Onderzoek: depressie is nog steeds een taboe

Onderzoek: depressie is nog steeds een taboe Het goede nieuws uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ: een meerderheid van de Nederlanders is meestal opgewekt. Toch is somberheid een breed voorkomend probleem. Depressie komt minder voor, maar treft toch nog meer dan één op de tien Nederlanders. Bovendien is depressie nog altijd een taboe. Wat te doen aan somberheid of depressie? Ook op die vraag geeft het onderzoek antwoord. Laten we met het goede nieuws beginnen. Een meerderheid van de Nederlanders ofwel 62% voelt zich in het algemeen opgewekt, of zelfs heel opgewekt. Toch is somberheid een breed voorkomend probleem. Uit onderzoek van de Nationale Zorgbarometer van Zorgverzekeraar VGZ komt naar voren, dat negen van de tien Nederlanders (92%) zich wel eens somber voelen. Misschien verrast het je niet dat het in slechtere economische tijden meestal gaat om financiële zorgen (47%). Zelfs een zwaar leed als het verlies van naasten komt op een lagere plaats (40%). Dat betekent natuurlijk niet dat we dat minder belangrijk vinden, maar eerder dat het verlies van een geliefde minder mensen treft dan geldzorgen.

Depressief of somber?

Let wel: er is een groot verschil tussen somberheid en depressie. Als je het hebt over depressie, een langdurige en diep op je leven ingrijpende aandoening, gaat het volgens het onderzoek om veertien procent van de Nederlanders. 4% voelt zich zelfs zwaar depressief. Als depressie de standaard in je leven wordt, is dat een andere situatie dan het geval is wanneer je weleens depressieve gevoelens hebt. Dat laatste komt heel wat vaker voor. Volgens het onderzoek heeft krap een kwart (23%) van de Nederlanders regelmatig of zelfs vaak depressieve gevoelens.

Symptoom is nog geen depressie

Het zijn de symptomen van depressie en dan met name de frequentie en hoeveelheid ervan die een idee geven hoe het met de gezondheid van je geest staat. Niet minder dan driekwart van de ondervraagde Nederlanders zei, weleens last te hebben van minimaal één van de symptomen die bij depressie horen. Dan staan een verstoord slaappatroon (37%) en rusteloosheid (37%) voorop. Dit betekent echter nog niet dat je depressief bent. Maar het zijn wel waarschuwingssignalen om je geestelijke gezondheid en welzijn goed in de gaten te houden.

Depressie is taboe

Geluk is maakbaar en als je niet blij bent, is het je eigen schuld. Dat is zo ongeveer het beklemmende beeld dat ons lange tijd is opgelegd via bladen, boeken en tv. We beginnen er echter een beetje genoeg van te krijgen om de realiteit van somberheid en depressie te ontkennen. En we vinden massaal: er ligt ronduit een taboe op depressie. De werkelijkheid ligt immers in het midden: aan 'pijn in je ziel' kun je wel degelijk iets doen. Maar levenspijn hoort er nu eenmaal weleens bij, ook als die pijn in je geest zit. Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van VGZ: “Uit ons onderzoek blijkt dat bijna de helft (48%) van de Nederlanders denkt dat er een taboe op depressie rust en ruim een derde (36%) vindt dat depressie echt iets van deze tijd is.” Vandaar misschien, dat internet in opkomst is als het gaat om behandeling. Met name in lichtere gevallen, biedt internet-hulpverlening, of het zelf afwerken van een oefen- en informatieprogramma op internet, een redelijk of zelfs goed alternatief als de drempel naar de psycholoog te hoog is.

Vrouw of man somberder?

Zoals gezegd, zijn we bijna allemaal weleens somber (92%). Vrouwen en mannen lijiken te verschillen: volgens het onderzoek voelen vrouwen zich vaker weleens somber dan mannen, zij zijn ook gevoeliger voor de problemen van vrienden of familie (37% vs. 21%) én voor eenzaamheid (26% vs. 19%). Echter, vooral in zelfbeoordelingssituaties is dit beeld vertekend. Vrouwen komen gemakkelijker uit voor moeizame gevoelens, communiceren gemakkelijker over gevoelszaken én zijn vaak meer in contact met hun emoties. Voor mannen geldt, helaas, nog steeds vaak: flinke kerel zijn en doorgaan.

Ouder worden maakt minder somber!

Er is een verschil in hetgeen vrouwen of mannen somber maakt, en dat is geen volkomen onverwachte uitkomst. Mannen worden vaker dan vrouwen somber van stress op werk of school (32% vs. 25%). Mannen werken dan ook vaker, en werken in meer gevallen full time. Een wél heel verrassende en opwekkende uitkomst, is dat vijftigplussers minder vaak somber zijn dan de gemiddelde Nederlander (86% vs. 92%). Als je specifiek naar jongeren kijkt, blijkt dat deze zich minder vaak dan gemiddeld (erg) opgewekt voelen (40% vs. 62%). Daarmee is de illusie dat de jeugd altijd de beste tijd van je leven is, wel onderuit gehaald!

Wat doen we eraan? Wijntje of shoppen

Wij Nederlanders steken de kop niet in het zand. De ondervraagden melden dat somberheid volgens hen gezondheidsklachten kan opleveren (58%), minder sociale contacten (58%) en slapeloosheid (58%). Maar we hebben ook massaal een idee wat we eraan kunnen doen! Goede remedies tegen somberheid die Nederlanders tippen zijn: tijd voor jezelf nemen (52%) en veel buiten zijn (46%). Ook een goed gesprek (39%), rust nemen (38%) en sporten (37%) doen het heel goed in de tips van de ervaringsdeskundigen. Vrouwen zien vaker dan mannen oplossingen in aan leuke dingen denken (36% tegenover 27% van de mannen). Opvallend is dat spiritualiteit oprukt onder vrouwen: yogalessen nemen scoort bij 14% tegenover de helft ofwel 7% van de mannen. En ja, een keer lekker shoppen doet het bij een op de tien vrouwen goed, en slechts bij 3% van de heren. Mannen zien de oplossing eerder in sporten: 43% tegenover 31% van de vrouwen. Dit is in lijn met de constatering van artsen en andere onderzoekers dan de hier aangehaalde: beweging kan inderdaad van nut zijn. Een goed glas wijn is een goed idee volgens 13% van de mannen en 8% van de ondervraagde vrouwen. Daar krijg je bij deskundigen echter geen bijval voor.

Als het écht mis is

Taboe of niet, wanneer je je langdurig somber en naar voelt, is het belangrijk om hulp in te roepen. Daarvan zijn de ondervraagden zich ook bewust. Mensen die zich structureel depressief voelen, denken aan een bezoek aan een psycholoog of huisarts. 31% van hen noemt dit als mogelijkheid, terwijl slechts 17% van de mensen die niet depressief zijn hierover denken. Aan antidepressiva denkt één op de vijf depressieve ondervraagden: 22%. Slechts 6% van degenen die niet depressief zijn, noemt 'pillen' als mogelijke oplossing voor depressieve gevoelens.

De Nationale Zorgbarometer

De Nationale Zorgbarometer is een initiatief van VGZ. Deze toont hoe wij Nederlanders denken over de zorg in Nederland. De Nationale Zorgbarometer meet het oordeel over zorg en zorgverleners op basis van vaste thema’s. Ieder kwartaal publiceert de Nationale Zorgbarometer een themaonderzoek. Het hier besproken onderzoek werd uitgevoerd door Blauw Research onder 621 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De onderzoeksuitkomsten zijn representatief voor de Nederlandse bevolking naar geslacht, leeftijd en opleiding (laag, midden, hoog).
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Depressief? Geen schande!Depressief - Het is een woord waar we niet gemakkelijk over spreken en als we verschijnselen vertonen dan willen we het…
Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief?Moe, lusteloos en prikkelbaar: ben ik depressief?Heb je wel eens het gevoel dat je nergens meer zin in hebt? Het gevoel dat je alleen nog maar in bed wilt liggen of dat…
Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Somber na de bevalling, babyblues of postnatale depressie?Bevallen van een prachtig kindje maar je voelt je niet gelukkig. Een paar dagen na de bevalling slaat je stemming ineens…
Depressie bij jongeren kan zich anders uitenDepressie bij jongeren kan zich anders uitenVroeger dacht men dat depressiviteit alleen voor kon komen bij volwassenen. Inmiddels is bekend dat niet alleen jongeren…

Voetproblemen door eeltVoetproblemen ontstaan vaak door toedoen van overmatige eeltvorming, wat voor problemen kunnen ontstaan en hoe kan dit v…
Rood vlees vergroot kans op pancreaskankerVoedingsdeskundigen geven je al langer de raad het gebruik van allerlei rood vlees tot een strikt minimum te beperken. B…
Bronnen en referenties
  • Persbericht VGZ
Mariawrites (540 artikelen)
Laatste update: 28-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.