Zeven alternatieve manieren om je haar te reinigen

Zeven alternatieve manieren om je haar te reinigen Reguliere shampoos zijn niet zo goed voor ons haar als we misschien zouden denken, met name wanneer het haar er iedere dag mee wordt gewassen. Er bestaan ook veel alternatieve en natuurlijke middelen om je haar mee te reinigen, waarvan sommige zelfs al in je keukenkastje staan. Onze hoofdhuid heeft een zelfreinigend systeem dat overmatig gaat werken als het te vaak gewassen wordt. Het beschermlaagje dat de hoofdhuid graag aanmaakt, wordt dan te veel geactiveerd, waardoor het haar juist sneller vet wordt. Zo kan je in een vicieuze cirkel terechtkomen.

Haar

Ons haar bestaat uit schubben die uit elkaar gaan staan door beschadiging, waardoor het haar zwakker wordt. Bij erge schade aan het haar dat bijvoorbeeld kan gebeuren door te vaak een permanent te nemen of het haar te blonderen, kan het haar gaan splijten en breken. Uitdroging van de hoofdhuid is onder andere te merken aan jeuk en schilfers. Het haar kan ook schade oplopen door bijvoorbeeld de hitte van een föhn of bij het ontwarren van klitten. Het haar is vaak ook nog eens geneigd om telkens dunner te worden wanneer de lengte toeneemt, daardoor kunnen de tere uiteindes gaan splijten en zo ontstaan dode puntjes.

Haar wassen met shampoo bij roos

Sommige mensen hebben aanleg voor roos, maar het gebruik van een antiroosshampoo is vaak te agressief. In eerste instantie lijkt het te werken, maar al snel verschijnen er nadelige effecten zoals pluizig haar. Roos kan diverse oorzaken hebben, een geïrriteerde hoofdhuid is enkel het gevolg ervan. Om problemen met het haar zoals roos aan te pakken, is het echter belangrijk om naar de kern van de problemen te zoeken, die inwendig of uitwendig gevonden kan worden. Schilfers op de hoofdhuid kunnen echter ook een andere oorzaak hebben, zoals overmatig wassen waardoor de hoofdhuid uitgeput raakt.

Haar wassen met shampoo met zo min mogelijk toegevoegde stoffen

Een eerste stap richting een natuurlijkere manier om het haar te wassen, is te vinden in de betere shampoos met zo min mogelijk toegevoegde synthetische stoffen, zoals siliconen. Siliconen worden aan shampoos toegevoegd om een glanzend laagje om de schubben heen te vormen, hierdoor voelt het haar gezond en schoon aan zonder dat het dat echt hoeft te zijn.

Alternatieve en natuurlijke manieren om het haar te reinigen

Bron: Wicherek, PixabayBron: Wicherek, Pixabay
Het haar reinigen door minder tot geen gebruik te maken van chemische producten en verpakkingen kan tevens de natuur ontlasten. Wanneer je je haar wilt reinigen door het schoon te borstelen, maak je gebruik van een dierlijk product. Het voordeel hiervan is echter dat je minder vaak iets nieuws hoeft aan te kopen, waardoor het op de langere termijn besparend werkt. Welke manier om je haar op een natuurlijkere manier te reinigen het beste is, zal voor iedereen zijn eigen overweging zijn. Een combinatie kan eveneens een uitkomst zijn.

1. Speciale zeep om je haar mee te reinigen

Er bestaan speciale zepen om het haar mee te wassen, die al een stuk beter zijn dan de reguliere shampoos. Dit geeft wel een heel ander gevoel dan wassen met shampoo, alleen al gezien het feit dat zeep voor minder schuim zorgt. Het haar zal daarna stroever aanvoelen, waardoor het aan te raden is om erna een haarspoeling te gebruiken. Deze haarspoeling kan al bestaan uit gewoon water met een scheut appelazijn erin. Appelazijn heeft tevens een reinigende werking, maar belangrijker nog is dat appelazijn het haar glad en glanzend kan maken. Hiervoor kan het haar na het wassen even worden nagespoeld met het azijnwater.

2. Rijstwater voor gezonder en voller haar

Een behandeling met rijstwater kan je haarwortels en schubben tevens een oppepper geven, terwijl het eveneens een reinigende functie heeft. Gebruik hiervoor het beste gefermenteerd rijstwater. Dit kan je verkrijgen door ongekookte rijst te wassen en het vervolgens in schoon water ongeveer een kwartier te laten weken. Giet het vervolgens af, waarbij je het water opvangt, laat het water 24 uur afgedekt staan, zet het daarna in de koelkast om het fermentatieproces te stoppen. In de koelkast kan je het rijstwater zo'n drie dagen bewaren. Het water kan het beste verdund gebruikt worden, meng het met lauw water, zodat het niet te koud is op het hoofd. Masseer het rijstwater een aantal minuten goed op je hoofdhuid in, verdeel het over de rest van het haar en laat ongeveer een kwartier inwerken. Van de rijst kan je een scrub maken door het met bijvoorbeeld een vijzel iets fijner te maken en dan te vermengen met olijfolie. Scrub zo al de dode huidcellen van je lichaam en gezicht af.

3. Haar wassen met baking soda

Maak een papje van baking soda en water, masseer het rustig op de hoofdhuid in en spoel het vervolgens zorgvuldig uit, dit reinigt het haar en met name de hoofdhuid intens. Hierbij is het belangrijk dat deze manier niet te vaak gebruikt wordt, hoogstens één keer per maand. Wanneer baking soda te vaak wordt gebruikt, wordt de hoofdhuid namelijk weer te veel geactiveerd, waardoor het natuurlijk opgebouwde beschermlaagje te snel wordt afgebroken. Na het wassen met baking soda is het ook wijs om een spoeling zoals appelazijn met water te gebruiken, zodat het haar niet te stroef achterblijft.

4. Haar wassen met een aftreksel van salie

Om een aftreksel van salie te maken, giet je heet water over een theelepel gedroogde salie dat je vervolgens een paar uur laat trekken. Zeef daarna de salie eruit. Met een toevoeging van een snufje zeezout kan het salie-aftreksel een extra reinigend effect geven, let er wel op dat het zout extra goed uit het haar gespoeld wordt. Wanneer je je haar met zout water wast en dit niet goed uitspoelt, dan krijg je het fenomeen 'beach-hair'. Het haar blijft dan stijf achter, een voordeel daarvan is dat krullen of golven wel beter blijven zitten, door zout droogt het haar echter ook uit. Een bijkomend voordeel van salie is dat het beginnende grijze haren wat kan vervagen, dit geld ook voor rijstwater. Voor het beste effect kan deze behandeling vaker worden toegepast.

5. Haar wassen met een aftreksel van aardappelschillen

Stop aardappelschillen in een pot en giet daar water overheen, zet het vervolgens in de koelkast tot je klaar bent om het te gebruiken. Hier kunnen tussendoor nieuwe schillen bij worden gestopt, laat het echter niet langer dan een paar dagen staan, anders kan het ranzig worden. Wanneer het tijd is om het haar te wassen, zeef je de aardappelschillen eruit. Het aftreksel dat overblijft, gebruik je om je haar mee te reinigen. Masseer het goed in op de hoofdhuid en spoel indien nodig na met appelazijnwater.

6. Haar wassen met koffie

Wanneer je weleens te veel koffie overhoudt, kan je de de overgebleven koffie in een flesje verzamelen en deze in de koelkast bewaren. Gebruik de koffie net als een aftreksel door het haar ermee te spoelen, goed in te masseren en het weer uit te spoelen. De geur van koffie verdwijnt vanzelf uit het haar. Als de geur je toch tegenstaat, kan er een etherische olie naar keuze worden toegevoegd aan het mengsel, dit geldt eveneens bij het gebruik van appelazijn, rijstwater en aardappelschillen. Koffie kan donker haar weer laten opleven en roos wat verminderen.

7. Haar schoon borstelen

Wanneer alle bovenstaande middelen je niet bevallen of je wilt gewoon eens afwisselen, dan kan je ook voor een heel ander systeem kiezen. Namelijk door het haar schoon te borstelen, hiervoor is het belangrijk dat je een borstel met echt haar gebruikt zoals zwijnenhaar of varkenshaar. De kosten voor puur zwijnenhaar kunnen hoog oplopen, maar gelukkig bestaan er ook combinaties met nylon die betaalbaarder zijn. Bij het borstelen wordt de hoofdhuid gemasseerd en het vette laagje van de hoofdhuid wordt gelijkmatig over het haar verdeeld. Op deze manier wordt het haar mooier en kan het gaan glanzen. Het is wel belangrijk dat de borstel regelmatig wordt gereinigd, na één keer borstelen, kan je al vuile deeltjes op de borstel zien.

Extra verzorging tussendoor

Tussen wasbeurten door kan je het haar schoonspoelen met gewoon water of geef het een extra behandeling met water en appelazijn. Alle middelen met uitzondering van baking soda kunnen zo'n twee tot drie keer per week worden gebruikt. Het kan wel even wennen zijn aan de nieuwe manier van schoonmaken, waardoor het in de eerste maanden wat doorzettingsvermogen vereist. Een paar tips om deze periode door te komen, zijn door het haar in te vlechten, er een knot van te maken of een sjaal of hoed te dragen. Door het haar in te vlechten, valt het ook nog eens minder op wanneer het haar vettig is, daarnaast kunnen vlechten het haar tevens beschermen. Uiteraard is dit bij kort haar niet altijd mogelijk, probeer echter het gebruik van producten zoals gel te vermijden. Veel stylingsproducten maken het haar extra vies en kunnen zo bijdragen aan het uitdrogen van de hoofdhuid.

Henna

Met henna kan je tussendoor je haar ook een masker geven. Niet alle henna geeft namelijk een kleur af, er bestaat ook neutrale henna om je haar mee te verzorgen. Neutrale henna kan de gele gloed van blond haar verminderen en heeft ook de functie om de kleur van blond haar op te laten leven. Meng de neutrale poeder van henna met warm water en maak zo een papje, verdeel dat papje vervolgens in het gehele haar. Het papje kan in het haar gesmeerd worden met de handen of verdeel het papje met een kwastje. Laat de henna minimaal een uur intrekken en spoel uit, houd er rekening mee dat het uitspoelen van henna ietwat lastig kan zijn.

Tea Tree olie

Bij roos kan een druppeltje Tea Tree olie wonderen doen. Hou er hierbij echter rekening mee dat Tea Tree olie een sterk product is en daardoor beter verdund kan worden. Wanneer Tea Tree olie niet verdund wordt, kan het een reactie met de huid opleveren, dit geldt echter niet voor iedereen. De reactie is uiteenlopend van een kleine irritatie tot zelfs een chemische brandwond. Een juiste manier om een etherische olie, zoals Tea Tree olie, te verdunnen is door gebruik te maken van een dragerolie, zoals olijfolie. Vervolgens kan je het veilig toevoegen aan het aftreksel, waarmee je besloten hebt om je haar te reinigen, een paar druppeltjes is voldoende.

Aloë Vera
Bron: Casellesingold, PixabayBron: Casellesingold, Pixabay
Aloë Vera kan gebruikt worden om het haar in model te brengen, als alternatief voor gel. Wanneer je haar net wat extra verzorging nodig heeft, kan Aloë Vera tevens worden ingezet als haarmasker. Verdeel de Aloë Vera gel in het natte haar en masseer de hoofdhuid ermee, laat even inwerken voordat je het uitspoelt. Als er in de tijd tussen alle alternatieve manieren om het haar te reinigen toch behoefte is om het haar een keer met shampoo te wassen, dan is dat geen probleem. Af en toe gebruik maken van een shampoo zal niet meteen voor een terugval naar de vicieuze cirkel zorgen.
© 2020 - 2023 B3th, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alternatieve manieren om het haar te wassenAlternatieve manieren om het haar te wassenSteeds meer mensen kiezen ervoor om hun haar op andere manieren te wassen dan met de gebruikelijke shampoos. Deze shampo…
De werking van shampooDe werking van shampooIn de supermarkt en bij de drogist word je doodgegooid met de vele merken shampoo's. De één belooft nog meer dan de ande…
Tips tegen roosNiets is zo vervelend als je haar netjes kammen en toch nog witte schilfertjes op je hoofd zien zitten. Veel mensen hebb…
Roos op 't hoofdRoos op 't hoofdVeel mensen hebben roos. Hier kunnen ze niks aan doen. Er zijn speciale hulpmiddelen om roos tegen te gaan en te voorkom…

Fulvinezuur gebruiken bij een detox of ontgiftingFulvinezuur gebruiken bij een detox of ontgiftingFulvinezuur is een natuurproduct dat gebruikt kan worden voor een detox of ontgiftingsbehandeling. Het wordt gewonnen ui…
Jiaogulan: voedingssupplement goed voor hart en bloedvatenJiaogulan: voedingssupplement goed voor hart en bloedvatenJiaogulan is een voedingssupplement dat veel wordt toegepast in de traditionele Chinese geneeskunde. Aan jiagulan worden…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Licya, Pixabay
  • https://meermetolie.nl/essentiele-olie/alles-moet-weten-draagolie/
  • https://www.hairworldshop.nl/balmain-sv-boar-hair-brush-29008.html?gclid=Cj0KCQjwn7j2BRDrARIsAHJkxmxwiAniiDewhU16eNfVUDY_xogC-xtxdFDE0DmZ6zquNfvPUZTbZAEaArCPEALw_wcB
  • https://ayuhuid.nl/gefermenteerd-rijst-water-mooi/
  • https://www.apotheekenhuid.nl/blogs/advies/wat-doe-je-tegen-een-jeukende-hoofdhuid/
  • https://www.laroche-posay.nl/artikel/haarroos-hoofdroos/a6233.aspx
  • Afbeelding bron 1: Wicherek, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Casellesingold, Pixabay
B3th (25 artikelen)
Laatste update: 20-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.