Natuurgeneeskunde: Hoge bloeddruk, lage bloeddruk

We onderscheiden drie delen bij de bloedsomloop. De grote lichaamsbloedsomloop, de longbloedsomloop en de poortader bloedsomloop. Ieder heeft zijn eigen functie. Controle van de bloeddruk is juist bij oudere mensen en zieken nodig omdat de werking van het hart hiermee samenhangt.

Hoge bloeddruk

Symptomen:

Het is gewoon verwonderlijk hoe sommige mensen zich behaaglijk voelen bij een te hoge bloeddruk. Ook al hebben ze er van tijd tot tijd behoorlijk last van, op dagen dat ze geen klachten hebben voelen ze zich in het middelpunt van de belangstelling staan en vol trots vertellen ze hoe hoog de bloeddruk is, maar er echt iets aan doen, daar denken de meesten niet over. Want dan moeten ze zichzelf beperkingen opleggen. En wie, beken het eerlijk, legt zichzelf zoiets vrijwillig op?

Hoge bloeddruk kan een teken van een ernstige ziekte zijn: chronische nierontsteking, aderverkalking, suikerziekte, vetzucht, ziekte van Basedow. Maar ook de mogelijke gevolgen kunnen erg zijn: hartkwaal, hersenletsel, nieren die niet goed meer werken, met niervergiftiging. Daarom ben ik van mening dat te hoge bloeddruk wel degelijk aangepakt moet worden. De behandelend geneesheer heeft tot taak alle klachten op een rijtje te zetten. Hartkloppingen, ademnood, chronisch hoesten en spijsverteringsklachten duiden erop dat het hart minder goed werkt. Hoofdpijn, druk- gevoel in het hoofd, duizeligheid, slapeloosheid, een slecht reactievermogen en snel vermoeid zijn, kun je in samenhang brengen met een slechte doorbloeding van de hersenen, terwijl gezichtsstoornissen, krampen in de nek, schouders, vingers en neusbloedingen duiden op een gestoorde perifere doorbloeding.

Als de hoge bloeddruk wisselt en tegelijk de huid goed doorbloed wordt en het gezicht rood is, spreken we van ‘rode’ hoge bloeddruk. Is de te hoge bloeddruk standvastig en wordt de huid slecht door- bloed, dan duiden we dat aan met ‘bleke’ hoge bloeddruk. Het verschil: Bij ‘rode’ hoge bloeddruk blijven ernstige bijverschijnselen lang uit en kan men zonder haast beginnen de bloeddruk weer normaal te krijgen. Bij ‘bleke’ hoge bloeddruk zijn meestal de nieren al behoorlijk aangetast.

Oorzaak:

Is de hoge bloeddruk niet het gevolg van een ernstige ziekte,dan kunnen we stellen dat het een bijverschijnsel van onze welvaartsmaatschappij is. Lawaai en lichtprikkels, ruzies en spanningen, chronische oververmoeidheid en overbelasting, overmatig gebruik van nicotine, alcohol, koffie en sterke thee, verkeerde voeding en natuurlijk ook te veel psychische belasting, zoals zware menselijke problemen (vooral bij oude mensen die vroeger binnen de kring van een grote familie leefden en nu ze oud zijn veel alleen zijn).

Behandeling:

Juist hierbij zondigen de patiënten erg: het helpt niet chemische middelen in te nemen om de bloeddruk voor een tijdje te laten zakken als de oorzaak niet uitgeschakeld wordt. Diegenen die behandelen moeten erop staan dat de patiënt meehelpt. Een bloedzuigerbehandeling en een Priessrlitz-kuur beinvloeden de kwaal gunstig; verder moet men meteen zijn levenswijze veranderen. Daar is natuurlijk veel geduld voor nodig. Veel ontspanning, voldoende slaap. En nicotine, alcohol, koffie en andere prikkelende middelen vermijden. De zieke moet zich kunnen ontspannen, zijn vroegere zelfbewustzijn terugvinden en maar beperkt aan het dagelijks leven deelnemen, dieet houden met vegetarisch voedsel, met veel fruit, weinig zout en vet. Als er vet moet worden gebruikt, dan tarwekiemolie, lijnolie of zonnebloemolie. (Van tijd tot tijd wisselen). Boter en reuzel vermijden. Veel vitaminen.

Genezingsproces:

Bij een consequente levensverandering zich precies houden aan het dieet en als de geestelijke belasting minder wordt, kan de bloeddruk langzaam weer normaal worden. (Als u dat op een dag bereikt hebt, blijft het natuurlijk belangrijk er een verstandige levenswijze op na te blijven houden.) Dennenaalden-bad, veel wandelen in de frisse lucht, gymnastiek aan de leeftijd aangepast, regelmatig wat te doen hebben (dit geldt vooral voor gepensioneerden). Olijfbladthee die tien minuten lang gekookt moet worden, is een werkzame ondersteunende maatregel. Ook knoflook en mistel zijn zeer werkzame kruiden.

Ter voorkoming:

De hoge bloeddruk elke dag zelf meten en in een boekje opschrijven, dat kan voor de behandelend geneesheer een waardevol hulpmiddel zijn. Bij de eerste tekenen van te hoge bloeddruk de manier van leven onder de loupe nemen.

Lage bloeddruk

Symptomen:

Geestelijk en lichamelijk minder prestaties leveren, snel vermoeid zijn, ‘s morgens vroeg al moe voelen, duizelig worden en flauwvallen. Integenstelling tot hoge bloeddruk bestaat er bijna nooit gevaar.

Oorzaak: Storing in de bloedsomloop, waardoor de hersenen minder doorbloed worden. Ook jonge mensen kunnen een te lage bloeddruk hebben.

Behandeling: Begietingen volgens Kneipp, ademhalingsgymnastiek en gymnastiekoefeningen ‘s morgens bij een geopend venster (ook als het buiten vriest). Borstelmassages van de huid en matig gebruik van koffie.

Genezingsproces: Vanwege de regulerende werking vinden veel mensen baat bij crataegus urtinctuur (meidoorn). Na het eten driemaal daags tien tot twintig druppels met water opdrinken.

Ter voorkoming: Gezonde levenswijze, bij de leeftijd aangepaste sport. Het liefst vakantie houden aan zee of in de bergen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blozen werking: Hoe komt het dat je bloost?Blozen werking: Hoe komt het dat je bloost?Blozen is het roder worden van de huid in je gezicht of zelfs nek. Blozen wordt vaak geassocieerd met verschillende gevo…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
De ingenieuze werking van het hartDe ingenieuze werking van het hartHet hart bestaat uit twee holle spieren, gescheiden door een bindweefselring die zich tussen de boezems (atria) en de ka…
Hoge bloeddruk. Een stille moordenaarHoge bloeddruk. Een stille moordenaarNou, dat klinkt heftig zeg! En ja, dat is het ook wel want wanneer je echt jarenlang met een onbehandelde hoge bloeddruk…

Natuurgeneeskunde: Suikerziekte (diabetes mellitus)De alvleesklier is de klier die tussen de maag en de twaalfingerige darm ligt.Zij bevat de "eilandjes van Langerhans" Fu…
Natuurgeneeskunde: Eczeem, gordelroosBij de minste tekenen van huiduitslag moet de patient meteen naar de dokter gaan, opdat niet alleen de gordelroos maar o…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Reacties

S. Velzing, 07-03-2013
's Morgens bij opstaan een hoogrode kleur. Dit blijft zo in de in morgen. In de loop van de dag wordt de kleur weer normaal. Wat is hier aan te doen? Bij voorbaat dank. Reactie infoteur, 07-03-2013
Beste S.
Eerste vraag is natuurlijk is het wel hoge bloeddruk? Zo ja, waar komt die vandaan? Voornaamste niet medische oorzaak van hoge bloeddruk ligt in zoutgebruik. Drop, cup a soup, kant en klare maaltijden, kruidenmelanges in potjes, blik- en glas groenten, soep in zak, enz… bulken van het zout. In eerste instantie daar op letten ( lees de etiketten). Ten tweede is een bezoekje aan de huisarts om de bloeddruk te laten meten belangrijk. Doen!

Vriendelijke groet,

Sophocles

Maathe Commerina Boot, 29-07-2009
Mijn bloeddruk was veel te hoog. Nu ben ik met een chemokuur bezig. Mijn bloeddruk is nogal gedaald. Kan dat met de chemo te maken hebben? Reactie infoteur, 26-08-2009
Of met de spanning voor en na de behandeling.

Ria van Passel-Spronk, 28-01-2009
Ik ben op zoek naar wat ik het beste kan eten bij hoge bloeddruk, of eventuele homeopathische middelen om in te nemen.Ik wil het zoveel mogelijk op een natuurlijke manier bestrijden.Ik kan in jullie artikelen niet echt uitgewerkte adviezen over voeding bij hoge bloeddruk vinden.Daar zou ik graag een antwoord op willen hebbben.Met vriendelijke groeten,
Ria van Passel-Spronk Reactie infoteur, 28-01-2009
Beste Ria,

Bananen bezitten kalium dat een positieve invloed op de bloeddruk kan hebben.

Verder zoveel mogelijk keukenzout beperken, alcohol en zoute drop. Bij overgewicht een aantal kilo's afvallen en op tijd ontspannen. Stress is een bepalende factor bij hoge bloeddruk.

Sophocles

J. Mengerink, 07-07-2008
Voel mij niet fit, had bloed gegeven bij bloedbank en werd 2 x helemaal niet goed, mijn bloeddruk zakte van 120 naar 101, is nu weer 110, voel mij sloom, wat kan ik hier aan doen? Reactie infoteur, 08-07-2008
Beste,
Vooreerst, wannneer de lage bloeddruk aanhoudt, raadpleeg een arts. Verder is een oud middeltje, onder het genot van een glaasje pleegzusterbloedwijn ( te verkrijgen bij het reformhuis en misschien drogist) een dagje lekker rusten.

Sterkte

Sophocles

PS. Vergeet niet om bij de volgende keer bloed geven, dit akkefietje te vermelden.

Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.