Huismiddeltjes tegen verkoudheid

De dagen worden weer korter en het weer wordt weer echt winters. In Nederland is het dan ook weer tijd voor niezen, snotteren en hoesten. Kortom verkoudheid. Welke huismiddeltjes kun je gebruiken om een verkoudheid tegen te gaan.

Wat is verkoudheid

Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virus. Eigenlijk bestaat er niet echt een geneesmiddel tegen verkoudheid. De middeltjes die u bij de drogist kunt verkrijgen onderdrukken en verzachten voornamelijk de verschijnselen van verkoudheid. Natuurlijk kan dit erg prettig zijn. Er zijn echter ook nog een aantal huismiddeltjes die u kunt gebruiken om het ongemak te verlichten.

Drink veel

Drink veel en bij voorkeur warme dranken. Op deze manier kunnen de afvalstoffen goed worden afgevoerd worden uw luchtwegen vrijgemaakt en wordt de voortplanting van het virus vertraagd.

Rust uit

Je lichaam zal zich moeten gaan verzetten tegen het virus. Het is dus van belang dat je lichaam hiervoor genoeg energie heeft. Rust dus gewoon wat extra uit, ga op tijd naar bed en doe het een beetje rustiger aan. Probeer zoveel mogelijk in een omgeving met een stabiele temperatuur te blijven zodat je lichaam niet al te veel energie hoeft te verspillen aan het opvangen van temperatuurswisselingen.

Knoflook

Het klinkt misschien wat vreemd maar zodra u de eerste verschijnselen van verkoudheid bemerkt kunt u het beste twee tenen (dus geen bollen) rauwe knoflook eten. U kunt deze fijnhakken en door eten vermengen, maar ook kunt u stukken teen doorslikken met wat water als pil. Uiteraard is dit een aanslag op uw adem en zoenen is voor uw partner niet meer altijd even aangenaam, maar knoflook heeft een sterke antibacteriële werking. Wilt u geen last hebben van de geur dan kunt u ook dragees slikken.

Vitamine C

Een extra dosis vitamine C kan het lichaam helpen over de verkoudheid heen te komen. U kunt natuurlijk genieten van wat extra glazen verse sinaasappelsap en meer fruit. U kunt natuurlijk ook eenvoudig wat extra vitamine C tabletten slikken (circa 200-400 mg per dag).

Gemberwortelthee

Deze thee zorgt ervoor dat het verstopte gevoel in het hoofd en de borst wordt tegengegaan en zorgt ervoor dat de rillingen en het algemene gevoel van misère wordt onderdrukt.

De thee kan als volgt worden gemaakt

Rasp een 2.5 cm lang stuk geschilde gemberwortel. Breng de gemberwortelrasp met twee kopjes koud water aan de kook, laat het geheel vervolgens nog 5 minuten op een laag vuur doorpruttelen. Voeg een halve theelepel cayennepeper toe (mag meer of minder zijn al naar gelang uw smaak) en laat het geheel nog een minuut doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg twee eetlepels citroensap toe en wat honing naar smaak. Laat het enigszins afkoelen maar drink het zo warm mogelijk.

Zinkgluconaat

Ook zinktabletten (10 mg zinkgluconaat, 6 maal daags) hebben een gunstig effect. Maar dan moet u wel binnen 48 uur na begin van de verkoudheid met innemen beginnen. Er zijn verschillende zuigtabletten met zink in de handel. Bij gebruik van de aanbevolen hoeveelheden zijn hier geen bijwerkingen van te verwachten. De zinktabletten kunt u verkrijgen bij drogist en apotheek.

Stomen

Stomen is een bekend recept. U kunt hierbij eventueel wat mentholcapsules toevoegen of wat gedroogde Kamille. Zie je het niet zitten om met een dikke handdoek boven de pan te hangen omdat je het dan te benauwd krijgt, dan kun je altijd een trechter maken van stevig papier. De brede kant van de trechter houd je dan boven de pan terwijl je de smalle kant over je mond en eventueel je neus schuift. Is dat ook niets voor jou dan kun je natuurlijk altijd nog een warm bad nemen.

Echinacea Purpurea

Deze geneeskrachtige plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt. Bij de drogist kunt u een dergelijk middel verkrijgen
© 2008 - 2024 Dsvh13, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is knoflook gezond?Is knoflook gezond?Is knoflook gezond? Jazeker, het heeft veel voordelen voor de gezondheid. Dit door de sterke natuurlijke ingrediënten. H…
Smoothies en sappen tegen griep en verkoudheidSmoothies en sappen tegen griep en verkoudheidDe volgende smoothies en sappen bestrijden efficiënt griep en verkoudheid. Je kunt ze drinken als aperitief, als ontbijt…
Ui, knoflook en verkoudheidUi, knoflook en verkoudheidWe maken het allemaal wel eens mee. Het begint met vermoeidheid, niezen en af en toe hoofdpijn. Niet veel later krijg je…
Verkoudheid voorkomen en bestrijdenVerkoudheid voorkomen en bestrijdenVerkouden zijn we allemaal wel eens. Waarom is de een vatbaarder dan de ander? Wat zijn de symptomen? Waarom komt een ve…

Floaten, ontspannen in een mini dode zeeEen uurtje gewichtloos rusten in zout water voelt als vier uur slaap. Topsporters hebben de floatcabine al ontdekt maar…
Verkoudheid voorkomen met EchinaforceVerkoudheid voorkomen met EchinaforceEchinaforce kan helpen je verkoudheid te voorkomen of verkorten. Verkouden zijn is ontzettend vervelend. Net in een druk…
Bronnen en referenties
  • http://gezondheid.rubriek.nl/gezondheid/griep_huismiddeltjes.asp http://www.avogel.nl/webwinkel/producten/echinaforce_druppels.php. http://www.ad.nl/diagnose/article60163.ece http://cf.hum.uva.nl/oosteuropa/prospekt/artikelen2003/verkouden_dec.html http://www.vooroma.nl/lijfenleden/natuurlijkeremediesverkoudheidengriep.htm http://startpagina.paginablog.nl/startpagina/2006/01/huismiddeltjes_deel_i_1.html http://www.dokterdokter.nl/medisch/folder/view/id/1772/verkoudheid/title/wat-kunt-u-er-zelf-aan-doen http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Veelgestelde_vragen/Vragen/Helpen_zinktabletten_tegen_verkoudheid.aspx?mId=10700&rId=562
Dsvh13 (176 artikelen)
Laatste update: 19-10-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Alternatief
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.