Rood of bruin litteken verwijderen met laser

Nadat een wond genezen is, worden er littekens gevormd . Littekens blijven nog één jaar actief en gedurende deze periode zullen ze meestal sterk verbeteren. Pas na een jaar kun je definitief zeggen hoe littekens eruit komen te zien. Toch kan het voorkomen dat een litteken dan flink opvallend rood of bruin gekleurd blijft. Tegen beide problemen is gelukkig wat te doen en vooral lasers kunnen goed helpen! Bij een rood litteken zijn er extra bloedvaten onder het huidoppervervlak die open staan. Bij een bruin litteken is er na verwonding extra pigment aangemaakt, wat postinflammatoire hyperpigmentatie wordt genoemd.

Hoe kan ik een opvallend gekleurd litteken überhaupt voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, dus probeer voortaan het ontstaan van sterk gekleurde littekens sowieso tot een minimum te beperken. Het begint eigenlijk allemaal al bij de wondverzorging. Je moet de wond heel voorzichtig schoonmaken en als je een infectie vermoedt een antibacteriële vloeistof smeren. Sluit de wond de eerste dagen nooit af met vette crèmes die de wond compleet week maken (zoals vaseline), dit verhindert genezing! Laat de wond nu ook niet in water onderdompelen voor langere perioden tijd. Wel kun je overwegen een speciaal wondverbandje zoals tegaderm te gebruiken die de wond vochtig houdt (dus niet week).

Als de wond niet meer open is en er een korstje op zit, is het ook belangrijk het gebied vochtig te houden. Het beste werkt het om hiervoor een licht serum te gebruiken die vol huidherstellende stoffen zit (beta glucan, allantoïne, panthenol, niacinamide, antioxidanten). Je kunt in dit stadium ook al overwegen siliconenproducten te gebruiken, die geven vaak de allerbeste resultaten bij littekens. Siliconenproducen komen in de vorm van gels of pleisters (zoals dermatix). Pleisters zijn iets effectiever dan gels in het onderdrukken van keloïdelitteken, maar beiden kunnen allerlei littekens een aanzienlijk beter aanzien geven! Na ongeveer drie maanden gebruik zou je van deze siliconenproducten resultaten kunnen zien. Vermijd voor de rest gedurende de hele periode de zon en irriterende ingrediënten. Het regelmatig blijven gebruiken van serums en siliconen houden het littekenweefsel ook soepel, wat sowieso een gunstig effect heeft.

Je zou ook nog vitamine A zuur crème kunnen gebruiken. Dit is een medicijn (alleen op recept verkrijgbaar) die ook vaak gebruikt wordt bij het verminderen van acnelittekens bij acnepatiënten. Het middel stimuleert een gezonde celdeling, wat gunstig kan uitpakken bij littekenweefsel.

Rood litteken

Voor littekens die desondanks felrood blijven, zullen laserbehandelingen de effectiefste optie zijn. Ga voor laserbehandelingen altijd naar erkende klinieken met goede reputatie, want er lopen veel onervaren mensen met laserapparatuur rond die snel geld willen verdienen. De intensiteit van de roodheid is afhankelijk van de dichtheid, grootte en diepte van de bloedvaten onder het litteken. Tot de lasers die geschikt zijn voor rode littekens behoren:

Pulsed Dye Lasers

Pulsed Dye Lasers zijn over het algemeen de effectiefste lasers voor rode littekens. Pulsed Dye Lasers produceren een geconcentreerde lichtbundel die een golflengte heeft tussen de 585-595 nanometer. Licht van deze golflengte wordt zeer goed opgenomen door bloedvaten, waarin het vervolgens wordt omgezet in hitte, waardoor de bloedvaten simpelweg vernietigt worden. Het licht van de Pulsed Dye Laser is gelig en hoort omliggende weefsels niet te schaden, mits de behandelaar de juiste instellingen instelt. Dit hangt onder andere af van het huidtype van de patiënt. De meeste patiënten hebben tussen de 1-3 behandelingen nodig met tussen iedere behandeling een rustpauze van 4-6 weken.

IPL

IPL systemen zijn eigenlijk officieel geen lasers, maar kunnen op dezelfde manier gebruikt worden. Het wordt toegepast voor allerlei bruine en rode verkleuringen (zoals ouderdomsvlekken en rosacea). De behandelaar bepaalt hoeveel behandelingen de patiënt nodig heeft, maar voor sterke littekens zullen dit er zeker wel een stuk of 3 kunnen zijn, normaliter met tussenpauzes van 4-6 weken. Dit apparaat staat ook veel in allerlei schoonheidssalons, maar als het verkeerd gebruikt wordt kan het nog meer littekens achterlaten. Er moet dus zeker niet te licht over dit apparaat gedacht worden!

KTP laser

De KTP laser geeft een groen licht af met een golflengte van 532 nanometer, welke tevens goed door de bloedvaten wordt opgenomen en laat vernietigen. Het effect van KTP lasers is echter beperkt tot de papillaire dermis (dunne bovenlaag van lederhuid) en daarom niet geschikt voor diepere bloedvaten, maar brengt daarom wel minder risico’s met zich mee. Voor felrode littekens is het niet erg geschikt.

Q-Switched Nd: YAG Laser

In tegenstelling tot de KTP laser, heeft de Nd:YAG laser een diepere indringdiepte en kan bloedvaten aanpakken tot diep in de lederhuid. Ook heeft de Nd:YAG laser een positief effect op collageen en kan daarom de structuur van littekens verbeteren. Nd:YAG lasers worden beschouwd als minder pijnlijk en geven waarschijnlijk minder kans op bijwerkingen dan Pulsed Dye Lasers, maar voor het echt verminderen van een felrode kleur blijft de Pulsed Dye Laser over het algemeen het best.

Bruin litteken

Extra pigment dat na een verwonding is aangemaakt en het litteken bruin laat verkleuren, wordt postinflammatoire hyperpigmentatie (PIH) genoemd. Deze pigmentatie verdwijnt altijd, maar dit duurt bij een getinte huid soms erg lang (soms wel een paar jaar). Bescherm het sowieso altijd tegen de zon! Met crèmes (die salicylzuur, tretinoine of hydroquinone bevatten) en milde glycolzuurpeelings is de opklaring van de plekken te versnellen. Ook verzorgingsproducten met stoffen als Niacinamide, vitamine C en Zoethoutwortel staan bekend om het feit dat ze pigmentatie flink kunnen opklaren, zonder de schadelijke effecten van agressieve bleekmiddelen zoals citroensap. Qua lasers zijn Q-Switched Alexandrite of Nd:YAG lasers geschikte opties. Tevens is IPL geschikt, maar alleen voor een blanke huid.

Als het er al enkele jaren zit, heb je waarschijnlijk geen last van postinflammatoire hyperpigmentatie maar van melasma. Het smeren met bovenstaande soorten crèmes en verzorgingsproducten is dan eigenlijk het enige dat je kunt doen, omdat agressievere behandelingen zoals lasers bij deze huidaandoening telkens weer het risico meedragen van extra pigmentversterking.
© 2014 - 2024 Kraio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Littekens: De beste manieren om ze te doen vervagenEr is niets zo vervelend als een lelijk litteken dat niet weg wil. Of acne littekens op je gezicht die je herinneren aan…
Het verbeteren van littekensHet verbeteren van littekensEen hoop mensen hebben littekens op hun lichaam. Dit varieert van kleine naar zeer grote beschadigingen op de huid. Er b…
Littekens verminderen met Scarban siliconenverbandScarban siliconenverband zorgt er voor dat littekens worden verminderd. Vaak denken mensen dat ze littekens het beste in…
Hypertrofisch litteken: Behandeling van verheven littekensHypertrofisch litteken: Behandeling van verheven littekensWanneer een wonde geneest, ontstaat een litteken. Hypertrofische (verheven) littekens treden op als er veel spanning is…

Nagelstyling: nagelriemen verzorgenNagelstyling: nagelriemen verzorgenBij een goede verzorging van handen en nagels hoort ook de verzorging van de nagelriemen. Gezonde nagelriemen zorgen erv…
Zelf mooie krullen makenZelf mooie krullen makenEen avondje uit met vriendinnen, een belangrijke afspraak of een romantische date met uw (toekomstige) partner: het zijn…
Bronnen en referenties
  • http://dermapproved.com/blog/billions-of-us-get-acne-scars-red-spots-and-brown-spots-see-the-dermatologist-recommended-laser-treatments
  • http://www.paulaschoice.com/expert-advice/skin-care-basics/_/treating-and-minimizing-scars
Kraio (46 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.