Natuurlijke gezichtsverzorging – een introductie

Natuurlijke gezichtsverzorging – een introductie Een mooie, gezonde huid is niet alleen met dure cosmetische producten te bereiken. Met de juiste natuurlijke ingrediënten verzorg je je gezicht op een veilige en gezonde manier. Naast de voordelen voor je eigen gezondheid is het een milieu- en budgetvriendelijk alternatief voor de vele commerciële producten. Voor mensen met huidproblemen zoals acne is het overstappen naar een natuurlijke gezichtsverzorging zeker een stap in de goede richting!

Cosmetische ingrediënten

Als je naar de ingrediënten van een gezicht crème of reiniger kijkt zie je meestal een lange lijst met totaal onbekende stoffen. Toch is het waardevol om hier naar te kijken – je brengt je huid er namelijk dagelijks mee in contact. Veel ingrediënten zijn niet zo onschuldig als ze lijken – de ingrediënten stuk voor stuk in Google intypen zal je snel genoeg bewuster maken en je aan het nadenken zetten.

SLS

Een van de ingrediënten die in vele schoonheidsproducten wordt gebruikt is SLS, de afkorting is sodium lauryl sulfate (natriumdodecylsulfaat in het Nederlands). Deze stof, en verwante stoffen als SLES, is een goedkope, sterke reiniger en maakt dat een product schuimt. Fabrikanten voegen het daarom toe aan onder andere tandpasta’s, shampoo, hand zeep, douchegel.
Het staat echter bekend als huid irriterend. Daarnaast is het zo’n sterke reiniger dat het naast vuil ook je eigen huidvet oplost – dit verstoort de balans van de huid. Doordat de huid zo ‘schoon’ wordt, gaat de huid als tegenreactie extra vetten aanmaken, wat dan weer kan zorgen voor glans en onzuiverheden. Vaak lost het stoppen met het agressieve reinigen van het gezicht al vele huidproblemen op.

Natuurlijke alternatieven

Er zijn vele alternatieven om deze schadelijke stoffen te ontwijken. Veel van deze opties zijn makkelijk verkrijgbaar (als je ze al niet in huis hebt) en een stuk goedkoper dan de meeste cosmetische producten in de winkel. Hieronder per categorie een overzicht van de meest populaire alternatieven:

Reiniging

  • Olie. Het reinigen met olie staat ook wel bekend als de ‘Oil Cleansing Method’ (OCM). Door het gezicht met olie te masseren worden vuil en make-up opgelost. Hierna stoom je met een warm washandje om je gezicht schoon te maken.
  • Honing. Honing is antibacterieel en vocht inbrengend en is daarom een zeer zachte en effectieve manier om je gezicht te reinigen.
  • Klei. Witte, groene of ghassoul klei zijn enkele van de vele opties om je gezicht schoon te maken met ‘modder’. Klei heeft natuurlijke schoonmaakkracht en is een effectieve reiniger. Dit kan zeer geschikt zijn voor mensen met een onzuivere huid.
  • Havermout. Havermout bevat saponinen die zorgen voor de reinigende kracht, maar is ook zeer verzachtend. Geschikt voor mensen met een gevoelige huid die snel uitdroogt.

Tonen

  • Appelazijn (verdund). Appelazijn wordt door vele mensen als wondermiddel gezien en dat is niet voor niets. Het heeft dan misschien niet zo’n geweldige geur, maar het is een geweldige toner na het reinigen omdat de pH balans van de huid hersteld wordt. Gebruik minstens een 1:1 verdunning met water.
  • Rozenwater. Rozen worden van oudsher al gebruikt in de huidverzorging. Het verzorgt de huid en geeft een mooie gloed. Rozenwater hoef je niet te verdunnen en kun je meteen gebruiken als toner voor een stralende huid.

Hydrateren

  • Olie. Er zijn veel verschillende oliën voor verschillende huidtypes en budgetten, zoals amandel-, argan- en druivenpitolie. Olie op zichzelf brengt geen vocht in, maar het houdt het vocht vast en voedt de huid. Breng de olie altijd aan op een vochtig gezicht. De juiste olie zal goed intrekken en een zachte huid achterlaten zonder vettige glans.
  • Aloë Vera. Deze plant staat natuurlijk bekend als remedie na zonnebrand, door de geweldige vocht inbrengende eigenschappen. Gebruik Aloë Vera zo puur mogelijk (zelfs direct uit de plant). Dit is een goede optie voor eigenlijk alle huidtypes, maar vooral voor mensen met een zeer droge huid.

Resultaat

Als je normaal veel gezichtsreinigers, toners en crèmes gebruikt, moet je huid waarschijnlijk even wennen. Normaal gesproken wordt er namelijk veel extra talg geproduceerd en dat moet nu weer in balans komen. Houd er dus rekening mee dat het een paar dagen tot misschien zelfs weken kan duren voordat je volledig resultaat ziet. Geef dus niet meteen op als je wilt overstappen, het kan even tijd kosten om de juiste manieren te vinden voor jouw huid. Zodra je de juiste methodes hebt gevonden voor jouw huid, zul je waarschijnlijk verstelt staan hoe mooi jouw huid kan zijn.

Lees verder

© 2015 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Korres Natural Products: 'groene', trendy huidverzorgingKorres Natural Products: 'groene', trendy huidverzorgingWereldwijd al met heel wat awards overladen, is Korres Natural Products nu eindelijk ook in Nederland gemakkelijk verkri…
Gezichtsreiniging, basis van een gezonde huidGezichtsreiniging, basis van een gezonde huidDe gezichtsreiniging van het natuurcosmetica merk Weleda staat garant voor een goed begin van een gezonde gezichtshuid.…
Welke olie past bij jouw huid?Welke olie past bij jouw huid?Wil jij graag een huidolie gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van olie? Is een olie beter dan een crème of bodylotion…
Natuurlijke en goedkope huidverzorgingNatuurlijke en goedkope huidverzorgingIedereen droomt van een stralende gezonde huid. Sommige mensen zijn gezegend met een mooie huid en hoeven weinig moeite…

Lotusvoetjes, inbinden van voetenLotusvoetjes, inbinden van voetenHet inbinden van voeten werd in China vooral gedaan tussen het jaar 900 en 1911 na Christus. Het was een schoonheidsidea…
Moedervlek, wijnvlek en pigmentvlekMoedervlek, wijnvlek en pigmentvlekMoedervlekken, wijnvlekken en pigmentvlekken kunnen als zeer storend worden ervaren. Ze komen voor op alle delen van het…
Bronnen en referenties
Eveland (11 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.