De e-sigaret is allesbehalve onschadelijk

De e-sigaret is allesbehalve onschadelijk De e-sigaret mag dan minder stinken dan de traditionele sigaret en geen of slechts weinig nicotine bevatten, ze zijn allesbehalve onschadelijk. Sterker nog! E-sigaretten kunnen volgens wetenschappers in Portland vele malen schadelijker zijn dan normale sigaretten. Veel e-sigaretten bevatten namelijk kankerverwekkende stoffen zoals formaldehyde, chroom of lood.

Hoge concentraties kankerverwekkende stoffen in e-sigaretten

Wat menig wetenschapper stoort, is het feit dat een product zomaar op de markt kon verschijnen zonder dat vooraf werd onderzocht welke de gevolgen voor de gezondheid zijn. De meest recente gegevens (onder meer in januari 2015 van onderzoekers van de universiteit van Portland) over zware metalen en kankerverwekkende stoffen in e-sigaretten zijn ronduit verontrustend te noemen. Sommige van die metalen zijn voor een deel zelfs in hogere concentraties aanwezig dan in gewone tabakssigaretten. En wie e-sigaretten rookt, zorgt er ook voor dat dergelijke kankerverwekkende stoffen in het milieu belanden. De gezondheid van anderen kan daardoor worden geschaad, net zoals bij passief roken.

Met name bepaalde vloeistoffen (liquids) zijn verantwoordelijk

Verantwoordelijk daarvoor zijn vloeistoffen die met name vernevelaars (propyleenglycol en/of glycerine), nicotine en/of smaakstoffen bevatten. Deze vloeistoffen geraken via een cassette/magazijn in het binnenste van de e-sigaret, die daarnaast ook uit een stroombron, een elektrische vernevelaar en een mondstuk bestaat. Als glycerol als spraymiddel wordt gebruikt, kunnen zich, zoals verschillende onderzoeken aantonen, in de aerosol (zeer kleine stofdeeltjes in een gas) van de e-sigaret formaldehyde en acroleïne bevinden. Maar ook propyleenglycol heeft schadelijke gevolgen, althans na langdurig inhaleren. Ogen, keel en luchtwegen zijn typische probleemgebieden.

Elektronische sigaret niet bepaald een onschuldig lifestyle-product

Wie e-sigaretten rookt, brengt ook de gezondheid van zijn medemensen in gevaar, hoewel minder dan bij het roken van gewone sigaretten. Ook met het elektronische alternatief belanden regelmatig nicotine, formaldehyde en metaaldeeltjes in de omgevingslucht. Daarvan zijn gebruikers van de e-sigaret zich vaak niet bewust:
  • het product e-sigaret ziet er doorgaans elegant uit;
  • de vloeistoffen smaken deels naar chocolade of cola;
  • en commercials deinzen er niet voor terug om zelfs een “dampende” vrouw met kind op de arm te tonen.

Ontwenningsverschijnselen draaglijker door E-sigaret

Het kan niet worden ontkend: als rokers het niet klaarspelen om te stoppen met roken en in plaats daarvan in een overgangsfase op de e-sigaret overschakelen (in de hoop ooit helemaal van de rookverslaving af te komen), dan is dat zeker een beter alternatief dan blijven roken. Doorgaans zijn het dan ook voornamelijk rokers en ex-rokers die de e-sigaret uitproberen. De indruk bestaat immers dat e-sigaretten, ook die met nicotine-vrije vloeistoffen, de ontwenningsverschijnselen draaglijker maken. Maar helaas ontbreekt het nog aan deugdelijk wetenschappelijk onderzoek dat overtuigend aantoont, dat e-sigaretten kunnen bijdragen aan langdurige tabaksontwenning. Wetenschappers vrezen ook dat steeds meer jonge mensen die voorheen niet rookten, via de ogenschijnlijk onschuldige e-sigaret in de toekomst tot nicotineverslaving worden gebracht.

Pleidooi voor meer controle en regulering

Sedert 2006 zijn e-sigaretten in Europa verkrijgbaar. Veel gebruikers kopen ze op het internet. De distributie ervan bevindt zich momenteel in een grijs gebied. Wat absoluut pleit voor meer controle en regulering, is dat de kwaliteit van onderzochte e-sigaretten sterk varieert:
  • de ene keer komt simpelweg nicotine-bevattende vloeistof vrij (vergiftigingsgevaar);
  • de andere keer bevindt zich in vloeistoffen die als nicotinevrij worden gepresenteerd, toch een hoog nicotinegehalte.
Strengere eisen voor fabrikanten en controles kunnen consumenten beter beschermen.

Elektronische sigaret ook brandgevaarlijk

Net als zijn soortgenoten uit de tabaksbranche, leidt de elektronische sigaret niet alleen tot gezondheidsschade, maar is die ook brandgevaarlijk. Zoals we weten is roken om die reden bijvoorbeeld al jaren taboe in het vliegtuig. Maar als we luchtvaartautoriteiten mogen geloven, komt een dergelijk verbod er binnen afzienbare tijd ook voor de e-sigaret. Bij de e-sigaret wordt immers vloeibare nicotine verhit tot een gas, gas dat vervolgens wordt ingeademd. Het risico bestaat dat de batterijen die verantwoordelijk zijn voor die verhitting, zelf oververhit raken en brand kunnen veroorzaken.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe veilig is de e-sigaret?Hoe veilig is de e-sigaret?De elektronische sigaret lijkt een mooi alternatief voor de gewone sigaret. De e-sigaret zou gezonder zijn en zelfs help…
Hoe gezond is een elektronische sigaret?Hoe gezond is een elektronische sigaret?De elektronische sigaret, oftewel de e-sigaret, is sinds 2008 verkrijgbaar in België en Nederland. Hier wordt de e-sigar…
Giftige stoffen in de elektronische sigaretGiftige stoffen in de elektronische sigaretDe elektronische sigaret of e-sigaret is voor veel rokers een uitkomst gebleken. Trekjes nemen van een oplaadbare sigare…
E-sigaret en kinderen: Levensgevaarlijke combinatieE-sigaret en kinderen: Levensgevaarlijke combinatieDe elektrische sigaret, Shisha pen of Flavor Vapes zijn zeer geliefd onder dampers, de gebruikers van de e-sigaretten. D…

Moedervlekken verwijderen met een laserEr bestaan maar een paar manieren om moedervlekken te verwijderen. De meest voorkomende manier om moedervlekken te verwi…
Natuurlijke methodes voor wittere tandenNatuurlijke methodes voor wittere tandenDe aanslag van onder andere koffie en wijn kan je tanden verkleuren. Nu zijn er natuurlijk vele middelen verkrijgbaar om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lindsay Fox, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.telegraaf.nl/gezondheid/23588363/___E-sigaret_kankerverwekkender_dan_gewone_sigaret___.html
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 24-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.