De impact van migraine

De impact van migraine Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn, maar dan heb je nog geen migraine. Dit gaat een stevige stap verder en kan het leven op een heftige manier beïnvloeden. En waar de een het enig moment weer kwijtraakt, blijft de ander er het hele leven mee rondlopen. Is er wat aan te doen en zo ja wat?

Wat is het?

Migraine is een zogenaamde aanvalsgewijze optredende bonzende hoofdpijn. Vaak eenzijdig en de heftigheid kan verschillend zijn. De eenzijdigheid heeft het ook de naam gegeven want migraine betekent ‘half hoofd’.

Mensen omschrijven het vaak alsof er iets keihard tegen het hoofd bonkt, waarbij een veelvoorkomend verschijnsel is dat men moeilijk tegen licht en geluid kan en het gezichtsvermogen zelfs tijdelijk troebel wordt. Om die reden proberen mensen met hevige migraine dan ook vaak rust te vinden onder de dekens. Letterlijk en figuurlijk, want in het donker zonder enig geluid voelen mensen met hevige migraine zich nog het beste (voorzover je daarvan kunt spreken).
Een aanval kan in duur erg verschillend zijn en variëren van enkele uren tot enkele dagen en alles wat daar tussen zit. Verder kan het zelfs tot braken leiden.

Hoe ontstaat het?

In de hersenen is de samenwerking tussen de bloedvaten en zenuwbanen tijdelijk verstoord. Men probeert er altijd een reden voor te geven, maar dit is lang niet altijd te herleiden, maar er zijn er wel een aantal te benoemen die van invloed kunnen zijn, zoals:
 • slaap, teveel of juist veel te weinig
 • een erfelijke component
 • stress
 • vrouwelijke hormonen
 • vaatvernauwing
 • zuurstof tekort
 • verstoorde energievoorziening (van de hersenen)

Veder weten we dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een aanval, zoals:
 • sulfiet, wat we bijvoorbeeld in rode wijn aantreffen
 • nitraat, wat we in spinazie, andijvie, sla en rode bieten aantrekken
 • smaakversterkers, met name in allerlei kant-en-klaar producten

Wat kan je er aan doen?

Afhankelijk van de sterkte kan je natuurlijk paracetamol nemen, maar vaak is dat niet toereikend. Ibuprofen is zwaarder en kan mogelijk wat verlichten. Afhankelijk van het gegeven of je de oorzaak kunt achterhalen, zijn er ook middelen die heel gericht toegepast kunnen worden. Een hormoonbehandeling kan bijvoorbeeld de vrouw rond de menstruatie verlichten van haar hoofdpijn.
Verder zijn er mensen die baat hebben bij acupunctuur.

Ontspanningsoefeningen

Wat altijd goed is en waar de migraine patiënt baat bij kan hebben zijn ontspanningsoefeningen. Creëer de juiste omgeving en zorg voor soepele spieren.
 • Een basis is om de oefeningen die je doet op een vast moment van de dag te doen. Het tijdstip maakt niet uit, als het altijd maar in dezelfde periode is.
 • Zorg dat de ruimte rustig is, niet te fris (je lichaam functioneert het beste bij 20 tot 22 graden) en bij voorkeur met een zacht gedempt licht.
 • Trek lekker soepele kleding aan, waar je lekker in kunt bewegen.
 • Begin met je gezichtsspieren los te maken en dat doe je door je gezicht in allerlei uitdrukkingen te laten bewegen. Lach uitbundig maar met de mond dicht, laat je mond open vallen, kijk vol verbazing rond en trek je wenkbrauwen op etc….
 • Begin met de schouder- en nekoefening. Draai de nek en schouders rustig los (draai overigens nooit het hoofd volledig rond op de romp). Doe de oefeningen in alle rust en zorg dat er geen druk is van wie of wat dan ook. Laat het hoofd helemaal naar rechtszakken en even vast houden en dan naar links. Laat het hoofd naar voren vallen en houdt vast en daarna gooi je het hoofd in de nek. Altijd eerst tot de normale stand terugkomen, alvorens je aan je volgende houding/oefening begint. De schouders losdraaien door het armgewicht bovenaan (in de kom) een aantal keren naar achter en dan naar voren te draaien … en uiteraard geldt dit ook voor de andere arm etc…

Tot slot

Het is altijd beter als je medicijnen kunt voorkomen, maar soms kan dat helaas niet. Probeer een zo geregeld mogelijk te leiden, let op je eten en laat stress niet teveel toe. Het zijn geen garanties, maar kunnen wel bijdragen migraine zo ver mogelijk weg te houden.

Lees verder

© 2011 - 2020 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…

Schouder impingement - De juiste therapie!Schouder impingement - De juiste therapie!Schouderstoornissen behoren tot de meest voorkomende gewrichtsklachten. De incidentie (hoe vaak komt het voor) van schou…
Broddelen, een minder bekend spraakgebrekBroddelen, een minder bekend spraakgebrekKinderen die erg snel en onduidelijk praten kunnen last hebben van een spraakgebrek. Dit spraakgebrek wordt broddelen ge…
Bronnen en referenties
 • H. Doorenbos – apotheker en ervaringsdeskundige
 • M. de Vries - ervaringsdeskundige

Reageer op het artikel "De impact van migraine"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 27-11-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Lichamelijke gezondheid
Bronnen en referenties: 2
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!