Een mooie glimlach zit van binnen én van buiten

Een mooie glimlach zit van binnen én van buiten Het spreekt voor zich dat een mooie glimlach op een gezicht vanuit het lichaam komt, maar daar stopt het niet. Tegenwoordig is het zo vanzelfsprekend, als er iets met je tanden is laat je het fiksen en tot op hoge leeftijd (zo niet tot in het graf) heb je je eigen tanden. Een kunstgebit is voor veel mensen niet meer van deze tijd. Wat laten we zoal doen om die glimlach nog mooier te laten zijn en mogelijk dat zelfvertrouwen aan te vullen of vast te houden? Het begint met de binnenkant, maar de buitenkant wil ook wat en dan is het een kwestie van bedenken wat je wilt en kunt doen. Het is voor ieder mens heel persoonlijk of en zo ja wat je aan je tanden laat doen. Basis is voor veel mensen wel dat wat ze innerlijk voelen door de buitenkant benadrukt mag worden. Daar hoort dus ook een stralend gebit bij.

Mogelijkheden voor een stralende lach

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten is de mooie glimlach bij ons niet de glimlach die ogen laat verblinden. Gewoon een mooi wit en egaal gebit wat niet door eigenaardigheden de aandacht trekt, lelijk verkleurd of afgebroken tanden. Helaas heeft niet iedereen van zichzelf dat mooie, egale gebit zonder eigenaardigheden. Enkele veel voorkomende “problemen” met bijbehorende oplossing.

Bleken

Bleken is bijvoorbeeld voor de rokers onder ons een uitkomst. Immers, de vale en veelal grauwe aanslag die een gebit minder mooi maakt, maak je zomaar ongedaan met bleken. Dit geldt overigens voor meer aanslagen als koffie en wijn én natuurlijk ook voor de mensen die van nature een minder wit gebit hebben. Bij dit laatste is het effect overigens relatief snel weg. De vraag die nogal eens gesteld wordt is, hoe slecht of niet slecht is bleken eigenlijk?

In de juiste dosering is er niets aan de hand, maar zeker met thuisproducten wil het daar nog wel eens mis gaan. Het gevolg kan zijn dat je overgevoelige tanden krijgt. Bij thuissetjes is het beter deze via de tandarts te verkrijgen, daar zit bijvoorbeeld een maatgebitje bij voor ’s nachts. Maar laat bij voorkeur de professional, tandarts of mondhygiënist het bleekwerk doen. Voor het bleken moet je al snel 400 euro rekenen.

Weg met amalgaanvullingen

Amalgaanvulling hebben een enorm lange levensduur, maar zijn eigenlijk niet meer van deze tijd. Sommige mensen kunnen niet eens tegen de stof amalgaan, maar realiseren zich het niet eens (totdat de vullingen vervangen zijn). Kunststof is prima, maar gaat in principe alleen net iets minder lang mee en zal dus eerder vervangen moeten worden. Alleen voor hele grote vullingen kan kunststof iets minder zijn, want het kunststof in de tand/kies kan ietwat krimpen. Verder kunnen de tanden door het opruwen voordat de nieuwe vulling er in gaat, net iets gevoeliger worden. Een alternatief is de porseleinen inlay, maar daar hangt weer een heel ander prijskaartje aan.

Hoekjes of andere randjes weer mooi maken

Veel mensen hebben of van nature of door een ongelukje wel ergens een randje of hoekje van een tand gestoten. Het is dan onzinnig om meteen met een kroon of facing te gaan werken, immers de tand is verder helemaal goed. Als je het toch ontsierend vindt, dan kan je de tand weer mooi gelijk laten maken met porselein. Dit is net zo hard als de tand zelf en wordt in dezelfde kleur als de betreffende tand opgebracht. De professional kan dit zo opbrengen dat je geen verschil ziet en zo het gebit weer tot een mooi en recht geheel brengen.

Knarsen

Mensen die heftig knarsen kunnen nog wel eens een beschadigd gebit overhouden. Door het knarsen schaaf je als het ware de tanden af en bij tijdige signalering is het goed de tandarts te raadplegen. Speciale gebitjes voor ’s nachts kunnen erger voorkomen. Als het echter al te laat is, kan je wat weg is niet meer terugbrengen. Wat wel kan is facings aanbrengen op de tanden die beschadigd zijn door het knarsen. Facings zijn heel dunne porseleinen laagjes die op de tanden geplakt worden en er onder normale omstandigheden, absoluut niet meer af gaan. Je eigen tanden blijven zitten, raken niet beschadigd en de facings brengen je tanden weer terug naar wat het was.

Beugel

Er zijn enorm veel verschillende soorten beugels en worden normaliterd door de tandarts aangebracht. Overleg wat het beste is en zelfs aan de achterkant van de tanden kunnen beugels aangebracht worden. Zeker als je al ouder bent en je wilt een beugel, kan dit prettiger zijn. Wel is het zo dat als je ouder bent je langer met een beugel moet lopen, dan wanneer je de beugel op jonge leeftijd in de mond hebt.

Verzorgen

We weten het allemaal wel, maar twee tot drie keer per dag (gedurende minimaal twee minuten per keer) goed tanden en kiezen poetsen is belangrijk. Floss, rag of steek tussen de tanden om te voorkomen dat er iets tussen blijft zitten wat schade aan kan richten. Beperk bij voorkeur eten en drinken met een stevige kleurstof en roken is behalve voor de longen ook niet goed voor de tanden.

Maar mocht je nu alles goed doen en toch niet dat optimale gebit hebben… mogelijkheden genoeg. Stem wel goed af met de verzekeraar wat onder de dekking valt en bedenk bij geen of beperkte dekking of het de moeite waard is toch je gebit aan te pakken. Dit is een heel persoonlijke beslissing.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Tanden bleken: Wat zijn de voordelen en nadelen?Wanneer je kijkt naar Amerikaanse advertenties, lachen prachtige mensen je toe met de meest witte tanden die je ooit heb…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…

Mooie, glanzende haren door een gezonde voedingMooie, glanzende haren door een gezonde voedingGezonde voeding maakt het haar soepel, glanzend en sterk. Het bevat proteïnen, vitaminen en mineralen die van binnenuit…
Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Hoe ontstaat een slechte haardag en wat doe je eraan?Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen onwillig haar en het hebben van een slechte dag. Ook bleek u…
Bronnen en referenties
  • B.A. Berends - tandarts
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 19-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.