Oogschaduw aanbrengen
Het lijkt één van de makkelijkste dingen aan make-up aanbrengen: oogschaduw. Toch is het niet zo makkelijk als het lijkt om oogschaduw flatterend aan te brengen. Niet alleen zijn er verschillende technieken die verschillende effecten hebben, ook zijn er voor het aanbrengen zelf een aantal dingen om in gedachten te houden zodat de oogschaduw de hele dag een flatteus effect zal hebben.
Kleur
De meest gemaakte fout is het kiezen van de verkeerde kleur. Afhankelijk van je oogvorm en -kleur zijn er kleuren die meer of minder flatterend zijn. Men denkt vaak dat de kleur van je ogen ook de goede kleur voor je oogschaduw is, oftewel: blauw voor blauwe ogen, bruin voor bruine ogen, etc. Niets is minder waar. Om je ogen mooi uit te laten komen zul je juist een kleur moeten kiezen die precies het tegenovergestelde is van je oogkleur.
Blauwe ogen zullen het mooist uitkomen met perzik, brons, en bruintinten. Groene ogen zijn gebaat bij goud, violet, en rozetinten. Bruine ogen komen het mooist uit met donkerblauw, groen, paars en zwart. Mensen met grijze ogen gaan voor paars, lichtbruin, en zwart.
Vorm
Door oogschaduw slim te gebruiken kun je de vorm van je ogen zo flatteus mogelijk maken. Kijk kritisch naar je ogen; staan ze dicht bij elkaar of juist ver uit elkaar? Heb je ronde ogen, of juist platte? Liggen ze diep in je oogkas, of juist niet? Zijn je ogen groot, of klein? Wijzen je ooghoeken naar beneden? Heb je een zogenaamde monolid?
Ogen dicht bij elkaar of niet
Als je ogen dicht bij elkaar staan, leg dan de nadruk op je buitenste ooghoek door daar donkere oogschaduw aan te brengen. In de binnenste ooghoek breng je lichtere oogschaduw aan. Staan je ogen ver uit elkaar, doe dit dan precies andersom.
Ronde ogen of platte ogen
Heb je ronde ogen, breng je oogschaduw dan aan in de vorm van een kattenoog: laat de buitenste hoek wat richting het einde van je wenkbrauw vervagen. Heb je platte ogen, breng dan de oogschaduw aan in een boogje met het hoogste punt boven je iris.
Diepliggende ogen of uitpuilende ogen
Liggen je ogen diep in je oogkas, ga dan voor een lichtere kleur op je bewegend ooglid, en een iets donkerdere kleur daarboven. Puilen je ogen wat uit, gebruik dan donkere tinten zonder glitter of glans en vervaag het richting je wenkbrauw. Breng een highlighter aan onder je wenkbrauw.
Grote ogen of kleine ogen
Heb je grote ogen, gebruik dan gerust donkere kleuren. Vermijd te lichte kleuren, deze geven al snel de indruk dat je ogen wijd opengesperd zijn. Probeer bij kleine ogen donkere oogschaduw boven én onder het oog te vermijden. Ga in plaats daarvoor voor lichtere kleuren, met eventueel een smalle donkere lijn boven óf onder het oog.
Naar beneden wijzende ooghoeken
Als je ooghoeken naar beneden wijzen compenseer je dat door aan het uiteinde van je oog je oogschaduw omhoog te vervagen. Breng een donkere tint aan op de buitenste 2/3 van je oog en vervaag deze in een driehoeksvorm, met het hoogste punt voorbij je ooghoek.
Monolid
Een monolid komt veel voor bij Aziatische mensen. Vrijwel alle bovengenoemde technieken zijn flatteus op een monolid. Wel is het belangrijk, belangrijker nog dan bij andere oogvormen, om de oogschaduw goed uit te vegen en harde lijnen weg te werken.
Kwastjes en technieken
Er zijn erg veel verschillende kwasten voor oogschaduw te krijgen. Een standaard oogschaduwkwast is plat, verkrijgbaar in verschillende groottes, en heeft vaak een rond of ietwat schuin uiteinde. Hiermee breng je het gros van je oogschaduw aan. Doe dit niet door te vegen, maar door de oogschaduw als het ware op je ooglid te drukken. Hierdoor blijft het langer zitten en is de kleur intenser.
Blendingkwast
Een blendingkwast is een vereiste om de scherpe lijnen van je oogschaduw te vervagen. De vorm is langwerpig rond of ovaal, en de haartjes zijn erg zacht. Om oogschaduw te vervagen gebruik je een schone blendingkwast die je net zo lang zachtjes over je oogschaduw heen en weer beweegt tot je tevreden bent met het resultaat.
Creasekwast
Een creasekwast is bedoeld voor het aanbrengen van oogschaduw in je ‘crease’ (de arcadeboog). Een creasekwast is vaak smaller dan een standaard oogschaduwkwast, met een rond uiteinde. In de crease breng je vaak donkere kleuren aan, met korte, trekkende bewegingen van je kwast. Deze vaag je vervolgens uit met een blendingkwast.
Highlighterkwast
Een highlighterkwastje is korter dan een standaard oogschaduwkwast, ook plat, en met een rond of schuin uiteinde. Doordat het kwastje wat kleiner is kun je preciezer werken. Als highlighter gebruik je een lichte oogschaduw, die je net als je gewone oogschaduw in de huid drukt.
Algemene tips
- In bijna alle gevallen is het mooier als je oogschaduw in elkaar overloopt en er geen harde lijnen zijn, dus veeg je oogschaduw altijd goed uit.
- Eén tint oogschaduw op je hele oog is eigenlijk nooit mooi, ga altijd voor minstens 2 tinten: een lichte en een donkere. Dat mag twee keer dezelfde kleur zijn (bijvoorbeeld een donkergroen en een lichtgroen).
- Doe niet te veel oogschaduw op je kwastje; dit zal eraf vallen en onder je ogen belanden.
- Kies voor overdag kleuren die wat natuurlijker aandoen: bruintinten, grijstinten, oud roze, perzik en varengroen.
- Je oogvorm zal waarschijnlijk een combinatie zijn van diverse genoemde opties. Neem daarom een middagje om te experimenteren met verschillende technieken, vormen en kleuren en kijk welke voor jou het mooiste effect geeft.
- Experimenteer met verschillende soorten oogschaduw. Probeer bijvoorbeeld eens losse poeders of crème oogschaduw.
- Om je oogschaduw de hele dag op zijn plek te houden gebruik je een primer. Deze smeer je op je oog voordat je de oogschaduw aanbrengt.