Tips tegen statisch haar

Een veel voorkomend probleem in de winter is statisch haar. Het is natuurlijk geen kijk als je haar rechtop staat en als je je kleding uittrekt knettert het aan alle kanten. Een lastig probleem want er valt vaak geen land meer te bezeilen met je haar. Wat kun je hier tegen doen?

De oorzaak

Statisch haar zie je vaak bij droog haar. Door de koude en droge lucht in de winter droogt je haar uit. Het haar kan hierdoor makkelijk opladen waardoor het statisch wordt. Het kammen van het haar verergert de statische lading alleen maar waardoor je haar er niet uit blijft zien.

Voorkomen

Natuurlijk is het beter om ervoor te zorgen dat je haar niet statisch wordt. Omdat het vooral bij droog haar voorkomt, is dit dus het eerste dat je moet voorkomen.

Tips:
 • Bescherm je haar tegen de koude en droge lucht met een pet of muts. Om volume in je haar te houden, borstel je het voor je de pet of muts opzet in tegengestelde richting. Zodra je je hoofddeksel afzet kam je het weer terug zoals je je haar normaal ook draagt. Dit zorgt ervoor dat je haar niet helemaal plat gaat zitten.
 • Gebruik geen producten voor je haar dat alcohol bevat.
 • Gebruik regelmatig vochtinbrengende producten. Zorg ervoor dat de kwaliteit van de producten hoog is. Breng eenmaal per week een vochtinbrengend masker aan en na iedere wasbeurt een conditioner (eventueel met een lepeltje honing erdoor). Gebruik niet teveel van het product want er wordt wel eens gezegd dat dit statisch haar kan bevorderen.
 • Spuit voor je je haar kamt wat haarspray op je kam of borstel.
 • Vermijdt indien mogelijk het föhnen van je haar of het stylen met bijvoorbeeld een stijltang.
 • Zorg ervoor dat je woonomgeving gezond en niet te droog is. Je kan hiervoor bijvoorbeeld waterbakjes aan de verwarming hangen of gebruik een luchtbevochtiger. Eventueel kan je deze dingen ook op je werk neerzetten of neerhangen.
 • Er zijn producten te verkrijgen tegen statisch haar. Zo bestaan er shampoo's met een antistatische werking.
 • De soort kam kan statisch haar ook in de hand werken. Gebruik om dit tegen te gaan een houten kam, hoornen kam of een kam van echte haren.
 • Voordat je je haar gaat wassen kan je het eens doordrenken met volle melk. Doe een douchekapje eroverheen en laat het goed intrekken.
 • Kokos- of jojoba olie werkt ook heel goed. Dit kan je een uur tot een hele nacht voordat je je haar gaat wassen inbrengen.
 • Gebruik geen shampoo's die ontvettend werken.
 • Let erop welke kleding je draagt. Synthetische kleding kan statisch haar veroorzaken.
 • Smeer je haar in met een hoornzalf. Dit is een vette crème en een klein beetje op je handen is al voldoende.
 • Nadat je je haar gewassen hebt, kan je het beter niet droogwrijven. Door het wrijven kan het juist statisch worden zodra het is opgedroogd.

Meer tips

Deze tips gelden niet alleen voor statisch haar. Het goed verzorgen van je haar dien je het hele jaar door te doen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn haar is statisch!Help, mijn haar is statisch!Je kent het wel: de herfst is weer ingetreden en de winter staat ook alweer voor de deur. Het wordt buiten steeds kouder…
Gezond glanzend haar tijdens de herfst en winterGezond glanzend haar tijdens de herfst en winterGezond en glanzend haar willen we allemaal. Hoe komen we aan mooi, gezond en glanzend haar? Zeker in de winter periode w…
Weleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWeleda Rozemarijn en Kastanje shampoo en haarolieWelke shampoo is perfect tegen vet haar? Welke shampoo helpt tegen vet haar? Welke shampoo op natuurlijke basis werkt go…
Beauty: HaarproblemenBeauty: HaarproblemenEr wordt niet voor nets gezegd “als je haar maar goed zit” en dat is ook zo. Want als je haar goed zit, voelt dat om een…

Microcirculatie stimuleren met VacustepMicrocirculatie stimuleren met VacustepMet vacustep kunt u cellulite verwijderen en verminderen die te wijten is aan een slechte microcirculatie of bloedsomloo…
Wat is Alepzeep?Alep is de oudste zeepsoort dat nog altijd op ambachtelijke wijze gemaakt wordt en dat kan gebruikt worden voor vele doe…
Jidaja (36 artikelen)
Gepubliceerd: 06-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.