Cellulitis verminderen en verwijderen

Cellulitis kan je gemakkelijk verminderen en verwijderen. Door onderstaand programma op de voet te volgen, kan je cellulitis na 6 maanden volledig weg zijn. Wij leggen je ook uit waarom je cellulitis krijgt en waarom het met dieet, sport en anti-cellulitiscrèmes zo moeilijk te verminderen en te verwijderen is.

Dieet, sport en anti-cellulitiscrèmes

Als je zoals het merendeel van de vrouwen bent, dan zal je waarschijnlijk hebben geprobeerd om je cellulitis te verminderen en te verwijderen met dieet, sport en anti-cellulitiscrèmes. Waarschijnlijk was het resultaat teleurstellend. Hoe komt het dat dieet, sport en anticellulitiscrèmes nauwelijks effect hebben op cellulitis?

Cellulitis en vet

De meeste vrouwen brengen cellulitis nog steeds in verband met vet. Uiteraard bevindt cellulitis zich op plaatsen waar vetcellen opgezwollen zijn, maar het probleem kan door vermageren alleen niet opgelost worden. Als je een beetje logisch nadenkt, begrijp je vanzelf dat cellulitis niet aan overgewicht en vet gebonden is. Neem de Hollywoodsterren even als voorbeeld. Waarschijnlijk heb je al foto’s gezien van superslanke actrices, met geen grammetje te veel op billen en dijen, maar die toch met cellulitis te kampen hebben. Daarnaast heb je ook zwaardere dames zonder cellulitis. Dat betekent dat sporten en diëten zo goed als geen effect hebben op je sinaasappelhuid.

Cellulitis en bloedsomloop

Het grootste deel van de cellulitis hangt samen met een slechte werking van de bloedsomloop, meer bepaald van de plaatselijke microcirculatie. Het lichaam slaat haar vet op daar waar de microcirculatie het slechtst is. Vandaar dat veel vrouwen wat voller zijn aan de heupen, de billen en de buik. Niet alleen de vetten raken geblokkeerd op deze plaatsen, ook afvalstoffen en vocht blijven hier klem zitten. Om cellulitis te verminderen en te verwijderen, moeten we ons dus op de eerste plaats richten op het verbeteren van deze microcirculatie. Dit kunnen we doen via speciale massages en essentiële oliën (zie verder). Eenmaal de microcirculatie terug op gang is, komt het erop aan overtollig vocht en afvalstoffen te verwijderen via een aangepaste voeding en voedingssupplementen.

Cellulitis en verklevingen

Als je cellulitis recent is (minder dan een jaar), dan ben je er binnen de kortste keren vanaf. Zit je cellulitis er wat langer, dan zal het verwijderen ervan meer tijd en moeite kosten. Dit komt omdat er zich in de loop der jaren een laagje bindweefsel heeft gevormd rond de cellulitis. Hoe harder en pijnlijker je cellulitis, hoe meer dit proces zich heeft voltrokken. De cellulitis heeft zich letterlijk in de huid ingekapseld. Je moet het zien als een dikke kleverige massa die moeilijk losgemaakt kan worden en waarvan het omhulsel ondoorbreekbaar is. Maar moeilijk betekent niet onmogelijk. Speciale massages en essentiële oliën helpen bij het verwijderen van deze verklevingen. Een ander goed middel om het bindweefsel rond de cellulitis te doorbreken en de verklevingen los te maken, is het nemen van een ananassupplement. Verwacht geen mirakels op dit gebied. Verklevingen die er al jaren zijn, hebben minimum vier tot zes maanden nodig om te verdwijnen.

Massage en essentiële oliën

De verschillende massagetechnieken en het gebruik van essentiële oliën zijn de belangrijkste middelen om cellulitis te verminderen en te verwijderen. Doe ze dagelijks, liefst zelfs meerdere keren per dag en gebruik elk vrij moment om je sinaasappelhuid te masseren en de plaatselijke bloedcirculatie te stimuleren. Hoe meer, hoe beter.

Loofah

Masseer je huid minimum één keer per dag met een loofah handschoen. Gebruik op je benen en je dijen lange stroken die in de richting van het hart gaan; op de billen gebruik je cirkelvormige bewegingen. De huid moet roze tot rood worden, dus aarzel niet de bewegingen energiek te maken. Je zult merken dat er plaatsen zijn waar de huid moeilijker rood wordt. Dit zijn de plaatsen waar de bloedcirculatie het slechtst is. Deze plaatsen zult u meer en langer moeten masseren. In het begin zal je huid erg gevoelig zijn voor de massages met de loofah. Na enkele weken zal je hier niets meer van voelen.

Rollen-knijpen (palper-rouler)

Na de massage met de loofah, moet je rol- en knijpbewegingen uitvoeren op de huid. Dit zorgt ervoor dat verklevingen losgemaakt worden en het verstevigt de huid door de productie van collageen en elastine te stimuleren. Voor de rol- en knijpmassage gebruik je het beste je duim en wijsvinger, maar je kan ook je volledige hand nemen. Als je niet bang bent je belachelijk te maken, kan je ook de kop van de stofzuiger nemen en die zachtjes over je sinaasappelhuid bewegen.

Essentiële oliën tegen cellulitis

Na de massage is het tijd om de essentiële oliën op de huid aan te brengen. Essentiële oliën mag je nooit puur gebruiken, maar moet je altijd mengen met een natuurlijke basisolie zoals amandelolie, olijfolie of druivenpitolie.

De beste essentiële oliën om cellulitis te verminderen en te verwijderen zijn:
 • Rozemarijn
 • Grapefruit
 • Cipres
 • Geranium

Deze oliën mag je apart gebruiken of mengen. Mengen is het beste omdat elke olie andere eigenschappen heeft en dus ook een andere oorzaak van de cellulitis aanpakt.

De oliën hebben vrij lang nodig om volledig in de huid te trekken. Blijf masseren in de richting van het hart en in cirkelvormige bewegingen tot de olie volledig in de huid is ingetrokken. De volledige massage (loofah + rollen-knijpen + aanbrengen van essentiële oliën) neemt gemakkelijk 30 à 40 minuten in beslag.

Voeding

Voedingsprogramma

Het is aangeraden het voedingsprogramma te volgen dat uitgewerkt is in het artikel Striemen Vervagen Met Voeding. Dit voedingsprogramma zorgt ervoor dat de huid in topconditie is, dat de productie van collageen en elastine wordt verhoogd zodat de huid steviger is en cellulitis minder zichtbaar wordt, en dat het lichaam van afvalstoffen wordt ontdaan.

Smoothies tegen cellulitis en vochtophopingen

Probeer de ochtend te beginnen met een smoothie die cellulitis en vochtophopingen tegengaat. Ideeën voor smoothies en sapjes die sinaasappelhuid verminderen, vind je in het artikel Smoothies tegen cellulitis en vochtophopingen.

Verboden voedingsmiddelen

 • Zout (dus ook geen gepekelde vis)
 • Suiker
 • Witte meelproducten zoals wit brood, witte spaghetti, witte rijst, pizza, koekjes
 • Dierlijk vet

Zuur / Base

Eet zoveel mogelijk voedingsmiddelen die base zijn omdat voeding dat als ‘zuur’ bestempeld wordt cellulitis in de hand werkt. ‘Zuur’ heeft in dit geval echter niets te maken met de smaak (citroenen en appelazijn zijn bijvoorbeeld base en dus geschikt om cellulitis te verminderen en te verwijderen). Vlees, sinaasappels en tomaten zijn daarentegen erg zuur en zullen cellulitis verslechteren.

Biologische voeding

Omdat cellulitis in de eerste plaats een probleem van afvalstoffen is in plaats van een probleem van vet, is het van belang dat u zoveel mogelijk biologisch eet.

Water drinken

Drink minimum anderhalve liter water, kruidenthee of groene thee per dag. Alle andere dranken zijn te vermijden. Nog beter is om een detoxkuur of een anti-cellulitiskuur in een fles water op te lossen en dit verdeeld over de dag op te drinken.

Voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn geen must in deze behandeling, maar ze kunnen het verminderen en verwijderen van cellulitis wel gemakkelijker maken. Kies voor capsules en tabletten die een ontgiftende en vochtafdrijvende werking hebben of die speciaal voor cellulitis bestemd zijn (dus geen vermageringspillen en afslankpreparaten).

Begin vanaf dag 1 van dit programma met een ananassupplement. Dit doorboort als het ware het bindweefsel dat zich rond de cellulitis heeft gevormd en zorgt er zo voor dat opgestapeld vet, vocht en toxines gemakkelijker verwijderd kunnen worden. Ananas zit tegenwoordig in de meeste anti-cellulitispreparaten verwerkt. Kijk wel eerst naar de ingrediënten om zeker te zijn. Ananassupplementen moeten doorlopend genomen worden gedurende minimum 6 maanden.

Velashape

Indien er na 4 maanden nog steeds een beetje cellulitis zichtbaar is, kan je dit laten verwijderen door behandelingen met de Velashape. Dat is een toestel dat rol- en depressomassage combineert met infrarood licht en bipolaire radiofrequenties. Het effect van Velashape op een cellulitishuid is verbluffend. Het prijskaartje van Velashape is vrij hoog, dus doe dit alleen indien je de laatste restjes cellulitis moeilijk kan verwijderen. Het laatste beetje cellulitis is vaak het hardnekkigste; het grootste deel kan je echter gemakkelijk zelf verwijderen.

Meer informatie over Velashape vind je in het artikel Velasmooth & Velashape en in ons dossier Cellulitis te verwijderen met cosmetische behandelingen.

Tips

 • Geef niet meteen op als je geen tijd en/of zin hebt om het hele programma op de letter na uit te voeren. Hoe meer elementen je kunt combineren, hoe beter. Bij cellulitis komt het er echter op aan zo snel mogelijk te beginnen om verklevingen te vermijden, dus je zult het jezelf gemakkelijker maken om al een deel van het programma te volgen in plaats van helemaal niets.
 • Geef ook niet op als je niet meteen resultaat ziet. Cellulitis heeft verschillende maanden nodig om los te komen, dus de kans is groot dat je de eerste maand nog geen resultaat zult zien. Word je cellulitis na verloop van tijd erger, dan is dit zelfs een goed teken. Het wil zeggen dat de cellulitis is losgekomen en dat ze vanaf nu gemakkelijk verwijderd zal kunnen worden.
 • Heb je geen tijd om de essentiële oliën twee keer per dag aan te brengen, dan mag je dit af en toe vervangen door een gewone anti-cellulitiscrème.

Lees verder

© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cellulitis: hoe kom je er vanaf?Cellulitis ontstaat als het bindweefsel tussen de vetruimtes en de huid dunner of zwakker wordt. Het gevolg is dat je ee…
Cellulitis, wat kan je eraan doenCellulitis, wat kan je eraan doenCellulitis is de schrik van iedere vrouw. Niemand is blij met een sinaasappelhuid, het is een typische vrouwenkwaal. Cel…
Cellulitis of sinaasappelhuid bestrijden of tegengaan!Veel vrouwen krijgen last van cellulitis of een sinaasappelhuid. Het is en aandoening die zorgt voor hobbeltjes op de hu…
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…

Crystal Clear - Schoonheidsgeheim van de sterrenCrystal Clear behoort tot de favoriete schoonheidsbehandelingen van de sterren. Niemand minder dan Madonna, Gwyneth Palt…
Cellu M6 - Endermologie / Lipomassage / RolmassageEén van de bekendste methodes om cellulitis te verwijderen is endermologie. Via een LPG-toestel dat Cellu M6 heet, wordt…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 23-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Beauty
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.