Meer kans op puistjes door het drinken van melk
Tieners die veel melk drinken hebben een grotere kans op acne. Hoe magerder de melk, hoe groter die kans wordt. Het zijn dan ook niet de vetten in de melk die van invloed zijn op je huid, maar de hormonen die in de melk zitten. Melk bevat zoveel natuurlijke hormonen dat ons lichaam ze niet kan verwerken. De hormonen zorgen voor een hogere talgproductie, waardoor uiteindelijk de talgklieren verstopt kunnen raken. Het gevolg: mee-eters en puistjes.
Volgens onderzoekers van ondermeer de Harvard School of Public Health hebben tieners die meer dan een halve liter melk per dag drinken, bijna 50% meer kans op het krijgen van acne dan leeftijdsgenoten die zelden of nooit melk drinken. In magere melk zitten verhoudingsgewijs meer hormonen dan in volle melk. De negatieve invloed van magere melk op de huid is daarmee dus ook groter.
Hormonen en pus in melk
Het zijn overigens niet alleen de hormonen in melk en melkproducten die de conditie van onze huid verslechteren. Ook de hoeveelheid pus is een boosdoener. Elke liter melk mag wettelijk gezien een maximaal aantal puscellen bevatten. Dit zijn er enkele honderden miljoenen. De pus is afkomstig van ontstekingen in koeienuiers. Naast niet echt gezond is het drinken van melk met pus overigens ook een erg onsmakelijke gedachte.
44% meer kans op acne
Harvard onderzocht de eetgewoonten van 47.000 vrouwen in hun tienerjaren. De vrouwen beantwoordden vragen over de hoeveelheid melk die zij destijds dronken en het soort melk (volle, halfvolle of magere melk). Uit ondermeer medische dossiers is vervolgens informatie gehaald over het voorkomen van acne bij de vrouwen in hun tienertijd. Uit het onderzoek kwam een duidelijk verband naar voren tussen de dagelijkse opname van melkproducten en acne.
Een halve liter magere melk per dag verhoogt de kans op acne met 44 procent. Eenzelfde hoeveelheid halfvolle melk is goed voor 16 procent en bij volle melk is de kans op het ontwikkelen van acne 12 procent hoger dan wanneer je geen of zelden melk drinkt. Ook andere melkproducten zoals kantenklare ontbijtdrank, roomkaas en sorbets hebben een negatieve invloed op de kwaliteit van de huid. Bij pizza, chocolade en chips werd een dergelijk verband opvallend genoeg niet aangetroffen.
Ook suiker veroorzaakt acne
Naast melk is overigens ook suiker een belangrijke veroorzaker van acne. Met het drinken van melk krijgen we hormonen binnen die uiteindelijk leiden tot puistjes. Het eten van suiker zorgt ervoor dat ons lichaam zelf meer hormonen gaat produceren. De hormonen zorgen vervolgens weer voor een grotere productie van talg, waardoor de kans op een verstopping van de talgklieren hoger is. Met suiker wordt niet alleen de gewone kristalsuiker bedoeld, maar ook de zogenaamde enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten krijgen we relatief veel binnen als we bijvoorbeeld wit brood, pasta en witte rijst eten. En natuurlijk worden ook aan andere producten die we kopen veel suikers toegevoegd.
Wanneer je suiker (of enkelvoudige koolhydraten) eet, stijgt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam reageert hier op door onder andere insuline en mannelijke hormonen aan te maken. Normaal gesproken worden deze stoffen door je lever en andere organen vrijwel volledig afgebroken. Door de grote hoeveelheid, is je lichaam hiertoe nu echter niet in staat. Vooral de mannelijke hormonen zetten je huid aan tot de productie van veel talg. Door de enorme productie van talg verstoppen de poriën van je huid en kunnen ontstekingen (puistjes) ontstaan.
Eet volkoren producten
Wil je je huid in goede conditie houden, dan doe je er dus verstandig aan om zo min mogelijk suikers en enkelvoudige koolhydraten te eten. Het beste is om te kiezen voor volkoren brood en volkoren pasta in plaats van de witte varianten en voor zilvervliesrijst in plaats van gewone rijst. Volkoren producten en zilvervliesrijst bestaan uit zogenaamde complexe koolhydraten en die veroorzaken geen acne.
Uiteraard zijn melk en suiker niet de enige producten die kunnen leiden tot acne. Ook het eten van veel verzadigde vetten is onverstandig. Verzadigde vetten zitten vooral in producten als roomboter, frituurvet, vleeswaren, snoep en gebak. Het eten van voldoende fruit en groente is wel aan te raden als je een gezonde huid wilt krijgen en houden. Overigens zijn er naast het voedsel dat we eten nog genoeg andere oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van puistjes. De werking van ons lichaam is complex en onze huid, het grootste orgaan van ons lichaam, staat bloot aan tal van invloeden; zowel van binnenuit als van buitenaf. Een simpele oplossing voor het grote probleem dat acne kan vormen is er dan ook helaas (nog) niet.
Reacties
Erwin Polderman, 09-07-2020
Is bekend of dit ook geldt voor biologische melk?
Reactie infoteur, 13-07-2020
Waar het, volgens diverse onderzoeken, om gaat is de concentratie melkeiwitten in de melk. Hoe hoger die concentratie (en dat is bijvoorbeeld vooral zo bij magere en halfvolle melk), hoe groter het negatieve effect op acné. De vraag is dus of biologische melk minder eiwitten bevat. Waarschijnlijk is dat niet zo. Bij biologische producten gaat het vooral om de (diervriendelijkere) productiewijze en de afwezigheid van onder andere kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen.
Liesbeth van Sas, 11-04-2013
Geldt de relatie tussen melk en acne ook voor kaas en acne en is het dan beter om bv 48+ kaas te nuttigen i.p.v. 30 + of 20+? Geldt hetzelfde voor melkproducten als yoghurt en vla en de relatie met acne en is er daarbij dan ook een vergelijkbare kans op acne bij volle, halfvolle en magere producten. Tegenwoordig gebruik ik weidemelkproducten. Ik denk dat ik voortaan volkoren pasta ga eten en ga letten op mijn inname van suiker. Dankjewel voor dit artikel.
Reactie infoteur, 13-07-2020
Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen zuivelproducten en acné en helaas is er nog best veel onduidelijk. Er is vooralsnog geen verband gevonden tussen het eten van yoghurt of kwark/kaas en acne. Dat heeft mogelijk te maken met het fermentatieproces van deze producten, waardoor eventuele hormonale effecten verminderen. Daarnaast bevatten gefermenteerde producten als yoghurt zogenaamde goede bacteriën (probiotica) die mogelijk gunstig zijn voor de huid.
Volle melk zou minder (of misschien zelfs wel een positief) effect hebben op acné, dan magere of halfvolle melk. Dit zou kunnen komen doordat volle melk meer oestrogeen bevat en dat dit de vorming van puistjes onderdrukt. Halfvolle en magere melk bevatten juist een hogere concentratie wei-eiwit en dat werkt stimulerend bij acne.