Gezichtsolie – kies de juiste olie voor jouw huid!

Gezichtsolie – kies de juiste olie voor jouw huid! Veel mensen gebruiken een product om hun gezichtshuid te verzorgen. Een natuurlijke olie in plaats van een gezichtscrème gebruiken is een geweldige en gezonde manier om je huid te laten stralen. De laatste jaren worden er steeds meer producten ontwikkeld op basis van olie en in de winkel kom je vele soorten tegen. Voor elk huidtype is er eigenlijk wel een passende olie om je gezicht te verzorgen, dus ook voor mensen met een vette huid. Maar hoe gebruik je nu eigenlijk olie op je gezicht? En hoe kies je de juiste olie?

Gezichtscrèmes vs. gezichtsolie

Ingediënten gezichtscrèmes

Er zijn natuurlijk een ontelbaar aantal crèmes op de markt om je gezicht te verzorgen. Van dure merken waar je flink wat voor moet neertellen tot goedkopere huismerken. Met veel reclame en prachtige foto's worden deze onder je aandacht gebracht. Toch is het goed om even stil te staan bij wat er allemaal in deze crèmes zit. Deze producten bevatten vaak stoffen die je misschien liever niet op je huid zou willen smeren. Vaak bevatten ze minerale olie (een bijproduct van ruwe olie), siliconen, parfum en parabenen. Een aantal van deze stoffen zijn bewezen schadelijk voor mensen. Als je bedenkt dat deze via de huid in je lichaam terecht kunnen komen, is het waarschijnlijk niet de beste keuze voor je gezondheid. Zelfs producten die worden neergezet als 'vegan', 'natuurlijk' of 'biologisch' zijn niet altijd zo onschuldig als ze lijken! Kijk dus altijd goed naar de ingrediënten voordat je een product op je gezicht smeert.

Natuurlijke gezichtsolie

Natuurlijke, plantaardige oliën voeden, beschermen en herstellen de huid. Van nature bevatten ze vele voedingstoffen als vitamines en belangrijke vetzuren die helpen om de huid in balans te brengen en gezond te houden. Huidproblemen kunnen hierdoor verbeteren of zelfs verdwijnen. Vele oliën bevatten ook een lichte natuurlijke zonnebescherming. Naast de voordelen voor je huid en gezondheid is het bovendien zeer budgetvriendelijk. Je hebt maar weinig olie nodig zodat je zelfs met een duurdere, luxe olie toch goedkoper uit kan zijn dan met een standaard dagcrème uit de winkel.

Kies de juiste olie voor jouw huid

De juiste olie trekt snel in en laat de huid verzorgd, maar niet vettig, achter. Wat de juiste olie is verschilt per persoon en huidtype. Blijft er een vettig laagje achter op de huid dan is de olie te zwaar; is de huid trekkerig en droog dan is de olie wellicht de licht. Uiteraard spelen ook andere factoren hierin mee (zoals hormonen, drinken van water, luchtvochtigheid etc.), dus het is aan te raden een olie enkele dagen te proberen alvorens een conclusie te trekken en over te stappen naar een andere olie.

Kies voor een pure, koudgeperste en (indien mogelijk) biologische plantaardige olie. Veel commerciële ‘facial oils’ bevatten vele toevoegingen en weinig echte olie, deze kun je beter vermijden. Natuurwinkels en webwinkels verkopen vaak wel pure oliën, maar kijk altijd goed op de verpakking om zeker te zijn van wat je koopt.

Gezichtsolie en huidtype

Bron: Kerdkanno, PixabayBron: Kerdkanno, Pixabay
Dit zijn enkele veelgebruikte oliën voor verschillende huidtypes:
 • Jojoba-olie – alle huidtypes, vooral droog tot normaal
 • Arganolie – alle huidtypes, vooral goed voor ouder wordende huid
 • Amandelolie – alle huidtypes, vooral voor gevoelige huid
 • Druivenpit-olie – normale, vettige en onzuivere huid
 • Avocado-olie – normaal tot droge, ouder wordende huid
 • Kokosolie – alle huidtypes, maar kan de huid verstoppen dus vermijden als de huid snel onzuiver wordt
 • Abrikozenpit-olie – alle huidtypes, vooral normaal tot droog
 • Rozenbottelolie – alle huidtypes, vooral gevoelige en ouder wordende huid

Maak je eigen gezichtsolie

Je kunt uiteraard ook verschillende oliën mengen als er meerdere oliën zijn die je prettig vindt om te gebruiken. Zo kunnen ook etherische oliën worden toegevoegd voor extra werkzame stoffen en geur, zoals tea tree voor onzuivere huid of lavendel voor een gevoelige huid. Andere veelgebruikte etherische oliën voor het gezicht zijn roos, geranium, wierook, Ylang Ylang en cederhout. Let bij het gebruik van etherische oliën altijd wel op een goede verdunning en gebruik deze nooit puur (onverdund) op de huid.

Gezichtsolie gebruiken

Olie is op zichzelf niet hydraterend, maar legt een beschermlaagje op de huid zodat deze het vocht vast kan houden. Het is daarom van belang dat het gezicht vochtig is voordat de olie wordt aangebracht.
Reinig altijd eerst het gezicht en gebruik hiervoor bij voorkeur een milde reinigingsmethode die de huid niet droog achterlaat. Dit voorkomt dat de huid extra vetten aan gaat maken om de droogte te compenseren, wat kan resulteren in een vettige huid naarmate de dag vordert. Breng na het reinigen enkele druppels olie aan op de vochtige huid en verdeel over het gezicht. Doe dit ’s ochtends en/of ’s avonds, naar behoefte.

Tips om je huid met olie te verzorgen

 1. In de winter heb je vaak een zwaardere olie nodig dan in de zomer. Net zoals je in de avond een zwaardere olie kunt gebruiken dan in de ochtend.
 2. Heb je een olie gekocht die toch niet prettig voor je is? Het is geen verloren aankoop, je kunt de olie goed gebruiken voor je lichaam of je haar!
 3. Olie is beperkt houdbaar, bewaar het daarom in donker glas en/of op een donkere, koele plaats om de houdbaarheid te verlengen.

Met de juiste olie voor jouw gezicht verzorg je jouw huid op een natuurlijke manier!

Lees verder

© 2015 - 2024 Eveland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke olie past bij jouw huid?Welke olie past bij jouw huid?Wil jij graag een huidolie gaan gebruiken? Wat zijn de voordelen van olie? Is een olie beter dan een crème of bodylotion…
The Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: je gezicht reinigen met olieThe Oil Cleansing Method: oftewel, je gezicht reinigen met olie. Deze methode is bij veel mensen erg populair, omdat het…
Jojoba olie voor je gezichtJojoba olie voor je gezichtJojoba olie kan goed worden gebruikt voor je gezicht. Het is een natuurproduct dat wordt gezien als een echt wondermidde…

Blauwe mascara en de juiste make-upBlauwe mascara is niet iets dat we vaak zien, maar het is wel degelijk te verkrijgen en je kunt er leuke effecten mee cr…
Lotusvoetjes, inbinden van voetenLotusvoetjes, inbinden van voetenHet inbinden van voeten werd in China vooral gedaan tussen het jaar 900 en 1911 na Christus. Het was een schoonheidsidea…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onbekend, Pexels
 • http://www.huffingtonpost.ca/kristen-ma/oil-the-surprising-secret-weapon-for-fighting-adult-acne_b_3247607.html
 • http://www.crunchybetty.com/simple-homemade-3-ingredient-facial-oil-moisturizer-customize-it-for-your-own-gorgeous-skin
 • http://www.aromaweb.com/vegetableoils/default.asp
 • Afbeelding bron 1: Kerdkanno, Pixabay
Eveland (11 artikelen)
Laatste update: 13-09-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.