Vervroegd in de overgang
Officieel heet het POF, Prematuur Ovarieel Falen, zoals we het noemen en kan voor menig jonge vrouw behoorlijke consequenties hebben. Enerzijds het niet meer zwanger kunnen worden en overgangsklachten zoals opvliegers en anderzijds het gevoel op jonge leeftijd al “oud” te zijn en daarmee gezegd dat de psyche hier uiteraard ook op reageert.
Wanneer spreken we over POF?
Er zijn nogal wat verschillen te benoemen, want als we over
vervroegde overgang spreken, hebben we het over een menstruatie die ruim voor je 40ste jaar helemaal gestopt is. Over een
vroege overgang spreken we als je tussen je 40ste en 45ste helemaal stopt met de overgang.
Waarbij we uitgaan dat de menopauze begint als je laatste menstruatie geweest is.
Een op de duizend vrouwen onder de 30 jaar heeft POF.
Bevestiging
Veel jonge vrouwen die deze aandoening hebben, worden niet begrepen door de huisarts. Want het is niet gangbaar, maar als je het idee hebt dat je in de overgang bent (op jonge leeftijd) moet je vol blijven houden. Enkele van de klachten waar je serieus mee moet omgaan zijn:
- zeer onregelmatige menstruatie, waarbij de periodes tussen de menstruatie lang en onregelmatig zijn, je menstruatie die begint met veel bloed maar ook zomaar weer voorbij is.
- Warm en koud afwisselend, wat verdacht veel lijkt op opvliegers.
- Veranderende afscheiding, van helder wit tot geel of bruinachtig.
Waarom
De reden is niet altijd bekend en niet altijd te achterhalen, maar er zijn verschillende redenen waarom je vervroegt in de overgang komt. Enkele mogelijke oorzaken:
- genetisch bepaald (dit weet je mogelijk al van moeder, grootmoeder, zus etc. maar hoeft niet)
- chemotherapie of bestraling i.v.m. kankerbehandeling
- auto-immuunziekten
- giftige stoffen
Wat te doen?
Als je tot je huisarts door kunt doordringen, al is het met een smoes over bijvoorbeeld het uitblijven van zwangerschap, is het goed te laten testen. Een hormoontest kan uitsluitsel geven en het is zaak goed met je huisarts af te stemmen wat te doen. Meestal begint het met direct calciumtabletten slikken. Je maakt het zelf niet meer aan en zwakker wordende of poreuze botten ligt dus op de loer. In geval van twijfel kan je een botmeting uit laten voeren (in overleg met je huisarts).
Verder kan je op lichamelijk vlak natuur nog meer doen, zoals:
- voldoende vitamine D binnen krijgen
- veel beweging krijgen (waarbij de buitenlucht het meeste voor je doet)
- matig je koffie en thee gebruik
- stop met roken
- beperk je alcohol inname
- zorg dat je niet te veel zout binnen krijgt (let zeker op geprepareerde producten).
Toch zwanger
Zit je in een vroege fase dan kan men mogelijk met een vruchtbaarheidsbehandeling nog eicellen verkrijgen. Als de eicellen hier niet goed op reageren zit je al in een verder stadium en is een zwangerschap met eigen eicellen geen optie meer.
Psychische begeleiding
Niet iedere vrouw zal er op zitten te wachten, maar als je jong in de overgang raakt kan het zijn dat je nu nog niet echt met kinderen krijgen bezig bent, maar wel de wens hebt. Hier komt dan voor je gevoel onverwacht een eind aan en mogelijk is eiceldonatie of adoptie nog de enige mogelijkheid. Maar ook niet iets wat je zomaar even besluit. Verder kan het een wissel trekken op je relatie, zeker als je eerder over kinderen gesproken hebt en er bij beide partners wel een wens is.
Daarnaast speelt er ook nog het gevoel je niet meer volledig vrouw te voelen. Hoewel de overgang op pakweg je 50ste voor nogal wat vrouwen ook een aanzienlijke impact heeft, weet je dat het enig moment gaat gebeuren als je richting deze leeftijd komt. Als je op jonge leeftijd in de overgang komt is het behalve onverwacht ook het gevoel van niet volledig vrouw meer zijn. Immers, om kinderen te krijgen moet die eisprong plaatsvinden. Aangezien we het zo vanzelfsprekend vinden, is het niet meer aanmaken van eicellen een soort tekortkoming voor veel (jonge) vrouwen.
Tot slot
Het is om uiteenlopende redenen dus belangrijk om in actie te komen als je het idee hebt dat je in een vervroegde overgang terecht komt c.q. al bent gekomen. Als het een feit is en er zijn geen mogelijkheden meer voor zwangerschap, sla dan hulp niet af. Lichamelijk kunnen klachten weggenomen worden en enige psychische hulp kan voorkomen dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Mogelijk kan je eventuele partner ook in het proces meegenomen worden.