Voedselintolerantie genezen
Steeds meer mensen krijgen last van voedselintoleranties. Sommige mensen hebben er al last van sinds hun jeugd. Veel kinderen groeien echter over een intolerantie heen. Anderen blijven er altijd last van houden. Maar gelukkig zijn er een aantal mogelijke behandelingen om van een voedselintolerantie af te komen. De meest voorkomende intoleranties zijn voor melk (lactose-intolerantie), gluten, noten, ei en sojaproducten. Voor een aantal behandelingen is het nodig dat men de oorzaak van de intolerantie kent.
Algemeen
Volgens Coucke is het eten van granen onnatuurlijk, daardoor hebben onze darmen, maag en pancreas door het ontbreken van de juiste enzymen er problemen mee. Ook kan men bijvoorbeeld door te weinig maagzuur minder goed eiwitten verteren, of kan de werking van de pancreas onvoldoende zijn waardoor men te weinig spijsverteringenzymen aanmaakt. In geval van voedselovergevoeligheid dient een enzym-supplement dan ook vrij te zijn van kleur-, geur- of smaakstoffen. Tevens kan de vorm van toedienen er van de doorslag geven: supplementen zijn er namelijk in tabletten, capsules, softgels, sprays, poeders of kauwtabletten. Voor een aantal alternatieve behandelingen is het kennen van de oorzaak van minder belang, omdat de intolerantie op zichzelf behandeld wordt.
Enzymen toevoegen
Om eiwitten goed te verteren is het nodig, dat de pancreas spijsverteringenzymen zoals
pepsine en protease aanmaakt. Ook dit hangt weer samen met de maagzuurproductie. Om de pancreas tijdelijk wat te ontzien kan het een goed idee zijn om deze enzymen extra bij te slikken. Enzympreparaten zoals bijvoorbeeld ananas (bevat
bromelaïne) en papaja zijn dan een voorbeeld hiervan. Veel mensen merken al binnen korte tijd een duidelijk verschil in hun verteringsklachten na het innemen van zo'n supplement.
Het behandelen van lactose-intolerantie
Eigenlijk de meest eenvoudige aanpak van een lactose-intolerantie is het slikken van
lactase. Lactase is het verteringsenzym dat er voor zorgt dat de lactose kan worden verwerkt door het lichaam. Maar als men een keer vergeet lactase bij te slikken, komt de intolerantie gelijk weer om de hoek kijken. Het slikken van lactase is dus meer een tijdelijke oplossing en erg handig als men lactose-intolerant is maar toch uit eten wilt bijvoorbeeld zonder het hele menu te hoeven afspeuren. Lactase tabletjes werken ook niet voor iedereen met een lactose-intolerantie, maar zijn natuurlijk altijd het proberen waard.
Meer maagzuur aanmaken
Als men moeite hebt met het verteren van eiwitten - zoals bijvoorbeeld bij een koemelkallergie ook wel intolerantie voor melkeiwit (wei of caseïne) genoemd - en gluten, dan zou de oorzaak wel eens een tekort aan maagzuur (kan onder andere ontstaan door het slikken van maagzuurremmers) kunnen zijn! Hoe ouder men wordt, des te minder maagzuur men vaak aanmaakt. Maagzuur is benodigd voor het verteren van de grootste moleculen in het lichaam, eiwitten dus. De eiwitten en ook gluten worden opgelost in het zoutzuur in de maag, terwijl de darmen de grote moleculen niet kunnen afbreken. Gluten is een soortnaam net als fruit en is in wezen ook een eiwit. Indien er nu onvoldoende maagzuur aanwezig is, worden de eiwitten en/of gluten onvoldoende opgelost in het zoutzuur. Als gevolg daarvan gaat de half opgeloste massa van eiwitten rotten en gisten. Daardoor ontstaan vervolgens weer gassen in de maag en darmen. Die gassen ontstaan dus vooral na het eten van eiwitten uit vlees, eieren en melkproducten of ook na het eten van granen.
Het tegengaan van overvloedige gasvorming
Daartoe dient het maagzuur aangevuld te worden. Dit kan onder meer door:
- citroensap te drinken voor het ontbijt
- sole te drinken voor het ontbijt
- extra betaïne in te nemen
- verminderen van stress
Het toevoegen van sole
Sole kan men gemakkelijk zelf maken, door het oplossen van Keltisch zeezout of Himalaya zout in water. Men blijft zout toevoegen totdat men ziet dat het water geen zout meer op neemt. Het mengsel wat dan ontstaan heet sole. Van dit mengsel neemt men vervolgens 1 theelepeltje wat aan een glas gewoon water wordt toegevoegd. De sole plus het gewone water drinkt men dan vervolgens een half uur voor het ontbijt op. Sole, een zoutoplossing, is een onderdeel van het maagzuur. Door dit extra toe te voegen gaat men meer maagzuur aanmaken.
Het toevoegen van betaïne
Ook is het mogelijk
betaïne toe te voegen in capsulevorm bij de maaltijden. En dan met name bij de maaltijden waarin men veel eiwitten eet. Fabrikanten adviseren vaak een capsule per maaltijd. Maar het is ook mogelijk om vooral bij de hoofdmaaltijd meer capsules toe te voegen. Men begint dan met 1 capsule bij de hoofdmaaltijd en per dag voegt men 1 extra capsule toe. Dit doet men totdat men merkt dat de maag vervelend gaat reageren, bijvoorbeeld bij 5 capsules. De volgende dag neemt men dan 1 capsule minder in, vier dus in het geval van dit voorbeeld. Dit totdat men ook van die vier capsules een vervelend gevoel in de maag krijgt, dan gaat men de dag erna over naar 3 capsules etcetera.
Veel
stress zorgt ook voor vermindering van het maagzuur, dus probeer zoveel mogelijk stress te vermijden.
Vitaminen en mineralen
Tekorten aan bepaalde vitaminen, mineralen of sporenelementen kunnen ook een rol spelen bij een voedselintolerantie. Zo is bekend dat extra molybdeen innemen kan helpen bij intoleranties voor sulfiet/zwavel. Ook een zinktekort kan de oorzaak zijn van deze intolerantie. Tekort aan magnesium kan ook een rol spelen in voedselintoleranties. Vitamine C is in staat de productie van histamine te verminderen en kan dus voor mensen met bijvoorbeeld hooikoorts naast de bovengenoemde supplementen een goede aanrader zijn.
Herstel darmen
Ook de darmen spelen een grote rol in het verteringsproces. Daarom kunnen ook daar problemen voorkomen die zorgen voor voedselintoleranties.
Een lekkende darm of bijvoorbeeld
candida kunnen een mogelijke oorzaak zijn. Daarom is het van belang de darmflora goed te ondersteunen. Dit kan door middel van het slikken van probiotica. Problemen in de darmen kunnen vastgesteld worden door een ontlastingsonderzoek, die in het algemeen worden uitgevoerd door alternatieve artsen of therapeuten. Maar in geval van voedselintoleranties kan ook de huisarts besluiten tot een ontlastingsonderzoek of de patiënt doorverwijzen naar een maag-darm- en leverarts of naar een allergoloog. Als candida de oorzaak is van een intolerantie is het belangrijk het dieet aan te passen. Koolhydraten moeten duidelijk verminderd worden en daardoor verminderen ook de suikers.
Alternatieve methodes
Meer alternatieve methodes kijken eigenlijk niet zo zeer naar de oorzaak van de intoleranties. Bij deze methodes worden de intoleranties vaak per intolerantie verwijderd. Zo kennen we:
- NAET therapie
- bioresonantie
- homeopathie
NAET-therapeuten testen vaak bij het eerste consult door middel van een arm test welke intoleranties een rol spelen. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. De intoleranties worden via een vastgestelde volgorde één voor één behandeld. Vaak is één behandeling van een intolerantie al voldoende om die intolerantie kwijt te zijn.
De homeopaat test vaak door middel van polsdiagnostiek. De therapeut kan dan vervolgens met de homeopathische verdunning van het allergeen, de intolerantie verminderen of verwijderen. Er zijn dan vaak meerdere potenties nodig die men eenmaal of vaker dient in te nemen.
Lees verder