Baardgroei stimuleren en kale plekken in baard bestrijden

Baardgroei stimuleren en kale plekken in baard bestrijden Veel mannen dromen van een mooie, volle en dekkende baard maar het is maar weinigen van nature gegeven. Wat veel mannen niet weten is dat er vaak wel wat aan te doen is. Op die kale plekken zijn haarfollikels niet perse afwezig maar simpelweg in de ruststand. Door de haarzakjes te stimuleren komt de baardgroei op gang en krijg je een vollere baard zonder kale plekken. Er zijn diverse producten op de markt om de baardgroei te stimuleren. Effectieve ingrediënten zijn onder meer ginseng-extract, engelwortel, theeboomolie en polygonum multiflorum (Fo-Ti wortel).

Kale plekken in baard bestrijden


Wat zegt de afwezigheid van baardgroei?

Baarden zijn er in allerlei soorten en maten. Waar de ene man een mooie, volle, dekkende baard heeft is de andere minder gezegend en heeft nauwelijks baardgroei. Ook kan het voorkomen dat iemand een prima snor kan laten groeien maar de rest van de baard niet echt wil meewerken. Of dat er juist allerlei gaten in de baard vallen waar geen haartjes groeien. Erg vervelend wanneer je om je heen massaal mannen met een mooie dekkende baard ziet en dit bij jou maar niet zo wil groeien. Veel mannen zien de baard toch als een soort graadmeter van hun mannelijkheid: een echte man heeft een baard en als dit niet lukt dan scheelt er iets. Onterecht wordt soms gedacht dat dit te maken heeft met een te laag testosterongehalte.

Wat veel mensen niet weten is dat de mate van baardgroei genetisch bepaald is. Als men op een bepaalde plek geen of weinig gezichtsbeharing heeft wil dit niet zeggen dat daar geen haarzakjes aanwezig zijn waaruit haar kan groeien. Het betekent vaak simpelweg dat de daar aanwezige haarfollikels zich in ruststand bevinden en dus niet gestimuleerd worden om te groeien. Stimuleer je de haarfollikels echter wel op de juiste wijze dan kun je daarmee toch de baardgroei bevorderen. Door gebruik van de juiste middelen kun je zodoende toch een mooie, volle baard creëren.

Middelen ter bevordering van de baardgroei

Heb je slechts een matige baardgroei of last van kale plekken in je baard, dan zijn er een aantal middelen die je kunt benutten om een vollere baard te krijgen. Een van de meest gebruikte middelen om de baardgroei te stimuleren is ginseng-extract. Dit middel wordt niet alleen veel gebruikt in energiedrankjes: in geconcentreerde vorm kan het uitwendig op de huid worden aangebracht om de baardgroei te stimuleren. Ginseng wordt al eeuwenlang gebruikt om kaalheid te bestrijden. Het bevat bovendien ginsenoside, dat ruiend haar en huidirritatie tegengaat. Een ander veelgebruikt middel ter bevordering van de baardgroei is engelwortelextract (angelica root). Het extract van deze plant is rijk aan vitamine E en wordt in de Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruikt om haargroei te stimuleren.

Iets dat funest is voor de baardgroei is verstopping van de haarzakjes. Haartjes groeien daardoor niet of heel slecht. Verstopping van de haarzakjes kan worden voorkomen door gebruik van Tea Tree oil of theeboomolie. Deze olie heeft ontsmettende en ontstekingsremmende eigenschappen en zorgt voor een vrije doorstroming van talg, zodat niets een goede ontwikkeling van baardharen meer in de weg staat. Een vierde middel dat vaak wordt gebruikt ter stimulering van de baardgroei is polygonum multiflorum, ook wel Fo-Ti wortel genoemd. Binnen de dermatologie is het een van de meest gebruikte middelen tegen kaalheid en vaak het middel van voorkeur wanneer men geen orale medicatie wil gebruiken (Umar, S., 2014).

Ga je op zoek naar een middel om de baardgroei te stimuleren of kale plekken in de baard te bestrijden dan is het belangrijk op zoek te gaan naar een product dat deze ingrediënten bevat. Enkele andere werkzame stoffen die je kunt aantreffen zijn jojoba-olie, arganolie, amandelolie, hennepolie en druivenpitolie. Deze middelen kunnen ook helpen bij het voorkomen van baardjeuk en de vorming van schilfers onder de baard.

Ingroeiende haartjes tegengaan

Een probleem dat kan ontstaan bij mannen is het ingroeien van baardharen. Alhoewel dit bij iedereen voor kan komen hebben met name mannen van Afrikaanse afkomst last van ingroeiende baardhaartjes. De haarzakjes kunnen daarbij gaan ontsteken, wat voor pijnlijke bultjes kan zorgen. Het gebruik van castorolie of wonderolie kan hier goed tegen helpen.

Verkrijgbaarheid producten ter stimulering van de baardgroei

Omdat hun gezichtsbeharing veel mannen na aan het hart ligt is er een grote beschikbaarheid van baardgroeimiddelen op de markt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat alle producten ook daadwerkelijk helpen. Het is daarom raadzaam de reviews langs te lopen voor je een product koopt. Let ook vooral op de ingrediënten en kijk daarbij met name naar de aanwezigheid van ginseng, engelwortel of een andere bron van vitamine E, tea tree oil en polygonum multiflorum. Voorbeelden van producten die in Nederland verkrijgbaar zijn bij diverse drogisterijen en webshops zijn onder meer:
 • VolumOn Baargroei Spray (ginseng, engelwortel, tea tree oil en polygonum multiflorum)
 • Sir Reginalds Beard Growth Spray (ginseng, theeboomolie en polygonum multiflorum)
 • Eco Masters Beard Oil (arganolie, jojoba-olie, vitamine e-olie, hennepolie, amandelolie)
 • DVSE baard verzorging olie (arganolie en jojoba-olie)
 • Beard Farmer baardgroei olie (ingrediënten onbekend)
 • Reuzel Groom & Grow (ingrediënten onbekend)

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baard: de groei en het onderhoud van de baardBaard: de groei en het onderhoud van de baardDe baard. Veelal voorkomend bij mannen, maar ook een enkele vrouw kan een lichte tot zware baardgroei ontwikkelen. De ba…
Tips voor de mannelijke baardTips voor de mannelijke baardIedere man heeft wel eens in zijn leven de onweerstaanbare drang om zijn baard te laten staan. Echter komt deze man er a…
Wat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenWat mannen kunnen doen om baardgroei te stimulerenVeel vrouwen vinden het aantrekkelijk als mannen een baard laten staan en mannen zijn hiervan op de hoogte. Waar komt da…
Baard laten staan, of toch maar een gladde kin?Je baard laten staan of toch maar blijven scheren. De meeste mannen hebben weleens voor die keuze gestaan. Het altijd mo…

Eenvoudig zelf gezichtsmaskers maken met eiwitEenvoudig zelf gezichtsmaskers maken met eiwitWanneer je je gezicht een frissere uitstraling wilt geven, dan kun je een gezichtsmasker gebruiken. Ook helpen sommige g…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
 • https://www.dermhairclinic.com/polygonum-multiflorum-extract/ (Umar, S., 2014)
 • https://www.manners.nl/baardgroei/
 • https://www.leluna.co.uk/eco-masters-beard-oil.html
 • https://www.voordeeldrogisterij.nl/volumon-baardgroei-spray-60-ml
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 06-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.