Natuurgeneeswijzen: Priessnitzomslag, rolkuur

Vincent Priessnitz geldt als de grondlegger van de moderne koudwaterbehandelingen. Het koude water wordt gebruikt om zweetafscheidingen op te roepen. Volgens zijn mening geneest men niet door de kou maar door de warmte die door de kou aan het lichaam onttrokken wordt.

Priessnitzomslag

Priessnitz ontwikkelde ook zijn eigen wikkeltechniek. De omslag bestaat uit een vochtige doek van linnen of ruwe zijde die direct op de huid ligt. Daaroverheen komt een droge omhulling die aan alle kanten drie tot vijf centimeter groter moet zijn dan de daaronder liggende vochtige doek. Afhankelijk van de ziekte en het getroffen lichaamsdeel komen lakens, theedoeken of zakdoeken ervoor in aanmerking. Deze doek wordt in koud water tussen de 10 en 20 graden gedompeld en uitgewrongen.

De doek mag niet meer druppelen. Nadat deze doek opgelegd is wordt daar- overheen een wollen of flanellen doek stevig vastgelegd. Aan te raden is nog een droge linnen doek tussen de vochtige en wollen doek te leggen, omdat de huidafscheiding anders in de wollen doek dringt, iets dat moeilijk weer uit te wassen is.

De Priessnitzomslagen duren in de regel niet langer dan anderhalf tot twee uur. Dan bemerkt de patiënt als gevolg van de betere doorbloeding zonder warmteafgifte al de eerste zweetafscheiding. Nadat men de omslagen heeft weggenomen, kan men nog een tijdje blijven liggen of door koude afwassingen het proces beëindigen. Op één ding moet u nog letten; grote omslagen moeten ‘s morgens of ‘s middags genomen worden om het lichaam de gelegenheid te geven zich weer te herstellen en het warmteverlies weer op peil te brengen.

Rolkuur

Deze speciaal voor patiënten die last van de maag hebben ontwikkelde methode is aan te rade als ondersteunende maatregel om thuis te gebruiken. De patiënt moet dan ‘S morgens op de nuchtere maag een geneeskrachtig drankje slikken. Dat kan Karisbaderzout of targesin zijn. Daarna gaat de patiënt vijf minuten op de rug liggen, rolt zich dan op de linkerzij, na vijf minuten op de buik en tenslotte op de rechterzij. Doel van deze oefening is, dat ieder deel van de maag in aanraking komt met het geneesmiddel.

Schlenzbad

Het staat ook als over-verwarmingsbad bekend; het dient voor een betere doorbloeding en opvoering van de lichaamsweerstand. Een bijzonderheid is de lange badduur; daardoor kunnen mensen met een zwakke bloedsomloop het niet zo maar volgen. De kuur gaat als volgt. De patiënt gaat helemaal in het bad liggen, zodat alleen de mond en de neus boven water uitsteken. Eerst is de temperatuur van het water 37 graden en langzaamaan wordt de temperatuur tot 42 graden verhoogd.

Deze watertemperatuur moet een uur zo blijven. Dan wordt het water weer afgekoeld, dat binnen een uur gebeurd moet zijn. Nadat de patiënt uit het bad komt moet hij één tot twee uur in bed gaan rusten. Omdat deze baden veel van het lichaam vergen mogen ze maar drie keer per week genomen worden.

Schrothkuur

Als eerste wil ik opmerken dat deze kuur nooit zonder toezicht gedaan mag worden, want bij dit strenge dieet is een dokter nodig die de patiënt steeds controleert. Alhoewel deze kuur niet voor huishoudelijk gebruik bestemd is, heeft ze toch heel wat hopeloze gevallen geholpen. Deze vastenkuur is uitgevonden door Johan Schroth. De kuur bestaat uit twee maatregelen: een eenvoudig eiwitarm, zoutarm en vitaminerijk vegetarisch dieet, waarbij ook de vloeistof-opname erg beperkt wordt en gebruik gemaakt wordt van zweetpakkingen en massages. Een strenge zelfdiscipline is hierbij wel noodzakelijk. Hoe eenvoudig de kuur ook is, ze kost veel tijd en is erg omvangrijk. De diepingrijpende kuur begint met een drie weken durende voorkuur, waarbij ‘s nachts koude romp- en lijfomslagen genomen worden. Het dieet begint ‘s morgens. Men mag dan oud wit brood nemen, gerstenlemp of havergort dat gegeten mag worden met wat suiker of citroensap. ‘s Middags pap van griesmeel, rijst, haver of gerst die met water en boter klaargemaakt moet worden. Ook dan mag oud witbrood gegeten worden. ‘s Avonds mag men hetzelfde eten als ‘s morgens. Als de kuur een week oud is, wordt begonnen met de beperking van de vloeistof. Een glas lichte wijn moet voor de hele dag genoeg zijn. En in de derde week moet dit glas wijn met water verdund worden. ‘s Nachts worden totaalpakkingen genomen.

Na drie weken begint dan de hoofdkuur waarbij om de dag helemaal niets gedronken mag worden en op de andere dag twee glazen wijn. Deze hoofdkuur duurt zes tot acht weken, waarbij af en toe nog een stukje vlees, ongezouten en niet gekruid, gegeten mag worden. Na een pauze van twee weken begint nog eens de hoofdkuur, waarbij we langzamerhand wel weer op gewoon voedsel overgaan. Deze korte informatie geeft natuurlijk maar een klein deel weer van de kuur. Zonder arts te raadplegen zou deze kuur veel te gevaarlijk zijn. Maar ook de korte indruk van deze kuur toont aan hoe het lichaam positief beïnvloed kan worden. En bij veel zware gevallen is dit zelfs een betere methode dan het innemeen van medicijnen. De Schrothkuur levert dus een bijdrage tot een natuurlijke levenshouding en schakelt schadelijke invloeden uit.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Natuurgeneeskunde: Ontsteking van de hartkleppen, hartspier4 Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed de goede weg neemt. Van buiten wordt het hart door een zak van bindweefsel, de…
Natuurgeneeskunde: Blindedarmontsteking en darmcatarreBlindedarmontsteking geeft acute pijnen in de onderbuik. In veel gevallen is het nodig om operatief in te grijpen, om er…
Zwemmen in de winterZwemmen in de winterNatuurlijk kan je in de winter het overdekte zwembad opzoeken, hoe moeilijk zou je ook doen? Maar toch heeft het buitenz…
Natuurgeneeskunde: Reumatiek, spierpijn, spierkramp‘Mijn spierpijn is niet meer uit te houden,’ zegt de 28-jarige tenniskampioen. ‘Sinds enige maanden kan ik bijna niet me…

Natuurgeneeskunde: Nierstenen, nierbekkenontstekingDe getroffene van een niersteen wordt van de ene minuut op de andere door een zware aanval verrast. Erge pijn, die vanui…
Natuurgeneeskunde: Griep (influenza), MazelenDe karakteristiekste kenmerken van alle soorten griep zijn: hoofdpijn, je akelig voelen, onrustig slapen; soms is men ve…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.