Crocokids: voor kinderen met Crohn of collitis ulcerosa

Crocokids: voor kinderen met Crohn of collitis ulcerosa Crohn en collitis ulcerosa. Als je als volwassene deze diagnose krijgt, is dat al erg verdrietig. Maar er zijn ook kindereren die te horen krijgen dat een chronische darmziekte voortaan hun leven zal beinvloeden. Het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis heeft Nederland verrijkt met een nieuw goed doel: Crocokids. Het idee is om ouders en kinderen die met crohn of collitis ulcerosa te maken hebben bij elkaar te brengen, wetenschappelijk onderzoek te bevorderen en begrip te vergroten. Crohn en collitis ulcerosa. Voor een volwassene is deze diagnose al erg verdrietig. Maar er zijn ook kinderen die te horen krijgen dat Crohn of collitis ulcerosa voortaan hun leven zal beinvloeden. En dat is extra moeilijk. Dankzij ziekenhuizen die een 'goed doel' beginnen, is er ook als het gaat om patientjes die nog kind zijn, gelukkig regelmatig iets nieuws te melden. Zo is er nu ook 'Crocokids', met de bijbehorende en gelijknamige website. In de hoop dat Crocokids een begrip wordt in Nederland en nu en in de toekomst meer kan worden gedaan voor patientjes, heeft het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis dit initiatief gelanceerd. Het doel is een beter inzicht in en dus ook effectievere behandeling van kinderen met Crohn en collitis ulcerosa. Maar ook het bij elkaar brengen van mensen en het kweken van begrip.

Evenementen en advies voor kind en ouder

Een van de belangrijkste doeleinden van Crocokids is het werven van fondsen - geld dus - voor wetenschappelijk onderzoek naar Crohn en collitis ulcerosa. Maar onder de noemer Crocokids organiseert het Erasmus MC -Sophia Kinderziekenhuis ook evenementen en acties speciaal voor kinderen en hun ouders. Het doel van Crocokids is dat er meer geld komt voor de broodnodige wetenschappelijke onderzoeken binnen het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis, gericht op de oorzaak, behandeling, voorkoming, bestrijding en genezing van deze ziekten. Daarnaast spant Crocokids zich in voor een betere voorlichting aan degenen die zich in de directe omgeving van deze kinderen bevinden. Bijvoorbeeld leraren en klasgenootjes.

Het Erasmus MC

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.

Elk jaar 250 kinderen

Naar schatting komen er in Nederland ieder jaar ongeveer 250 kinderen met Crohn of colitis bij. Wat betekent het om de diagnose van een van deze darmziekten te krijgen? Bij colitis ulcerosa gaat het om ontstekingen aan de dikke darm. Als je de ziekte van Crohn hebt, kan het gehele spijsverteringskanaal aangetast worden door de ziekte. Wie een van deze aandoeningen heeft, krijgt te maken met telkens terugkerende onvoorspelbare opvlammingen van de ziekte, die erg pijnlijk zijn. Helaas blijkt dat mensen met deze darmziektes een slechtere kwaliteit van leven ervaren. In ergere gevallen kan de aandoening leiden tot diverse complicaties. Daaronder zijn bloedingen, bloedarmoede, darmvernauwingen, beschadigingen aan de darm, en in meer extreme gevallen het ontstaan van darmkanker of complicaties als gevolg van het levenslang moeten gebruiken van medicijnen. Tijdig opsporen en behandelen kan veel narigheid helpen voorkomen. Maar er is meer nodig om deze darmziekten te leren begrijpen en genezing dichterbij te brengen.

"Nog te weinig geld voor onderzoek"

Dr. Lissy de Ridder en dr. Hankje Escher zijn allebei kinderarts met als specialisatie maag-, darm- en leverziekten. Dankzij hen is er het initiatief van Crocokids gekomen. In hun werk behandelen ze elke dag dan ook kinderen die lijden aan de heftige gevolgen van de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De Ridder: “Onderzoek naar oorzaak, behandeling en genezing zorgt voor een beter inzicht in de ziekten. Er is weinig geld beschikbaar voor dit soort onderzoek, reden waarom we op zoek zijn gegaan naar alternatieve bronnen. Crocokids gaat ons helpen, in de toekomst nog meer onderzoek te kunnen doen.”

Meer weten over Crocokids

Op www.crocokids.nl, is alle informatie over dit goede doel beschikbaar. Crocokids is tevens actief op Facebook, Twitter en Hyves. Crocokids werkt samen met de Stichting Vrienden van het Sophia.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaGezondheid: De ziekte van Crohn en Colitis UlcerosaDe ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn aandoeningen die betrekking hebben op het spijsverteringskanaal. De darmwan…
Chronische darmziekten bij kinderen: algemene beschouwingenNiet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen komen chronische darmaandoeningen(Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa…
Ziekte van Crohn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseZiekte van Crohn: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseDe ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm. De ziekte begint meestal tijdens de puberjaren en keert st…
De Buikbuddy: hulpje voor mensen met darmziektenDe Buikbuddy: hulpje voor mensen met darmziektenDe Buikbuddy. Dat is de naam van een nieuwe app, bedoeld voor patienten met chronische darmziekten. De app kan niet alle…

Eten met iemand met autisme: zo weinig mogelijk prikkelsEten met iemand met autisme: zo weinig mogelijk prikkelsDaar waar mensen zonder autisme het heel vanzelfsprekend vinden dat ze bij anderen gaan eten of uit eten gaan, is dat vo…
Hordeolum (strontje)Hordeolum (strontje)Een hordeolum is een vervelend pijnlijk bobbeltje aan het ooglid. Dit bultje veroorzaakt veel pijn. Wie al eens een hord…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Erasmus MC
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.