Heupontstekingen bij kinderen (coxitis fugax)

Heupontstekingen bij kinderen (coxitis fugax) Als uw kind klaagt over pijn in zijn been en gaat hinken is er duidelijk wat aan de hand. Meestal is er dan sprake van vluchtige heupontsteking, ook wel coxitis fugax genoemd. Wat is dit nu precies en wat kan je er aan doen? Onderstaande tekst is slechts ter informatie. Raadpleeg altijd de huisarts wanneer je kind klaagt over aanhoudende pijn in zijn been. Coxitis fugax is Latijns voor voorbijgaande heupontsteking. Het komt vrij vaak voor bij kinderen tussen de twee en acht jaar. Jongens hebben er vaker last van dan meisjes. Hoe dat komt is niet bekend.

De meeste kinderen met vluchtige heupontstekingen komen niet eens bij de dokter. De ontsteking is in die gevallen licht en snel weer over. Het kind klaagt wel over pijn in de heup maar deze wordt dan al snel afgedaan als groeipijn. Tegen de tijd dat de ouders beginnen te vermoeden dat er meer aan de hand is, zijn de klachten alweer voorbij.

Symptomen van vluchtige heupontsteking

Soms zijn de klachten hardnekkiger. Het kind heeft duidelijk pijn in de heup uitstralend naar het bovenbeen tot aan de knie. Kleine kinderen kunnen vaak slecht aangeven waar in het been de pijn zit. Het kind wil het been niet meer belasten en gaat mank lopen. Soms wil hij zijn voet niet meer plat op de grond zetten en kost het hem moeite om zelf zijn sokken aan te doen of zijn veters te strikken. Er kan sprake zijn van een lichte verhoging.

Onderzoek

Meestal ontstaan de klachten na een virusinfectie. Daarom zal de arts vragen of het kind pas ziek is geweest. Zelfs een simpele verkoudheid kan de oorzaak zijn. De arts kijkt tijdens het lichamelijk onderzoek naar de bewegelijkheid van het heupgewricht. Het kind zal bij het naar buiten vallen van het bovenbeen pijn aangeven. Wanneer het kind hoge koorts heeft , de klachten langer bestaan of wanneer het kind eerder dergelijke klachten heeft gehad zal er nader onderzoek worden aangevraagd.

Wat is Coxitis fugax

Dit is een ontsteking in het heupgewricht. Door echo-onderzoek kan aangetoond worden dat het gewrichtskapsel gezwollen is en dat er vocht in het gewricht aanwezig is.

Behandeling

De behandeling bestaat uit rust. Het kind moet een aantal dagen het been zo min mogelijk belasten. Dit kan variëren kan vier tot acht dagen. Wanneer de klachten niet afnemen wordt er vaak geadviseerd om hiernaast Nurofen te gebruiken. Dit is een ontstekingsremmend Ibuprofendrankje, geschikt voor jonge kinderen. In extreme gevallen volgt ziekenhuisopname waarbij het kind stil moet liggen op de rug met het been in tractie. Dat wil zeggen het been omhoog naar een katrol met gewicht er aan. Het is niet helemaal duidelijk of dit meer effect geeft dan thuis het been zoveel mogelijk rust geven.

Röntgenonderzoek

Röntgenonderzoek wordt gedaan om afwijkingen in het heupgewricht uit te sluiten. Bij twijfel zal de arts röntgenonderzoek aanvragen. De ziekte van Perthes (een ziekte waarbij de heupkop beschadigd raakt door onvoldoende bloedtoevoer) wordt zo uitgesloten. Deze ziekte komt vooral voor bij jongens rond de zes jaar en in het begin lijken de klachten op die van coxitis fugax.

Bloedonderzoek

Wanneer uw kind hoge koorts heeft en flink ziek is zal er bloedonderzoek worden voorgesteld. Dit om een bacteriële ontsteking van het heupgewricht uit te sluiten. Wanneer er wel sprake blijkt van een bacteriële ontsteking zal ziekenhuisopname volgen. Het pus moet dan verwijderd worden door spoelingen van het gewricht en hierna wordt antibiotica via een infuus gegeven.

Soms treden er recidieven van de klachten op. Vooral wanneer het kind opnieuw een infectie zoals een verkoudheid oploopt kort nadat de klachten zijn verdwenen, is de kans op herhaling groot.
© 2012 - 2023 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn aan de heup: oorzaken van heuppijn of pijnlijke heupenPijn aan de heup: oorzaken van heuppijn of pijnlijke heupenPijn aan de heup of heuppijn is een vervelende en invaliderende klacht. Het heupgewricht bestaat uit de heupkop en de he…
Pijn aan de heup, symptomen en behandelingPijn aan de heup, symptomen en behandelingPijn aan de heup kan verschillende oorzaken hebben zoals een slijmbeursontsteking, bekkeninstabiliteit, een aangeboren h…
Ziekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingZiekte van Perthes: oorzaak, symptomen, behandelingBij de ziekte van Perthes is er sprake van langzame afbraak van bot, daarna wordt nieuw bot aangemaakt, het gaat om de k…
Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Artrose van de heup, ook wel coxartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen. Heupartros…

Rugpijn? Tips om de druk op je rug te verlichten!Rugpijn? Tips om de druk op je rug te verlichten!De homo erectus (de rechtop lopende mens) is niet gemaakt om uren te zitten. En toch is dat wat velen van ons doen. Van…
Wallen onder de ogen, wat kun je er aan doenWallen onder de ogen, wat kun je er aan doenWe hebben soms last van wallen onder de ogen. Meestal ontstaat dit door vermoeidheid en verdwijnt het vanzelf maar er zi…
Bronnen en referenties
  • www.ouders.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Coxitis_fugax
Reacties

Gina, 02-03-2016
Hallo, mijn zoon van 13 heeft steken en pijn rond zijn rechterheup en zij, hij is vorige week ziek geweest. Kan hij ook een heupontsteking hebben? Reactie infoteur, 02-03-2016
Het komt minder voor bij jongeren van 13 jaar, maar natuurlijk is dit mogelijk. Even kijken of een paar dagen rustig aan doen wil helpen en anders toch maar even naar de huisarts.

Vlinder, 09-01-2016
Hay,
Mijn zoontje van 2,5 jaar heeft sinds 3 dagen nu last van zijn knie. Hij geeft aan dat het zn knie is hij houd het ook steeds vast als hij pijn eraan heeft. Ik ben naar huisarts geweest en die denkt dat het overbelast is en raadde pijnstilling aan. Maar zelfs dat werkt niet hij blijft aangeven dat het zeer doen. Het js voornamelijk bij het lopen. Als ik eropdruk doet het hem geen pijn. Zitten op zn knieen kan ook maar het lopen kan gewoon niet. En mn zoontje is gewoon erg actief en om hem zo mank te zien stelt me niet gerust en de dokter trouwens ook niet.
Zou it perthes kunnen zijn?
In zijn slaap schreeuwt hij ook au Reactie infoteur, 09-01-2016
Ik begrijp uw bezorgdheid, maar meestal gaan pijnklachten aan de knie gelukkig vanzelf over. Mochten de klachten na het weekend nog niet over zijn, kunt u beter terug gaan naar de huisarts. De ziekte van Perthes is niet erg waarschijnlijk, mocht dit u geruststellen.

Lisa, 26-12-2015
Ik had een vraagje:
mijn zusje heeft net een bezoekje aan het ziekenhuis getoond waarin werd verteld dat ze een heupontsteking heeft.
dit is gebeurt op 26-12-2015 zal mijn zusje wel beter kunnen worden op nieuwjaarsdag?

en dit is messchien wel een rare vraag maar ik zou graag willen dat iedereen gezond 2016 in kan het dat mijn zusje ook met plezier zonder pijn feest kan vieren. hopelijk krijg ik mijn antwoord snel en is het ook het antwoord die ik wil.
alvast bedankt.


lisa Reactie infoteur, 28-12-2015
Hoi Lisa,
daar is heel moeilijk antwoord op te geven. Hangt er van af hoe veel last ze er van heeft, of ze er voldoende rust mee houdt en of ze hier vaker last van heeft gehad. Meestal duurt het tussen de vier en de acht dagen voordat de ontsteking over is, dus de ergste pijn is waarschijnlijk weg en de kans is aanwezig dat de klachten helemaal over zijn. Fijne jaarwisseling, ook voor je zusje.

Romy, 25-11-2014
Mijn zoon heeft de ziekte van perthes nu reeds 4 jaar en zit weer in zijn opbouw fase.
nu heeft hij sinds een week weer ontzettend veel pijn in zijn heup kan hij weer vocht in zijn heup hebben, die deze pijn veroorzaakt, hij kan niet eens meer lopen. Reactie infoteur, 25-11-2014
Dat kan. Het lijkt me verstandig om zo snel mogelijk contact met de behandelend arts of anders de huisarts op te nemen.

Tatjana, 04-03-2014
Mijn zoon klaagt al een paar weken over pijn in zijn been. Toch maar bij de huisarts geweest en die vertelde dat hij een ontsteking heeft in zijn heup dat was vrijdag. Hij heeft kinderasprientjes gekregen en dat ging goed. Gister zijn we daarmee gestopt en komt de pijn net zo hard weer terug. Nu is het dinsdag en heeft hij nog steeds die flinke pijn moet het nu niet minder gaan worden? Vrijdag moet hij terug komen bij de huisarts. Reactie infoteur, 04-03-2014
Een heupontsteking is een heel hardnekkig iets en verdwijnt niet zomaar. Uw zoontje moet veel rust houden met het been. Rust geeft de ontsteking kans om te genezen. Kinderasprientjes helpen tegen de pijn maar dit heeft als nadeel dat uw zoontje minder last van zijn been heeft gehad en waarschijnlijk zijn been nog steeds heeft overbelast. Door de aspirine voelt hij de waarschuwing van de pijn namelijk niet. Rust houden is het enige wat helpt en inderdaad zouden dan na een week de klachten zo goed als over moeten zijn, of in ieder geval veel minder.

Hansn van Gool, 22-11-2013
Is dit virus besmettelijk als het kind met andere kinderen speelt? Reactie infoteur, 22-11-2013
Nee, een kind met een heupontsteking is absoluut niet besmettelijk.

Cathy, 24-01-2013
Hallo,

Maandag ben ik met mijn dochtertje naar ziekenhuis, na herhaaldelijk klagen van pijn in haar been. Daar hebben ze een echo genomen, resultaat hiervan was Synovitis. Mijn vraag is nu, kunnen ze via een echo zien dat het niet om de ziekte van Perthes gaat?

Alvast dank.

Groetjes,

Cathy Reactie infoteur, 24-01-2013
Ja hoor, ook met een echo is te zien of er sprake is van de ziekte van Perthes. Sterkte met uw dochtertje.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.