Steeds het gevoel dat je vaak moet plassen: hoe kan dat?

Steeds het gevoel dat je vaak moet plassen: hoe kan dat? Of je nu ligt, zit of staat je hebt continue het gevoel dat je moet plassen; een loze aandrang. Veel mensen hebben er last van en het heeft vaak ook wel degelijk een oorzaak. Continue maar het gevoel hebben dat je vaak moet plassen is erg vervelend en kan je leven gaan beïnvloeden. Na een onderzoek is vaak veel duidelijk en een behandeling mogelijk.

De blaas

Zowel mannen als vrouwen hebben een blaas, de blaas dient voor het opvangen van de urine gemaakt door de nieren. Een blaas is ongeveer zo groot als en biljartbal en kan makkelijk uitrekken tot een inhoud van ongeveer 0,5 tot 1 liter. Dit verschilt per mensen, er zijn altijd uitzonderingen. Drinken we veel dan moeten we ook vaker naar de wc, hoe vaak we naar de wc moeten is dus ok hier mede van afhankelijk. Het is belangrijk niet teveel te drinken maar ook niet te weinig. Drink je teveel dan zuivert je lichaam te snel en neem je minder mineralen op, deze gaan dan verloren in de urine. Drink je te weinig dan droog je uit, het is belangrijk een goede balans te vinden. Mensen krijgen al snel 1.5 tot 3 liter vocht per dag binnen. De precieze hoeveelheid vocht die je binnen moet krijgen om perfect gezond te blijven is discutabel. Mede omdat het van vele factoren afhankelijk is hoeveel je lichaam nodig heeft. Denk aan warm weer, je lichaamsbehoefte, ziekte enzovoorts.

De normale situatie

In een normale situatie voelen we alleen een drang om te gaan plassen als de blaas vol is. We legen onze blaas en gaan weer verder waar we mee bezig waren. Soms kan het voorkomen dat er continue een drang is om te gaan plassen, dit is een niet normale situatie.

De niet normale situatie

Soms kan het zo zijn dat je vaak het gevoel hebt dan je moet plassen, terwijl je, eenmaal op de wc, helemaal niet meer hoeft te plassen. Dit verschijnsel kan verschillende oorzaken hebben. Helaas is niet altijd even snel duidelijk waar de oorzaak ligt, maar het is altijd aan te raden mocht je continue dit gevoel hebben de huisarts te bezoeken. De huisarts kan na onderzoek een diagnose stellen en naderhand hiervan medicatie geven of een behandelplan opstellen.

Oorzaken van een vals plas signaal, loze aandrang

Het gevoel van vaak moeten plassen kan verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn:

Blaasontsteking

  • Een van de symptomen van een blaasontsteking kan een loze aandrang zijn. De blaas is geïrriteerd door de infectie, dit kan aanleiding geven tot een vals plassignaal. Een blaasontsteking kan meestal prima worden verholpen, bezoek hiervoor de huisarts.

Prostaat problemen

  • Bij mannen kan een opgezette/vergrote prostaat ervoor zorgen dat de blaas wordt ingedrukt of geïrriteerd raakt, met als gevolg een valse aandrang. Een bezoek aan de huisarts is noodzakelijk. Het kan zijn dat het prostaatkanker is. Dit vereist een behandeling.

Een poliep of blaastumor

  • Een symptoom bij een poliep of blaastumor kan ook resulteren in valse aandrang. Een blaastumor wordt altijd verwijderd, omdat deze snel kan groeien en bloedingen kunnen veroorzaken. Afhankelijk van de poliep is een tweede behandeling nodig in de vorm van een operatie of een stralingsbehandeling.

Meer oorzaken

Er zijn meer oorzaken voor een valse aandrang, bezoek bij onzekerheid je huisarts. Hij/zij kan je makkelijk verder helpen. Het is vooral niet aan te raden met wachten tot het erger wordt, een behandeling heeft vrijwel altijd meer effect in een vroeg stadium, dan in een laat stadium.
© 2011 - 2024 Kropslavinken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
Plasproblemen: is je plas ophouden ongezond voor de blaas?Plasproblemen: is je plas ophouden ongezond voor de blaas?Iedereen heeft zich wel eens in een situatie bevonden waarin het praktisch niet mogelijk was om te gaan plassen. Je plas…
Pijn als je moet plassenPijn als je moet plassenNiets zo vervelend als pijn tijdens het plassen, of pijn voelen wanneer er aandrang is tot plassen. Pijn is altijd een t…
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…

Misselijk en een opgeblazen gevoel door een 'luie maag'Misselijk en een opgeblazen gevoel door een 'luie maag'Na het eten ben je vaak misselijk. Soms zo erg dat je moet overgeven. Je hebt het gevoel dat er een steen op je maag lig…
Opvliegers overgang: symptomen, oorzaken en voorkomenOpvliegers overgang: symptomen, oorzaken en voorkomenOpvliegers of vapeurs komen tijdens de overgang heel vaak voor. Opvliegers of hot flushes zijn het meest karakteristieke…
Kropslavinken (203 artikelen)
Laatste update: 01-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.