisana is zes tot acht minuten. Het apparaat wordt onder meer gebruikt voor het verminderen van acne.

Infraroodlampen algemeen

Als je de lampen volgens de gebruiksaanwijzing (en volgens aanwijzing van je arts) gebruikt zijn ze veilig. Er zijn verschillende typen lampen die je kunt kantelen zodat je de weldadige warmte op de probleemplek kunt richten. De lampen hebben meerdere warmtestanden. Dan kun je de intensiteit aanpassen aan het probleem. De Medibeam van Medisana is een apparaat dat je in de hand kunt houden. Het is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van huidaandoeningen. Ons lichaam wordt evenwichtig en egaal opgewarmd als je de infrarood lamp op een plek richt. Dit voelt aangenaam aan. Dit is een gevolg van het feit dat dit licht zijn werking heeft tot ver in onze huid. De temperatuur van je lichaam gaat omhoog doordat de lamp je verwarmt. Je bloedsomloop wordt bevorderd en ook je hartslag wordt hoger. Uiteindelijk wordt je stofwisseling gestimuleerd. Daardoor worden afvalstoffen vlotter verwijderd. Opmerking: bij een medisch probleem dien je eerst je (huis)arts te raadplegen.

Afstand tot infraroodlampen

De warmte die de lamp afgeeft moet altijd aangenaam aanvoelen. Houd je aan de aanwijzingen van de fabrikant. Verder is het zo dat je bij behandeling in je gezicht altijd je ogen dicht moet houden of speciale bescherming moet dragen. Je gezicht kan belicht worden doordat je de gevolgen van een verkoudheid wilt verlichten. Beter is het indien het gezicht niet behandeld hoeft te worden, de lichtbundel van de lamp beter te richten. Zoek een lamp uit die goed kantelbaar is in alle richtingen. Dit is ook fijn als je het probleemgebied gericht wilt behandelen. Ogen zijn namelijk zeer gevoelig voor veel soorten straling!

Hoe werkt lichttherapie bij acne

Licht met een korte golflengte ("blauw licht" dat in zonlicht zit) kunnen de bacteriën vernietigen die de typerende ontstekingen die bij acne horen veroorzaken. Dit type licht zit bijvoorbeeld in het spectrum van zonlicht., maar niet in het infraroodlicht van de Medibeam. Het infraroodlicht van de Medibeam zorgt ervoor dat het genezingsproces van de huid versneld wordt. Infraroodlicht activeert de stofwisseling en ondersteunt de aanmaak van nieuwe cellen. Het genezingsproces van de huid wordt aanzienlijk versneld. De Medibeam van Medisana is speciaal ontwikkeld om acne tegen te gaan. Je kunt de lichttherapie plaatselijk toepassen. Het heeft dus geen invloed op andere delen van je lichaam. De Medibeam heeft oogbeschermers en een speciaal opzetstuk waardoor je gericht de probleemplekken kunt behandelen.

Behandeltijd met infraroodlampen: algemeen

De aanbevolen behandelduur is afhankelijk van de persoon, de aard van de klacht en welk gebied behandeld moet worden. Nogmaals: lees de gebruiksaanwijzing goed. Verder is het zo dat aanwijzingen van de (eventuele) behandelend arts altijd opgevolgd dienen te worden. In het begin is het raadzaam de behandeltijd langzaam op te bouwen. Dus begin voorzichtig! Het kan namelijk zijn de de huid overmatig reageert op de straling (verbranding). Beter in het begin de lamp iets korter te gebruiken. Houd zelf ook voor de zekerheid de tijd bij (met een klok of horloge). De meeste lampen hebben ook een timer om het apparaat na de ingestelde tijd af te schakelen. Belangrijkste opmerking: luister altijd goed naar je lichaam. Als de klachten blijven is het altijd wijs je (huis) arts nogmaals te raadplegen!

Lees verder

© 2011 - 2024 Tinamoreno, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet je doen tegen puisten?Wat moet je doen tegen puisten?Het is niet fijn als je heel veel puisten hebt op je gezicht. Af en toe jeuken ze, maar ze kunnen ook erg pijn doen. Vee…
Puistjes uitknijpen, is dat goed of slecht?Er bestaan verschillende meningen over het uitknijpen van puisten. Sommige mensen zijn bang dat ze meer puistjes krijgen…
Tips tegen puistenEen puist is een kleine ontsteking in de huid, met een klein, wit kopje. Er zijn veel verschillende soorten. De bekendst…
Wat te doen bij jeugdpuistjes (Acne)?Wat zijn jeugdpuistjes? Jeugdpuistjes, ook wel Acne genoemd, is een ontstekingsreactie binnenin een talgkliertje. Jeugdp…

Tandcyste: oorzaak en behandelingTandcyste: oorzaak en behandelingEen cyste of tandcyste in de mondholte komt het meest voor aan de rand van een gebitselement: een tand of kies, of bij n…
Schemertoestand: bewustzijnsdalingSchemertoestand: bewustzijnsdalingSchemertoestand: slaapwandelen, black-out, fugue. Iemand die in een schemertoestand verkeert, is zich niet bewust van zi…
Bronnen en referenties
  • http://www.lichttherapiewebshop.nl/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Infrarood
Tinamoreno (130 artikelen)
Laatste update: 10-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.