Wat is een naturopaat en hoe kan hij ons helpen?
Steeds meer landgenoten hebben aandacht voor de natuur en voor de kwaliteit van ons leefmilieu. Het gevolg hiervan is dat ze voor de behandeling van hun gezondheidsklachten ook steeds meer en meer hun heil zoeken in de naturopathie. Maar wat is nu precies deze naturopathie? Met welke gezondheidsklachten kan men bij de naturopaat terecht, en hoe pakt deze onze gezondheidsproblemen aan?
Holistische benadering
Naturopathie is een alternatieve geneeswijze, die een gezonde geest in een gezond lichaam centraal plaatst. Dit vormt dan ook meer en meer het uitgangspunt van de naturopathie, die in ons land een sterk groeiend aantal aanhangers telt. Net zoals dit bij vele andere alternatieve geneeswijzen het geval is, gaat men ook in de naturopathie uit van de holistische benadering. Men kijkt dus zeker niet uitsluitend naar de klachten die men krijgt voorgeschoteld. Ook hier staat de persoon centraal. Op die manier kan men heel wat patiënten met klachten helpen, die in de klassieke geneeskunde zelfs geen gehoor vinden.
Preventief werken
In de naturopathie wil men in de eerste plaats preventief werken, en dus gezondheidsklachten voorkomen. Men benadert zowel de klacht als de patiënt op een andere manier dan in de klassieke geneeskunde het geval is. Doen er zich ondanks het preventieve karakter toch gezondheidsproblemen voor, dan worden de patiënten in de eerste plaats deskundig begeleid naar een evenwichtiger en gezonder levenspatroon. Beoefenaars van deze alternatieve geneeswijze willen zeker niet de concurrentie met de klassieke geneeskunde aangaan, zoals zo dikwijls en dus ten onrechte wordt gezegd. In de naturopathie wil men uitsluitend aanvullend werken met de klassiek geschoolde arts.
Hoe werkt een naturopaat?
De naturopaat, de persoon die de naturopathie beoefent, maakt gebruik van een combinatie van in totaal vier behandelingsvormen, namelijk het spirituele, het mentale, het emotionele en het lichamelijke. Volgens de naturopaat ontstaat een aandoening wanneer er een onevenwicht is tussen deze vier behandelingsvormen. Ziekten ontstaan ook wanneer bepaalde lichamelijke klachten of signalen die ons zieke lichaam uitstuurt, onderdrukt worden door emotioneel eten, door overmatig alcoholgebruik en door medicatie. Volgens de naturopaat wordt een ziekte zeker niet alleen veroorzaakt door bacterieën, virussen of door een slecht functionerend orgaan. Een ziekte ontstaat even goed wanneer ons afweersysteem is aangetast.
Naturopaat moet vooral goed kunnen luisteren
Om de klachten van zijn patiënten te kunnen achterhalen en juist in te schatten, heeft er voor de eigenlijke behandeling een grondig verkennend gesprek plaats tussen de naturopaat en de patiënt. Tijdens dit intakegesprek wordt niet gezocht naar de specifieke gezondheidsklachten, maar vooral naar de dieperliggende oorzaken ervan. Dat gaat in vele gevallen om dikwijls lang verborgen problemen, of om trauma's uit ons verleden. Een goede naturopaat moet dan ook in de eerste plaats goed kunnen luisteren. Wat sommige patiënten vertellen, stemt immers lang niet altijd overeen met wat ze denken en voelen.
Begeleidingsvormen
Op basis van de resultaten van het kennismakingsgesprek wordt dan, in samenspraak tussen de patiënt en de naturopaat, de best passende begeleidingsvorm vooropgesteld. Dat kan gaan van een bepaalde behandelingsmethode of om een combinatie van verschillende behandelingsvormen als voedingsadvies, allerlei relaxatieoefeningen, gesprekstherapieën, Bachbloesemtherapie, fysiotherapie, replexologische technieken en zelfs psychiatrische begeleiding. Om zo een naturopathische behandeling succesvol te kunnen laten verlopen, moet de patiënt uiteraard in de holistische benadering door de naturopaat geloven. De patiënt moet bereid zijn op een natuurlijke manier mee te werken aan zijn gezondheid. De naturopaat gelooft immers in de zelfregulerende kracht van ons lichaam.
Behandeling in vier fasen
De behandeling bij de naturopaat verloopt in vier fasen:
Ontspanning:
Wanneer iemand aan zijn gezondheidsprobleem wil werken, is het volgens de naturopaat belangrijk de realiteit onder ogen te zien. Hij zal zijn patiënt hierbij helpen om via relaxatie en meditatie tot aanvaarding van zijn problemen te komen. Zonder aanvaarding is geen verdere ontwikkeling op hulp mogelijk.
Ontgifting:
In deze behandelingsfase leert men de patiënt zich te ontdoen van zijn spirituele beperkingen, van zijn foutieve denkproblemen en zijn lichamelijke toxines. Om tot de kern van zijn problemen te kunnen doordringen, moet men ook bepaalde gebeurtenissen kunnen loslaten.
Openheid:
De naturopaat zal zijn patiënt verder stimuleren om voortaan meer openheid aan de dag te leggen. Deze openheid is nodig om gezonder en evenwichtiger te leven.
Voeding:
Wanneer we onze huidige situatie hebben leren aanvaarden, ons lichaam van alle gifstoffen is verlost en men voldoende open staat voor een natuurlijke oplossing van ons gezondheidsprobleem, is de patiënt klaar voor de laatste fase in de naturopathie, namelijk het ontvangen van de gepaste voeding. Daaronder verstaat men hier niet uitsluitend gezonde en lichamelijke voeding, maar ook emotionele voeding waaronder aangepaste relaties, meer vertrouwen enz., mentale voeding of het vermogen om op een andere manier naar de wereld te kijken, én spirituele voeding.