Zelf acrylnagels zetten: werkwijze

Zelf acrylnagels zetten: werkwijze Niet iedereen is gezegend met een paar mooie handen en een stel prachtige nagels. Toch kijken mensen vaak als eerste naar je handen. Wat zou het prachtig zijn als je mede dankzij een stel mooi verzorgde nagels, een portie zelfverzekerdheid erbij krijgt? Met een korte cursus kun je al een heel eind komen.

Acrylnagels

Allereerst heb je het een en ander nodig. Als je een starterspakket aanschaft ben je het voordeligst uit. Het pakket voor het zetten van acrylnagels moet bestaan uit:

 • Zuurvrije primer
 • Nagelreiniger
 • Acryl liquid
 • Acrylpenseel nr 8. De haren zijn van marterhaar gemaakt.
 • Acrylpoeder
 • Rechte vijl ( ook wel Jumbo genoemd)
 • Boomerang vijl
 • Polijstblock
 • White block
 • Nagelriem
 • Tiplijm
 • Knippertje
 • Tips
 • Celstofdeppers
 • Dappendish
 • Nagelriemolie
 • Manicure borstel
 • Woodstick
 • Dispenser
 • Latex handschoenen

Acrylpoeders

Acrylpoeder is er in verschillende kleuren. De meest gebruikte zijn roze en wit. Deze worden gebruikt om een nette French manicure te zetten. De clear acryl wordt gebruikt om bijvoorbeeld over art heen te zetten om de nagel goed te beschermen met als doel de art langer te behouden. Ook wordt deze heldere vorm gebruikt om over designtips heen te zetten zodat het design goed te zien blijft. Er zijn tegenwoordig heel veel kleurtjes acryl verkrijgbaar. Je kunt het beste kleine verpakkingen aanschaffen omdat je van gekleurde acryl niet zoveel nodig hebt daar je er geen hele nagels mee bedekt maar enkel bloemen e.d. aanbrengt. Zo kun je ook meerdere kleuren aanschaffen om het eens uit te proberen.

Tips

Net als de verschillen in acryl, heb je ook een ruime keuze in nageltips. Dit is maar goed ook want niet iedere nagel is hetzelfde. Zo heb je bijvoorbeeld ronde en platte nagelbedden. In nageltermen worden er verschillende tips benoemd:
 • Curved tips met een kromming voor nagels met een bol nagelbed
 • Universele tips voor vrijwel alle nageltypes
 • Witte tip voor een perfecte French manicure
 • Clear tips te verwerken bij nailart
 • Design tips voor een kant en klaar design

De werkwijze

Nu we de materialen kennen en in huis hebben kunnen we beginnen. Zorg voor een goede stabiele tafel waar je op werkt. Mocht er sprake zijn van een proefpersoon, leg dan een opgerolde handdoek onder de pols van deze persoon. In het begin gaat dit prima. Je kunt altijd nog een professioneel armkussen aanschaffen.

Stap 1: werk overzichtelijk

Leg alles binnen handbereik. Werk schoon en hygiënisch. Was je handen van te voren en/of doe latex handschoenen aan. Desinfecteer tevens de handen van je klant. Dit om eventueel vet en zeepresten te verwijderen. Het is beter dit te doen met een dispenser dan met water en zeep omdat water in de nagels trekt en deze dan moeilijk te bewerken zijn.

Neem nu de maat van de tips door ze eerst te passen. Leg ze dan in volgorde op je werktafel van duim naar pink zodat je ze makkelijk kunt pakken en achter elkaar door kunt werken. Let op dat de tips goed passen en ook aan de randen goed aansluiten. Let hierbij op de vorm, bolling van de natuurlijke nagel.

stap 2: het vijlen

Begin met het kort knippen van de nagels. Het mooiste en langste resultaat zul je hebben bij het zeer kort knippen van de nagels. Tijdens het uitgroeien van de tip zal je natuurlijke nagel uiteindelijk onder de tip zichtbaar worden. Dit moment wil je natuurlijk zo lang mogelijk uitstellen. Vijl de nagels daarna met een normale nagelvijl glad en rond. Duw de nagelriemen met de woodstick terug. Neem een boemerangvijl en vijl nu de bovenkant van de nagel ruw. Neem de zijkanten goed mee maar pas op dat je niet te veel van het nagelbed afvijlt. Dit is zeer pijnlijk. Het gaat immers om het ruw veilen van het oppervlak en niet om er een laag af te vijlen.

Stap 3: de ondergrond

Ontvet de nagel na het vijlen met behulp van een celstofdepper met een nagelreiniger en laat goed drogen.

Stap 4: aanbrengen van de tips

Neem nagellijm waarvan in de deksel een kwastje zit. Dit werkt makkelijker en is beter te doseren dan een knijpflacon. Spuit een klein beetje op de rand van de binnenzijde van de tip. Blaas eventueel een paar seconden om de lijm ietwat aan te drogen en zet de tip dan onmiddellijk tegen het nagelblad. Druk goed aan, ook de randen, dit om luchtbellen te voorkomen. Wanneer er luchtbellen ontstaan, laat de tip na de minste aanraking al weer los. Zo werk je door totdat alle tien nagels beplakt zijn met tips.

Knip daarna met een nagelknipper de nagels tot op de gewenste lengte en vijl daarna de scherpe randen weg en vijl ze netjes in de gewenste vorm. Vijl ook de bovenkant van de tip ruw. Let op dat je niet op de natuurlijke nagel komt aangezien je deze al bewerkt hebt en het niet gewenst is er opnieuw een laagje af te vijlen. Dit is onnodig en bovendien zeer pijnlijk. Wanneer je tips gebruikt die je weg moet vijlen zodat ze overgaan in de natuurlijke nagel, dien je hier goed op te letten. Wanneer je bijvoorbeeld de witte tips gebruikt hoef je deze enkel bovenop ietwat ruw te vijlen zodat de acryl of gel goed hecht. Ontvet de nagels opnieuw met behulp van een celstofdepper met een nagelreiniger en laat goed drogen. Breng vervolgens de primer aan. Dit doe je enkel op de natuurlijke nagel en niet op de tip. Breng zeer minimaal (dun) aan anders heeft de primer een averechtse werking.

Stap 5: aanbrengen van de acryl

Als de primer droog is kun je de acryl of gel aanbrengen. Giet in een dappendish de acryl liquid. Zet de acrylpoeder die je gaat gebruiken klaar. Deze beschrijving gaat uit van roze acryl. Leg een laagje celstofdeppers klaar zodat je onder het aanbrengen de overtollige acryl van je penseel kunt vegen. Doop je droge penseel eerst in de liquid en laat volzuigen. Druk hem daarna voorzichtig droog op een celstofdepper. Doe dit met beleid. Zorg dat de haartjes recht blijven en niet knakken. Doop je penseel opnieuw in de liquid maar dep enkel het uiteinde in de dappendish. Doop daarna je penseel met de punt in de acrylpoeder zodat het penseel een bolletje acryl opzuigt. Leg je penseel op het midden van de nagel en smeer het bolletje acryl over het nagelblad uit. Let op dat de laag die je aanbrengt bij de randen en de nagelriem vlak afloopt. maak deze plekken niet te dik. Alles wat je er teveel opsmeert, moet je er straks weer afvijlen. Probeer dit dus te beperken. Zorg dat je een nette en natuurlijke vorm creëert en probeer ribbels en oneffenheden te voorkomen. Maak het geheel niet te nat zodat het niet kan gaan plakken. Werk netjes en zorgvuldig en vooral niet te haastig.

Stap 6: afwerking

Als je alle nagels bewerkt hebt en de acryl goed droog is, ga je het geheel glad vijlen. Gebruik de grove kant van de vijl en werk met een jumboformaat. Maak lange halen en vijl de randen glad weg. Vijl een nette nagelvorm. Vijl na met de fijnere kant van de vijl. Als laatste vijl je het geheel met het white block. Je kunt de nagel ook nog polijsten met een polijstblock.

French manicure

French manicure is een natuurlijk ogende nagel waarin twee kleuren acryl zijn verwerkt namelijk: wit en roze. Een nette French manicure aanbrengen vergt wel wat oefening.

Werkwijze

De werkwijze is nagenoeg gelijk aan bovenstaand stappenplan. Neem een bolletje roze acryl op met het penseel en breng de acryl aan tot aan het begin van de halve maan. Houdt rekening met het feit dat je de halve maan straks nog aan moet brengen en bedek niet bij voorbaat alles met roze. Maak de lijn die de halve maan van het nagelblad scheidt scherp en strak. Vijl eventueel bij voordat je aan de witte kleur begint. Neem dan een bolletje witte acryl op met het penseel en breng een nette halve maan aan op het witte gedeelte van de tip. Smeer de randen van de halve maan zijwaarts weg langs de nagelriem naar boven. Dit maakt de nagel optisch langer. Sommige nagelstylistes brengen eerst de roze laag aan, anderen brengen liever eerst de witte laag aan. Bedenk wat jij het prettigst vindt werken. Zorg er in elk geval voor dat je een scherpe lijn creëert die de halve maan aangeeft. Laat de roze en witte acryl goed aan elkaar aansluiten zodat er geen ruimte tussen de kleuren ontstaat.

Nabehandeling

Er zijn twee manieren om de nagels te laten glanzen.
 1. Lak de nagels desgewenst met gekleurde of blanke lak.
 2. Breng een laagje dunne, speciale gel aan voor een superglans en laat ongeveer 2 minuten onder de UV-lamp drogen.

Wrijf daarna de nagelriemen goed in met een nagelriemolie.

Primer:

Met primer word een organische verbinding gemaakt met keratinestructuren in de natuurlijke nagel waardoor er een super hechting ontstaat. De formule slaat als het ware minuscule gaatjes in het nagelblad.

Let op! niet gebruiken met liquid inclusief primer

Bij een nieuw penseel:

Let op! verwijder eerst het gom door met de een nailwipe te haren voorzichtig te bewegen en het gom te breken en te verwijderen. Daarna schoonmaken in de liquid.

Tipknipper:

Er zijn speciale tipknippers te verkrijgen. Door het brede knipgedeelte is het makkelijker een tip in één keer recht af te knippen.

Penseel cleaner

Vloeistof voor het schoonmaken van de gebruikte penseel. Dompel de penseel haartjes geheel in de vloeistof en laat de penseel minimaal 20 minuten ondergedompeld staan. Laat het penseel niet rusten op de haartjes.
© 2014 - 2023 Writersblog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acrylnagels & gelnagels: wat is precies het verschil?Elke vrouw vindt acryl of gelnagels wel iets moois hebben. Een mooie french manicure bijvoorbeeld. Het heeft een chique…
Nagelstyling: acrylnagels verwijderenNagelstyling: acrylnagels verwijderenAcrylnagels geven een mooi verzorgde uitstraling aan je handen en vingers. Ook kan acryl goed gebruikt worden om nagels…
Nagelstudio: Kunstnagels, gelnagels of acrylnagels?Nagelstudio: Kunstnagels, gelnagels of acrylnagels?Veel meisjes en vrouwen kijken af en toe verontrust naar de eigen nagels en weten dat er eigenlijk iets aan gedaan zou m…
Nagelbijten: 5 tips om ermee te stoppenNagelbijten: 5 tips om ermee te stoppenNagelbijten is een slechte gewoonte waar veel mensen last van hebben: wereldwijd zijn er zo'n 600 miljoen nagelbijters.…

6 Recepten voor detox baden: Ontgiften terwijl je ontspant!6 Recepten voor detox baden: Ontgiften terwijl je ontspant!Een detox bad is een heerlijke ontspannende manier om je lichaam te ontgiften. Er zijn verschillende recepten voor reini…
Natuurlijke cosmeticaNatuurlijke cosmeticaDat er in Europa niet meer op dieren getest mag worden, was destijds een mooi overwinning. Alleen is dat niet genoeg om…
Writersblog (20 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.