Spleetje tussen tanden opvullen

Iedereen wil wel een perfect gebit waar de tanden mooi en direct op elkaar aansluiten. In werkelijkheid is dit echter vaak niet het geval. Vooral een spleet tussen de twee voortanden is erg opvallend en wordt niet als zeer fraai gezien. Naast dat een dergelijke spleet tussen de tanden niet mooi is, is het ook niet hygiënisch, omdat er gemakkelijk eten tussen de tanden kan achter blijven. Er zijn dan ook verschillende manieren bedacht om de spleetjes tussen de tanden te verhelpen. Welke methode geschikt is voor jou, ligt aan jouw persoonlijke situatie.

Artikelindeling


Oorzaken van een spleetje tussen de tanden

Er zijn veel mogelijke oorzaken voor het ontstaan van een spleetje tussen de tanden. De eerste en meest logische oorzaak voor het ontstaan van een spleetje tussen de tanden is genetische aanleg. Een kind krijgt de kaaklijn en kaakboog van zijn of haar moeder of vader en dat kan er voor zorgen dat iemand meer of minder aanleg heeft voor een spleetje tussen de tanden. De tweede vaak voorkomende oorzaak van een spleetje tussen de tanden is knarsetanden in de slaap. Door dit knarsetanden worden de tanden sterk onder druk gezet en worden als het ware uit elkaar gedreven. De derde mogelijke oorzaak is het naar buiten drukken van de tong tijdens het eten. Deze reflex legt zeer veel druk op voornamelijk de voortanden en dat kan wederom de tanden uit elkaar drijven. Het is van belang dat je, voor je een behandeling overweegt, na gaat of je een slechte gewoonte hebt die er voor zorgt dat er een spleetje ontstaat tussen de tanden. Als je een dergelijke gewoonte hebt kun je dit beter afleren, want anders heeft een behandeling namelijk geen zin.

Een orthodontische beugel

De eerste mogelijkheid voor het opvullen van een spleetje tussen de tanden is het aan laten brengen van een beugel. Het nemen van een orthodontische beugel is de beste oplossing voor het verkrijgen van een mooi gebit zonder spleetjes tussen de tanden. De beugel brengt echter wel veel ongemak met zich mee en het duurt daarnaast ook lang voor er een effect zichtbaar is. Het effect dat wordt bereikt is echter wel blijvend en zeker de moeite waard.

Facings voor een spleetje tussen de tanden

Het is ook mogelijk om een spleetje tussen je tanden op te vullen door middel van facings. Dit zijn kleine schildjes of plaatjes van composiet of porselein die op de tanden worden geplakt. Door middel van deze plaatjes krijgt jouw gebit een veel mooiere uitstraling en kunnen onvolkomenheden zoals bijvoorbeeld een spleetje tussen de voortanden worden weggewerkt. Bij het plaatsen van de facings wordt er een dun laagje glazuur van de tanden afgeslepen voor een betere hechting. Vervolgens worden er afdrukken gemaakt van jouw gebit om de daadwerkelijke plaatjes op maat te laten maken. Tijdens dit productieproces worden er meestal tijdelijke facings aangebracht. Veel mensen laten facings van composiet aanbrengen, omdat dit goedkoper is dan porselein. Composiet geeft goede resultaten, maar porselein geeft toch meestal het allermooiste resultaat dat mogelijk is. Het is ook mogelijk om eerst facings van composiet te laten zetten om vervolgens na een bepaalde tijd alsnog porselein te laten aanbrengen.

Een composiet verbinding

De composiet verbinding is een van de meest toegepaste en meest populaire manieren om een spleetje tussen de tanden op te vullen. De tandarts zal beginnen met het grondig schoonmaken van de voortanden om vervolgens de zijkanten van beide voortanden te gaan etsen. Etsen houdt in dat er een vloeistof wordt aangebracht die er voor zorgt dat het glazuur aan de zijkant van de voortanden wordt opgeruwd. Vervolgens wordt de stof weggespoeld en wordt er een speciale soort lijm aangebracht. Deze lijm wordt ook wel bonding genoemd en de hechting van deze bonding wordt verstevigd door middel van het beschijnen van de bonding met een speciaal blauw lichtje. Vervolgens wordt het composiet aangebracht aan de zijkanten van de tanden waardoor de spleet tussen de voortanden wordt gedicht. Daarna wordt de composiet verbinding beschenen met het blauwe tandartsenlampje om de hechting van het composiet aan de voortanden te verbeteren. Tenslotte is het mogelijk dat de tandarts de voortanden nog zal slijpen en polijsten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Mitchxl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe krijg ik stralend witte tanden?Hoe krijg ik stralend witte tanden?Ontevreden met de kleur van je tanden? Zin een schitterende 'Hollywood-lach'. Dan zijn er verschillende manieren om je g…
Tanden bleken: snelblekenTanden bleken: snelblekenWitte tanden worden door velen als schoonheidsideaal gezien. Tanden bleken wordt dan ook steeds gewoner en raakt meer en…
Tanden bleken met bleektandpasta'sTanden bleken met bleektandpasta'sSpeciale bleektandpasta's (ook wel whitening tandpasta genoemd) kunnen je helpen je tanden witter te maken tegen geringe…
Gele tanden, wat doe je eraanGele tanden, wat doe je eraanJe kent ze wel, de reclames waarin je iemand met stralende witte tanden ziet lachen. Elke keer als je die reclame ziet d…

Bath and BodyWorksBath and BodyWorks is een Amerikaanse winkel die in 1990 is opgericht in New Albany, Ohio door Leslie Wexner. Het is een…
Donker haar lichter makenAls jij er voor wilt zorgen dat de natuurlijke en heldere tinten van jouw haar optimaal naar voren komen is het verstand…
Mitchxl (47 artikelen)
Gepubliceerd: 16-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.