Keratine-behandeling herstelt beschadigd haar
Een keratine-behandeling is een behandeling voor het haar waarbij beschadigd haar hersteld wordt. Haar kan erg futloos of pluizig worden en je haarpunten kunnen gaan splijten als gevolg van bijvoorbeeld veel föhnen, verven, zonnebaden of blootstelling aan chemicaliën. Gelukkig kan de conditie van het haar in de meeste gevallen hersteld worden door een keratine-behandeling. Je kunt ervoor kiezen bij de kapper een keratine-behandeling te ondergaan maar het is ook mogelijk om het thuis zelf te doen. Je moet er dan wel voor zorgen dat je de juiste producten in huis hebt. Naast het keratine-product heb je ook een deep cleansing shampoo en leave-in conditioner nodig.
Keratine-behandeling voor het haar
Last van weerbarstig, futloos of beschadigd haar?
Kijk je tussen de haarverzorgingsproducten dan ben je ongetwijfeld al diverse malen het woord
keratine tegengekomen. Het is een in de beauty-industrie veel gebruikt product. Het wordt met name aangeprezen als een lichaamseigen proteïne die beschadigd haar helpt te herstellen. Keratine is een proteïne die voorkomt in je haar, huid en nagels. Je haar bestaat zelfs voor 90 tot 95% uit keratine. Wie het haar echter vaak verft, föhnt of straight of veel in de zon komt zal merken dat dit zijn weerslag heeft op het haar. Het kan wat ruw worden, een doffe aanblik krijgen en je kunt snel last krijgen van gespleten punten. Dit kan ook gebeuren wanneer je veel buiten bent in de wind en je haar niet bij elkaar houdt. Aan het einde van de dag kan je haar dan net als touw voelen. Wil je dat je haar er weer gezond en glad uit gaat zien dan kun je kiezen voor een keratine-behandeling voor het haar.
Wat is keratine?
Keratine is een vezeleitwit dat van nature voorkomt bij zowel mensen als dieren. Het komt veel voor in de buitenste laag van de huid. Cellen die keratine bevatten worden snel afgestoten en vervolgens weer opnieuw aangemaakt. Het zorgt er ook voor dat bijvoorbeeld huidschilfers, eelt en hoofdroos ontstaan. Normaliter is het lichaam prima in staat om zelf de huid en het haar van voldoende keratine te voorzien. Het haar is er echter niet voor gemaakt om onbeperkt te kleuren, föhnen en straighten. Doe je dit toch dan kan dit zijn weerslag hebben op de conditie van je haar. Een aanvullende keratine-behandeling kan helpen je haar te ondersteunen en het mooi glad en glanzend te houden. Er zijn ook mensen die van zichzelf erg pluizig of weerbarstig haar hebben. Ook in dat geval kan een keratine-behandeling uitkomst bieden.
Hoe werkt een keratine-behandeling?
Haar dat is beschadigd door bijvoorbeeld veel föhnen of het gebruik van chemicaliën is soms zo futloos of weerbarstig geworden dat het lijkt alsof het met geen mogelijkheid meer in een goed model te krijgen is. Dit heeft ermee te maken dat de proteïne-hoeveelheid in het haar verlaagd is. Gelukkig is het mogelijk om dit om te keren en zo zonder al te rigoureuze maatregelen je coupe te redden. Alleen zeer ernstig beschadigd haar is met een keratine-behandeling niet meer om te toveren in je oude vertrouwde lokken. Wanneer de structuur van het haar te erg beschadigd is bestaat namelijk de kans dat het helemaal niet meer in staat is om keratine op te nemen. Een kapper kan je hier meer inzicht in geven.
Veel mensen zullen een keratine-behandeling misschien associëren met het straighten van haar. Alhoewel het mogelijk is krullend haar er steiler mee te maken, doet een keratine-behandeling eigenlijk niets meer dan het herstellen van beschadigd haar door het weer te voeden met de proteïnen die het aanvankelijk te kort kwam. Bij een keratine-behandeling neemt doorgaans ook het volume van het haar flink af. Wil je beschadigd krullend haar herstellen met een keratine-behandeling zonder de krullen en het volume te verliezen dan is dit ook mogelijk.
Voordelen keratine-behandeling op een rij
- Beschadigd haar wordt weer glanzend en sterk
- Pluis en droogheid van het haar neemt af
- Tijdwinst doordat het haar dagelijks makkelijker in model te brengen is
Keratine-behandeling thuis doen of naar de kapper?
Wil je een keratine-behandeling ondergaan dan is het verstandig om hiervoor naar een kapper te gaan. Veel kappers passen dagelijks keratine-behandelingen toe waardoor zij voldoende expertise hebben. Vind je een keratine-behandeling bij een professional te duur dan is het echter ook mogelijk om thuis zelf een keratine-behandeling van je haar te doen. Het is in dat geval belangrijk om je haar eerst drie keer goed te wassen met een
deep cleansing shampoo. Daarna maak je je haar droog. Het keratine-product dat je gebruikt doe je in een schaaltje. Met een kwast kun je de keratine over het haar verdelen en dit daarna met een dunne kam doorkammen zodat het zich over de rest van het haar verdeelt. Afhankelijk van welk product je gebruikt moet het 30 tot 60 minuten intrekken waarna je het kunt uitspoelen. Nadat je het haar wederom volledig droog hebt gemaakt kun je een stijltang gebruiken om het haar te straighten. Hierna moet je het haar nog één maal zonder shampoo wassen. Voor een optimaal resultaat breng je daarna een leave-in conditioner in en was je je haar minimaal 48 uur niet. Het is belangrijk om altijd de instructies op de verpakking van de producten nauwgezet op te volgen.
Het haar verzorgen na een keratine-behandeling
Of je nu een keratine-behandeling hebt laten uitvoeren door een kapper of dat je het zelf thuis gedaan hebt, het is altijd belangrijk om je haar daarna te blijven verzorgen met de juiste shampoo en conditioner. Hiervoor zijn speciale haarproducten verkrijgbaar. Shampoos en conditioners speciaal voor de verzorging van het haar na een keratine-behandeling zijn onder meer verkrijgbaar van de merken
L'Oréal,
Schwarzkopf,
Andrélon,
Kis en
L'Anza.