6 Recepten voor detox baden: Ontgiften terwijl je ontspant!

6 Recepten voor detox baden: Ontgiften terwijl je ontspant! Een detox bad is een heerlijke ontspannende manier om je lichaam te ontgiften. Er zijn verschillende recepten voor reinigende baden die elk op een andere manier op je lichaam en geest inwerken. De baden kunnen gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam verdrijven, en je lichaam heilzame mineralen en vitaminen laten absorberen. Ze kunnen ook je geest vrijmaken van stress en negatieve gedachten door aromatherapie. Leer snel hoe je goedkoop en eenvoudig je gezondheid een oppepper geeft en nieuwe energie krijgt! Waarschuwing: Als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent, raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je een van de detox baden probeert. Bepaalde ingrediënten kunnen dan een nadelige bijwerking hebben.

De huid wordt ook wel eens aangeduid als "de derde nier". De huid kan gifstoffen wegfilteren via de poriën, net als de nier intern afvalstoffen filtert. Dat gebeurt bij een detox bad onder andere door te zweten. Bovendien hebben de baden een ontspannend effect, waardoor stresshormonen het lichaam verlaten. Er zijn verschillende Ingrediënten die je aan je bad kunt toevoegen die nog specifieker reinigende effecten hebben. Hieronder volgen een aantal detox recepten voor in bad, zodat je heerlijk ontspannen kunt ontgiften!

Voordat je in bad gaat

De juiste timing

Een detox bad duurt over het algemeen in totaal 40 minuten, waarvan 20 minuten voor het afdrijven van gifstoffen, en 20 minuten om mineralen en vitaminen op te nemen uit het water. Zorg ervoor dat je de rust en ruimte hebt om van je bad te genieten, en plan er niets na. Het kan zijn dat je na het detox bad erg slaperig bent, dus voor je normale bedtijd is een goed moment.

Drink water

Van sommige baden ga je erg zweten, drink daarom een paar glazen water voordat je begint. Het is om dezelfde reden ook goed om na het bad water te drinken tegen uitdroging. Ga naar de wc voordat je in bad gaat.

Huid droog borstelen

Door de droge huid met een huidborstel te drogen, stimuleer je de ontzuring van je huid. Dit ondersteunt het ontgiftingsproces. Ook wordt de bloedsomloop bevorderd, gaan de poriën open en worden dode huidcellen verwijderd. Hierdoor kunnen gifstoffen nog makkelijker worden afgevoerd. Borstel je lichaam 5 minuten, begin bij je voetzolen en borstel altijd richting je hart.
Sla je gezicht over, en vermijd geïrriteerde of beschadigde huid.

Wacht met eten

Eet niet vlak voor of na je ontgiftingsbad.

Bescherm je haar

Hoewel de baden goed zijn voor je huid, kunnen ze je haar beschadigen. Neem een haarmasker en doe een badmuts op of wikkel je haar in plastic folie.

De juiste temperatuur

Zorg dat het bad goed warm is, dit stimuleert het zweten. Maak het zo heet als voor jou nog comfortabel is. Als je uit het bad komt, doe dat rustig zodat je niet flauw valt.

Appelazijn detox bad

Ingrediënten:

  • 1 glas biologische appelazijn

Appelazijn kan helpen bij allerlei aandoeningen die met ontstekingen te maken hebben. Het stimuleert je lichaam om gifstoffen uit te zweten, en helpt bij slapeloosheid. Verder bevordert het de doorbloeding en verlicht pijn aan de gewrichten. Als je last hebt van Candida of andere schimmels, kan regelmatig baden met appelazijn wonderen doen. Het helpt ook bij acne en eczeem. Het beste kun je zogenaamde “rauwe” appelazijn nemen: onbewerkte en ongefilterde biologische appelazijn, verkrijgbaar in de natuurwinkels.

Zeewier detox bad

Ingrediënten:

  • Een flink bos biologische kelp of
  • een half glas biologisch kelppoeder

Een zeewier bad stimuleert de bloedsomloop en de afvoer van afvalstoffen via de lymfeklieren. Zeewier ontgift je lichaam van chemicaliën, zware metalen en straling. Het maakt overtollig vocht vrij uit cellen en voorziet je lichaam van weldadige mineralen zoals Potassium en Jodium. Zeewier reguleert ook je adrenaline en hormoonbalans. Daarnaast kan het cellulitis verminderen, evenals eczeem, artritis en psoriasis. Bij natuurwinkels of gespecialiseerde webshops kun je biologisch zeewier vinden. Je kunt ook andere soorten zeewier dan kelp proberen, zoals blaaswier.

Gember detox bad

Ingrediënten:

  • Een half glas vers geschaafde gember of
  • een volle eetlepel gemberpoeder

Een gember bad stimuleert het lichaam om gifstoffen uit te zweten, zoals dat bij een sauna gebeurt. Het geeft je veel energie en is ideaal bij een opkomende griep of verkoudheid. Daarnaast bevordert gember de spijsvertering, helpt bij menstruatiepijn, verlicht bij hoofdpijn en is ontstekingsremmend. Houd er rekening mee dat je huid nog uren na een gember bad flink zal zweten.
Als je een gevoelige huid hebt of snel last hebt van allergieën, test de gember eerst op een klein stukje huid.
Gebruik je antistollingsmiddelen, raadpleeg dan eerst de huisarts.

Zeezout detox bad

Ingrediënten:

  • 500 gram Keltisch of Himalaya zout

Een zeezout bad geeft je meer energie en verwijdert straling uit je lichaam. Zeezout is alkalisch en helpt om de zuurtegraad van het lichaam te verlagen, doordat het via je poriën in je bloedstroom wordt opgenomen en opgebouwd melkzuur oplost. Melkzuur ontstaat door zware fysieke inspanning en zorgt ervoor dat je spieren pijnlijk en stijf aanvoelen. Daarnaast zuivert zeezout de huid en kan helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem, acne en psoriasis. Een zeezout bad voorziet je lichaam ook van belangrijke mineralen zoals Potassium, Magnesium, Sodium, Calcium en Bromine. Keltisch of Himalaya zout is verkrijgbaar bij de reformwinkel.

Essentiële oliën detox bad

Ingrediënten:

  • 8-30 druppels van essentiële olie naar keuze

Aromatherapie is een zeer aangename manier om je lichaam te ontgiften. Er zijn vele oliën beschikbaar die verschillende doelen dienen, en je kunt elke keer weer experimenteren met andere ingrediënten. Afhankelijk van je specifieke klachten kies je telkens andere 'cocktails'. Zo helpt lavendelolie bij stress, pepermuntolie bij vermoeidheid en kamille bij hoofdpijn.
Voor ontgiftende baden kies je specifieke mengsels van olie. Voor het ontgiften van je lever meng je lavendel, ylang ylang, sandelhout en geranium. Voor het ontgiften van je lever en je lymfeklieren combineer je kamille, geranium, venkel, wortel en rozemarijn. Voor het reinigen van de huid en organen gebruik je een mix van citroen, jeneverbes, zeewier en venkel.
Als je zwanger bent of wil worden, raadpleeg dan eerst je huisarts voordat je een essentiële olie gebruikt.

Zuiveringszout detox bad

Ingrediënten:

  • 1 kop zuiveringszout (natriumbicarbonaat)

Zuiveringszout heeft een reinigende werking op de huid en werkt in het bijzonder goed tegen schimmels. Bovendien is het alkalisch en herstelt het de zuurtebalans van je lichaam. Het neutraliseert chemicaliën in het water en verhoogt de opname van mineralen. Zuiveringszout is daarom uitermate geschikt om te combineren met de ingrediënten van andere detox baden, zodat je optimaal resultaat behaalt. Je huid wordt tenslotte erg zacht. Zuiveringszout kun je vinden bij de natuurwinkel of drogist.

Als je elke week een van deze detox baden neemt, zul je snel meer energie, een schonere huid en vermindering van klachten ervaren. Geef een opkomende verkoudheid of griep geen kans om door te zetten, en voorkom of bestrijd ontstekingen in je lichaam door regelmatig een detox bad te nemen.

Heb je zelf een favoriet badrecept of andere tips voor ontgiften, laat je opmerking achter in het gastenboek!

Lees verder

© 2014 - 2024 Lacuna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetJe lichaam detoxen: voordelen & nadelen van een detox dieetEen van de meest spraakmakende diëten sinds het begin van de eenentwinitgste eeuw is het detox dieet. Dit dieet wordt on…
Detox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften: oil pullingDetox en ontgiften is hot! Je kunt geen tijdschrift openslaan of er staat wel een stukje over het ontgiften van je licha…
Water drinken saai? Het hoeft niet!Het is weer zomer! En in de zomer is het goed om te blijven hydrateren en dus veel water te drinken. Voor veel mensen is…
Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Snelle weekend-detox: begin je week vol energie!Maandag is voor de meeste mensen een moeilijke dag. Wil je je als herboren voelen? Met een heldere geest en stralende hu…
Zelf acrylnagels zetten: werkwijzeZelf acrylnagels zetten: werkwijzeNiet iedereen is gezegend met een paar mooie handen en een stel prachtige nagels. Toch kijken mensen vaak als eerste naa…
Bronnen en referenties
  • http://healthylivinghowto.com/1/post/2012/01/detoxification-part-i-healing-waters.html
  • http://www.pureinsideout.com/essential-oils-detox.html
  • http://volzicht.nl/ontgiften-in-bad/
  • http://www.shirleys-wellness-cafe.com/detox-ontgiften-genezen.htm
  • http://www.lekkerinmnvel.nl/huidborstelen
  • http://experiencelife.com/article/detox-done-right/
  • http://dherbs.com/news/4630/4669/Sea-Salt-Soak/d,ai.html#.UwOm5fl5OtY
  • http://www.marlenewatsontara.com/go-green-now-seaweed-bath-for-detox/
  • http://www.zeewierwijzer.nl/zeewier-verzorging/thalassotherapie.html
  • http://www.pureinsideout.com/ginger-bath.html
  • http://mastercleansesecrets.com/blog/detoxing/a-delightfully-simple-detox-bath-recipe/621/
  • http://tribune.com.pk/story/478213/healthy-living-detox-bath-recipe/
Lacuna (52 artikelen)
Gepubliceerd: 18-02-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.